Кои се попријателски настроени домаќини: Охриѓани или Грците?

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување

Кои се подобри туристички домаќини?

• Вкупно гласачи
    205
Јас никаде не реков дека Охрид е најдобар за цени ама зошто идете на скапи места зарем во Охрид нема скара на кило нема ли дискаунт маркет шо ве мрзи да си земете сендичи од градот за се има решение вие сте запнале на погрешно место.

И уште нешто гиро е 2,50 евра но сите кога ќе седнат после плажа си јадат порција која е нешто поскапа и оди до 4 евра.

Шо значи во Охрид можеш да поминеш си 500 ден дневно а во Грција не ти бегаат 20 евра дневно нема таму ефтина храна се се плаќа далеку поскапо има чат пат ефтини маркети ама тоа е релативно.

Се разбира ноќниот живот е супер во Охрид баталете туризам тоа нема у Мк.

Јас никаде не видов ниту еден пофален збор само да се верглало за Плажите и нечистотијата која ја прават скопјани. Срамота сме ајде позз!

Љупчо, има решение и од Скопје да напунам гепек и да дојдам, работата не е во тоа. Работата е дека сакате да се споредувате со Грците, а ако ги тргнеме споредбите езеро/море на страна, можете за мал прст да им се фатите за односот продавач-купувач.

Зборуваш како никогаш во животот да не си бил во Грција, и не можеш ни да замислиш каков ноќен живот ми понуди Охрид викендов, абе за глава да се фатиш :D Аца Лукас, баш.

Јас на пример кажав пофални зборови, за Св. Наум, и со план сум да се вратам таму.

Можам да кажам пофални зборови за чичкото што не возеше околу Св.Наум, навистина беше убава прошетка, башка и тој беше многу љубезен.

Ама тоа се две места и двајца луѓе, од 30 на кои им бев клиент овие 4 дена.
Епа не може двајца да знаат да работат, а 30 да не знаат, и после се жалите.

Мајка ми и татко ми беа пред 3 недели во Грција, платија апартман - значи - две спални соби, кујна, веце, тераса, паркинг, 24/7 топла вода - 170 евра. Беа тројца, тоа доаѓа околу 6 евра на ден по човек.

Епа да му се невиди, ама 6 евра се 360 денари.

А демек не се дрогирате со цените?!!
Еј денес се вратив, не се зезај :)
Седнувам во едно кафанче во Пештани (да прецизираме не е ни град, село е) со столчиња од титово време, отворам мени и замисли, јајце (едно) на око 140 денари.
Ебаго, од златна кокошка да не е јајцето?!
Сендвич најобичен (за кој дечково мој не доби ни кечап ни мајонез, само кромид и буковец, оти ,,имат снемано,, се останато) го кошташе 120 денари, е да, и гиро е толку просечно, 120. Ама гиро со нели, месо, гиро со салата и со се што ќе ти падне на памет од сосчиња и додатоци.
Да не зборувам за мала лименка пиво... 100 денари.

Се преценувате. И 5 евра сме плаќале пиво, ама сум седела како човек, во место во кое е инвестирано, а не 30 години исти столчиња, каде што келнерот без исклучок има насмевка од уво до уво и дефинитивно не ми се обраќа со ,,Ќе нарачвиш или не,,?

Јас не сум за нив ти, треба да ми персираат како нивен клиент, макар била 40 години помлада од нив.
Следниот пат види барај некое накај Мешеишта или Требеништа ... Пештани седнала ам шо сакаш во селска кафана да ти дает .. Ако ти е за хамбургер имаш Палма кај гимназијата е најубав хамбургер ти прават. :D Прво прашајте што е и како е пред да идате не вака скришно ќе дојдите и после цело време јадење трици за Охрид вакво е такво е.

Точно си дал пари толку на Закинтос ама си пиел кока кола од 3 евра и си јадел гиро за 4 евра и кога ќе множиш и делиш си потрошил минимум 500 евра За одмор на Закинтос.

9 пута лежалки ,гиро и сок ете ти 200евра плус смештај

Не велам дека Охрид треба да биде џабе ефтин без никаква услуга само треба да има ред и лиценци за оние што издаваат соби.

Е сега ако има ред и фискални услугата односно цената неможе да биде многу ефтина затоа што нашата држава ќе си бара процент на заработка од легла.

