Општи вело муабети, прашања, совети

• Креатор на темата Креатор на темата Anonymus1
  • Време на започнување Време на започнување
tocak-gedzet03.jpg
Апликација за поправка на велосипедот
Ако ја имате апликацијата „ Bike Repair“ на вашиот смартфон, исто е како да имате сервис за велосипеди во вашиот џеб. Оваа апликација ве советува како да решите било каков проблем, од изместен ланец, до искривен диск на сопирачка.

tocak-gedzet06.jpg

„Strava Cycling“ Апликација
Уште една апликација која може да ви биде од корист, а служи да ги снимате вашите рути кои ги возите. Сочувајте ги вашите омилеи рути, должината на возењето, и натпреварувајте се со пријателите. Апликацијата е бесплатна за симнување.

Дечки ајде помагајте ако некој знае значи 2седишта до сега менувам и двете не се удобни односно после некој си 5км се здрвува газот.. :D

Дечки ајде помагајте ако некој знае значи 2седишта до сега менувам и двете не се удобни односно после некој си 5км се здрвува газот.. :D

http://www.brooksengland.com/catalogue-and-shop/saddles/touring+&+trekking/B17+Standard/

B17_Standard-Honey.png

Потешко од очекуваното испадна во Скопје да се бараат големи ракавици, т.е. за голема дланка. :)

Ѕирни во Проспорт, пред некое време гледав имаа L и XL големини на ракавици. :)

Ѕирни во Проспорт, пред некое време гледав имаа L и XL големини на ракавици. :)

Мали беа тие. :) Другарот со кој што баравме ракавици е висок 205цм, следствено... има долга и широка дланка. Не проверивме во Вучко и Велоспринт, Бајк Маркет и Бајк Стоп немаа ништо соодветно.

http://www.specialized.com/OA_MEDIA/pdf/Glove-sizing-chart.pdf

„Strava Cycling“ Апликација
Уште една апликација која може да ви биде од корист, а служи да ги снимате вашите рути кои ги возите. Сочувајте ги вашите омилеи рути, должината на возењето, и натпреварувајте се со пријателите. Апликацијата е бесплатна за симнување.

Јас SportyPal ја користам. Најдобра ми е.
Користете домашни производи :D

Мали беа тие. :) Другарот со кој што баравме ракавици е висок 205цм, следствено... има долга и широка дланка. Не проверивме во Вучко и Велоспринт, Бајк Маркет и Бајк Стоп немаа ништо соодветно.

http://www.specialized.com/OA_MEDIA/pdf/Glove-sizing-chart.pdf

Аууу, што збориш и XL му се мали ?? Е па тогаш од странство т.е. од тука. :)

Момци, треба да сменам гуми на точакот внатрешни и надворешни. Точакот не е кој знае што, бааѓи стар е ама функционален па боље нешто да се вози него ништо, нели? :)
Кај цена кога сме мислам дека повеќе од 1200-1300 за двете надворешни не би дал и негде до кај 600 да кажеме за двете внатрешни, а и да напоменам широка е гумата, крампонка што би рекле :D

Момци, треба да сменам гуми на точакот внатрешни и надворешни. Точакот не е кој знае што, бааѓи стар е ама функционален па боље нешто да се вози него ништо, нели? :)
Кај цена кога сме мислам дека повеќе од 1200-1300 за двете надворешни не би дал и негде до кај 600 да кажеме за двете внатрешни, а и да напоменам широка е гумата, крампонка што би рекле :D

Kenda ти е најдобар избор.Друг избор од маркиве и не верувам дека имаш.Најевтини се околу 800 денари двете,а ќе ти бркаат и тоа како работа.Внатрешни нема да те чинат повеќе од 300 денари за обични.Искрено не ти требаат некои мишелин,швалбе итн.
Доволни ти се и обичните.Со останатите 500-600 денари можеш да ставиш поубави кочници,менувач,запчаник итн.

Kenda ти е најдобар избор.Друг избор од маркиве и не верувам дека имаш.Најевтини се околу 800 денари двете,а ќе ти бркаат и тоа како работа.Внатрешни нема да те чинат повеќе од 300 денари за обични.Искрено не ти требаат некои мишелин,швалбе итн.
Доволни ти се и обичните.Со останатите 500-600 денари можеш да ставиш поубави кочници,менувач,запчаник итн.
Искрено ги ѕирнав ама па викам ајде мислење да чујам, инаку ми игра некоја улога шарата на гумата или не баш? Мислев и континентал ама изгледа немам потреба за тој точак нив, м? Внатрешни исто на кенда или да ставам сава крањ?

Искрено ги ѕирнав ама па викам ајде мислење да чујам, инаку ми игра некоја улога шарата на гумата или не баш? Мислев и континентал ама изгледа немам потреба за тој точак нив, м? Внатрешни исто на кенда или да ставам сава крањ?

Јас би ти препорачал внатрешни Rubena. Ги имаш по пазариве, мислам дека се 150 денари. Ги пумпам еднаш на 3-4 месеци (не знам како може толку перфектно да држат воздух) , ги користам 11 месеци и до сега ми се нема ни еднаш внатрешна дупнато :).

http://www.rubena.eu/

[
И те како игра улога шарата на гумата, но и материјалот (compound) од кој е направена. Сега зависи и од тоа кај ќе го возиш точакот. Покрупна крампона е добра за offroad но има поголемо триење на асфалт и обратно. За Континентал гумите не ни размислувај, катастофа квалитет и издржливост, посебно овие што се наоѓаат по продавнициве кај нас (Made in India). Од искуство ти кажувам, ги возев пола сезона и ги сменив за Maxxis. Невидена разлика. За внатрешни може која сакаш да ставиш, од најефтина до најскапа ако влезе трн или стакло, секако ќе се дупне. Така да нема некоја голема разлика. :)

Купив некни гуми и според тоа што читав рецензии од нет и тоа што го има кај нас се одлучив за Michelin Country Rock.
Генерално се работи за гума која е првенствено наменета наменета за асфалт и макадам.
Истата ја има во Вучко за цена од 900 ден. по гума и мислам дека е навистина фер цена со оглед дека надвор истата е 20 долари.
Имаш солидна гума и Schwalbe Land Cruiser во Бајкстоп по цена од 720 или 780 ден. од гума во зависност од големината, но истата ќе има поголем отпор на триење при возењето на асфалт, како и секоја подебела гума со крампони што ја бараш.
Пишуваш дека имаш постар велосипед и претпоставувам дека генерално ти е возењето по асфалт, затоа ти препорачувам да не земаш дебели гуми, туку максимум 1.75 која ти е повеќе од доволно голема за тоа што ќе го правиш.
Мој совет е ако возиш повеќе асфалт да одиш со мишелинот, додека ако го употребуваш велосипедот за возење надвор, тогаш оди со Швалбе која има и заштита против дупење. Исто така мислам дека 1.75 ќе ти биде доволна дебелина за стандардно возење.
За внатрешни ти кажа и зоц, нема потреба да се расфрлаш со пари. Рубена по цена од 150 ден. за гума се сосема во ред. Исто така има и една тајландски кои мене ми издржаа доста по истата цена. Не земај само кинезарија по цена од 90 ден. за гума оти знаат да пукнат на шавот.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom