Охрид ги губи туристите од кои преживува

  • Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување

мкд владе

arch-enemy
Член од
21 ноември 2009
Мислења
19.475
Поени од реакции
24.214
Оди на туризам со план самиот да си готви, извини ти не си турист. Турист оди некаде да се одмори, а не да ги носи домашните навики насекаде.
Ти бе пријателе многу офарда човек.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Оди на туризам со план самиот да си готви, извини ти не си турист. Турист оди некаде да се одмори, а не да ги носи домашните навики насекаде.
Да бе, ти ќе им кажеш на туристите што да прават, и ќе оцениш кои биле туристи. Тие што одат во Охрид одат за да поминат поефтино, или барем се надеваат, така да немој глупости да тресеш. Носеле од дома јадење не биле туристи....вие врвните домаќини, па испод част ви е да гледате како некој готви, или да му овозможите услови за тоа?

Види мајката, многу напредни станавте све елита! :icon_lol:
 

HristijanWR10

Bryan Kearney
Член од
11 април 2012
Мислења
10.767
Поени од реакции
20.491
Да бе, ти ќе им кажеш на туристите што да прават, и ќе оцениш кои биле туристи. Тие што одат во Охрид одат за да поминат поефтино, или барем се надеваат, така да немој глупости да тресеш. Носеле од дома јадење не биле туристи....вие врвните домаќини, па испод част ви е да гледате како некој готви, или да му овозможите услови за тоа?

Види мајката, многу напредни станавте све елита! :icon_lol:
Не е тоа до елита, ова со „фрижидерот на багаж“ почна од пред 10 години. Пред тоа немаше ниту еден турист кој така патуваше, во последно време од што им е скапо по ресторани се носат од по дома. Па ако ти е скапо, ако немаш пари остани дома макар. Тоа не е турист, турист е онај кој ќе плати во хотел, кој ќе доручкува, руча и вечера во ресторанот од хотелот или надвор на друго место.

Дали си видел/-а некој странски турист кој го прави истот? Не, сигурно.

Цените на пазарот во Охрид ги диктираат оние кои доаѓаат во сред сезона од источна Македонија, ќе го растоварат камионот и ќе стават некоја „непромислена“ цена. Во цел пазар во Охрид во лето има максимум само 4-5 тезги на кои работат охриѓани, се останато е од источна Македонија.
 

Psyside

Nocturnal
Член од
30 јануари 2009
Мислења
18.743
Поени од реакции
18.492
Значи да резимираме. Ако одредена фамилија, со помали годишни примања, одлучи да иде на одмор, и таму да си готови храна, тие не спаѓаат во туристи? па дали се читате што пишувате? дали тие луѓе плаќаат смештај и сите пропратни други трошоци ОСВЕМ храна и тоа делумно, сигурно нема да јадат стрикно во апартман.

На крај краева, можда луѓето си имаат мерак на готвење, или пак преферираат домашна храна, јас лично иако имав доволно пари кога последен пат бев во Грција, си земав едно 5кг квалитетно овчо сирење, за да го мезиме со ракија - узо, а воедно си спремавме неколку пати и манџи за да смениме малце од фаст-фуд базираната храна која ја јадевме во најголем дел. Дали тоа не прави нас лоши туристи? :icon_lol:

Турист си е турист, со додека не прави штета, или пак се однесува неприкладно, мора да се почитува, и кон него да се однесува скоро исто како оние кои трошат многу повеќе - бон тон..
 

Waverly Raven

Valedictorian
Член од
3 мај 2013
Мислења
156
Поени од реакции
83
Оди на туризам со план самиот да си готви, извини ти не си турист. Турист оди некаде да се одмори, а не да ги носи домашните навики насекаде.
Шо збораш?? Демек ако одам негде треба парите по кафани да ги остам(па посебно во охрид)... Работата е поевтино да се помини, а јас не паметам дека турист е оној кој што не готви кога ке оди на одмор туку по кафани и ресторани е останат!!
--- надополнето: 6 август 2013 во 16:16 ---
Не е тоа до елита, ова со „фрижидерот на багаж“ почна од пред 10 години. Пред тоа немаше ниту еден турист кој така патуваше, во последно време од што им е скапо по ресторани се носат од по дома. Па ако ти е скапо, ако немаш пари остани дома макар. Тоа не е турист, турист е онај кој ќе плати во хотел, кој ќе доручкува, руча и вечера во ресторанот од хотелот или надвор на друго место.

Дали си видел/-а некој странски турист кој го прави истот? Не, сигурно.

Цените на пазарот во Охрид ги диктираат оние кои доаѓаат во сред сезона од источна Македонија, ќе го растоварат камионот и ќе стават некоја „непромислена“ цена. Во цел пазар во Охрид во лето има максимум само 4-5 тезги на кои работат охриѓани, се останато е од источна Македонија.
Аааа гледам охриѓани халуцинираат, од турист што немат видено во последно!! А, дефиницијата што ја кажа за турист е апсурдна! Ако ти сметаш дека сите така прават, е богами гадно си се излажал. Ти гледам не споредваш нас македонците со оние од монако, швајцарија и др. богати земји... Па кој можи да си дозволи да јади во ресторан 3 пати на ден, а е од средна класа македонец! А за то да остани дома, ти нема да му кажиш., ако саакат ке си го земат и телевизорот и фрижидерот од дома!!! И по се шо напиша уште еднаш се потврди дека охриѓани не се луѓе за туризам!
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Не е тоа до елита, ова со „фрижидерот на багаж“ почна од пред 10 години. Пред тоа немаше ниту еден турист кој така патуваше, во последно време од што им е скапо по ресторани се носат од по дома. Па ако ти е скапо, ако немаш пари остани дома макар. Тоа не е турист, турист е онај кој ќе плати во хотел, кој ќе доручкува, руча и вечера во ресторанот од хотелот или надвор на друго место.

Дали си видел/-а некој странски турист кој го прави истот? Не, сигурно.

Цените на пазарот во Охрид ги диктираат оние кои доаѓаат во сред сезона од источна Македонија, ќе го растоварат камионот и ќе стават некоја „непромислена“ цена. Во цел пазар во Охрид во лето има максимум само 4-5 тезги на кои работат охриѓани, се останато е од источна Македонија.
Мал си и не памтиш, тоа го имаше и во 1988 и 1989 и 1990... и сите години. Јас живеев во Охрид од 1988 до 1995 година и работев таму. Живеев во зградите кај Јелак кои беа 95% празни преку годината и секоја година од средина на Јуни до средина на септембар се полнеа со сопствениците на станови, па нивни роднини, па нивни приатели па на изнајмувачи... колите ги гледав долу ко ќе дојдеа и од багажници се вадеа фрижидерчиња со месо, млеко во тетра, гајби со пиперки и домати а имам видено и вреќи со компири. Охрид беше скап 12 месеци во годината, мене лично ми се исплаќаше да купам карта до Битола да одам на пазар и да се вратам и ќе бев во ќар. Кој е виновен? Нема Охрид околу села и места каде успеваат пиперки, домати, карпуси, пепуни, спанаќ, грав, кромид..... Не знаете да направите земјоделие?? мора од струмица да идат? Не можете да направите математика и да заработите од земјоделие а тие од струмица кој праат 600 километри одење и враќање - може ?!?!
Ако не ми пружиш разумни услови за одмор - јас ќе си се снајдам бе, не ми требаат твоите плескавици од 300 денари, ќе си напрам своја од 30 денари, кафе 3 во 1, пиперки ќе си земам 10 кила по 30 денари не по 60, домати исто грав компир, а бе приколката ќе ја товарам со се што ми треба за 10 дена одмор со фамилија ко не знаеш да создадеш атмосфера услови и цена да ми земеш ти парите. Туризам е способност и талент. Охриѓани го немаат ни едното ни другото. Можеш пуфки да му продаваш на други, мене не јас бев таму, јас живеев таму и во сезона и вон сезона, ги знам работите.
 

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Мал си и не памтиш, тоа го имаше и во 1988 и 1989 и 1990... и сите години. Јас живеев во Охрид од 1988 до 1995 година и работев таму. Живеев во зградите кај Јелак кои беа 95% празни преку годината и секоја година од средина на Јуни до средина на септембар се полнеа со сопствениците на станови, па нивни роднини, па нивни приатели па на изнајмувачи... колите ги гледав долу ко ќе дојдеа и од багажници се вадеа фрижидерчиња со месо, млеко во тетра, гајби со пиперки и домати а имам видено и вреќи со компири. Охрид беше скап 12 месеци во годината, мене лично ми се исплаќаше да купам карта до Битола да одам на пазар и да се вратам и ќе бев во ќар. Кој е виновен? Нема Охрид околу села и места каде успеваат пиперки, домати, карпуси, пепуни, спанаќ, грав, кромид..... Не знаете да направите земјоделие?? мора од струмица да идат? Не можете да направите математика и да заработите од земјоделие а тие од струмица кој праат 600 километри одење и враќање - може ?!?!
Ако не ми пружиш разумни услови за одмор - јас ќе си се снајдам бе, не ми требаат твоите плескавици од 300 денари, ќе си напрам своја од 30 денари, кафе 3 во 1, пиперки ќе си земам 10 кила по 30 денари не по 60, домати исто грав компир, а бе приколката ќе ја товарам со се што ми треба за 10 дена одмор со фамилија ко не знаеш да создадеш атмосфера услови и цена да ми земеш ти парите. Туризам е способност и талент. Охриѓани го немаат ни едното ни другото. Можеш пуфки да му продаваш на други, мене не јас бев таму, јас живеев таму и во сезона и вон сезона, ги знам работите.


Охрид не е за туризам но може да биде посетено место ако се има концепт шо треба да биде Грција неможе сигурно да биде и не треба.

Во прао си храната секој можи да си зготви и да си купи од маркет од каде сега дека треба да се оди ресторан ама мора да се оди кога цел ден се капит на плажа младинава наша.

Пченки варени 50 денари не се издржвит то је.
 
Член од
22 ноември 2008
Мислења
596
Поени од реакции
99
Не е тоа до елита, ова со „фрижидерот на багаж“ почна од пред 10 години. Пред тоа немаше ниту еден турист кој така патуваше, во последно време од што им е скапо по ресторани се носат од по дома. Па ако ти е скапо, ако немаш пари остани дома макар. Тоа не е турист, турист е онај кој ќе плати во хотел, кој ќе доручкува, руча и вечера во ресторанот од хотелот или надвор на друго место.

Дали си видел/-а некој странски турист кој го прави истот? Не, сигурно.

Цените на пазарот во Охрид ги диктираат оние кои доаѓаат во сред сезона од источна Македонија, ќе го растоварат камионот и ќе стават некоја „непромислена“ цена. Во цел пазар во Охрид во лето има максимум само 4-5 тезги на кои работат охриѓани, се останато е од источна Македонија.
Па ако јаде и престојува во хотел како ќе заработите вие што нудите приватно сместување:vozbud:Значи вас тоа не ви одговара туку само колку да се пишело нешто.
Дали знаеш дека во странство во секој апартман или соба, си има комплетно опремена кујна и тоа не е луксуз туку нешто сосема нормално, нешто што во Охрид многу ретко го има, или ако има обично е една заедничка за сите.
Оваа реченицава ако ти е скапо седи си дома, да почнеш на твоите туристи да им ја кажуваш ако издаваш соби, а не тука по форуми да се правиш паметен, се разбира ако можеш да се осмелиш на такво нешто и ти и сите како тебе.:)
 
Член од
5 јануари 2012
Мислења
9.288
Поени од реакции
4.961
Охрид не е за туризам но може да биде посетено место ако се има концепт шо треба да биде Грција неможе сигурно да биде и не треба.

Во прао си храната секој можи да си зготви и да си купи од маркет од каде сега дека треба да се оди ресторан ама мора да се оди кога цел ден се капит на плажа младинава наша.

Пченки варени 50 денари не се издржвит то је.
За последнава реченица да ве прашам на сите колку пари треба да ја продаваат ? лично јас пред 2 години работев на тезга и до мене продаваше една жена пченки варени и печени , 18000 е само местото за да ја постави скарата за еден месец тоа доаѓа 600 денари денот , 1 пченка ја купуваше 10 денари и плус превозот од Даљан до Охрид , ќумур за скарата секој ден по 1 вреќе минимум .. мораше да извади минимум 1500 денари за да има 500 денари дневница 1000ка за да плати место , ќумур и бензинот . Не зборете само така .
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
За последнава реченица да ве прашам на сите колку пари треба да ја продаваат ? лично јас пред 2 години работев на тезга и до мене продаваше една жена пченки варени и печени , 18000 е само местото за да ја постави скарата за еден месец тоа доаѓа 600 денари денот , 1 пченка ја купуваше 10 денари и плус превозот од Даљан до Охрид , ќумур за скарата секој ден по 1 вреќе минимум .. мораше да извади минимум 1500 денари за да има 500 денари дневница 1000ка за да плати место , ќумур и бензинот . Не зборете само така .
Јас денес во Битола зедов 5 кочани за дома по 10 денари парче. Да земев 300 ќе ми ги дадеше за 7 денари гарант.
300 кочани да ги продам по 30 денари се 9000 денари (6900 заработка), и тие 300 ќе ги дам за 2-3 дена во туристичко место на добра локација. Па сега ако 3000-4000 денари дневно не може да покрие трошоци и заработка тогаш нек посади тутун или домати или пиперки или нек направи хотел, аеродром....
 

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Јас денес во Битола зедов 5 кочани за дома по 10 денари парче. Да земев 300 ќе ми ги дадеше за 7 денари гарант.
300 кочани да ги продам по 30 денари се 9000 денари (6900 заработка), и тие 300 ќе ги дам за 2-3 дена во туристичко место на добра локација. Па сега ако 3000-4000 денари дневно не може да покрие трошоци и заработка тогаш нек посади тутун или домати или пиперки или нек направи хотел, аеродром....

Има тука други трошоци не е тоа така
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
Има тука други трошоци не е тоа така
Аман бе деца, па не инвестира во нов тип погон за авиони, печи и вари кочани, е ај пошто јас до некаде се сметам за успешен чоек објасни ми

Купувам кочан за 7 денари
го продавам варен (печен) за 30 (не за 100 не за 70... за 30
значи имам 23 денари по кочан да покријам трошоци и да заработам
во 30 дена на добро место продавам по 100 кочани денот (од 10 дење до полноќ) или за 14 сати просек 7 кочани на сат или 3000 кочани месечно - значи сум собрал 90.000 денари
Кирија за местото (тротоар на улица) - 12.000
набавени кочани - 21.000
Плин (за варење) - боца од 10 литри - 400
ќумур за печење (не знам точно колку е) - 3000 денари
данок (месечен) - (по турско османлиски начин) - 10.000 денари
такса 1 - 2000 денари
такса 2 - 2000 денари
патни трошоци - 2000 денари
амортизација на опрема - 2000 денари
мито - 6000 денари

Остануваат чисти - речиси 30.000 денари

А замисли по 50 да го продаваш!!
 

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
Аман бе деца, па не инвестира во нов тип погон за авиони, печи и вари кочани, е ај пошто јас до некаде се сметам за успешен чоек објасни ми

Купувам кочан за 7 денари
го продавам варен (печен) за 30 (не за 100 не за 70... за 30
значи имам 23 денари по кочан да покријам трошоци и да заработам
во 30 дена на добро место продавам по 100 кочани денот (од 10 дење до полноќ) или за 14 сати просек 7 кочани на сат или 3000 кочани месечно - значи сум собрал 90.000 денари
Кирија за местото (тротоар на улица) - 12.000
набавени кочани - 21.000
Плин (за варење) - боца од 10 литри - 400
ќумур за печење (не знам точно колку е) - 3000 денари
данок (месечен) - (по турско османлиски начин) - 10.000 денари
такса 1 - 2000 денари
такса 2 - 2000 денари
патни трошоци - 2000 денари
амортизација на опрема - 2000 денари
мито - 6000 денари

Остануваат чисти - речиси 30.000 денари

А замисли по 50 да го продаваш!!


камо среќа да ги продадеш толку особено на Скопјани не сме деца врсници сме позз

Добра математика ама реалноста е нешто друго
 

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.279
камо среќа да ги продадеш толку особено на Скопјани не сме деца врсници сме позз

Добра математика ама реалноста е нешто друго
па ако не можете во туристичка сезона да продавате кочани на туристи за 30 денари парче (поефтино и од Битола и од Скопје, тогаш баталете туризам и езеро и историја.
 

Ljupco Meljata

AJFON ILI ANDROID you choose
Член од
11 ноември 2007
Мислења
1.726
Поени од реакции
475
па ако не можете во туристичка сезона да продавате кочани на туристи за 30 денари парче (поефтино и од Битола и од Скопје, тогаш баталете туризам и езеро и историја.

Не битолчанец џабе не седи и џабе не работи тоа ќе е дај господ да има работа ние се знајме како да тераме .позз
 

Kajgana Shop

На врв Bottom