Раѓањето на антихристот

• Креатор на темата Креатор на темата golem brat
  • Време на започнување Време на започнување
.

Јас само побарав од тебе да размислиш на прашањето што ти го поставив - што е гревот, дали е нешто кое нетреба да постои? Дали е промашување, состојба која е штетна?
Ако одговорот е да, тогаш зошто е допуштен како опција - како можност?
Слободната волја нема никаква врска, од проста причина што таа е можност да се одбере од постоечките - можни опции!
Слободна волја може да имаш и во случај да може да одбираш само можност под а), б) и ц). А слободна волја може да имаш и во случај да одбираш бесконечно многу опции.
Што значи, гревот како можност која е допуштена, од совршено битие е апсурдно да постои, бидејќи директно посочува на пропуст, допуштање да постои нешто кое е непотребно, штетно, кое е промашување на суштината.
Слично како примерот кој го дадов со компјутерот и неговиот креатор (производител). Смешно е ако тој ти рече дека за особина на компјутерите која е непотребна се виновни компјутерите а не нивниот создател.

Навистина неможеш да сфатиш или пак само се правиш така? o_O

Гревот не потекнува од Совршениот Творец, туку од злоупотребата на слободната волја, а со тоа и одпадот од Неговата Мудрост чиста, за спасение на сите - пред 2000 години - отелотворена во Исуса Христа!

Е сега прашуваш дали одпадот може да биде користен за нешто?

Сигурно дека може! Небесниот градинар (и тоа како) е способен и од најголем одпад (ѓубре) да направи користен компостен материјал за градината, но БОГ да ти ги чува децата да не му паднат во рака на некој психопат кој што не верува дека нивното силување е грев, па да ги затвори во подрум и со децении да им прави тоа што за него (и слични на него) не е грев.

Тогаш ќе ти кажам колку пари чинат твоите (нема грев) нондуалистички филозофии.

Лека ноќ и знај дека те сакам ... без оглед на твојот светоглед, со кого не се сложувам! (n)

Би сакал да е вака ама религијата не се апдејтува ,туку останува традиционалистичка ...

Се’уште не го познаваш Темелот на Вечно Новиот Тестамент, затоа пишуваш вакво нешто!

Се’ што е добро и вистинито во безкрајниот универзум, ... секое ново одкритие, секоја нова техника, секој нов момент, потекнува од Темелот на Вечно Новиот Тестамент!

И тебе лека ноќ :)

.

.

абе со сте запнале антихрист ваму антихрист таму,

АНТИХРИСТОТ е веке дојден на светов и владее и ни повеќе ни помалку туку во МАКЕДОНИЈА оти ни израел ни некоја друга земја ( писмо по Апостол ПАСКО) не е библиска како Македонија

А за сето тоа е крив Ѓаолот Бранко кој го востанови и на тронот светски (Македонски) АНТИХРИСТОТ НИКОЛА ( Евангелие по Апостол Мирка и Апостол Миленко)

Е сега прашуваш дали одпадот може да биде користен за нешто?

Сигурно дека може! Небесниот градинар (и тоа како) е способен и од најголем одпад (ѓубре) да направи користен компостен материјал за градината, но БОГ да ти ги чува децата да не му паднат во рака на некој психопат кој што не верува дека нивното силување е грев, па да ги затвори во подрум и со децении да им прави тоа што за него (и слични на него) не е грев.

Тогаш ќе ти кажам колку пари чинат твоите (нема грев) нондуалистички филозофии.

Лека ноќ и знај дека те сакам ... без оглед на твојот светоглед, со кого не се сложувам! (n)
Е тука е поентата! :) Значи зборуваме за светоглед кој е на апсолутно ниво, светоглед на Креаторот кој е совршен, и конечно добар заклучок од твоја страна - на негово ниво, непостојат непотребни нешта, сите особини кои постојат имаат своја суштина и намена. Тоа како јас или ти ќе доживееме одредена ситуација е наше - човечко субјективно искуство и доживување, и поради нашата ограничена природа за спознавање, некои од тие искуства ги доживуваме како непотребни, зли и слично.

Токму поради ова, целиот концепт за "грев" е човечки, и нема врска со Божјото ниво на постоење.
Гревот постои за луѓето, не и за Бог. Добро и зло, се дуалистички концепти, кое на највисоко - Божјо ниво се унифицираат - се соединуваат, на тој начин анихилирајќи ги сите крајности во Единство.

Лека ноќ и на тебе, и немора да ме сакаш толку! :D

.

Е сега немој да претеруваш и безкраја да заидуваш, мислејќи дека те сакам многу повеќе од другите. :D

Што се работи за погоре пишаното од тебе, јас знам дека “богот“ за кој што пишуваш ти, не е потполно идентичен со Единствениот Вистински и Совршен БОГ, Кој Својата првородена Мудрост (Милост) Ја отелотвори во Исус - во Која што беше лично Он - затоа што сочуствува и пати (посебно) со повредените, со измачуваните, изнемоштените, болните, обесправените, потчинетите, ... !

Ја сфаќаш ли елементарната разлика помеѓу Единствениот Вистински и Совршен БОГ во однос со “богот“ кој на најразлични лукави начини се обидува да го поткопа Вечното и Вистинско Евангелие, Кое е Мудроста (Милоста) БОЖЈА чиста, за спасение на сите отелотворена во Господа Исуса Христа?!

Поздрав

п.с. Немој да мислиш дека дуализмот за кој што сведочи Евангелието е нешто лошо, бидејќи во тој момент си заробен во мрежата на лукавиот и неговиот лажен нондуализам, кој по своја природа е сокриен (лукав) дуализам!

.

За Единствен Совршен и Вистински Бог, непостојат непотребни нешта, доколку постојат не е совршен, толку е едноставно, се друго е млатење празна слама.

.

Сакаш да кажеш дека за твојот (вашиот) совршен бог убиствата, силувањата, злоупотребувањата ... на деца и возрастни, се потребни нешта? o_O

Најљубезно ве молам да не се занесувате и не се правите попаметни од вечното Евангелие на Мудроста БОЖЈА чиста, за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа!

п.с. Не е убаво сопствените гревови и темнини да се негираат и *пројицираат врз БОГА, демек Он е Творецот и причината на истите !
.

*Пројекцијата на темнината, сенката и гревот врз БОГА и ближниот е најстарата пројекција воопшто, која до ден денешен кај широката маса не престанала и е причина за многу болка, патња, страдања, ...

Човекот рече: „Жената, која Ти ми ја даде со мене, таа ми даде од дрвото, па јадев.”

(1 Мојс. 3:12)

.

.

Сакаш да кажеш дека за твојот (вашиот) совршен бог убиствата, силувањата, злоупотребувањата ... на деца и возрастни, се потребни нешта? o_O

Најљубезно ве молам да не се занесувате и не се правите попаметни од вечното Евангелие на Мудроста БОЖЈА чиста, за спасение на сите отелотворена во Исуса Христа!

п.с. Не е убаво сопствените гревови да се негираат и пројицираат врз БОГА, демек Он е Творецот и причината на истите !
.

Човекот рече: „Жената, која Ти ми ја даде со мене, таа ми даде од дрвото, па јадев.”

(1 Мојс. 3:12)

.
Еве во твој стил, со прашање: "Зошто се случуваат тогаш? Зошто се допуштени?"

Јас веќе реков, за луѓето постојат многу нешта кои се непотребни, грешни, зли и слично, НО ЗА ЛУЃЕТО!

Ако мене ме прашуваш која е нивната цел зошто постојат, мојот одговор би бил за да бидат контраст со кој ќе се спознае нивната спротивност. Што значи, колку и да изгладаат како нешто кое непотребно, сепак се предизвик со кој треба да се соочат луѓето и да го надминат, на тој начин стекнувајќи драгоцено искуство.

.
Еве во твој стил, со прашање: "Зошто се случуваат тогаш? Зошто се допуштени?"

...
.

Се случуваат како консеквенца на нашата кон Совршениот БОГнепослушност, невера, слепост ... а дека еден ден со болка ќе ни ги отворат очите за Неговата Мудрост чиста, во тоа не се сомневам! Што се сомневам е тоа дали секоја душа правовремено ќе се разбуди и ќе Ја прифати единствената спасителна Мудрост (Милост) Негова чиста, Која за спасение на сите на голготскиот крст се даде себеси во Господа Исуса Христа.

.

Се случуваат како консеквенца на нашата кон Совршениот БОГнепослушност, невера, слепост ... а дека еден ден со болка ќе ни ги отворат очите за Неговата Мудрост чиста, во тоа не се сомневам! Што се сомневам е тоа дали секоја душа правовремено ќе се разбуди и ќе Ја прифати единствената спасителна Мудрост (Милост) Негова чиста, Која за спасение на сите на голготскиот крст се даде себеси во Господа Исуса Христа.
Причините кои ги наведе: "непослушност, невера, слепост", се човечка перцепција, не Божја.
Веќе нагласив и тоа многу пати дека на Божјо ниво не постојат непотребни работи доколку тоа Божјо ниво е совршено, затоа што тоа е изворот од кое доаѓаат сите можни исходи.
Тоа што секој треба да го прифати е дека секој е одговорен за себе, како што никој неможе да се радува за некој друг, така неможе ни да страда за некој друг. Секој мора сам да ги помине сопствените искушенија и да свати дека тие се само една голема животна лекција и дека се се само не нешто непотребно.

.

.

.

спиро, спасителе, објасни ми кој ги создаде “непослушноста, неверата, слепоста“
Дали бог ги создал или некој друг. Дали само Бог е создател или има и други кои ги имаат способностите на Бог да создаваат нешто.

спиро, спасителе, објасни ми кој ги создаде “непослушноста, неверата, слепоста“
Дали бог ги создал или некој друг. Дали само Бог е создател или има и други кои ги имаат способностите на Бог да создаваат нешто.

Слободната воља, таа основа за грешките кои сите ги прават и се одалечуваат од бога.

SVEŠTENIK RODION PETROGRADSKI
LjUDI I DEMONI
(Kako pali duhovi kušaju savremenog čoveka)

Evo šta o tome kaže sveti Kiril Jerusalimski: "Dakle, prvi vinovnik greha i rodonačelnik zala jeste đavo. Ne govorim ja to, već je Gospod rekao: Jer đavo greši od početka (1. Jn. 3,8). Pre njega niko nije grešio. On pak nije sagrešio od prirode - po nužnosti, stekavši naklonost prema grehu; inače bi krivica za greh opet padala na Onoga Koji ga je načinio takvim. Naprotiv, budući stvoren kao dobar, po vlastitoj slobodnoj volji postao je đavo, stekavši sebi ime po svojim delima (đavo u prevodu znači kleeetnik). Budući arhanđelom, kasnije je nazvan đavolom zbog klevete; budući dobrim slugom, postao je satana u punom značenju tog imena zato što satana znači protivnik. I to nije moje učenje, nego duhonosnog proroka Jezekilja. On, plačući zbog satane govori: Ti si pečat savršenstva, punoća mudrosti i venac lepote. Ti si se nalazio u Edemu, u vrtu Božijem (Jez. 28,12,13). A zatim dodaje: Ti si savršen bio na putevima tvojim od dana stvaranja tvoga, sve dok se ne nađe u tebi bezakonje (Jez. 28,15). Veoma dobro je rečeno dok se ne nađe u tebi; zlo nije spolja uneseno, nego si ga ti sam stvorio. Sledećim rečima prorok je izrekao i uzrok: Zbog lepote tvoje pogordilo se srce tvoje, zbog taštine tvoje pogubio si mudrost tvoju; zbog toga ću te zbaciti na zemlju (Jez. 28,17). Takođe saglasno sa ovim govori Gospod u Evanđelju: Videh satanu gde pade s neba kao munja (Lk. 10,18). Vidiš saglasnost Starog Zaveta s Novim. Đavo je pao i mnoge je povukao sa sobom u otpadništvo. On stavlja pohote u one koji mu se pokoravaju. Od njega potiče preljuba, blud i sve ono zlo što postoji. Kroz njega je praotac naš Adam izbačen, te je onaj raj koji sam po sebi donosi divne plodove, zamenio za zemlju koja donosi trnje".

кој сака да ја чита цела книга овде -

http://www.svetosavlje.org/bibliote...dski/Lat_LjudiIDemoniRodionPetrogradski03.htm

Слободната воља, таа основа за грешките кои сите ги прават и се одалечуваат од бога.

SVEŠTENIK RODION PETROGRADSKI
LjUDI I DEMONI
(Kako pali duhovi kušaju savremenog čoveka)

Evo šta o tome kaže sveti Kiril Jerusalimski: "Dakle, prvi vinovnik greha i rodonačelnik zala jeste đavo. Ne govorim ja to, već je Gospod rekao: Jer đavo greši od početka (1. Jn. 3,8). Pre njega niko nije grešio. On pak nije sagrešio od prirode - po nužnosti, stekavši naklonost prema grehu; inače bi krivica za greh opet padala na Onoga Koji ga je načinio takvim. Naprotiv, budući stvoren kao dobar, po vlastitoj slobodnoj volji postao je đavo, stekavši sebi ime po svojim delima (đavo u prevodu znači kleeetnik). Budući arhanđelom, kasnije je nazvan đavolom zbog klevete; budući dobrim slugom, postao je satana u punom značenju tog imena zato što satana znači protivnik. I to nije moje učenje, nego duhonosnog proroka Jezekilja. On, plačući zbog satane govori: Ti si pečat savršenstva, punoća mudrosti i venac lepote. Ti si se nalazio u Edemu, u vrtu Božijem (Jez. 28,12,13). A zatim dodaje: Ti si savršen bio na putevima tvojim od dana stvaranja tvoga, sve dok se ne nađe u tebi bezakonje (Jez. 28,15). Veoma dobro je rečeno dok se ne nađe u tebi; zlo nije spolja uneseno, nego si ga ti sam stvorio. Sledećim rečima prorok je izrekao i uzrok: Zbog lepote tvoje pogordilo se srce tvoje, zbog taštine tvoje pogubio si mudrost tvoju; zbog toga ću te zbaciti na zemlju (Jez. 28,17). Takođe saglasno sa ovim govori Gospod u Evanđelju: Videh satanu gde pade s neba kao munja (Lk. 10,18). Vidiš saglasnost Starog Zaveta s Novim. Đavo je pao i mnoge je povukao sa sobom u otpadništvo. On stavlja pohote u one koji mu se pokoravaju. Od njega potiče preljuba, blud i sve ono zlo što postoji. Kroz njega je praotac naš Adam izbačen, te je onaj raj koji sam po sebi donosi divne plodove, zamenio za zemlju koja donosi trnje".