За крај дали вреди Охрид За летување не се разбира но затоа вреди за одмор со мала организација од страна на локалната самоуправа може да биде посетен.

Ај сега Скопјаните не ви чинат и лажат, ама јас од Битола сум. Охрид ми е еден сат возење и на времето многу често сум одел како на одмор така и деловно. Времињата од ембаргото и заостанатата Бугарија се далечно минато и никогаш нема да се вратат. Ова ви го спомнувам од причина што уште жалите за тие времиња кога луѓето идеја од што немаа каде да одат. Грција затворена граница, Бугарија само што излезе од камено доба, Албанија и туризам беа мисловна именка, Хрватска војна се водеше, за Црна Гора требаше низ косово да одиш што и небеше баш паметна работа а и многу блиску до воени дејствија беше. Охрид тогаш беше реално најпаметна дестинација. За жал од тогаш поминаја десет години можи и повеќе, времињата се сменија само вие шалтате во место и сте влезени во некој филм. Сите останати дестинации од старт се подобри од вас како прво дека станува збор за море а не за езеро па макар и било многу старо езеро заштитено со унеско и незнам што. Езеро е бе.
Денес луѓето имаат избор , имаат интернет и можат сами да споредат што и како, а како одлучуваат вие си знаете веќе години наназад.
И за цените кои ги спомна погоре можам да ти речам дека најблагоречено не си информиран. Цената на сок или кафе на плажа во просек е 2-3 евра вклучувајки ја и лежалката за цел ден со се чадор. Колку кошта таков луксуз во Охрид? И да не го заборави малтертирањето секојдневно од одење и идење од плажа со такси или авотбус.
Гирото скоро секаде во Грција е просек 2 евра. Кафаните се скапи не велам не, но во Охрид да не се поевтини случајно. Збораме за кафани а не за сендвичари. Досега единстевно што сум јадел во кафана цел одмор било во Бугарија и тоа далечната 97. Сега незнам како е, немам оддено оддамна.
А и да се поскапи некое евро од Охрид, сега ти Охрид си го токмиш со море. Знам дека село мое лепше од Париза е муабетот , ама другите кои не се од тоа село и не го делат тоа мислење, исто како што неможеш да ја споредиш на пример паралија со бали бали, или Претор со Градиште.
До преклани одев на еден ден до Охрид, ама од кога почнаја еднодневни тури за Грција за 600 денари и тоа го баталив.
Се ова ви е пишано не од инает или дека ве мразам туку да ви проработи ментето и да сфатите дека како туриситичка дестинација споредено со цените и односот сте талогот на балканот и спрема тоа пошто езерото неможете да го смените, табиетот ич, тогаш единствено што ви останува да смените се цените и тоа по ептен надолна линија. Или за полесно да ви е да израчунате, земи цени од просечно место во Грција, ете на пример Лептокарија и дели со два за апратман со сите тертипи. Ако е некоја шупа дели со 3.

Муабетов....
Брат куде на одмор ? - Ќе иду у Грчку , за у Охрид немам паре.

Јас сметам дека Охрид не е за Скопјани бидејќи скопскио стандард е далеку поголем од Охрид имате избор да се пикате кај сакате Букинг Факинг. експедиа шо ви душа сака.

Охрид не е за дечиња и малолетни тоа е сигурно.

Цел свет луѓе од Дубаи ,Холандија Израел ,Германија,Србија ,Јапонија ,Финска,Шведска велат ова е чудо од град.

Широко ви поле ајде другата година во август пак ќе дојте ама не гарантирам за цени.

vozilo-grcija1-740x555.jpg

I rest my case.

Цел свет луѓе од Дубаи ,Холандија Израел ,Германија,Србија ,Јапонија ,Финска,Шведска велат ова е чудо од град.

А кој човек од Македонија вика дека Охрид не е чудо од град?
Нешто друго е труло у Охрид, a не градот како град. ;)

Респект за сите Македонци кои одат ама Скопјани претежно се шовинисти

Кој ја измислил онаа изрека во Охрид ќе одам да немет Охриџани!

Дали новиот стил на живот или железара ви го изматила умот имат нешчо.

Реков ја во кинески автобуси да не се возите а сега имате украински кој знае каква столица имате после седење.

