Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Andrejrulz,

а зашто се повикуваш само на Св. Ап. Павле? Оти така Ти одговара во надмудрувањево? Па познато е дека фарисеите биле образовани и биле добри познавачи на Стариот Завет!

Зашто не ги наведеш и оние неуки рибари, кои Христос ги повика за Апостоли? Тие не можат да се пофатал со својот фарисејски статус и наобразба...

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Ај види што сум цитирал во мојот претходен пост ;) И пошто знам дека не читаш постови поголеми од 2 реда и одма скокаш да донесеш закључок, прочитај ја последната реченица од мојот пост.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Ај види што сум цитирал во мојот претходен пост ;) И пошто знам дека не читаш постови поголеми од 2 реда и одма скокаш да донесеш закључок, прочитај ја последната реченица од мојот пост.

А ај ти пријателе прочитај ми го целиот пост и размисли што сакам да кажам па потоа цитирај ме со главата мислам а не со чуствата.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Со добил “кец„ по македонски? И?....Што е тука битното? Кецот?

Член од
28 октомври 2005
Мислења
8.293
Поени од реакции
1.646
Од утре почнуваат Петровденски пости па да прашам нешто затоа што сум почетник, дали ќе се служат литургии и кој денови во колку саат, и дали на крајот на постот ќе има причест.

на страната на МПЦ не можев да најдам одговри на овие прашања.

http://spe.org.mk/

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Од утре почнуваат Петровденски пости па да прашам нешто затоа што сум почетник, дали ќе се служат литургии и кој денови во колку саат, и дали на крајот на постот ќе има причест.

на страната на МПЦ не можев да најдам одговри на овие прашања.

http://spe.org.mk/
1, Во Црквата, литургии се служат, по правило, на секој празничен дел и секој неделен ден (недела).
2. Секоја литургија се завршува со причест, независно од постот, заради која (причест) постои литургијата (литургија=заедничка служба/заедништво, каде истовремено присуствуваат и свештениците и мирјаните/верниците).
3. Почетокот на литургиите зависи од денот: ако е празникот во текот од работната седмица, почетокот е обично кај 7.30 ч, а ако е во неделен ден, може да почне и подоцна. Треба да го погледнеш распоредот во Вашиот локален храм, кој треба да биде изложен на увид од верниците.
4. По манастирите, кои се отворени и за мирјаните, литургиите почнуваат обично од 9.00 ч.

W

Werther

Гостин
1, Во Црквата, литургии се служат, по правило, на секој празничен дел и секој неделен ден (недела).
2. Секоја литургија се завршува со причест, независно од постот, заради која (причест) постои литургијата (литургија=заедничка служба/заедништво, каде истовремено присуствуваат и свештениците и мирјаните/верниците).
3. Почетокот на литургиите зависи од денот: ако е празникот во текот од работната седмица, почетокот е обично кај 7.30 ч, а ако е во неделен ден, може да почне и подоцна. Треба да го погледнеш распоредот во Вашиот локален храм, кој треба да биде изложен на увид од верниците.
4. По манастирите, кои се отворени и за мирјаните, литургиите почнуваат обично од 9.00 ч.

Мики, дали ти обавуваш редовно и во која црква ?

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Сакаш да се исповедаш и причестиш?...

MIKI1

Член од