Повик на Брза помош во Хрватска ќе се наплатува до 200 евра

• Креатор на темата Креатор на темата .Sky.
  • Време на започнување Време на започнување
Затоа си постојат матични лекари каде пациентите можат да се информираат за својата состојба и да ја зголемат својата општа здравствена култура, бидејќи матичните се занимаваат и со превенција на болести.
.
Матичниот и било кој лекар не функционираат како што беа замислиле, дење ноќе да се достапни. И покрај советите, удари, слошувања се случуваат секое време, "удари" најчесто навечер.
Ако е итна состојбата нема да се наплати.
Тоа е за состојби кои не се итни и кои очигледно злоупотребуваат со брзата помош.
како ќе знам дали е итна состојбата? Скоро имавме еден случај на работа...и се слоши, почна да се тресе, да колабира, се губеше...што требаше да правиме, да и дадеме шеќер или кока кола или да не и дадеме...а што ако е притисокот, а и дадеме повеќе шеќер или вода...Ние не сме доктори за сево ова да го знаеме, а болниот не е во состојба да ни објасни...а време можеби и нема. И за на крај да докторот утврди дека според нив ова не бил озбилен случај за да тие интервенираат. Бап 50 евра на гладно.
За болдираново не биди многу сигурен ;)
за давање лични податоци, мора јас да потпишам и дадам согласност...како со податоците за ЕЗК. Оваа процедура ќе ги чини повеќе неголи 50 евра. Тогаш дури може да ги фати луѓето инает па недај боже ако лицето почине ради аљкавоста која ја опишав, ќе ги тужат за милиони отштета.
Ова не не е злоупотреба, погрешно ме интерперетираш.
во тој случај стварно не разбирам што е злоупотреба. Ако се јавам да дојде брза, а у ствари не било за итна туку за матичен...дали тоа е злоупотреба. Епа тогаш се враќаме на вториот цитат....како јас да оценам што е злоупотреба според докторот (кој и така се понаша несериозно, во примерот претходно), што не. Може да ме е** како сака па згора на пари за лекување или погреб, да платам и 50 евра за што сум викнал итна помош.
Едноставно нема оправдание за нешто неоправдливо. Ако сакаат сериозен пристап, може да се реши. Ако не, го гледам како уште една непотребна давачка "за здравството".

Ами во Устав што се декларираш како Социјална земја јас да не го напишав? Така да државата за тие 33% што ги направи со условите невработени, нека им подели од Ацета по еден дел и нека си ги покрие трошоците. Исто така нивен проблем, не е проблем на осигуреник.

Епа неќевте социјализам, а и вие велешани го избришавте Титов од името на вашиот град :D

Епа неќевте социјализам, а и вие велешани го избришавте Титов од името на вашиот град :D

Си се заебал, ТИТОВ ВЕЛЕС стои на таблите,дали од мрза дали од шо не ги виделе таблите :pos:

Обично удари се случуваат навечер. Матичниот навечер и било кој лекар се недостапни.

како ќе знам дали е итна состојбата? Скоро на една колешка и се слоши, почна да се тресе, да колабира, се губеше...што требаше да правиме, да и дадеме шеќер или кока кола или да не и дадеме...а што ако е притисокот, а и дадеме повеќе шеќер...Ние не сме доктори за сево ова да го знаеме, а болниот не е во состојба да ни објасни. И за на крај да докторот утврди дека според нив ова не бил озбилен случај за да тие интервенираат. Бап 50 евра на гладно.
за давање лични податоци, мора јас да потпишам и дадам согласност...како со податоците за ЕЗК. Оваа процедура ќе ги чини повеќе неголи 50 евра. Тогаш дури може да ги фати луѓето инает па недај боже ако лицето почине ради аљкавоста која ја опишав, ќе ги тужат за милиони отштета.
тогаш стварно не разбирам што е злоупотреба. Ако се јавам да дојде брза, а у ствари не било за итна него за матичен...дали тоа е злоупотреба. Епа тогаш се враќаме на првиот цитат....како јас да оценам што е злоупотреба според докторот (кој и така се понаша несериозно, во примерот претходно), што не. Може да ме ебе како сака па згора на пари за лекување или погреб, да платам и 50 евра за што сум викнал итна помош.
Едноставно нема оправдание за нешто неоправдливо. Ако сакаат сериозен пристап, може да се реши. Ако не, о гледам како уште една непотребна давачка "за здравството".

Реков дека удар не е злоупотреба, па и наведениве ситуации не би требало да се, си има начини да се утврди, кој се шегува кој не, верувај.

Реков дека удар не е злоупотреба, па и наведениве ситуации не би требало да се, си има начини да се утврди, кој се шегува кој не, верувај.

Абе мрцино, кога ќе те стрефи притисокот или почне да те стега стомак до таа мера да не знаеш како се викаш, ти ќе вртиш дијагнози у глава што ти е како ти е или ќе вртиш во брза помош ? Дај не сери затоа се плаќа данок, затоа ми одбиваат од плата кога ќе ми биде потребно да ми биде укажана медицинска помош. не може цело здравство се распаѓа застарен возен парк на 10 000 жители две возила на брза помош па уште и дискутираш за наплата ( џоа такси е ова па го викам да ме вози на шетање ), а за мадињата на букефал се фрлаат милиони евра.
Додуша со години овде не сум видел да дојде брза помош, освен во ретки случаеви овде луѓето сеуште се луѓе па ако некој ти тропне на врата во 3:30 после полноќ не му вели никој да се јави во брза помош, туку секој пали колата и го носи во болница.

Абе мрцино, кога ќе те стрефи притисокот или почне да те стега стомак до таа мера да не знаеш како се викаш, ти ќе вртиш дијагнози у глава што ти е како ти е или ќе вртиш во брза помош ? Дај не сери затоа се плаќа данок, затоа ми одбиваат од плата кога ќе ми биде потребно да ми биде укажана медицинска помош. не може цело здравство се распаѓа застарен возен парк на 10 000 жители две возила на брза помош па уште и дискутираш за наплата ( џоа такси е ова па го викам да ме вози на шетање ), а за мадињата на букефал се фрлаат милиони евра.

Епа затоа ќе си се јавиш на брза помош, не реков да не ѕвониш бе (y)

Епа затоа ќе си се јавиш на брза помош, не реков да не ѕвониш бе (y)

Абе ќе се јавам а шо ако и текне на таа ненаспаната дека не било ништо страшно и ми опне 250 евра да плаќам ?
Ќе треба да ја барам и кога ќе ја најдам да и ебам 250 мајки.

Навивај за уште споменици, а во исто време запиши на тетратка изговори за Брза помош, оти веќе се буниш да ти биде полесно.

Навивај за уште споменици, а во исто време запиши на тетратка изговори за Брза помош, оти веќе се буниш да ти биде полесно.

Не навивам за споменици, и не измислувам за изговори, ти ме интерпретираш како си сакаш.
Абе ќе се јавам а шо ако и текне на таа ненаспаната дека не било ништо страшно и ми опне 250 евра да плаќам ?
Ќе треба да ја барам и кога ќе ја најдам да и ебам 250 мајки.

Имаш кадија за таа работа :)

Не навивам за споменици, и не измислувам за изговори, ти ме интерпретираш како си сакаш.

Изгледа ние сите лошо те читаме, извини мора да е до сите нас, не до тебе :D

пак да се навратам на поентата. Јас да кажеме не знам како изгледа удар. И навистина е тешко да разликуваш удар од колабирање. Човек ќе падне и од удар, човек ќе падне и од да кажеме намален шеќер. Нема никаква логика во вакви закони и правилници, освен нов буџет за буџетските дупки кај хрватите или за кај нас нови споменици и фасади.
Секогаш треба да човек да размисли зашто двои од себеси и од устата на своето дете, затоа што и тој што ги брани овие потези, плаќа по неколкупати голем број државни услуги. Еднаш со разни даноци, другпат директно како во случајов. Вака се случи со полициските услуги, вака ќе се случи и со здравството. Како да се приватни.

A donkey ambulance in Chad helps to transport people from remote villages to International Medical Corp clinics.

white ambulances. If you see a PET, thank them for keeping you safe from bad medicine.

5th-week-lamu-199.jpg

пак да се навратам на поентата. Јас да кажеме не знам како изгледа удар. И навистина е тешко да разликуваш удар од колабирање. Човек ќе падне и од удар, човек ќе падне и од да кажеме намален шеќер. Нема никаква логика во вакви закони и правилници, освен нов буџет за буџетските дупки кај хрватите или за кај нас нови споменици и фасади.
Секогаш треба да човек да размисли зашто двои од себеси и од устата на своето дете, затоа што и тој што ги брани овие потези, плаќа по неколкупати голем број државни услуги. Еднаш со разни даноци, другпат директно како во случајов. Вака се случи со полициските услуги, вака ќе се случи и со здравството. Како да се приватни.

A donkey ambulance in Chad helps to transport people from remote villages to International Medical Corp clinics.

white ambulances. If you see a PET, thank them for keeping you safe from bad medicine.

5th-week-lamu-199.jpg

Лурц не станува тука воопшто збор за луѓето кои навистина си имаат проблем и се јавуваат, проблемот е со оние кои ги имаат симптомите со недели и не отишле на матичен, па сега звонат на брза помош користејќи ги како такси услуга.

Во другите ЕУ држави има ваков закон и за полиција не само за брза помош .

Бадијала се вртиме во круг за нешто кое стварно нема логика. Посета на матичен не е поврзана со ненадејни проблеми со здравје. На човек може "да му се слоши од ништо" што се вика. И татко ми кој работел и во Брза Помош, се чуди на некои нови правила.
За мене ова е уште еден данок затоа што нема причина зошто би се вовел, а парите ќе завршат во здравство колку и парите од цигарите. Мислам, сума 50 евра...на голем број луѓе тоа му е третина плата.
Човек во Македонија да не се разболи, тешко нему.

Се вртиме во круг за нешто кое стварно нема логика. Посета на матичен не е поврзана со ненадејни проблеми со здравје. На човек може "да му се слоши од ништо" што се вика. За мене ова е уште еден данок затоа што нема причина зошто би се вовел, а парите ќе завршат во здравство колку и парите од цигарите.
Човек во Македонија да не се разболи, тешко нему.
Уште не видел кај нас сештологот, иначе веднаш ќе го воведе ова.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom