Ауфвидерзен Македонијо!

Dave

subcomandante
Член од
15 февруари 2008
Мислења
1.663
Поени од реакции
2.949
силен карактер треба за тоа и многу жртви.
Па да завршиш факултет исто треба силен карактер. А жртвите во текот на студирањето!?
Еве оваа година двајца што ги познавам отидоа, во помали градови додуша, ама условите се овие што се опишани во текстот. Се' во споредба со ова нашево е подобро....многу подобро....
Мене лично би ми бил проблемот со другарите овде, па и поблиска фамилија....

Kaj nas 500 evra kaj niv 2500e prema standardot gore dole isto ke projdes.
Не е баш така, прочитај го текстот убаво....не сум бил по помали градови, ама во Берлин месечни трошоци за храна и комуналии се многу блиску со Скопје....техниката е многу поефтина, а поскапо е луксузирање по ресторани, кафичи и сл. Не викам дека е огромна платата, ама е сосема солидна....

Член од
12 август 2011
Мислења
3.829
Поени од реакции
2.031
E sega,kaj nas se nudi rabota za doktori po selata,ama ti kako gradski decko za ova nekes ni da cues. Site sakale vo Skopje.
A ovie selskive ekimi se kako bubreg u loj,sekoj den po edno kombe jadenje i pienje si sobiraat za doma da nosat.
Што збориш бе чоек? :facepalm: До таму ли е дојдена работата за јадење и пиење ли???

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562
Nema so da treskam,ova e realnosta, ne sporeduvaj samo hrana i benzin. Kolku se nekretninite? Kolku e registracija za kola? Kolku e frizer? Eve za primer vo Germanija promena na 4 gumi so balansiranje e 80 evra kaj nas 10 evra. Itn...
Ти гуми секој ден ли мењаш и балансираш?
За стан си имаш у текстот колку дава со трошоци. 2000 чисти и остануваат. Множи дели собирај одземај.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.934
Поени од реакции
12.333

Ова е само уште еден пример за тоа што им следува на лекарите и на пациентите во држава со социјализирана медицина. Државни болници, државни клиники, државни поликлиники, државни амбуланти, само 1 (ЕДЕН) факултет за медицина, а и тој државен, ова е резултатот.

Да, приватно е поскапо, но и поквалитетно, а откако ќе се плати еднаш приватно здравствено осигурување, во нормална држава понатамошните премии би требало да бидат прифатливи за секојдневниот смртник.

Но ова важи за нормалните држави, а Македонија, земјата на чудата, не спаѓа меѓу нормалните држави, а случајот со оваа 34 годишна лекарка Ана Крстевска, е само уште еден пример за тоа.

Друг пример е мојот лекар, кој за да не го откријам индиректно, ќе спомнам дека потекнува од арапска држава, односно од блискиот исток, а има браќа низ Европа кои исто така се занимаваат со барани професии, има своја приватна општа ординација, но се мисли каде да се сели, дали во Словенија или во Дубаи.

Словенија е држава членка на НАТО и на ЕУ, му нудат 1.000 евра или 2.000 евра плата, не помнам точно, но човекот е образован, се разбира од повеќе јазици, вклучувајќи го и неговиот мајчин јазик - арапскиот, поради што повеќе го привлекува Дубаи, каде што му нудат 3.000 евра плата, а бидејќи е муслиман, нема да има никакви проблеми во тоа општествено уредување, а сите знаеме каков емират е Дубаи.

Од друга страна, ако остане во Македонија, го чекаат уште поголеми давачки и уште поголем рекет од страна на државата. Му бараат 1.000 евра за да посетува курс за користење на некој уред кој се користи при преглед во општа ординација, а за кој веќе има сертификат бидејќи го посетувал тој курс и го положил додека бил на специјализација во Државна Болница. Но државата не ја интересира неговата одамна завршена специјализација, бара од човекот повторно да го плати курсот, повторно да го следи истиот тој курс, и повторно да полага за повторно да го извади истиот сертификат што му бил издаден кога го положил курсот додека бил на специјализација во Државна Болница. Тоа е исто како државата да бара повторно да полагате за истата категорија на возачка дозвола за која одамна сте положиле.

Американците допрва ќе откријат што е тоа социјализирана медицина, озлогласениот закон за задолжително здравствено осигурување кој го воведе владата на Барак Хусеин Обама, ќе резултира токму со вакви последици и во САД, не веднаш, но за 10 или 15 години американците ќе ги почувствуваат последиците од ваквиот идиотизам.

А зошто обрнувате внимание на ваквите лаги ?

Не гледате дека лекарите од приватното здравство се враќаат во јавното здравство ?

Претпоставувам дека ова нема никаква поврзаност со вработувања по партиска и/или по етничка линија и дека нема никаква поврзаност со фактот дека државата враќаше лекари од пензија за да пополни празни места во болниците, клиниките, поликлиниките и амбулантите.

И се разбира, ова нема никаква поврзаност со фактот дека имаме министер за здравство кој отворено и јавно признава дека не е лекар по професија, туку е менаџер, кој очигледно ја усовршува менаџерската тактика на изненадувачки инспекции до нови нивоа и инсистира да вработува луѓе со висок коефициент на интелигенција. :tapp:

http://www.sitel.com.mk/mk/45-lekari-se-vratija-vo-javno-zdravstvo-startuvaat-na-1-avgust-0

45 лекари се вратија во јавно здравство, стартуваат на 1 август

27. јули 2013 - 16:31

Од 103 пријавени, 45 доктори специјалисти, интернисти, хирурзи преминуваат од приватното во јавното здравство . 13 доктори преминуваат во Здравствен дом Скопје, 11 во градската општа болница а останатите ќе бидат сразмерно распределени по клиниките. Од први август веднаш стартуваат со работа.

Повеќето од лекарите кои преминуваат од приватно, и претходно работеле во јавните здравстевни установи. Бенефитот од огласот кој го објави Министерството за здравство е спремен кадар кој ќе ги пополни празните места од каде лекарите заминале во пензија. Ќе се воведат две смени во болниците каде недостасуваа специјалисти а ќе се овозможи и 24 часовна здравствена заштита. Министерот Тодоров најави и нов оглас во понеделник.

Недостигот од лекари специјалисти во изминативе неколку години беше задоволен и со нови вработувања. Министерството со овој конкурс дополнително ги обезбедува здравствените установи со интернисти,педијатри, хирурзи, невропсихијатри, неврозоли и офтамолози по клиниките каде недостигаше кадар.

Мирјана Давидовска

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
E sega,kaj nas se nudi rabota za doktori po selata,ama ti kako gradski decko za ova nekes ni da cues. Site sakale vo Skopje.
A ovie selskive ekimi se kako bubreg u loj,sekoj den po edno kombe jadenje i pienje si sobiraat za doma da nosat.
Пријателе веројатно си од постарата генерација и како чичко Анчо живееш во некое друго време. три години работев во селска амбуланта...зборуваме во селкса амбуланта каде што нема контакт со цивилизацијата па дури ни превоз. одв во понеделник се враќав во петок. детето го гледав повеќе на фејсбук, жена ми го сликаше и ми праќање слики. така го израснавме. и се изнагледав што ли не, луѓе ми умираа во раце, констатирав смрт и не можев да спијам и да јадам после гледката, она што го знаете вие од ваше време, ораси му носат на учителот и на докторот умрено е. немаа 100 денари да платат за домашна посета. одев во околните села, кога имаше снег дури и со коњ. 100-те денари беа проблем. во исто време ме гонеше и инспекција...зошто така сум ги пуштал...и наредниот пат ќе имало казна. бев спремен на казна, од нив наместо да ме казни господ, одев кај деца болни од епилепсија, од аутизам...уште неможа, да се средам со главата. последните 4 месеца по математиката што ја направив ми излегуваа 14 000 чисти, многу се радував кога ќе наидев на превоз најчесто од прекупци на стока...па си одев заедно со кравите и воловите во град, за да не плаќам воз или такси.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Ти гуми секој ден ли мењаш и балансираш?
За стан си имаш у текстот колку дава со трошоци. 2000 чисти и остануваат. Множи дели собирај одземај.
Kojznae vo kakva dupka živee. 2000 ke ostane ako se zatvori vo 4 zida. Eden rucek vo kafana e 50 evra pa nagore,edno odenje vo kino 30+ evra, edno izleguenje navecer ni 100 evra ne te krpat. Ako pafka cigari pola plata za cigari ke ja dade. Na drug kazuvaj prikazni, znaeme kako stojat rabotite.

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.498
Валволин без навреда друже ама мислам дека тој што пишува приказни на темава си ти.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954

Ова е само уште еден пример за тоа што им следува на лекарите и на пациентите во држава со социјализирана медицина. Државни болници, државни клиники, државни поликлиники, државни амбуланти, само 1 (ЕДЕН) факултет за медицина, а и тој државен, ова е резултатот.

Да, приватно е поскапо, но и поквалитетно, а откако ќе се плати еднаш приватно здравствено осигурување, во нормална држава понатамошните премии би требало да бидат прифатливи за секојдневниот смртник.

Но ова важи за нормалните држави, а Македонија, земјата на чудата, не спаѓа меѓу нормалните држави, а случајот со оваа 34 годишна лекарка Ана Крстевска, е само уште еден пример за тоа.

Друг пример е мојот лекар, кој за да не го откријам индиректно, ќе спомнам дека потекнува од арапска држава, односно од блискиот исток, а има браќа низ Европа кои исто така се занимаваат со барани професии, има своја приватна општа ординација, но се мисли каде да се сели, дали во Словенија или во Дубаи.

Словенија е држава членка на НАТО и на ЕУ, му нудат 1.000 евра или 2.000 евра плата, не помнам точно, но човекот е образован, се разбира од повеќе јазици, вклучувајќи го и неговиот мајчин јазик - арапскиот, поради што повеќе го привлекува Дубаи, каде што му нудат 3.000 евра плата, а бидејќи е муслиман, нема да има никакви проблеми во тоа општествено уредување, а сите знаеме каков емират е Дубаи.

Од друга страна, ако остане во Македонија, го чекаат уште поголеми давачки и уште поголем рекет од страна на државата. Му бараат 1.000 евра за да посетува курс за користење на некој уред кој се користи при преглед во општа ординација, а за кој веќе има сертификат бидејќи го посетувал тој курс и го положил додека бил на специјализација во Државна Болница. Но државата не ја интересира неговата одамна завршена специјализација, бара од човекот повторно да го плати курсот, повторно да го следи истиот тој курс, и повторно да полага за повторно да го извади истиот сертификат што му бил издаден кога го положил курсот додека бил на специјализација во Државна Болница. Тоа е исто како државата да бара повторно да полагате за истата категорија на возачка дозвола за која одамна сте положиле.

Американците допрва ќе откријат што е тоа социјализирана медицина, озлогласениот закон за задолжително здравствено осигурување кој го воведе владата на Барак Хусеин Обама, ќе резултира токму со вакви последици и во САД, не веднаш, но за 10 или 15 години американците ќе ги почувствуваат последиците од ваквиот идиотизам.

А зошто обрнувате внимание на ваквите лаги ?

Не гледате дека лекарите од приватното здравство се враќаат во јавното здравство ?

Претпоставувам дека ова нема никаква поврзаност со вработувања по партиска и/или по етничка линија и дека нема никаква поврзаност со фактот дека државата враќаше лекари од пензија за да пополни празни места во болниците, клиниките, поликлиниките и амбулантите.

И се разбира, ова нема никаква поврзаност со фактот дека имаме министер за здравство кој отворено и јавно признава дека не е лекар по професија, туку е менаџер, кој очигледно ја усовршува менаџерската тактика на изненадувачки инспекции до нови нивоа и инсистира да вработува луѓе со висок коефициент на интелигенција. :tapp:

http://www.sitel.com.mk/mk/45-lekari-se-vratija-vo-javno-zdravstvo-startuvaat-na-1-avgust-0

45 лекари се вратија во јавно здравство, стартуваат на 1 август
Лекари специјалисти!!!! земи го ова во предвид! и размисли зошто ги враќа во јавното здравство...дали нешто фали во јавното здравство?

AlternativeF

госпожата од втори
Член од
1 мај 2006
Мислења
4.830
Поени од реакции
7.575
Kojznae vo kakva dupka živee. 2000 ke ostane ako se zatvori vo 4 zida. Eden rucek vo kafana e 50 evra pa nagore,edno odenje vo kino 30+ evra, edno izleguenje navecer ni 100 evra ne te krpat. Ako pafka cigari pola plata za cigari ke ja dade. Na drug kazuvaj prikazni, znaeme kako stojat rabotite.
Валволин, брате, што лупеташ ни сам не си свесен!
Трособен стан во Вилмерсдорф во Берлин е 700 евра месечно со вклучени сметки! Де, користи го малце google и види каква населба е Вилмерсдорф. Со 500 евра може за тројца да купиш храна без да се стегнеш за ништо и без да купуваш од поевтиното. Немој да лупаш ко Максим по дивизија кога си бил два-три пати во некоја селендра и си купувал сендвичи од бензинска па ти се виделе скапи во однос на Чичко Стоилко.
Он - се повеќе млади доктори одат во Германија и не ме чуди. Пред се, платите им се во согласност со нивната професија која треба да е добро платена. Односот на луѓето таму е сосема различен, кога некој е доктор добива почит, а не разулавени пациенти да му се дерат. И подеднакво битна работа, имаат ненормално добри услови за работа. Не постои метода што не се работи, не постои средство за работа што го немаат, не постои лек кој не е достапен, не се принудени да измислуваат разни маневри за да може да извршат наједноставна процедура. Мој совет е да фатите да учите германски и да бегате нагоре зашто овде за докторите атмосферата и не е баш поволна.

Член од
29 октомври 2011
Мислења
1.029
Поени од реакции
954
кажи ми ти колку е еден ручек во кафана кај нас?

Член од
26 јануари 2009
Мислења
12.011
Поени од реакции
18.821
Пријателе веројатно си од постарата генерација и како чичко Анчо живееш во некое друго време. три години работев во селска амбуланта...зборуваме во селкса амбуланта каде што нема контакт со цивилизацијата па дури ни превоз. одв во понеделник се враќав во петок. детето го гледав повеќе на фејсбук, жена ми го сликаше и ми праќање слики. така го израснавме. и се изнагледав што ли не, луѓе ми умираа во раце, констатирав смрт и не можев да спијам и да јадам после гледката, она што го знаете вие од ваше време, ораси му носат на учителот и на докторот умрено е. немаа 100 денари да платат за домашна посета. одев во околните села, кога имаше снег дури и со коњ. 100-те денари беа проблем. во исто време ме гонеше и инспекција...зошто така сум ги пуштал...и наредниот пат ќе имало казна. бев спремен на казна, од нив наместо да ме казни господ, одев кај деца болни од епилепсија, од аутизам...уште неможа, да се средам со главата. последните 4 месеца по математиката што ја направив ми излегуваа 14 000 чисти, многу се радував кога ќе наидев на превоз најчесто од прекупци на стока...па си одев заедно со кравите и воловите во град, за да не плаќам воз или такси.
Ако ова не е доволна причина да ја напуштиш земјава и е во интерес пред се на твоето дете тогаш не знам што е.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
Jas ne poznavam doktor-ka sto zema pomalku od 30.000 mesecno. Toa za nas standard i ne e slabo. Ako bojco ne zima barem 500 evra odma neka si gi spakira kuferite,i ja bi gi.
Ko so rekov doktorite sekade gi cekaat so rasireni race.

Член од
24 април 2008
Мислења
10.934
Поени од реакции
12.333
Лекари специјалисти!!!! земи го ова во предвид! и размисли зошто ги враќа во јавното здравство...дали нешто фали во јавното здравство?
Верувај ми дека го молам Бога да не дознаам од прва рака на своја кожа !!!

Имам неубави искуства од не многу далечното минато, за кои го молам Бога да не се повторат !!!

Во Македонија непишано правило е дека не смееш да се разболиш, бидејќи во спротивно мисли му ја.

Член од
30 мај 2012
Мислења
5.027
Поени од реакции
2.889
кажи ми ти колку е еден ручек во кафана кај нас?
Znaci zborime za eden covek ne za cela familija. Vrti suci tie raboti se 5-10 pati poskapi. Pod 30 evra npr nemas frizer. Vo pogolemite gradovi pa i 100 evra znaci za edno mocano sisanje.

Член од
25 септември 2011
Мислења
6.448
Поени од реакции
18.283
Doktorite sekade gi baraat. Treba da se glupi vo Makedonija vreme da si gubat. Fakt e deka kad tad doktorite ke gi snema,togas ke se kacat i platite. Ama kasno ke bide.
Samo treba da se gleda na prikaznata i od malku poinakov aspekt. Neka izracunaat kolku pari Makedonija vložila vo nejzinoto obrazuvanje. Ova treba da se reši na megjunarodno nivo,npr Germanija da plaka odredena suma na fakultetite od kade sto dovagaat studentite sto ze zaposluvaat tamu. Ili pak kaj nas da se uvede 100% plakanje na studiite od svoj gep. Neka si platat,pa neka odat nadvor.
btw germanskite doktori begaat vo Norveška. tamu se 2-3x pogolemi platite nego vo germanija.
Istoto važi i za ostanatite struki.
Македонија не вложува во ниту еден студент, независно од која професија е. Студентот сам плаќа партиципација, книги, скрипти, односно како што би рекол ти 100% од свој џеб сите сами си плаќаме/плаќавме. На кој основ бараш меѓународно решение? Студентот ако завршил во Македонија доктор или правник, излегува на пазарот на трудот, таму се покажува колку вреди, добива понуди и го бира она што мисли дека за него е најдобро. Нема никаква логика некоја држава да и плаќа на Македонија затоа што нашите кадри си одат во странство. Државата има погрешна политика, не ги вреднува, не ги плаќа имаат мизерни услови. Затоа и голем дел од нив си одат и нема да се вратат никогаш.

Kajgana Shop

На врв Bottom