Куманово, кумановци, кумановки

P

parvati

Гостин
Нервираф ме по град дечишта што навиваф за Ѕвезду и Партизана, ишкртасфа ни га град сс делије и гробари, курци палци, да ве ебу србомани зелени неиспилени
Ај овија постари сфаќам ги останало ги од младос да навиваф за њима, али овија малишани, што кур има они да навиваф и да га шкртаф град, а врску немаф сс Србију еј
Од толко убави клубови у сфет они за србрски тим ке навиваф бе цццц : )

Член од
23 октомври 2010
Мислења
243
Поени од реакции
86
“Куманово, Куманово у срце е, Куманово, Куманово за нас е све“ ! Стихови ко стихови, али људи да бидемо реални Куманово е тешка провинција. Све е тој убаво да си га сакамо и поштуемо град, али очигледно много људи од Куманово не су мрднале нигде за да споредив како живив други људи.

Довољно е да направимо дневну прошетку по град, по сви паркови, јавни површине, образовни, спортски, културни институције и да се уверимо колко има ѓубре, колко е неуредно, несредено, а за тој су криви само Кумановци.Тој е ужасно жално колко народ у Куманово е сас слабу еколошку свест за околину, колко смо неуредни, некултурни, необразовани, неедуцирани. Погледните ги дневно паркови у Куманово сви су пуни сас ѓубре, измет, искршени клупе, газена трава и цвеќиња, а улице су посебна прича.Канте на свак корак и празни, а до канте или 5 метра до канте куп ѓубре и измет. Страшно е тој на какво ниско еколошко нив су жители на Општину Куманово.Едноставно како жители на град немамо никакви градски манири сас што би му давале белег на Куманово.Ми несмо град од 2 милиона житела, па да смо зависни од кола свак д’н. Туј ќе ни га видиш менталитет. Место сви да се организирав да возив точкови, ролери, да имамо здраву околину они сви возив се у кола и тој ако треба и 10 метра ќе отиде сас кола. Тај е тај ниска свест.

Ја имаше среќу с’г брзо да га посету Вршац у Војводину и да виду како живив тија људи тамо и как’в менталитет имав. Неспоредливо е људи! Цел Вршац е сас зеленило, паркови, стару архитектуру, много слаб сообраќај, изузетно чисти улице, јавни површине, преубави средени населбе, атрактиван центар, плански граден град и много други позитивни стране. Да не збору само колко људи тамо су средени, дотерани, чисти, културни, смирени сас градскиманири и навике за разлику од Куманово. Ја на едно дневно шетање у Куманово згаду се и мука ми падне колко има куде нас хигиенски несредени жене, а за мушки и да не праву муабет.Свака част на помлади генерацие жене што су повише образовани, едуцирани, повише внимавав на хигиену, стајлинг, изглед, линију, али овија жене постари од 40 године су жива катастрофа. Тоталан невкус и кич. Ја неможу да сфату како може некое мушко да иде у ресторан, кафич, по работу у трењерке? Тој нигде не сам га видеја у живот, а по тој се гледа дека немамо никакви градски манири и кодекс на понашање.Погледните у Србију, Хрватску, па и Бугарију дека голем дел од постари жене изгледав 15 године помлади само поради тој што су много средени особено Србинке. Тој е уметност и уживање да шеташ к’д е убаво време у Белград. Лепота и елеганција на сви стране, а после к’д се вратиш у Куманово викаш куде си дошја да живиш још, а па к’д ќе ги видиш мнозинство забулени и изузетно гадни Албанке и Ромкиње доваѓав ти самоубиствени идеје.
Мислу нема смисла да збориш дали некој иде у тренерке или не дали е кич облечен или не, па ако е такој види некој град у Германију и слично, од тија што имав жители како наш град па види колко „средени“ они шетав.

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Умрело девојче што у недељу газда на К’смет га згазило сас на Октомвриску:place:

Девејче 3 пута било прогласувано за ученик на генерацију како и овуј годину. Капацитет од ученика, а заради сељачиште што дошло до некој денар отиде ву невин живот. Нека скапује с’га овј газда на К’смет у затвор маму ли му гу ебу сељачку и простачку. Затворија целу фамилију у црно с’га. Тој ти е тој провинција и сељачана. Дојдева до некој денар и изигравав провинцијалски шерифи и газде без трунку културу у њима.Ало, 160 е возија на октомвриску к’д гу е удрија :mad:

Почивај у мир Теодора !:place:

Петнаесетгодишната Теодора Ц. од населбата Железничка Станица, која во неделата беше тешко повредена во сообраќајна несреќа им подлегнала на повредите.
Како што соопштуваат од полцијата , девојчето починало синоќа во 22.53 минути на една од скопските клиники, откако четири дена се бореше за живот со сериозни повреди на главата и рбетот .
Осмооделенката настрада во страотната сообраќајна несреќа на раскрсницата на „Трета МУБ„ и „Октомвриска Револуција„ кога во неа и нејзината другарка удри автомобил додека на тротоар чекале да поминат на пешачки премин.

Anne.

~
Член од
4 декември 2009
Мислења
4.629
Поени од реакции
10.284
Бог да гу прости, нека ву е л‘ка земја.
Страшно што се дешава, ни криви ни дужни деца да настрадав ради глупирање на други...

Јадна фамилија...

Член од
19 декември 2010
Мислења
246
Поени од реакции
296
Тој е тој што ја га збору ! Пред све јавна и градска култура ни е потребна којашто очигледно гу немамо.

Куде нас нема никаква јавна култура за возење точкови, пешачење, за чисту средину, за здрав и чист ваздух, али битно свака ала, будала и сељак што дошја до паре од Авганистан и Ирак купија џипа и иде на кафе с’с њега, па дури и до продавницу.

Друго, у Куманово сви улице су очајно лошо стање, семафори не работив, нема сигнализација, лежеќи полицајци и остало, а да не збору за кружни токови што е пракса свугде у Европу.

Пола проекти у Куманово што су направени около улице су тоталан промашај од некопетентни људи што су ги правиле около Цица, а никој не е сносија јавну одговорност и за жал тија људи јошто шерифуев у град за жал.

Тој ѓубре што гу згази надам се дека ќе скапуе у своју мизерију до крај на живот, затој што одзема живот на невино девојче поради свој курназлк.

Почивај у мир Теа и нека ти е л’ка земја вечно !:(

Член од
15 ноември 2011
Мислења
1.427
Поени од реакции
751
Да се обеси говедо на плоштад стока една и сви слични на њега како и онј градоначалник на С.Нагоричане кој демек не е крив, страшно. Rip Tea. Нека поправив семафори по град, катастрофа е. Нека уградив на семафори горе пушку и кој лети накуде семафор е*и му матер нека гине он не друг:(, стварно овој проваѓа сваку меру, свак месец/годину гине народ туја и горе на горњи семафор на укључување на 3муб.

Член од
20 септември 2008
Мислења
12.774
Поени од реакции
9.898
Нервираф ме по град дечишта што навиваф за Ѕвезду и Партизана, ишкртасфа ни га град сс делије и гробари, курци палци, да ве ебу србомани зелени неиспилени
Ај овија постари сфаќам ги останало ги од младос да навиваф за њима, али овија малишани, што кур има они да навиваф и да га шкртаф град, а врску немаф сс Србију еј
Од толко убави клубови у сфет они за србрски тим ке навиваф бе цццц : )
Eпа тија постари ги напунив главу још од деца,да навивав за зв и пар. пошто нели они кд служиле војску у ЈНА у моду било да се навива или за тија или за тија..:pos: Што викаше Тошо Малер..батка,не ми се прави муабет - сељачизам и шабанарија на свак корак.
--- надополнето: 11 јуни 2013 во 17:57 ---
Куманово е град сс сељачки екс-ју прост менталитет на народ.Сиромашан,глуп народ,части га едно пиво у кафану ќе те благосиља цел живот,а па ако си политичар на туј финту можеш цел живот на власт да си бидеш.

