Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
http://www.kurir.mk/makedonija/crna...aos-vo-Ohrid--dve-momcinja-brutalno-pretepani
Мирните срби што идат на одмор во Охрид повторно направија инцидент ... како немало уште 3-4 со кичевчаниве да им го ебат мамето .
Ги немат другиве да се изразат за Србиве што се "мирни" кога ќе дојдат вака на одмор , скокавте за србинот што го отепаа и пак ќе ви кажам убаво му направија еве ги и овие си ја барале бељата само што ги начекале нашиве 2ца да беа уште 3-4 со нив да ги рушеа од ќотек да им дојде умот како треба да се понашаат дека само така се разбираат тие .
Викендов, после 4 години, отидов за Охрид
И сфатив дека некои работи никогаш не се менуваат.
За почеток, си резервиравме апартманче, се договоривме да бидеме таму во 10 часот. Сабајлето во 9 ипол се јавивме на сопственикот да му кажеме дека сме стигнале, и во колку може да не пречека, зошто не знаевме каде точно се наоѓа. Ни кажа каде да бидеме во 10 и 30.
И бевме таму, му се јавуваме - а тој ни вика - ааа, па јас го дадов на други апартманот...
Како бе го даде на други? Една недела резервиран беше, и бевме тука, и на крај на други си го дал?!
Не препрати кај комшијата му. Баравме 3 работи - обична, најобична соба, сопствено WC и паркинг. Ништо друго. Комшијава ни вика - ова е собата, WC, а може во двор да се паркирате.
Не прашавме за цена и прифативме.
Ама уште вечерта, ни беше објаснето ,,оти им иди внуката од Скопје и мора да го делиме вецето,, и дека ,,синот морат да се паркират в дворон,,.
Да немав веќе се платено однапред, истата секунда ќе си отидев и немаше ниту таа вечер да ја платам.
Следниот ден сфатив, дека госпожата газдарица ноќта ми влегла во соба да ми го исклучи телевизорот (оти струја троши, нели) и да ми ја затвори вратата од терасата ,,оти комарци влагале,,.
Да не го спомнам бојлерот, ами ако сакаш да се бањаш ноќе да си го уклучвиш.
Понатаму, пошто примија многу луѓе, решија да спијат на нашиот кат и нормално, да го користат божемски нашето веце.
На крајот, збир на приказната - ниту имавме приватност (што е тоа бе во сред ноќ да ми влезе?!!!!!) ниту го добивме тоа што се договоривме.
Да не зборувам за крајната некултура нељубезност и неучтивност на Охриѓаните - угостители. Онака, јадеш, првата порција ти ја носи после 30, а втората после 50 минути. Кафе се чека и пола саат.
А што е тоа персирање?
Никаква култура, никаков однос, страшно.
Исклучок од сето ова можам да кажам дека е персоналот на Св. Наум, максимално љубезни и услужливи, услуга на ниво, а цени помали од Охрид.
Од сега, па засекогаш, ќе одам во Охрид, затоа што го сакам градот, ама ќе одам исклучиво кај Скопјани кои издаваат апартмани.
Порадо ќе спијам во кола, ама на Охриѓанец пари нема да дадам.
И да не заборавам, во маркетите ,,ами немат сеа баш од твојте цигари,,. Како бе баш од моите немаат? Демек, они до сега не виделе туристи, па сега изненадно им дојдовме.
Следниот пат, од Скопје и цигари, и храна и алкохол ќе си донесам, човек и да сака не може пари да им даде.
И зошто кај Грците?? Затоа што за 10 дена, еднаш нема да го видиш газдата, поточно еднаш кога се сместуваш. Затоа што во парите што си му ги дал се подразбираат трошоци за струја, вода, прашок за перење на чаршафи итн. Затоа што и кога доаѓаат да ја исчистат собата, доаѓаат кога ти не си тука и не ти пречат.
Затоа што не ти кажуваат кога да пуштиш бојлер, дали телевизорот ти работел итн.
Ноќва имав една фантастична ситуација. Се враќаме од дискотека накај 3, да си го земеме пивото што ни се ладеше во фрижидер (ах, да, фрижидерот цело време ни го намалуваа на двојка), и жеништето стана со цел памет да ме праша дали сум си дошла и каде ќе одам...
Идиотштината и сељачизмот немаат граници, а Охриѓаните угостители(кога ќе запознаам некој што не е таков, јавно ќе се извинам) се типичен пример.
Aјде кити нареден пат ќе дојдеш кај мене у стан за добра цена ќе ти го изнајман со сите салтанати.
Него како не ми е јасно прифаќате за малку пари смештај и сакате да ви чини.
Па кој нормален во Грција издава соба за 300 ден и сака да има туристи.
Ќе си платите од 800 денари па нагоре соба со 2 кревета и бујрум гаража тоалет паркинг тераса и појадок.
Не мора 10 дена да седите ќе заштедите пари и то.
Ја би вовел стандарди и лиценци инаку не иде ајвантуризам.
Позз
Aјде кити нареден пат ќе дојдеш кај мене у стан за добра цена ќе ти го изнајман со сите салтанати.
Него како не ми е јасно прифаќате за малку пари смештај и сакате да ви чини.
Па кој нормален во Грција издава соба за 300 ден и сака да има туристи.
Ќе си платите од 800 денари па нагоре соба со 2 кревета и бујрум гаража тоалет паркинг тераса и појадок.
Не мора 10 дена да седите ќе заштедите пари и то.
Ја би вовел стандарди и лиценци инаку не иде ајвантуризам.
Позз
Јас лично пред две години бев во Закинтос( средината на јуни, што би рекле малце надвор од сезона) и платив 110 евра за 9 ноќевања. Во цената беше вклучен и превозот кој кошташе 50 евра , или 60 евра за 9 дена. Кога ке направиме математика испаѓа дека платив 400 денари од вечер. Вилата беше на 20 метри од плажа, имаше соопстевна кујна , вц и поприлично голема тераса. Постелнина и чистење секој втор ден. Газдата феноменален, збор не ни рече ни оти вака ни оти така, напротив. Со други зборови за парите одлична зделка кога и ке го земиме фактот дека е остров и море.
Спредено со тоа во Охрид максимална цена на приватен смештај од средна класа( под услов јуни да е топол, а не е) би требало да биди 150 денари по кревет со сите тертипи, евентуално 200 ако куќата е сама без газди или во непосредна близина на плажата( таква во Охрид нема, а и незнам како можете да наречите плажа едно метро камења, да неможиш крпа да спружиш без ноѕете да си ги изводениш).
Така да баталете туризам во оваа смисла сега како што го практикувате. Надвор од секоја лига сте. Можеби подобро би било да се преорентирате на историските знаменитости со кои толку гордо се чукате по градите, можи и ке се излажи некој и ке ви дојде.
Точно си дал пари толку на Закинтос ама си пиел кока кола од 3 евра и си јадел гиро за 4 евра и кога ќе множиш и делиш си потрошил минимум 500 евра За одмор на Закинтос.
9 пута лежалки ,гиро и сок ете ти 200евра плус смештај
Не велам дека Охрид треба да биде џабе ефтин без никаква услуга само треба да има ред и лиценци за оние што издаваат соби.
Е сега ако има ред и фискални услугата односно цената неможе да биде многу ефтина затоа што нашата држава ќе си бара процент на заработка од легла.
За крај дали вреди Охрид За летување не се разбира но затоа вреди за одмор со мала организација од страна на локалната самоуправа може да биде посетен.
Точно си дал пари толку на Закинтос ама си пиел кока кола од 3 евра и си јадел гиро за 4 евра и кога ќе множиш и делиш си потрошил минимум 500 евра За одмор на Закинтос.
9 пута лежалки ,гиро и сок ете ти 200евра плус смештај
Не велам дека Охрид треба да биде џабе ефтин без никаква услуга само треба да има ред и лиценци за оние што издаваат соби.
Е сега ако има ред и фискални услугата односно цената неможе да биде многу ефтина затоа што нашата држава ќе си бара процент на заработка од легла.
За крај дали вреди Охрид За летување не се разбира но затоа вреди за одмор со мала организација од страна на локалната самоуправа може да биде посетен.