Следниот пат види барај некое накај Мешеишта или Требеништа ... Пештани седнала ам шо сакаш во селска кафана да ти дает .. Ако ти е за хамбургер имаш Палма кај гимназијата е најубав хамбургер ти прават. :D Прво прашајте што е и како е пред да идате не вака скришно ќе дојдите и после цело време јадење трици за Охрид вакво е такво е.

Прво и основно не седнавме на хамбургер во кафанчето, хамбургер не е ручек.
Седнавме да ручаме како луѓе, само што беше невозможно да нарачаш храна, ако сметаме дека едно мочано јајце е 140 денари.

Во Центарот, во чаршија, чекав 25 минути фрапе. Водата ја чекав уште долго откако го испив фрапето...

Немам што веќе да прашувам се си видов со мои очи.

Респект за сите Македонци кои одат ама Скопјани претежно се шовинисти

Кој ја измислил онаа изрека во Охрид ќе одам да немет Охриџани!

Дали новиот стил на живот или железара ви го изматила умот имат нешчо.

Реков ја во кинески автобуси да не се возите а сега имате украински кој знае каква столица имате после седење.

А наместо да кењате по скопјаните, што не си го промените односот према туристите?
Што ташак те боли од кај сум, турист сум, едвај чекаш да дојде лето и да ти дадам пари. Тоа значи дека ќе ме почитуваш, ќе ми персираш, ќе бидеш љубезен и ќе дадеш се од себе да бидам задоволна, била јас од Скопје или од Лондон.

Прво и основно не седнавме на хамбургер во кафанчето, хамбургер не е ручек.е Седнавме да ручаме како луѓе, само што беше невозможно да нарачаш храна, ако сметам дека едно мочано јајце е 140 денари.

Во Центарот, во чаршија, чекав 25 минути фрапе. Водата ја чекав уште долго откако го испив фрапето...

Немам што веќе да прашувам се си видов со мои очи.
Ма немој како ние охриѓани кога ќе седниме некаде и порачуваме и одма ни ја носат пијачката и вода .. или вас по суратот ве познаваат .:facepalm:
Сега за Пивофестот во Прилеп последниот ден седнавме со другарине кафе да се напиеме во еден кафич не знам како се викат 2-3 беа тука згужвани на едно место и келнерот од што беа толку празни маси го чекавме можда 15 минути да не прашат за пиење си застанал на шанк облечен како да е гостин тука и од кај да знајш дека тој е келнер ,отиде еден другар го викна и порачавме му вика вода другаров овој му вика матна е да ти дам флаширана ак сакаш :facepalm: еден пример за услуга , еве сега од Скопје еден да ви кажам ... седнавме во кафичот Барселона и порачавме 3 макијата и ни ги донесе во 2 имаше лажичка во другото немаше , и побаравме вода да ни донесит ја донесе после 10 минути и од што беше толку несмасна една чаша и падна и и се скрши и келнерката ни да ги изметит стаклата ни ништо ги остави стаклата ... бтв макијатото кошташе 90 денари во кафич во центар немат шо да видиш околу него све згради и еден бик мислам имаше до него ... исто ко Охрид да си пиел Ла тераса и ќе си платиш 50 денари големо макијато . Значит не е само Охрид со таква услуга ... бтв вие барате на лето кога имат полно луѓе по кафичиве одма да ви донесат и што ги кривите Охриѓани кога сите келнери што работат по кафичиве се од други градој т.е деца шо студирет на факултетон за келнери .

Работава е да го избереш помалото зло :D А тоа е Грција...

Јас пред 3 години имав дешавка со домаќините во Охрид. Кај што бевме сместени, газдата беше еден вампир, кој ни ни даваше клуч од капијата, наводно бил еден па да не го изгубиме, после не тераше пред да влеземе во апартманот да ги соблакаме обувките, абе сум платил и ќе праам што сакам, ако сакам сред соба ќе му се серам. И на крај задниот бисер, додека бевме на плажа, вампирот влегол, и ни го намалил фриѓдерот на минимално ладење, и имавме нешто замрзнато и све ни се растопило ради дебилот.
И на крај може и ние искочивме дебили, ама јебеш га, му го руиниравме малце станот, и белким му дошло памет.

Додека за Грција, јас сум немал некои поголеми пролеми како во Охрид, но има другар мој. Кај што бил во вилата, сопственикот откако дознал дека се македонци, ни А ни Б им преговарал. Тотално ладен однос кон нив само затоа што се македонци. Една од чистачките го советувала, зборете на српски ако сакате убаво да се однесуваат со вас.

Што значи и тие и тие не се цвеќиња за мирисање, е сеа само на кој како ќе налетате.

Епа тогаш проштевајте на грубио однос госпоѓо нема да се повторит друг пат

Хуух добро шо не беше 8 март кој знае шо ќе сакаше во Охрид можеби некој гердан или бисер.

НАЈНОВИ ВЕСТИ ОД ЈУЖНИО НИ СОСЕД

http://sky.mk/index.php/makedonija/...bili-za-vreme-na-vikendov-nastradaa-vo-grcija

За време на викендов биле оштетени три нови возила на македонски државјани кои летувале во Грција.
Според информациите од полицијата со овие три случаи бројката се искачила на 32 одземања, односно кражби на регистарски таблички во кои во повеќето или во 23 случаи се украдени обете таблички.

Еден возач кој патувал со патничко возило „југо корал“ со скопски регистерски ознаки, на граничниот премин „Богородица“ пријавил дека двете таблички му биле украдени во туристичкото место Неа Пори. Оштетениот го пријавил случајот и во грчката полиција.
На граничниот премин „Стар Дојран“ се пријавени уште два случаи. Во првиот, М. Д., кој патувал со патничко возило „мерцедес“ со беровски регистерски ознаки, пријавил дека во туристичкото место Полихроно, со спреј му била прекриена ознаката МК, но случајот не го пријавил и во грчката полиција.
Во вториот случај, Ж. К., кој патувал со возило „фолксваген пасат“ со струмички регистерски ознаки, пријавил дека во туристичкото место Лептокарија, му биле украдени комплет табличките, а кражбата ја пријавил и во грчката полиција.
Од МВР велат дека од вкупниот број случаи, 24 се пријавени од страна наши државјани и на грчката полиција, но досега Министерството сè уште нема добиено никаква информација од грчките колеги за случаите.--- надополнето: 5 август 2013 во 14:31 ---
И уште нешто да завршиме со темата океј се согласуваме треба да има стандарди и се да биде јасно кога некој оди на одмор .

Имате броеви за заштита на потрошувачи слободно јавете се и пријавете ако нешто не било во ред но исто апелирам до Македонците кога се во ГРЦИЈА исто пријавете и таму неправилности борете се за своите права како потрошувачи.

http://www.opm.org.mk/

http://fva.gov.mk/index.php?limitstart=50

Како турист имате и права но и обврски.

грчки сајтови за заштита на права

"The Quality of Life"
This association aims to protect consumers’ rights and improve your quality of life. Information you as a consumer may need to know, useful tips that make everyday life easier. You can tell about your problem as a consumer and become a member by filling the application form.
http://www.ekpizo.gr [EL]

Banking Ombudsman
The Banking Ombudsman is an independent scheme created by the Hellenic Bank Association (H.B.A.) in order to examine disputes between customers and banks in a fair, impartial and open way, and help find an amicable settlement.
http://www.bank-omb.gr/english/home.htm [EN][EL]

Consumerland
Read the legislation for consumer protection. What are a manufacturer’s or supplier’s responsibilities for faulty products, health and safety, commercials, etc. There is also information about the Balkan Consumers’ Centre.
http://www.kepka.org [EL]

Consummers' Institute
This is the website of the oldest and biggest consumer organisation network in Greece. You can send your complaint by filling in an application form. Check out how to become a member. There is an English subportal with an in-depth presentation of the organisation.
http://www.inka.gr [EL]

General Consumers’ Secretariat
Read the relevant legislation on this topic and find specific information about mail order, credit card payments and other FAQs.
http://www.efpolis.gr [EL]

Greek Consumers’ Organisation
A pan-Hellenic organisation whose main goal is consumer protection. It also focuses on education, training and on the consolidation of the fundamental rights of the consumer.
http://www.ekato.org [EN][EL]

National Confederation of Greek Trade
Legislation about consumer protection. There is also useful advice about how to ensure the quality of products you buy, mail order, tourism, private insurance etc.
http://www.esee.gr [EN][EL]

The LawNet
What you should know about your rights related to commercials, agreements with suppliers and their responsibilities for the quality of products sold, etc
http://www.lawnet.gr/lawnet/diktio/katanalotis.asp [EL]

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom