Ноќна фотографија (ваши дела)

• Креатор на темата Креатор на темата Junior
  • Време на започнување Време на започнување
Си имаше мука со ноис а? :) Сачекај Blue Hour идучи пут, многу поише светло има и многу помалце ноис, и плус ќе добиеш поубаи силуети од планините за да ти дае чувство на рамка и дистанца. Вака ради light polution, се спаја небо со земја, а и пошо небото е ќумбе црно се праи шитлоуд оф ноиз. :)

Just a tip. :D

Да, да, се знае кога е најдобро за фоткање навечер... Така далеку по драматично ќе беше небото, вака шитоини. Ама веќе кога бев горе, решив да фотнам. Ае, следечи пут идам наменски. Ме нервира и ова стативот, лесен е и знае да мрдне малку кога фоткам на подолги експозиции - доволно за да усере работа :)

заеби фотографија на која и оценуваш технички карактеристики на апарат место окото на фотографот и сцената која ја фатил. Тоа се манифестира во коментари од типот “Брат, срча ти е сликата“... “ејјј шо вака како зрнеста испадна..“ “не ти се чини како матна да е...“ тоа е само еден чеекор над она “колку мегапиксели ти е апаратот“. Било кој град фоткан од рид на статив ќе даде слична слика, дури нема ни да познаеш дали е сараево или скопје или чачак... тро поинакви ќе бидат градови покрај езеро, море али и тоа се фотки без прикаска. 10 фотографи во една вечер да застанат на ридот и сликаат осветлен град ќе извадат 10 исти “прикаски“ на кои после ќе се оценува кој објектив е поостар и кој сензор има помал шум. Зато се зема Канон 6Д кој ќе извади перфект слика и на ИСО 12800 и крај на прикаската. Фотка каде се доловени луѓе, ноќен живот, улици па макар зрнеста, со подизместен фокус, црно бела... е то мене ме возбудува (само шо го напишав тоа ми се укрутија брадавиците)

ashton-lane-west-end-glasgow-scotland-setts-cobblestones-night-lonely-simple-eerie-mysterious-street-photography-city-urban-bw-black-white-bw-monochrome-nikon-d700-cartwright.jpg

Night5_HQ.jpg

alone-night-photography-road-solitary-street-Favim.com-61154.jpg

street-photography-london.jpg

1334105200.jpg

Blue Hour се 6-те минути пред мрак, така?

мислам дека нема тука врска сатот, то е различно во зависност од годишно доба, од географска локација, некој краток период пред разденување или пред стемнување, дал 5 дал 10 минути кога се семнуваат деноноќијата, нивниот прелаз

заеби фотографија на која и оценуваш технички карактеристики на апарат место окото на фотографот и сцената која ја фатил. Тоа се манифестира во коментари од типот “Брат, срча ти е сликата“... “ејјј шо вака како зрнеста испадна..“ “не ти се чини како матна да е...“ тоа е само еден чеекор над она “колку мегапиксели ти е апаратот“. Било кој град фоткан од рид на статив ќе даде слична слика, дури нема ни да познаеш дали е сараево или скопје или чачак... тро поинакви ќе бидат градови покрај езеро, море али и тоа се фотки без прикаска. 10 фотографи во една вечер да застанат на ридот и сликаат осветлен град ќе извадат 10 исти “прикаски“ на кои после ќе се оценува кој објектив е поостар и кој сензор има помал шум. Зато се зема Канон 6Д кој ќе извади перфект слика и на ИСО 12800 и крај на прикаската. Фотка каде се доловени луѓе, ноќен живот, улици па макар зрнеста, со подизместен фокус, црно бела... е то мене ме возбудува (само шо го напишав тоа ми се укрутија брадавиците)

ashton-lane-west-end-glasgow-scotland-setts-cobblestones-night-lonely-simple-eerie-mysterious-street-photography-city-urban-bw-black-white-bw-monochrome-nikon-d700-cartwright.jpg

Night5_HQ.jpg

alone-night-photography-road-solitary-street-Favim.com-61154.jpg

street-photography-london.jpg

1334105200.jpg

Agree and disagree. Не ми беше целта толку технички аспекти, причата на лендскејпот коа нема луѓе внатре не може да биде иста со причата на лендскејп со луѓе внатре. Впрочем, не е ни ист тип на фотографија веќе. Коа фоткам пејсаж некој таков панорамски, као на киселко (acid, see what I did there?), поентата е повеќе некој што ќе ја види фотката, да го искуси погледот од една таква локација. Нешо као, рецимо разгледница од 20 денара на стероиди. Другиот муабет, за ноисот и срањата е поише муабет на олеснуење на работата.

Го имам истиов муабет праено со многу луѓе, и ќе го речам истото, имаш филм као Шиндлеровата Листа, кај шо не те боли кур дали сараундот бил ваков таков или онаков, и дали специјалните ефекти биле којзнае какви, кадарот е ко шо треба, приказната е тоа што го праи филмот. Од друга страна го имаш Експендаблс, кај шо не те боли кур каква е приказната пошо и онака е тиња, but shit goes BOOOOOM KABOOOOM RATATATATATA. It is fun. Различна цел, story vs entertainment. Истото е со фотките. :)

мислам дека нема тука врска сатот, то е различно во зависност од годишно доба, од географска локација, некој краток период пред разденување или пред стемнување, дал 5 дал 10 минути кога се семнуваат деноноќијата, нивниот прелаз
Практично ако сааш онака да го погодиш перфект е туј негде 5-10 минути, ама фората е шо моеш целиот саат у + и - да го користиш со истата намена, компензирајќи со експозиција.

Да тоа мислев, пред да се стемни баш кога сонцето е зајдено, а сеуште е прилично светло, како дење во сенка. Благодарам за деталното објаснување Let 3. Некаде слушнав дека овј период во просек трае околу 6 минути, затоа така напишав.

Agree and disagree. Не ми беше целта толку технички аспекти, причата на лендскејпот коа нема луѓе внатре не може да биде иста со причата на лендскејп со луѓе внатре. Впрочем, не е ни ист тип на фотографија веќе.

Да, различни типови на фотографии се, грубо речено фотографии каде првата мисла (или коментар) ќе ти биде “со каков објектив и кој тип на апарат е сликано“ и тип на фотографија каде ќе се замислиш за човекова судбина, светот, иднината, минатото....

Р'т Коњско:
9033968847_5b37609668_c.jpg

Нова Брезница:
8907339572_221dc66edc_c.jpg
Рудине:
8525238545_d7ac2a025a_c.jpg

Рудине:
8108159908_58ca31d706_c.jpg
Турска чаршија во Скопје:
6551610369_f5d8dc2df7_b.jpg
Широк сокак:
5537872617_cefd193bf6_b.jpg

Скопје север:
5510491224_9969038a5e_b.jpg

Маврово:
5155940300_8e1db3863b_b.jpg

На некое астрономско набљудување:
5040522282_88bd093cb3_b.jpg

Турска чаршија Скопје:
5029287670_0c85c03a82_b.jpg

Отешево:
4482008523_f97c46f9bf_o.jpg

Кој е за ноќно фоткање на Козјак? Сакам да видам дали ќе излезат тоа ѕвездените линии ко што треба :)

Бај д веј hypertech, сите се одлични, ама оваа е врв!
5155940300_8e1db3863b_b.jpg

Ај ќе пишам тука инфо за следното одење на Скопско астрономско друштво на Козјак, па кој сака ќе се пријави ;-)

Ај ќе пишам тука инфо за следното одење на Скопско астрономско друштво на Козјак, па кој сака ќе се пријави ;-)

Само на Козјак идете? Каде има најмалку „светлосно загадување“?

Само на Козјак идете? Каде има најмалку „светлосно загадување“?

До сеа ко шо ми кажуеле луѓе и шо сум видел ја, у охрид после куба либре натака по тоа дивите плажи, кокино, козјак, повеќето од врвовите на планиниве шо не се у близина на град. :)

Како се праат овие фотки како со ѕвездиве? На статив и долга експозиција?

Како се праат овие фотки како со ѕвездиве? На статив и долга експозиција?

Да, една убер дугачка експозиција, или повеќе пократки. Не знам тачно вкупно колку дугачка треба да биде една или повеќето експозиции, ама сигурно е минимум еден саат.

Ако ме навлечете на фотографија, тоа ќе биде од оваа тема...

Сега научив што се blue hour и golden hour

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom