Ауфвидерзен Македонијо!

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
Ручек во кафана од 10 до 15 евра преку сила 20. Ако се луксузираш може и 30 евра да платиш. Кој пие алкохол ќе си плати (нормално) повеќе ама па не се иде у кафана секој ден, за еднаш до два пати во неделата немаш никаков проблем.

Едно излегување навечер може и 10 евра да те крпат, кафе 2,5 евра, колач 3 евра, безалкохолна пијачка 3 евра зависи колку ќе трошиш.

Фризер за мажи 12 евра плус 3 евра бакшиш поминуваш со 15 евра (на попуст во одреден ден). Ако ти се брза 20 евра редовна цена ама не се шишаш секој ден.

Стан двособон или трособен на фина локација од 500 до 700 евра во голем град плус 600 евра храна и трошоци пак 1500 ќе ти останат чиста пара. Ако си во космополитски град друштво има на претек ако си во помал ќе имаш многу помалку, секој ќе си направи баланс според условите.
Фризер 100 евра ох леле, додека студирав ...да се земе во предвид сега сите сме колегите доктори...купивме машинка, и бевме како од касарна излезени сите...е тоа е фрустрацијата мислевме со државниот испит завршши тоа...ама дојде уште потешко

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
А, што бара Македонец, егзотични ориентални Турци, Цигани, Ш*птари, Арапи, Индијци, Црнци во Германија кога има своја држава и може да работи на развојот на истата?

Зошто Германија место своите млади Германки да ги пуштаат да се пеглаат со егзотични ориенталци во Турција и Карибите како најевтини курви и да ги стимулираат да абортираат не поработи на својот наталитет и воспитувањето на својата младина која е мотор на секоја држава?
Пред да прашаш за Германија запрашај се зошто истото го прави Македонија но наместо со егзотични ориенталци со најмизерни и највалкани ѓубриња и тоа за храна а не за луксуз.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
епа брат ми точно за тоа е темата, точно за тоа, добро викаш неквалификувани и неодговорни доктори не треба да земаат а и многу им се 16 000 денари, целата математика е како тие исти лекари одат во Германија и преку ноќ стануваат одлични лекари, дури и специјалисти...кој е стимулот во Германија и кој е овде, зошто пак да гледам нешто повеќе од стрелката кога јас имав итни случаеви кога неможев да се соземам што да правам, а во исто време имав пациенти што секој ден ми дремеа во амбуланта оти они си го измериле притисокот дома, ама сепак да видат дали им е точен апаратот, или со други зборови син ми и ќерка ми имаат работа не ми обрнуваат внимание, па вака ќе дојдам на лекар и ќе си правам муабет, у секој случај...како што викаше директорот на брза помош за пациентите `адвокати` , си ги знаат правата.....аааа ти земаш за мене 50 денара секој месец, кога сакам можам да дојдам и да ти звонам, што има врска што е 11 саатот ноќеска и што само си го заспал детето, а мобилниот мора да ти стои во спална за да те разбуди сабајле да трчаш по возот. тоа е тоа што е за матичните што според тебе си пијат кафе. а за специјалистите кај што си бил на повисоко ниво...само да ти кажам...студирав и одев на стаж со нив. најголемиот дел од нив се на медикаменти...т.е. на антидепресанти. знаеш зошто??? затоа што учеле 6 години факултет, се влечеле по интернати и јаделе леб и кафе...оти многу се штеди така...потоа учте 5 години во најмала рака специјализација....тоа е време за кое кој стаса во клиника те праќа пшо цигари...или било што, ти закажува испит па кога ќе дојдеш не наспан ти го откажува и ти дава образложение и бара разбирање дека ноќеска се прибрал касно го задржале на граница кога се враќал од Грција...оти нели повеќето од професорите се скопјани и одат во Грција за викенд...и кога после сето тоа стигнуваш до диплома и од факс и специјализација...ти даваат да работиш ете во тие услови во кои ти не можеш да издржиш ни еден час. тоа е на кратко, а колку за онаа ароганција. кај докторите што ја кажуваш нема веза од тоа. отиди на автобуска во скопје пробај да купиш билет...да видиш како настрана ќе гледа билетарката...а таа нема ни средно салам завршено и не само таму, и било каде ....да не кажам пасош или лична карта да треба да извадиш. ете тоа е ароганција.
само ова општество нема да се среди никогаш вредностите се извитоперени за 100 години нанапред
Фала за одговорот. Еве накратко.

- Не се тие исти лекари . Ова се оние кои вредат и го имаат извлечено подебелиот крај кај нас. +нормални работни услови шо ти дава германија и да ти си добар лекар. Оние џаболебари за кои зборувам не мрдаат туку си ја држат позицијата и си чуваат статус кво.
- За итни случаи фала богу дека ќе имаш. Нема да зборам колку си квалификуван или не, еве ти аргумент за тебе, кои услови ги имаш за работа? Не очекувам секој итен случај да го средиш, доволно е да го припремиш пациентот за комбето на брза помош ама јасни се неколку интервенции кои можиш да ги направиш па ако сакаш наоѓај се и на солунска глава. Од моето искуство ваквите лекари се само обични диспечери шо викаат ИИИИИ ова брзо в град на болница треба.. и толку е нивниот третман, ниту антишок ниту ништо.
- За тие старци шо дремат во амбуланта не ми кажвај. Дел од нив имаат мака само ни тие ни лекарот знај шо е работата. То е благодетот на нашето општество и да си болен нема да знат да ти кажат од шо си болен. А за „адвокатите“ иста приказна не еднаш имам речено за 2-3 амбуланти дека се корзо за пензионери. За вакви работи потребно е да имаат некоја сопка да неидат пензионерите на шеталиште. А за интервенција ако сака и 11саатот нека е можеби не ти ама амбулантата мора да има некој кој е дежурен. Некои работи не трпат. За вакви работи пациентите се во право (јеби га има идиоти и шо ќе злоупотребуваат ама неможи чоек со болки да чека денови за преглед).
- од матичните и не очекувам ништо екстра, гневот повеќе ми е упатен кон специјалистите.
- ако некој има лични комплекси ти кажав, треба црвен картон од психијатар и плата да си зема од социјалното.
- делот со ароганцијата треба да се среди секаде, ама да се задржиме само на лекарите. се на се ти кажав квалитетот на живот е проблем, не платата.

STEALTH

God is a DJ
Член од
25 ноември 2011
Мислења
10.663
Поени од реакции
14.538
Друго, да видите само какви шутрачки специјализации има, ама како создадени за лешинари, како на пример: хигиена на храна, вода, епидемиологија and stuff.

Шутрачки ти е постов, не ради друго.

Ако епидемиологија е шутрачка специјализација и лешинарска...

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Турците се муслимани. Во Германија според последни податоци има под 5% муслимани. Турците се најбројни да. Сите заедно се испод 5%. Ако они се испод 5%, Азијатите се до 2%. Остатокот од населението или преку 90% се белци, католици.

Германија никад нема да банкротира, запиши го ова во некоја тетратка. И светска војна да има, пак ќе се издигне од пепелта до виша сила. Има и ресурси и површина и местоположба и население и даночен систем. Немој да мислиш дека некој незнае што се случува и не одат контролирано врз мултикулти.

Не за 30 години и за 50 да си жив и здрав, дојди на темава и цитирај ме. Ако она остане иста извини се. Договорено?

Видеово нема да го коментирам. На едно вакво десет може да се постават од другата страна.
Тој процент е на тие што се изјасниле како малцинство, а колкав е процент на тие што се небелци и се изјасниле како “Германци“ заради престиж и привилегии? Дали тоа ти со го разглабила некогаш? Јас лично познавам Циган што има Германка жена и неговото дете сигурно да не се декларира Циган на попис? Такви ги имаш еден куп.

Со што ќе се воскресне Германија ако нема младина и мотор? Со старци од 70 години и распаднати и отуѓени семејства. Тие уште го црпат бенефитот што им го оставиле претходните генерации Ариевци и пан германисти. Кога таа резерва ќе се истроши ќе почне пополека да се руши империјата како што и се случува низ цела Европа.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
За волви нема данок, оти живеел како куче и овај нели аутоматски не спаѓа у категорија оданочени, туку во други видови.
Gastarbajterite 95% ziveat taka. Po 20 dusi vo eden stan.Ova ne e nisto novo,sekoj sto odi nagore na rabota znae deka ova go ceka Ako pomisli nekoj da si ja donese familijata i stan pod kirija da baraat ako ne se zaposli zenata ke umrat za leb. Zatoa taka teraat mazot rmba i praka pari,zato sto kaj nas e sve 5-10 pati poeftino. Ebate zivotot. Ako ima diplomirana doktorka 2600 evra znači kako što kažav vo stopanstvoto platite se 1100-1500 evra,i so tie ni gzot ne može da si go izbrišeš tamu.
Jaz znaci ednas poodamna otidov i porabotiv nekoj mesec ne zaradi pari nego da vidam kako ide procedurata so kolite. na švaba ili na nekoj naš aga ni slučajno ne mislam da mu crnčam.
Nego mnogu slobodno vreme vie gastarbajterite za slatkanje po forumi nekako,malce sumljiva mi e rabotava. Hehe.
:D
--- надополнето: 30 јули 2013 во 14:37 ---
Тој процент е на тие што се изјасниле како малцинство, а колкав е процент на тие што се небелци и се изјасниле како “Германци“ заради престиж и привилегии? Дали тоа ти со го разглабила некогаш? Јас лично познавам Циган што има Германка жена и неговото дете сигурно да не се декларира Циган на попис? Такви ги имаш еден куп.

Со што ќе се воскресне Германија ако нема младина и мотор? Со старци од 70 години и распаднати и отуѓени семејства. Тие уште го црпат бенефитот што им го оставиле претходните генерации Ариевци и пан германисти. Кога таа резерва ќе се истроши ќе почне пополека да се руши империјата како што и се случува низ цела Европа.
Ništo čudno,mladite sve se pederi, ako imaš deca da ti e strav na skolo da gi pustis.
:tapp::icon_mrgr:

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Ако за некое време стекнале државјанство и се пишале Германци, неможеш да ги детектираш. Но ако смениле државјанство религија со гаранција не смениле. Така да, доколку се пишале сите оние кои ти мислиш дека се многу, а у бројки се речиси неприметливи, дали тоа значи дека сите преминале во католици?

Никад нема да се сруши. Нит ќе исчезнат милионите Германци, нит некој ќе ги претопи. Не збориме за народ од 100 000 илјади, збориме за милиони. Ако некој некого претопува со таа отворена миграција Германците моментално се претопувачите. Утре моето дете родено овде бело, православно ќе си го пишат Германче. И целиот систем на образование и опкружување е го научи да биде прав Германец. И така драг мој, претопување и те како има. Само мислам дека ја грешиш страната.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
So se mene tiče,ušte utre može Germanija namesto Deutchland da ja krstat Pederland.
:D

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Ако за некое време стекнале државјанство и се пишале Германци, неможеш да ги детектираш. Но ако смениле државјанство религија со гаранција не смениле. Така да, доколку се пишале сите оние кои ти мислиш дека се многу, а у бројки се речиси неприметливи, дали тоа значи дека сите преминале во католици?

Никад нема да се сруши. Нит ќе исчезнат милионите Германци, нит некој ќе ги претопи. Не збориме за народ од 100 000 илјади, збориме за милиони. Ако некој некого претопува со таа отворена миграција Германците моментално се претопувачите. Утре моето дете родено овде бело, православно ќе си го пишат Германче. И целиот систем на образование и опкружување е го научи да биде прав Германец. И така драг мој, претопување и те како има. Само мислам дека ја грешиш страната.
Јас низ моето патување во Европа запознав Ш*птарка која има мајка Швеѓанка, а татко и е Ш*птар од Македонија. Таа не е муслиманка, не се декларира како Ш*птарка, но има ш*птарско име и њушка што оддалеку се гледа и приметува.

Така да твоето православно бело дете ти можеш до утре да му ставаш германски имиња и се останато, но него тоа нема да го направи генетски Германец, затоа што генетски изглед и физиономија на просечен Македонец и Германец е и те како различна. Во Македоније не секој деклариран Македонец е и “белец“. Светла боја на кожа не те прави Белец тоа треба да ти е јасно.Има приличен број Македонци коишто имаат монголоидна физиономија поради резултат на ропства, миграции и се останато. Од далеку се приметува кој е Германец, а кој не е и кој е мешанец. Мене во Нови Сад не ми требаше ни 2 минути да детектирам девојка дека има турски гени во неа и кога ја прашав дека изгледа многу како Турчинка истата ми одговори дека татко и е Турчин , а таа има српско име.

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Јас низ моето патување во Европа запознав Ш*птарка која има мајка Швеѓанка, а татко и е Ш*птар од Македонија. Таа не е муслиманка, не се декларира како Ш*птарка, но има ш*птарско име и њушка што оддалеку се гледа и приметува.

Така да твоето православно бело дете ти можеш до утре да му ставаш германски имиња и се останато, но него тоа нема да го направи генетски Германец, затоа што генетски изглед и физиономија на просечен Македонец и Германец е и те како различна. Во Македоније не секој деклариран Македонец е и “белец“. Светла боја на кожа не те прави Белец тоа треба да ти е јасно.Има приличен број Македонци коишто имаат монголоидна физиономија поради резултат на ропства, миграции и се останато. Од далеку се приметува кој е Германец, а кој не е и кој е мешанец. Мене во Нови Сад не ми требаше ни 2 минути да детектирам девојка дека има турски гени во неа и кога ја прашав дека изгледа многу како Турчинка истата ми одговори дека татко и е Турчин , а таа има српско име.
Епа во овој случај да идеме од човек до човек во Германија и да земаме ДНК, за да имаме резултати точни, бидејќи би збореле од ракав, нели?

Jaqen H'ghar

Faceless man
Член од
25 март 2009
Мислења
1.077
Поени од реакции
1.272
Драга Леандра, на секоја убавина има и крај, а тоа можеби не бргу, али за 30 години сигурно ќе стигне. Секој што тврди дека во Германија не се живее убаво лаже и тоа многу. Имаат таква социјала, инфраструктура, медицина, економија, услови што можат сите да сонуваат.Тоа е таа супериорност и надмоќ на Ариевецот што Германија ја граделе генерации и генерации претходно, но веќе таа идеална слика почна да се руши и паѓа.

Од друга страна Германија денес има 16 милиони граѓани коишто имаат мало или скоро никакво германско потекло. Таму неретка слика е да видиш некој Аљи, Рамиз, Теута, Емина, Ердоган, Таркан, Един, Халибешљиќ, мулато со мајка Германка.Неретка слика таму е да видиш девојка со шамија и ориентален изглед да има мајка Германка или било што германско. Секој град во Германија денес имас свој “мал Истанбул“, свој арапски, црнечки, азијатски кварт со што почнаа нивна “егзотична“ култура којашто ние ја изучуваме по училиштата да им наметнуваат на вековното германско население таму. На секој турски празник пола згради на терасите има истакнато турско знаме.

Сиот свој генетски материјал и предиспозиции тие ги фрлаат во име на пеколот наречен мулти културизам .

И , сето тоа се случува во рок од 50 години, а што ќе биде во наредните 50 години ако продолжи трендот на катастрофален наталитет кај Германците и потреба од работна сила?Тогаш Германија ќе биде како Детроит во Америка.Што ќе биде во иднина кога процентот на небелци таму ќе достигне критична точка како што оваа година новороденчиња во Холандија, Париз, Лондон се од неевропско потекло и кога утре тие на 18 години ќе имаат право на глас да одлучуваат и свои партии? Ќе им текне на Турците ќе менуваат имиња на улици, школи, да се слават турски државни празници во Германија и мал милион други работи.

Брат заеби тоа дека ќе пропадне Германија. Источна Германија сеуште има хардкор националисти и ги нема толку таму муслимански гомна и ние племињата од балкан. Верувај дека повеќето Германци не ги сакаат турците и другите племиња, Германци ми објаснувале зашто неможеле да сфатат како 20+ години ништо не сака да работи и само да пие и да оди по дискотеки. Си мислев во себе што тогаш ќе мислат за нас овде. Си слушнал за некој негерманец на некоја јака функција ? Јас сеуште не, можеби има ама некој минимален број или некоја мала функицја.

Го делиме истото мислење дека се ариевска нација, земја која била тотално срушена и два пати војувала со скоро цел свет пак да биде најуспешна во Европа, едноставно имаат многу јак менталитет и се вредна и паметна нација. Заеби тоа дека ќе пропаднат, не даваат такви ко нас од Балкан или муслимани да им водат некоја јака фирма или институција. Паметните ги ставаат во истражувања на факултетите и се професори, помалку паметните си работат добри работи, другото се општи работници. Види дали има некој министер што не е од Германија ?

Добар дел од тие странци што се родат таму се социјализираат и не ги удара во глава ептен корените.

bucio

Урбан индијанец.
Член од
8 јули 2008
Мислења
16.330
Поени од реакции
7.799
. Утре моето дете родено овде бело, православно ќе си го пишат Германче. И целиот систем на образование и опкружување е го научи да биде прав Германец. И така драг мој, претопување и те како има. Само мислам дека ја грешиш страната.
Море планираш и дете да раѓаш таму, страшна работа :icon_lol:.

Член од
19 август 2010
Мислења
1.365
Поени од реакции
2.053
Брат заеби тоа дека ќе пропадне Германија. Источна Германија сеуште има хардкор националисти и ги нема толку таму муслимански гомна и ние племињата од балкан. Верувај дека повеќето Германци не ги сакаат турците и другите племиња, Германци ми објаснувале зашто неможеле да сфатат како 20+ години ништо не сака да работи и само да пие и да оди по дискотеки. Си мислев во себе што тогаш ќе мислат за нас овде. Си слушнал за некој негерманец на некоја јака функција ? Јас сеуште не, можеби има ама некој минимален број или некоја мала функицја.

Го делиме истото мислење дека се ариевска нација, земја која била тотално срушена и два пати војувала со скоро цел свет пак да биде најуспешна во Европа, едноставно имаат многу јак менталитет и се вредна и паметна нација. Заеби тоа дека ќе пропаднат, не даваат такви ко нас од Балкан или муслимани да им водат некоја јака фирма или институција. Паметните ги ставаат во истражувања на факултетите и се професори, помалку паметните си работат добри работи, другото се општи работници. Види дали има некој министер што не е од Германија ?

Добар дел од тие странци што се родат таму се социјализираат и не ги удара во глава ептен корените.
Да, но поголема социјализација и еманципација на истите доведува и до поголемо расно мешање и губење на препознатливиот германски генетски материјал и физиономија.

Германците беа многу вредна и паметна нација до пред некоја деценија. Денес младината се фрли во дрога, алкохол, перверзија, исфеменизираност. Пред некој период читав некаде дека Германија е една од водечките земји каде што се практикува секс со животни, а да не зборувам за илјадниците клубови за оргии, педери, фестивали на дрога и неморал.

Да, можеби немаат многу големо влијание емигрантите во Германија, затоа што и не се во огромен број сеуште, но пополека земаат замав преку локални ресторани, мали хотели, дискотеки со што за некоја деценија ќе прерасне во уште поголемо и влијателно. Во многу поголеми градови во Германија полно ресторани се во сопственост на имигранти.

Член од
30 ноември 2007
Мислења
7.453
Поени од реакции
5.862
Valvoline , во Германија има ниска невработеност (5,3%) ...тоа значи дека секој работоспособен си зима пари (а и неспособните секако добиваат повише него кај нас).

Да имавме и ние ваква вработеност, онда ќе ти ја раберев споредбата.

Да, со 600 евра во Македонија може да живееш добро (ако тато ти оставил куќа на наследство , иначе ако си под кирија, малце потешко).

Но колкумина зимаат 600 евра ? Многу малце.

Најголем дел од вработените не зимаат повише од 200 евра.

Kajgana Shop

На врв Bottom