P

parvati

Гостин
Цитро брат ама кој кур има мене некој да ми пуни главу, не ми е празна за да ми пуни стар кумуњар сс такфу стфар
да сам обоено запален за гробари или делие, да шкртам град
значи до деца е : ) празна глава лсно се пуни
не су тој деца ми што бесмо, они праиф глупости од што су глупи, ми праесмо глупости од што бесмо мали, а не глупи : )
Не ги вреѓам углобалу ама омладинци су ни само за фарбање
али не град сс графити
али има и локал патриоти, само Куманоо : )))

Член од
22 јануари 2013
Мислења
481
Поени од реакции
671
,,Hot-headed'' people, не сите.. но повеќето што ги познaвaм се тaкви. :pipi:

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
Цитро брат ама кој кур има мене некој да ми пуни главу, не ми е празна за да ми пуни стар кумуњар сс такфу стфар
да сам обоено запален за гробари или делие, да шкртам град
значи до деца е : ) празна глава лсно се пуни
не су тој деца ми што бесмо, они праиф глупости од што су глупи, ми праесмо глупости од што бесмо мали, а не глупи : )
Не ги вреѓам углобалу ама омладинци су ни само за фарбање
али не град сс графити
али има и локал патриоти, само Куманоо : )))
Добро дете си још да га исфрлиш тој Ф од пишување пошто много сељачки изгледа.

P

parvati

Гостин
Добро дете си још да га исфрлиш тој Ф од пишување пошто много сељачки изгледа.
: ) Кумани запад!!!
брат што е битно дали е ф или шкљ, ја си пишују како што си збору, до детаљ : )
изгледа можда ама од тфое око, од мое не
сфако око различно ги глеа работе, доро што уоптште глеамо
Саша Матиќ донт лајк дис муабет, да га ебу hahahah : )
поздраф нездраф куманофски

Drettica

Graxhanin of Severstan
Член од
24 ноември 2008
Мислења
12.625
Поени од реакции
14.933
: ) Кумани запад!!!
брат што е битно дали е ф или шкљ, ја си пишују како што си збору, до детаљ : )
изгледа можда ама од тфое око, од мое не
сфако око различно ги глеа работе, доро што уоптште глеамо
Саша Матиќ донт лајк дис муабет, да га ебу hahahah : )
поздраф нездраф куманофски
Улаф си да ти ебу гада :icon_lol:

fr0zen

Kirigaya Kazuto
Член од
26 септември 2011
Мислења
1.348
Поени од реакции
503
Кумановка, болна од карцином на коски и анорекција, останала без социјална помош затоа што лекарска комисија при Министерството за труд и социјална политика утврдила дека е работоспособна.
Додека Даниела Бошковиќ (34) се бори за живот, комисијата го одбила нејзиното барање за постојана парична помош и дала мислење дека таа е способна да работи и да го издржува своето семејство.
Ми ја укинаа социјалната помош пред 5 месеци затоа што лекарите од комисијата напишале дека сум добра со здравјето. Јас не сум била на комисија, затоа што не можам да се движам, ниту имам пари да платам некој да ме носи, а тие не дојдоа да направат увид во болничката документација ниту да видат во каква здравствена состојба сум. Само така утврдиле дека сум здрава.- едвај зборува и плаче Даниела.​
Младата жена, која има едвај 30 кила и не може да стане од постела, покрај анорексијата се лекувала и од рак на матка, а тешката болест се проширила и на коските. Пред неколку месеци ја оперирала вилицата, но операцијата е неуспешна и сега итно мора да се изврши нова интервенција.
Додека бев во болница и примав инфузии се чувствував подобро, откако дојдов дома пак ми е лошо, бидејќи немам лекови. Сега се утврди дека операцијата не била успешна и треба повторно да се оперирам, но немам пари да одам во болница. Немам ни децата да ги прехранам а не да се лекувам.- липа болната и изнемоштена жена.​
Даниела е самохрана мајка на две деца и лесно може да остане на улица, бидејќи не ја платила киријата за двете собички во кои живее на улицата „Никола Тесла„.
Затоа апелира до надлежните институции и хуманите луѓе да и помогнат да го оствари правото на социјална помош и да добие соодветна здравствена заштита заради нејзините две малолени деца на кои најмногу им е потребна.

http://www.kumanovonews.com/vesti/vesti/mladi-kumanovka-se-bori-za-zivot-lekarska-komisija-utvrdila-deka-e-rabotnosposobna.html

Жалосно е ова што се случува. Важно на прво место е СК14.

Kajgana Shop

На врв Bottom