Европскиот суд ја осуди Бугарија за ОМО Илинден

Член од
9 октомври 2007
Мислења
6
Поени од реакции
0
a be toa sto ima antibugarski stav vo Makedonija e tocno i taka trebe da bidit, a krivi za toa si se bugarite. pa kako oni mislat da gi sakame koga ne go priznavaat Makedonskiot narod, negoviot jazik,kultura istorija itn..
pa sto ke bide ako nie kazeme vo bugarija nema bugari, tuku samo turci, romanci, srbi, Makedonci, se ima samo bugari nema, ne postojat bugari oni se Makedonci na koi im e odzemeno Makedonskoto drzavjanstvo, sto mislite kako ke reagiraat bugarite togas. pa oni toa nas ni go pravat i posle toa se cudat zosto imalo antibugarski stavovi vo Makedonija
Vo BG ne e navreda da rechesh na nekoj deka e Makedonec ! :)

Serpico

Сковинистратор / I'm Batman
Член од
25 јануари 2007
Мислења
11.166
Поени од реакции
691
Ochigledno ! Opasni luge sa tova Bugarite - ej ! :) Ama po Bugarskite sajtovi banirat samu za pcuene i directni navredi, a ne za izkazani stavovi ! Pa vie si gi chuvajte forumci kako Sweden and Zevsus kako pisani jajca ! :)
Дали негација на историја е навреда?
Не се мачи, јас ќе ти кажам - Е'.

А за Шведски и Зевс конкретно нема потреба да се замараш. Има кој да води грижа доколку се заразат со инфекцијата пропагандитис бандитис вулгарис.

Искам да кажа, че ми имамо све антибиотике.

Член од
15 септември 2007
Мислења
136
Поени од реакции
0
Vo BG ne e navreda da rechesh na nekoj deka e Makedonec ! :)
e pa druze vo Makedonija, lugeto koi se deklariraat kako Makedonci se navreduvaat koga im vikaat deka se bugari, a posto Republika Makedonija e demokratska drzava toa nemoze da go pravi ni Makedonskata vlada, a ne pak nekoi pezevenci od bugarija.
a inace dokolku se sluci toa sto go pisav pogore ne sum bas siguren deka bugarite nema da se razlutat i da imaat antimakedonski stavovi.

theMac3donian

Мак3донецот
Член од
5 февруари 2007
Мислења
3.690
Поени од реакции
259
Абре за каков анти-бугарски став!!! Јас лично немав анти-бугарски став се додека на јутубе не ги видов видеата и нивните фикс идеи. Бугарите ќе немаа проблем со нас, ако само молчеа и си гледаа работата. Лично Бугарите во Македонија, таму што се 5-6 души ги имаат сите права како и сите други заедници. За разлика од нив во Бугарија има доста поголем број на Македонци и тука не треба да се дискутира за некаква споредба.
ОМО Илинден треба да се регистрира, ако барем има за неа квота, а тоа што Бугарите не се сложуваат... па и Нацистите со Евреите не се сложуваа па на крај се испадна како што треба (навидум)...

Член од
21 февруари 2007
Мислења
45
Поени од реакции
0
Трјабва да се направи разлика и да се сложи точна граница на понјатијата. Аз с'м на мнение, че всеки има правото да се определја както си иска. Кеф му е да е македонец, еврејн, арменец, влах...и т.н. Тук обаче става в'прос за с'всем друг. Да в Б'лгарија има македонци и те са много, говориме за цјалата Пиринска Македонија. Ако отидете в Благоевград, Петрич, Сандански и попитате хората какви са, повечето ште ви отговорјат, че са македонци, но веднага ште појаснјат, че става в'прос за географско положение и принадлежност. Така в пловдиско ште ви кажа, че са тракијци, в софијско, че са шопи и пр. Дали тези лјуде са антични македонци или нјакакви други е без никакво значение. Факт е, че 99% от тјах се определјат като б'лгари и тјахното самоопределение и волја трјабва да се зачитат от всички. Има и една част, численоста на којато е ништожна които са македонисти. Тук е разликата и тја не трјабва да се пренебрегва. Колко са тези хора аз не знам, но ми е известно, че от доста време не могат да с'берат необходимите 5000 подписа за регистрација на партија. Имаше фалшификати, имаше кражби на ЕГН-та, бјаха вписвани в ОМО и цигани и м'ртви хора само и само да се дот'мани спис'ка. Разбирате ли, те не са с'брали 50 000 члена, за да кажем: Хајде сега 1000-2000 подписа фалшиви-голјама работа, но все пак има 48 000 които искат тази партија. Те не могат да с'берат и 4000.
Отново ште повторја, че мен с'здаването на ОМО ме интересува до толкова колкото с'м готов да заштитја правото на всеки да отстојава својата етническа и религиозна свобода, но в случаја сме свидетели на манипулација и на изкривјаване на дејствителноста. На последното пребројаване в Б'лгарија нјаколко хилјади души се бјаха определили като друиди, марсианци, печенеги, изв'нземни, см'рфове и т.н. Значи ли това, че трјабва да има партии на марсианците и на друидите?
Нека всеки б'де как'вто си поиска, но това да става с'образно законите на дадената страна.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Имам един в'прос. Ако един ден, хората от ОМО Илинден си подготвјат документите както трјабва, и б'лгарскијат с'д ги регистрира като партија, какво ште правите на следваштија ден? Заштото е јасно че антиб'лгаризм'т сред македонците ште си остане и тогава ште т'рсите нов повод за демонизиране на б'лгарите.

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Имам един в'прос. Ако един ден, хората от ОМО Илинден си подготвјат документите както трјабва, и б'лгарскијат с'д ги регистрира като партија, какво ште правите на следваштија ден? Заштото е јасно че антиб'лгаризм'т сред македонците ште си остане и тогава ште т'рсите нов повод за демонизиране на б'лгарите.
Кога ќе се регистрира ОМО илинден и нема да се вршат никакви политички и физички неофицијални притисоци врз таа паритја и нејзиите нрврзаници тогаш ќе речеме дека бугарија како држава малку одсозреала и си тргнала своите големобугарски апетити на страна и едноставно сака добрососедски односи и развој заедно со македонија и заедно со целиот регион.
Не бери гајле доволно е да покажете добра воља, тоа што по 100 годишна порпаганда и асимилација дека се асимилирани најголем дел од македонците во пиринска македонија тоа е факт и сега тие кои уште од мали нозе им е кажувано во училиште дека зборат бугарски дијалект се удираат во гради како најголеми бугари. Но дали ќе настане нивно освестување и преиспитување за нивната етничка припадност е тоа многу зависи од таа добра воља на тие што се сметаат за етнички македонци им се даде политичкапартија а со тоа и престаната секаквите репресии ако јавно кажуваш дека во пиринска македонија јазикот кој се збори како дијалект е дијалект на македонскиот а не ан бугарскиот.
А Историјата треба да се остави на историчарите, а кој за што се борел се знае, и следствено тој што се борел за ослободување на Македонија како дел од бугарија терба да се слави во бугарија, а тој што се борел за независна и автономна македонија во македонија.
Едноставно кратко и јасно е се , само треба да се прекине негирањето на постоење посебен македонски јазик што е основата за негирање за постоење на македонски етникум а со тоа пропагандата кој има гоелмобугарски цели.

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
Аз мислја, че човек научава мајчинијат си език не в училиште, а в семејството. Разбираш ме какво искам да ти кажа.
А ако регистрират тази "партија", казвам ти, на следваштија ден ште намерите нов повод да ни сочите с пр'ст като врагове на Македонија. Това е един от начините за укрепване на идентитета на нацијата - чрез сплотјаване пред врага оттат'к границата. Затова и смјатате дека сите ви с'седи /без с'рбите, ако и да не признават ц'рквата ви/ са врагове. Такава е политиката. На междуличностно ниво знаеш че б'лгари и македонци се разбират много добре. Освен тези които са дотолкова глупави, та предразс'д'ците им да са взели вр'х.
:smir:

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Врагове...давајте партија ... врагове хахахаха

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
знаеш заш не давете Вие врагове партија ?

ко што рече админисратор

коа ке има партија сите Македонци со пасоши ке се зберат ке се пишат Македонци и ке влезат у таа Партија и ке бараат референдум за отцепување . 500.000 доволно за референдум за Пиринска Македонија ете тоа е начинот пак Македонија да биде цела .

Член од
9 март 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
220
знаеш заш не давете Вие врагове партија ?

ко што рече админисратор

коа ке има партија сите Македонци со пасоши ке се зберат ке се пишат Македонци и ке влезат у таа Партија и ке бараат референдум за отцепување . 500.000 доволно за референдум за Пиринска Македонија ете тоа е начинот пак Македонија да биде цела .

По принцип не ти обр'штам внимание-губи време е.
А написаното по-горе само потв'рждава колко далеч си от реалността.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
Така а ...важно ке дадете партија и пипиревка ке играте

Bacillus gagous

Biohazardous
Член од
21 јануари 2006
Мислења
7.380
Поени од реакции
168
Аз мислја, че човек научава мајчинијат си език не в училиште, а в семејството. Разбираш ме какво искам да ти кажа.
А ако регистрират тази "партија", казвам ти, на следваштија ден ште намерите нов повод да ни сочите с пр'ст като врагове на Македонија. Това е един от начините за укрепване на идентитета на нацијата - чрез сплотјаване пред врага оттат'к границата. Затова и смјатате дека сите ви с'седи /без с'рбите, ако и да не признават ц'рквата ви/ са врагове. Такава е политиката. На междуличностно ниво знаеш че б'лгари и македонци се разбират много добре. Освен тези които са дотолкова глупави, та предразс'д'ците им да са взели вр'х.
:smir:
Точно е дека јазикот ебитен за нацијата и точно е дека треба сите во Р. буграија да знаат бугарски, но не ја гледам асимилацијата во тоа туку ја гледам асимилацијата во тоа што на тие од пиринска македонија им е уште од мали нозе односно на училиште многу пати повторувано дека нивниот дијалект е дијалект на бугарскиот наместо тие само да си одлучат дали е дијалект на бугарскиот или на македонскиот јазик, тука е таа 100-годишна пропаганда атила. Сега не знам дали тоа сеуште им го викаат на училиште ама и нема потреба бидејќи асимилацијата е по 100 години успешно завршена. З аразлика од кај вас кај нас исто така Македонскиот треба сите да го познаваа ти тоа многу добро, но на тие што мајчин им е српскиот не им вика никој дека српскиот е дијалект на македонскиот. Мислам дека ми ја разбираш поентата, и се надевам дека не се обидуваш да ги одбегнеш фактите за оваа проблематика.

SWEDEN

38ca ama nikoj ne verue
Член од
16 февруари 2007
Мислења
2.531
Поени од реакции
34
пази сега ескиважа ал Бугарска кухиња... па впрочем не е токму така..ние врагове ..не сме такива... закакво...врти врти и пак ке заврти Србите криви

Kajgana Shop

На врв Bottom