кој сака да ја чита цела книга овде -

http://www.svetosavlje.org/bibliote...dski/Lat_LjudiIDemoniRodionPetrogradski03.htm

Слободната волја не е грев,таа е особина за да разликуваш или избираш помеѓу добро или зло.Таа не прави поразлични од машини роботи, или животни.И тоа нема никаква врска ниту со ѓаволи ниту со бесови,туку со твојот разум.Човек ако вози по пат со 80км на час,каде што е дозволено 40км на час,и направи сообраќајка каде што ќе има жртва или он самиот загине,тогаш кој е крив,ѓаволот ли?Па ако беше така кај ќе му беше крајот кај може да стигне да ги лаже и да ги наведе во грев 7 000 000 000 луѓе во светот.

Слободната волја не е грев,таа е особина за да разликуваш или избираш помеѓу добро или зло.Таа не прави поразлични од машини роботи, или животни.И тоа нема никаква врска ниту со ѓаволи ниту со бесови,туку со твојот разум.Човек ако вози по пат со 80км на час,каде што е дозволено 40км на час,и направи сообраќајка каде што ќе има жртва или он самиот загине,тогаш кој е крив,ѓаволот ли?Па ако беше така кај ќе му беше крајот кај може да стигне да ги лаже и да ги наведе во грев 7 000 000 000 луѓе во светот.

значи одговорот сам го даваш. си постојат небесни и земски закони. ако не се придржуваш до нив ќе те снајде зло по твоја слободна воља. а сите што живеат по своја воља грешат.

значи одговорот сам го даваш. си постојат небесни и земски закони. ако не се придржуваш до нив ќе те снајде зло по твоја слободна воља. а сите што живеат по своја воља грешат.

Пријателе јас познавам само еден закон,законот на релативноста на кој се потчинети сите во космосот од најмалите елементарни честички до човекот како биолошки организам.Така да цел живот да правиш само исправни работи,доволно е само еднаш да згрешиш.И поради нашата несовршеност подложни сме на тоа,па ниту ѓавол ти е крив,ниту некој друг,такви суштества нема.

.

Причините кои ги наведе: "непослушност, невера, слепост", се човечка перцепција, не Божја.
Веќе нагласив и тоа многу пати дека на Божјо ниво не постојат непотребни работи доколку тоа Божјо ниво е совршено, затоа што тоа е изворот од кое доаѓаат сите можни исходи.
Тоа што секој треба да го прифати е дека секој е одговорен за себе, како што никој неможе да се радува за некој друг, така неможе ни да страда за некој друг. Секој мора сам да ги помине сопствените искушенија и да свати дека тие се само една голема животна лекција и дека се се само не нешто непотребно.

.

Исто така јас нагласив дека гревот, непослушноста, неверата, слепоста, ... не потекнуваат од БОГА, туку од злоупотребената слободна волја!

Тешко му на светот од соблазни, зашто соблазните треба да дојдат;
но тешко му на оној човек, преку кого доаѓа соблазната.
(Матеј 18:7)
.

Пријателе јас познавам само еден закон,законот на релативноста на кој се потчинети сите во космосот од најмалите елементарни честички до човекот како биолошки организам.Така да цел живот да правиш само исправни работи,доволно е само еднаш да згрешиш.И поради нашата несовршеност подложни сме на тоа,па ниту ѓавол ти е крив,ниту некој друг,такви суштества нема.

Кога зборуваш за непостоењето на ѓаволот и такви слични суштества, тогаш ти предлагам добро да се запознаеш себеси (се мисли на сопственото неверно ... и непослушно его).

Кога зборуваш за законот на релативноста и несовршеноста, тогаш ти посакувам да си во можност преку Светиот Дух да Го запознаеш Совршениот БОГ(Отец), Кој е во Неговото првороденото Чедо, Кое што пак живее само во верните дечји срца, ...
.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom