Коктели и разни домашно подготвени пијалоци

  • Креатор на темата Креатор на темата Don Chipo
  • Време на започнување Време на започнување
не знам ни дали прашањево е за во темата....ама ок со ризик да звучам како неук...би можел ли некој да ми објасни што е тоа ШТУЦ???? знам дека е некаков пијалак ама засега не најдов на адекватно објаснување :)
 
MARGARITA :love:

Состојки:
1 1/2 oz. Текила
1/2 oz. Triple Sec
1 oz. Џус од лимон
Сол
Опис:
Навлажнете го работ на маргарита чаша со џус од лимон и ставете го во сол. Протресете ги сите состојки со мраз во шеќер, процедете во чашата и сервирајте.

margarita-1.jpg
 
пригответе си домашно лимончело Limoncello
http://it.wikipedia.org/wiki/Limoncello


Лимони - 11, водка - 1 литар, шеќер- 3 чаши, вода - 3чаши.
измијте ги лимоните
block.31808.thumb.jpg


излупете ги внимателно

block.31810.thumb.jpg


корите ставете ги во тегли со капаци

block.31812.thumb.jpg


залијте ги со водка

block.31814.thumb.jpg


затворете ги теглите и оставете ги на собна температура да стојат 2 но најмногу 7 дена

block.31816.thumb.jpg


водата и шеќерот сипете ги во тенџеере - колку да се растопи шеќерот- па потоа оладете ја течноста

block.31818.thumb.jpg


со неа дополнете ги теглите и оставете ги еден ден во фрижидер

block.31820.thumb.jpg


потоа - прецедете ја течноста- корките извадетет ги и каков такво лимончелото може да го користите 3 месеци доколку го чувате во фрижидер

block.31822.thumb.jpg


cover.cover.jpg


;)
 
Ликер Шери
Потребно:
- 500мл. црвено вино
- 300мл. ракија
- 300г. шеќер
- 3 кесички ванилин шеќер
Подготовка:
Виното, ракијата и шеќерот се ставаат во тенџере да се варат на силен оган.Кога течноста ќе зоврие, се додава ванилиниот шеќер и се промешува колку да се растопи.Тенџерето се трга од оган и ликерот се остава да се лади природно, а не да се става во фрижидер!:)
 
За оној пијалок /ликер во Мк што го прават со зелени млади ореви , ракија и мед, мислам дека италијанскиот Ночино е далеку подобар- затоа што покрај горе споменатите состојки они ставаат плус цимет, каранфилче, кора од лимон и вода

http://conviviando.wordpress.com/2010/02/24/nocino/
--- надополнето: 13 април 2013 во 21:57 ---
Ликер Шери
Потребно:
- 500мл. црвено вино
- 300мл. ракија
- 300г. шеќер
- 3 кесички ванилин шеќер
:)
наместо вино- овоштие - било кое по избор :icon_lol: и добиваш ратафија
http://en.wikipedia.org/wiki/Ratafia
 
sangría

fz45pv3sam.jpg


за 6 порции:
1 шише суво црвено вино - односно околу 600 мл и разни сезонски овошја (праски , сливи, кајсии, вишни...)неколку лимони или портокали, малку цимет и многу МРАЗ ;) Овошјето исечено на парчиња - без семки - но обавезно со кора - ставете се’ во блендер освен лимонот -на измиксаното додадете го виното -претурете го сад и ставете го во ладилник на 2 часа - пијте го со многу мраз -а доколку сакате поблаго додадете шеќер на овошјето и да отстои така 1 час да даде повеќе сок - но пред да го залиете со виното, а ако имате и свежо нане - ставете и од него
тамам е за летниве горештини
--- надополнето: 27 јули 2013 во 20:18 ---
истото може да се направи и со бело вино
9254111127_953f06806d_c.jpg

--- надополнето: 27 јули 2013 во 20:40 ---
можете и со цели парчиња овошје на кои ќе додадете вино
96862488_3407372_tm1b11_sunset_sangria_lg.jpg
 
Со што е најдобро да се меша Bacardi обичен бел рум? Гледав на интернет на пример Bacardi, Sprite и цеден лимон. Сте пробале ваква комбинација? :)
 
Со што е најдобро да се меша Bacardi обичен бел рум? Гледав на интернет на пример Bacardi, Sprite и цеден лимон. Сте пробале ваква комбинација? :)
Измешај го со шеќер, зелен лимон, свежо нане, малку кисела вода и искршен мраз. И напиј се мохито :D
 
За љубителите на коктели со јак вкус (а притоа достапни во секој бар во Македонијава) Black Russian.

Може да се направи и во домашни услови.

Ниска (Old fashioned) чаша наполнета со дробен мраз, 40мл водка (најдобро Смирноф, се разбира) 30мл Калуа (ликер со вкус на кафе).

Не ставајте обична водка или некоја со јак мирис (мене лично Absolut ми е со доста јак мирис) и пијте си течно чоколадо :)

Сега за летото Пинаколада е добар избор, Атлантик, Куба либре, безалкохолно Мохито (пошо стандардното не ми е многу по ќејф) или некои едноставни комбинации како на пример Малибу-ананас
 
Сега за летото Пинаколада е добар избор, Атлантик, Куба либре, безалкохолно Мохито (пошо стандардното не ми е многу по ќејф) или некои едноставни комбинации како на пример Малибу-ананас

Какво е ова? Исти состојки без бакарди?
 
Какво е ова? Исти состојки без бакарди?

Да. Кафеав шекер и зелен лимон се додава по желба кој колку сака, стандард е 1 лажичка со пола зелен лимон и 7-8 листови нане.
Инаку немам пиено Мохито кое што сам не сум го направил ама се сомневам дека некаде во МК стават Бакарди. Бел рум ( Havana Club/Key rum) се основни и стандардни....
 
Сакам да направам едно мохито, ме интересира колку пари е бел рум? По можност Бакарди, или некое друго поевтино кое ќе заврши работа.
 
Moe прво home-made мохито. Неможам нигде да најдам зелени лимони, уште поубав укус ќе имам. Со оглед на тоа дека имав претходно пиено мохито во странство од професионален шанкер подготвено, моево излезе сосема солидно и сум задоволен од себе си. Ама верувам дека уште поубав вкус има со зелени лимони.20130810_181821.jpg20130810_183801.jpg
 
^Во исто време сме правеле и јас денес со мохито сум во рака, одлично испадна со лимонети. Првиот пат пред некоја недела го правев со лимони не ми се допадна, али денес и со кафеав шеќер топ испадна.

Малце боли глава, али тоа е...
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom