Храна за кучиња

Член од
21 октомври 2007
Мислења
99
Поени од реакции
58
На интернет најдов неколку рецепти за домашно направени бисквити за кучиња кои што се прават многу лесно, брзо и со само неколку состојки. Ги испробав и сите кучиња што ги пробаа ги сакаат. Па еве ги рецептите:

Бисквити со беби каша

1 шоља брашно
1 шоља овесни снегулки
1 тегличка бебешка храна (овошна или со месо и зеленчук)
Сето ова е се замесува да се добие убаво, цврсто тесто, се расукува и со модла се вадат бисквити. Се пече на хартија за печење околу 20 минути.

Бисквити со путер од кикирики

2 шољи интегрално брашно
1 1/2 лажичка прашак за пециво
3 лажици путер од кикирики
1 шоља топла вода

Путерот од кикирики убаво да се измеша во топлата вода, да стане како каша. Потоа се меша со брашното и пецивото, се меси тесто, се развлекува, се вадат форми и се печат додека да заруменат.

Сладолед за кучиња

Ова е супер е летните горештини

4 шољи јогурт
3 помеки банани
3 лажици путер од кикирики

Сето ова убаво се пасира и се става да се замрзне. Јас го ставив во садови за коцки мраз и после му вадев по 3-4 коцки за едно јадење.

Инаку последниов пат сама си направив путер од кикирики, така доаѓа дупло поефтино. Од пазар купив несолени кикирики за колачи и ги сомлев во блендер додека не се направи путер и готово.

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Ve molam za sovet ....koja e najdobrata hrana za kucina Cane Corso.Mozebi ima nekade na forumov ama jas ne mozev da najdam :(.Sakam malku da se zdebeli..site mi vikaat deka e slabo kuceto..mozebi i e o_O.Go hranam so suva hrana ,so koski pileski,teleski(od kasapnica :vozbud:) gigeri i ...E sega kazete sovet koja hrana da ja upotrebuvam(mislam na kuceska suva hrana) koja e najdobra...ili nekoi vitamini,slusam za nekoi kapki....Blagodaramm:cuc:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
Ve molam za sovet ....koja e najdobrata hrana za kucina Cane Corso.Mozebi ima nekade na forumov ama jas ne mozev da najdam :(.Sakam malku da se zdebeli..site mi vikaat deka e slabo kuceto..mozebi i e o_O.Go hranam so suva hrana ,so koski pileski,teleski(od kasapnica :vozbud:) gigeri i ...E sega kazete sovet koja hrana da ja upotrebuvam(mislam na kuceska suva hrana) koja e najdobra...ili nekoi vitamini,slusam za nekoi kapki....Blagodaramm:cuc:
Ова мора под итно да се исфрли од исхраната.Ем нема да се здебели,ем ќе ти го направат касапница кучето.
Ако го сакаш,немој! :)

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Колку е старо кучето? Земи си Royal Cacin, Pro Plan, ili Natural Delicious но папи формула. Оријенот е добар и ние постарите кучкари знаеме одамна за него ;) , ама за мене премногу скап за тие пари, беспотребно фрлање. За тие пари подобро ќе земеш пилешки грбови, грклани, чисто пилешко месо, ориз.... И не очекувај во летно време да вратиш килажа на кучето, едноставно тоа е тешко изводливо.

Член од
3 мај 2013
Мислења
20
Поени од реакции
3
прескапа е Оријен...3 месеци е старо..го ранам со пилешко,телешко месо.:)

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Кане Корсото е со доста слична конституција како ротвајлерот....
Од дехидрати,долго време го барав вистинскиот,почнав со Ројал,па користев Natural Trainer,па Пурина Про План,па Trainer top breeder...
Велат дека Брит е одлична храна,посебно премиум линијата Brit Care,ама во Битола ја нема,па неам искуство со ова...(ќе ти кажат подобро скопските колеги)....
Од сите овие брендови бев горе долу задоволен,ама мислам дека најдобри резултати имав со Ројалот,убедливо....
Сега не знам колкаво е твоето куче,ама ако е под 15 месеци би ти ја препорачал формулата на Ројал Макси Јуниор....
Посебно е корисна за раси кои имаат подолг период за раст....
А ако сакаш да го здебелиш кучето би ти препорачал домашна храна,пред се ориз,можеш и качамак(палента) и пилешко месо(варено)....
Од ова поиспробан рецепт нема...(докажано јас гарантирам):)
Ама како шо ти рекоа погоре,во летно време и да сакаш да го здебелиш сосила кучето не можеш ,а и не треба само ќе се наштети на кучето,едноставно ги тепа жештината...
Во ова време е препорачливо да се дава храна со помалку протеини и масти(нормално доколку кучето не е во интензивен раст и не е во работна кондиција,дресура и сл).....
Килажата ќе се дава на зима....за зимница...:X3:
П.С.
Немој со коските не си играј...посебно не со пилешките....не знаеш какви компликации можат да настанат од ова...
Давај само телешки( и тоа добро да бидат варени),колку да ги тренира забите....

Член од
22 ноември 2011
Мислења
376
Поени од реакции
454
Ако веќе бираш готова храна, не бирај име, туку бирај ефект, не секоја храна му одговара на секое куче. Кај нас има голем избор на квалитетни готови храни па можеш да испробаш неколку и да видиш кои би му одговарале на твоето куче.Под испробување не мислам на кило две храна, туку на вреќа, затоа што ефектот на храната ќе го видиш после 2-3 недели хранење со истата. За кане корсо најдобро е да земеш за големи раси за млади кутриња.Ако сакаш да зголемиш на килажа можеш да пробаш и со некои од повисоко енергетските храни но тоа е меч со две острици.Едно, како што кажа Пепа, е доста тешко да зголемуваш килажа во лето а друго бидејки сакајки да му направиш добро на кучето (како и сите ние нели) може да станеш жртва на повеќе е подобро синдромот па да го направиш кутрето кое има уште да се развива, дебело, ама и искривено од тежината. А естетските грешки направени во младоста од неправилна исхрана тешко се исправаат. Јас од готови храни со највеќе ефект имам користено (за големи раси-кане корсо и американски булдог) Ројал канин (макси или џајант) Фармина тим бридер и цибау ларџ брид а со нешто послаб ефект еукануба и брит додека за зголемување килажа (германски, белгиски овчар) брит активити, пропак перформанс папи со многу добар ефект, екопет џуниор со нешто послаб ефект. Затоа и велам, не секоја храна му одговара на секое куче, испробај неколку и види од која ќе има најдобар ефект.
Можеш и да храниш со домашно приготвена храна со тоа што од зачини се става малку сол и масло за јадење, друго нити е потребно, нити е корисно. Оброкот генерално треба да се состои од 50% месо, 25%зеленчук и 25% житарици, со тоа што количински во денот за едно куче е доволна количината од 10-15 грама месо по килограм телесна тежина на кучето или куче тешко 20 кг доволно е да добие 200-300 грама месо, 40кг тешко 400-600 грама итн. Во летниот период можете месото да го давате и сурово ако е од проверен извор (чисто, нерасипано итн) за помали кучиња избегнувајте давање коски, исто важи и за кучиња кои лакомо и брзо јадат. За големи кучиња избегнувајте мали коски (пилешки, зајачки, јагнешки...) давајте исклучиво големи, цели и живи - термички необработени коски. Варените, печените итн... коски не се добри за хранење на кучињата затоа што секоја термички обработена коска е многу лесно кршлива а кога се крши, се крши на остри парчиња кои можат сериозно да го повредат кучето. Немора секој ден да давате коски, но сосема е доволно ако добива 3-4 пати неделно коска кучето. Необработената сурова коска кучето неможе така лесно да ја искрши, па глодајки ја, ја дроби на поситни парчиња кои неможат да го повредат. На домашно приготвените оброци може да се додадат и витамини и минерали потребни за развој на кучето. Ефектот од видот и начинот на исхраната, ќе се забележи на кучето со изгледот на влакното, мускулатурата, генералниот изглед на кондицијата на кучето, и некои други работи како појава/отсуство на гасови, , здивот од устата, количината на изметот - ова особено се однесува за хранливоста односно искористливоста на храната. На пример, при користењето на некои готови храни, од некои кучето исфрла повеќе измет а од некои помалку.Изметот е всушност неискорстениот дел на храната. Ако кучето исфрла големи количини на измет , тоа значи дека голем дел од храната што ја внесло, организмот не ја искористил. Затоа и по третпат - не го гледајте името, гледајте го ефектот на кучето.

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
mm.jpg e ovaa hrana ja zedov da go hranam sega..Znaci e Cane Corso zenka
  • Kompletna suva hrana za štenad sa piletinom i pirinčem, čiji sastojci omogućavaju optimalan razvoj štenata.
Nutritivna analiza:

proteini 29.0 %
Kalcijum 1.2 %
masti 15.0 %
Fosfor 1.0 %

Na negova vozrast 10 meseci se dava po 250 grama dnevno..utro vecer po okolu 140 grama.I megu obrok nekogas mu davam domasna hrana oriz,meso pilesko ili misirkino..i ogotovata hrana od Kam Market APOLLO..Super mislam deka napraviv....:vozbud:.

Eve go sajtot epten e dobra...http://purina.rs/code/navigate.aspx?Id=75 kaj nas vo Prilep e 150 den.kg.

Tomasino

За својот народ и за тебе, морав јас да робувам.
Член од
19 март 2009
Мислења
9.252
Поени од реакции
19.549
Прегледај го приврзокот 69494 e ovaa hrana ja zedov da go hranam sega..Znaci e Cane Corso zenka
  • Kompletna suva hrana za štenad sa piletinom i pirinčem, čiji sastojci omogućavaju optimalan razvoj štenata.
Nutritivna analiza:

proteini 29.0 %
Kalcijum 1.2 %
masti 15.0 %
Fosfor 1.0 %

Na negova vozrast 10 meseci se dava po 250 grama dnevno..utro vecer po okolu 140 grama.I megu obrok nekogas mu davam domasna hrana oriz,meso pilesko ili misirkino..i ogotovata hrana od Kam Market APOLLO..Super mislam deka napraviv....:vozbud:.

Eve go sajtot epten e dobra...http://purina.rs/code/navigate.aspx?Id=75 kaj nas vo Prilep e 150 den.kg.
Не е квалитетна оваа храна...(n)
Пред се зошто протеините на храната не се извадени од месо,главната состојка на храната е од пченка....

А и останатите состојки шо ги користат за да ги добијат протеините не се од доволно квалитетно животинско потекло,пред се за интензивен раст на куче како кане корсо....
Подобро за овие пари земи си Natural Trainer или Trainer Top breeder иста цена се...
Или пак можиш со доплата да си земиш Брит....
П.С.
Не знам зошто ја купуваш таа храна од Кам Маркет?тоа ти е обично :гомце:...никаков процент на месо и протеини,се мелат шо ќе им остане за фрлање и го продаваат за 80-90 денари од конзерва....
А и другите храни шо се продаваат во Веро,Тинекс од калибарот на Спар,Чапи итн....:facepalm:
Подобро наместо да купуваш секакви додатоци и храни со тие пари купи си вреќа квалитетна храна (Ројал,Про План,Еуканаба,Брит)и знаеш на шо си....
Барем додека да го помини периодот на интензивен развој ако имаш можност храни го со квалитетна храна....
Сепак твој е изборот....

SaltNPepa

Other's envy, owner's pride!!!
Член од
14 септември 2012
Мислења
1.945
Поени од реакции
2.523
Tomasino (y)

marija
Ништо не си направила, само си ги потрошила парите буквално за џабе. Ова не е супер-премиум храна, се знае која е супер премиум храната на Пурина. Веќе неколку членови ти напишавме што е најдоброто кај нас од дехидрат или како да даваш месо. Со ваква храна тешко дека ќе нададеш маса на било кое куче, а за КК и да не зборувам. Тоа е голема и масивна раса на која и треба хранење и тоа какво хранење.

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
Tomasino (y)

marija
Ништо не си направила, само си ги потрошила парите буквално за џабе. Ова не е супер-премиум храна, се знае која е супер премиум храната на Пурина. Веќе неколку членови ти напишавме што е најдоброто кај нас од дехидрат или како да даваш месо. Со ваква храна тешко дека ќе нададеш маса на било кое куче, а за КК и да не зборувам. Тоа е голема и масивна раса на која и треба хранење и тоа какво хранење.

kaj nas vo PP nema takva Purina Pro Plan.Kuceto nekako ne mi ja jade ovaa i ke i smenam nekoja druga,ke zemam sega Rojal da probam,pa da znam koja ja jade.Za mesoto ja izbegavam da vi kazam taa gotova hrana,no ja koristam nekogas kolku da smenam obrok(mnogu retko).Inaku davam i saka da jade belo meso ,meleno meso,oriz itn...
No,imam problem deka kuceto nesaka da jade od tanjirot sto e za nea od suvata hrana(bilo koja suva hrana),saka jas da mu davam od raka :mad:.Sum probala i da i ostavam i nisto drugo da ne i davam..ne jade..samo da ja ranam od raka (kazuvam za suvata hrana).E aj sega kazete...kako da pravam...:confused::unsure:

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
kaj nas vo PP nema takva Purina Pro Plan.Kuceto nekako ne mi ja jade ovaa i ke i smenam nekoja druga,ke zemam sega Rojal da probam,pa da znam koja ja jade.Za mesoto ja izbegavam da vi kazam taa gotova hrana,no ja koristam nekogas kolku da smenam obrok(mnogu retko).Inaku davam i saka da jade belo meso ,meleno meso,oriz itn...
No,imam problem deka kuceto nesaka da jade od tanjirot sto e za nea od suvata hrana(bilo koja suva hrana),saka jas da mu davam od raka :mad:.Sum probala i da i ostavam i nisto drugo da ne i davam..ne jade..samo da ja ranam od raka (kazuvam za suvata hrana).E aj sega kazete...kako da pravam...:confused::unsure:
оставај и,па од мака ќе се научи да јаде.немој да ја жалиш толку :)
Имав еден кокер,не сакаше да јаде храна за кучиња,сакаше само месо,па неколку дена само тоа и давав,да видиш како пројаде.Направи како што ти кажавмќе научи :)

Член од
9 април 2013
Мислења
48
Поени од реакции
2
оставај и,па од мака ќе се научи да јаде.немој да ја жалиш толку :)
Имав еден кокер,не сакаше да јаде храна за кучиња,сакаше само месо,па неколку дена само тоа и давав,да видиш како пројаде.Направи како што ти кажавмќе научи :)
..Fala ti mnogu se nadevam deka ke se nauci..jas od grev da ne e gladna :( aj i davam drugo ama sega ke pravam taka...;).

Член од
5 ноември 2010
Мислења
4.841
Поени од реакции
3.873
..Fala ti mnogu se nadevam deka ke se nauci..jas od grev da ne e gladna :( aj i davam drugo ama sega ke pravam taka...;).
пробај,би требало да се научи,ќе види зорт :D
А и многу си ја размазила :D
исто како мајка ми за мачорот мој.На секој пет минути му дава да јаде пошто ќе почне да се вртка па мисли дека е гладен :D

Kajgana Shop

На врв Bottom