MajMyH
EngineereD Fr0m DarknesS proTected by Divini✞Y ☤
- Член од
- 11 септември 2011
- Мислења
- 2.630
- Поени од реакции
- 2.256
Како што тргнала работава ниту за програмери ниту за инжнери би имало работа. Еве јас сега треба да дипломирам на градежен на геодезија и после треба да му одам на некој за 250 евра плата, свесно дека газдата на мене прави по 1200 евра месечно а мене да ми даде мочани 250 евра со кои неможе еден човек да помине месечно а не пак да гледа семејство. На мојот смер кога се запишав имаше 60 души од нив дали ќе дипломираме есенва 10 души, али после мене следеа 2 генерации од кои едната со запишани 130 души и друга со 100 души, по пола предмети му го спуштиа критериумот и најтешките кои во прва година кај мене ги положивме по 15 души сега ги поминаа по 70 души бидејќи се смени професорката. Каде би работеле сега со мојот смер, во приватните фирми работата завршува за во рок од 2 години така да таму ќе се редуцира бројот на вработени, а бројот на луѓе кои завршуваат и кои ќе завршат ќе биде поголем од година на година. Во катастарот работат се само геодетски инжинери не, таму работат оние кои се или партиски војници или имаат вујко владика иако имаат завршено земјоделски, ветеринарен или пак некое рандом средно училиште, земаат од 15-20 илјади денари и плус уште 500 евра месечно од мито, поклони и работа во приватните геодетски фирми за време на смената си прават елаборати.
Така да сеисто е што и да завршите денес во оваа смотана држава, денес ги направија факултетиве во нашава земја за секој просечен па дури и потпросечни и тоа државните, за приватните не сакам ни да разговарам бидејќи кога гледам какви луѓе завршуваат таму ми се гади. Не е можно да имаме толку паметен народ па да се запише 97% на факултет од кои барем 50% ќе завршат.
Дај кажувајте како да се бега од земјава, а да не се вади бугарски пасош или крај краева и да мора да се вади како одат таму постапката и временски оти како што доаѓа време ни со бугарски нема македонци да сакаат кога за 2-3 години ќе почне масовно да се иселува оваа раја
Така да сеисто е што и да завршите денес во оваа смотана држава, денес ги направија факултетиве во нашава земја за секој просечен па дури и потпросечни и тоа државните, за приватните не сакам ни да разговарам бидејќи кога гледам какви луѓе завршуваат таму ми се гади. Не е можно да имаме толку паметен народ па да се запише 97% на факултет од кои барем 50% ќе завршат.
Дај кажувајте како да се бега од земјава, а да не се вади бугарски пасош или крај краева и да мора да се вади како одат таму постапката и временски оти како што доаѓа време ни со бугарски нема македонци да сакаат кога за 2-3 години ќе почне масовно да се иселува оваа раја