Тајната на добрата пица

• Креатор на темата Креатор на темата The`bItCh
  • Време на започнување Време на започнување
Ја work у Италијански пица ресторан фајв године
Tесто се праи сс млеко
Пеќка(печка што викате ви : ) на 310 целзиусови
Мeсто кашкавал строго моцарела
Доматно пире се праи сс блендер и се додава малце сол бибер и шикер, маааалце вода
Строго сфежи шампињони, маринирани сакс
поздраф нездраф

Дефинитивно се согласувам дека тестото ја прави пицата. Како што реков најприближна пица на купечките ми беше со млеко. Не сум многу добар дегустатор но во Велес има едни газди од Бугарија и го прават тестото најверојатно со кисело млеко.Пицата не им беше испечена доболно и некако на тоа ме потсети. Млекото се става и во тесто за соленки па пробав и успех. Сега сметам дека секој мајстор има различни пропорции и мислам дека тука е тајната. Инаку тестото би требало да е тука некаде.
Инаку си купив мермерна плоча колку што ми е рерната и печев соленки. Ја ставив на долниот греач ( најодоздоле) Ми испаднаа многу добри. Пица уште немам направено но сметам дека овој пат ке постигнам температура докај 300 степени. Според мене сосот е исто така битен. Јас во сосот ставам малку и маслиново масло малку вигета а малку повеке босилек.другото е исто како што го пиша ти.

Ако е готово само од Трио. Никако од Жито Леб, Фриком или една гевгелиска фирма. Од Цермат златна средина.
Инаку мислам дека тестото треба да се стави да се пече ладно (не подгреано, одмрзнато).

Јас ја печам на подгреана рерна ама не до крај достигната температура.

najgolemata ,,tajna,, za da domashnata pica bide kako od picerija e temperaturata ,350 c pa i pogolema , domashnite shporeti ne ja postigaat taa temperatura i se pechat 10-15 min i se ,,sushat ,, a vo picerija e za 5 min gotova i ja zadrzuva vlagata od kashkavalot i sosot. Gabite najdobri se od tegla ama celi ,ti da si gi naseckash i iscedish , pa tragite od salamurata ne se osekaat , nikako gotovi naseckani . Svezite gabi se sushat i ne se bash najdobar izbor . Testoto ima mnogu varijacii i dokolku ja jadesh topla nema golema razlika za testoto , vaznosta na testoto doagja do izraz ako picata e ladna , pa togash se oseka dali testoto bilo dobro ili losho.Kashkavalot e najproblematichniot del alo sakash pica kako od picerija ,vo picerija go meshat kashkavalot so ,,poevtin,, i pokvaliteten i blagodarenie na taa visoka temperatura kashkavalot se tegne i go ima toj ubav shmek , dodeka vo domashni uslovi staj go najkvalitetniot najmlechen kashkaval i duplo poveke od potrebnoto no zaradi podolgoto poslabo pechenje se izgubuva vo sosot , ko da isparuva. Imam dvajca prijateli , sopstvenici na picerii i dobri majstori i znam deka meshaat kashkaval,dominira zdravje radovo kravjiot kashkaval skoro 70% i go meshaat so edamer germanski.Sosot (kechapot) go pravat od domatno pire (pakovanje po 3 litri vo konzerva) pa mu dodavaat bosilek ,crn piper , sitno seckan morkov pa edno kako repa e ama positno, bel koren e i toa sitno naseckano i sogmecheno.Imam praveno domashna pica i ednash za proba ednata ja pechev doma vo shporet a drugata kaj prijatelot vo picerijata i , voila , tuka bil celiot trik, dobiv dve razlichni pici

najgolemata ,,tajna,, za da domashnata pica bide kako od picerija e temperaturata ,350 c pa i pogolema , domashnite shporeti ne ja postigaat taa temperatura i se pechat 10-15 min i se ,,sushat ,, a vo picerija e za 5 min gotova i ja zadrzuva vlagata od kashkavalot i sosot. Gabite najdobri se od tegla ama celi ,ti da si gi naseckash i iscedish , pa tragite od salamurata ne se osekaat , nikako gotovi naseckani . Svezite gabi se sushat i ne se bash najdobar izbor . Testoto ima mnogu varijacii i dokolku ja jadesh topla nema golema razlika za testoto , vaznosta na testoto doagja do izraz ako picata e ladna , pa togash se oseka dali testoto bilo dobro ili losho.Kashkavalot e najproblematichniot del alo sakash pica kako od picerija ,vo picerija go meshat kashkavalot so ,,poevtin,, i pokvaliteten i blagodarenie na taa visoka temperatura kashkavalot se tegne i go ima toj ubav shmek , dodeka vo domashni uslovi staj go najkvalitetniot najmlechen kashkaval i duplo poveke od potrebnoto no zaradi podolgoto poslabo pechenje se izgubuva vo sosot , ko da isparuva. Imam dvajca prijateli , sopstvenici na picerii i dobri majstori i znam deka meshaat kashkaval,dominira zdravje radovo kravjiot kashkaval skoro 70% i go meshaat so edamer germanski.Sosot (kechapot) go pravat od domatno pire (pakovanje po 3 litri vo konzerva) pa mu dodavaat bosilek ,crn piper , sitno seckan morkov pa edno kako repa e ama positno, bel koren e i toa sitno naseckano i sogmecheno.Imam praveno domashna pica i ednash za proba ednata ja pechev doma vo shporet a drugata kaj prijatelot vo picerijata i , voila , tuka bil celiot trik, dobiv dve razlichni pici
Баш точно. Ова слично ми го има кажувано еден пријател пица мајстор. Дома неможеш да направиш добра пица. ТРаба висока температура која ја немаш со електричен шпорет. Ми спомна дека шпорет на дрва може да направи нешто повеке од електричниот ама пак тешко...

Тајната е во тестото, мора добро да надојде. Се пече на највисока температура во домашни услови, а во ресторан е само 50 степени повисока. Така да не ќе да е до печката. :)

Кога и да пробам да правам тестото ме сјебе, тврдо како камен... Во што е проблемот во темеретурата на печењето или некоја друга грешка правам?

Кога и да пробам да правам тестото ме сјебе, тврдо како камен... Во што е проблемот во темеретурата на печењето или некоја друга грешка правам?
probaj odkako ke go izvleces i naredis so namirnici, da go stasas barem 15-20 minuti. Taka ke ti ispadne pomeko. Ama neznam kolku ke ti ispadne kako vo piceriite. Makar da kaj niv e non stop zesko poradi peckite pa ako go ostavis na temperatura na 30 do 40 stepeni ti narasnuva bez da znaes.

Тајната за добрата пица е тестото, но и сосот :)

Инаку мислам дека тестото треба да се стави да се пече ладно (не подгреано, одмрзнато).

Јас ја печам на подгреана рерна ама не до крај достигната температура.

Значи замрзнато да го ставам?
Ја дури ја редам пицата ми се одрмзнува тестото.

Или пак сама да си направам тесто.
Ај кажете го тој рецептот со млеко.

Значи замрзнато да го ставам?
Ја дури ја редам пицата ми се одрмзнува тестото.

Или пак сама да си направам тесто.
Ај кажете го тој рецептот со млеко.

според мене замрзнато тесто не е мозно да се стави а и да се стави која е поентата.
Рецептот кој мене ми испадна најприблизно до купечките е:
брашно ( како база на наредните состојки кои ги ставам во пропорција со брашното)
вода по можност по чиста не од чешма. Вообичаено ставам минерална вода. Не му смета ЦО2. На крајот со растењето на тестото тоа и го добиваме. Количина колку за еден квасец ( зависно од тоа колку квасец ке ставиш)
До 50% млеко заедно со водата за квасецот ( ке ти каже самото тесто при месењето)
сол 2-3%, шекер исто како сол 2-3%. И квасец околу 2%.
Да не те збуни ова со процентите ке ти дадам пример. Ако правиш повеке пици на пример ставаш 1000 гр. брашно тогаш квасец 20 гр. шекер 20-30 гр. и тн.
Само не заборавај водата за квасецот треба да можеш да ја издржуваш со прстот. Ако е премногу жепко ке ти ја убие бактеријата и тестото нема да ти стаса. Ако квасецот го ставаш доректно во тестото тогаш не ти треба вода нека ти биде само на млеко Гледај да не го помешаш одма квасецот со солта, му штети
Стасувај го тестото што е можно поспоро.
Пиши ако успееш од прва. Ако не обидувај се неколку пати ке сватиш што забораваш. Мене ова тесто ми е најдобро

Го оставаш околу 3 часа да нарасне.

Се имате напоменато, јас да си кажам дека го достигнав совршенството на тестото. Нема тајна, само користење на меко брашно за пици Тип 00, се друго имам пробано и било само приближно до ова што го добивам сега. :)

Веќе 20 години работам на усовршување на домашната пица и дојдов до неколку закључоци.

Тестото сака месење, не само промешај и чекај да стаса. Кога ќе стаса повторно се меси, што повеќе се меси толку пицата ќе биде поубава.

Кога ќе ја тегнете не го кршете венецот.

Тепсијата во која ќе го ставите тестото мора да биде екстра загреана, во спротивно исто ко да пржите кајгана у ладен зејтин.

Околу редењето, моцарела + кашкавал од ПИТА е најбоља комбинација. Гауди мауди и остали срања избегавајте. Боље турете помалце но нека биде кашкавал од ПИТА. Моцарелче може да шибате колку сакате. Печурки свежи, обично ги рендам и ги обаруем 5 минути. Како доматен сос користам домашен кечап од есенски домати растени на отворено.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom