“Куманово, Куманово у срце е, Куманово, Куманово за нас е све“ ! Стихови ко стихови, али људи да бидемо реални Куманово е тешка провинција. Све е тој убаво да си га сакамо и поштуемо град, али очигледно много људи од Куманово не су мрднале нигде за да споредив како живив други људи.
Довољно е да направимо дневну прошетку по град, по сви паркови, јавни површине, образовни, спортски, културни институције и да се уверимо колко има ѓубре, колко е неуредно, несредено, а за тој су криви само Кумановци.Тој е ужасно жално колко народ у Куманово е сас слабу еколошку свест за околину, колко смо неуредни, некултурни, необразовани, неедуцирани. Погледните ги дневно паркови у Куманово сви су пуни сас ѓубре, измет, искршени клупе, газена трава и цвеќиња, а улице су посебна прича.Канте на свак корак и празни, а до канте или 5 метра до канте куп ѓубре и измет. Страшно е тој на какво ниско еколошко нив су жители на Општину Куманово.Едноставно како жители на град немамо никакви градски манири сас што би му давале белег на Куманово.Ми несмо град од 2 милиона житела, па да смо зависни од кола свак д’н. Туј ќе ни га видиш менталитет. Место сви да се организирав да возив точкови, ролери, да имамо здраву околину они сви возив се у кола и тој ако треба и 10 метра ќе отиде сас кола. Тај е тај ниска свест.
Ја имаше среќу с’г брзо да га посету Вршац у Војводину и да виду како живив тија људи тамо и как’в менталитет имав. Неспоредливо е људи! Цел Вршац е сас зеленило, паркови, стару архитектуру, много слаб сообраќај, изузетно чисти улице, јавни површине, преубави средени населбе, атрактиван центар, плански граден град и много други позитивни стране. Да не збору само колко људи тамо су средени, дотерани, чисти, културни, смирени сас градскиманири и навике за разлику од Куманово. Ја на едно дневно шетање у Куманово згаду се и мука ми падне колко има куде нас хигиенски несредени жене, а за мушки и да не праву муабет.Свака част на помлади генерацие жене што су повише образовани, едуцирани, повише внимавав на хигиену, стајлинг, изглед, линију, али овија жене постари од 40 године су жива катастрофа. Тоталан невкус и кич. Ја неможу да сфату како може некое мушко да иде у ресторан, кафич, по работу у трењерке? Тој нигде не сам га видеја у живот, а по тој се гледа дека немамо никакви градски манири и кодекс на понашање.Погледните у Србију, Хрватску, па и Бугарију дека голем дел од постари жене изгледав 15 године помлади само поради тој што су много средени особено Србинке. Тој е уметност и уживање да шеташ к’д е убаво време у Белград. Лепота и елеганција на сви стране, а после к’д се вратиш у Куманово викаш куде си дошја да живиш још, а па к’д ќе ги видиш мнозинство забулени и изузетно гадни Албанке и Ромкиње доваѓав ти самоубиствени идеје.