Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Или може вие и име, адреса и број на лична карта барате за точно да знаете дека некој спаѓа во групата која може бесплатно да го пренесува учењето на Исус?
Своето учење, Христос им го пренесе пред се‘ на Апостолите, а после нивното упокојување, свештенството ја има екслузивата да го чува учењето Христово неизменето и да ги поучува верните токму во тоа учење. Затоа Он пред да се вознесе, им нареди токму на Апостолите да одат, да поучуваат и да крштеваат (Матеј, 28.19) а не тоа заповед да ја чини кој како ќе му текне....

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Своето учење, Христос им го пренесе пред се‘ на Апостолите, а после нивното упокојување, свештенството ја има екслузивата да го чува учењето Христово неизменето и да ги поучува верните токму во тоа учење. Затоа Он пред да се вознесе, им нареди токму на Апостолите да одат, да поучуваат и да крштеваат (Матеј, 28.19) а не тоа заповед да ја чини кој како ќе му текне....
Што значи - поповите (свештенството) се наследници на апостолите! Тогаш на кој начин кажаното неважи за нив? Ако на апостолите им било кажано "бесплатно добивте, бесплатно давајте", тогаш тоа важи неизменето нели и за оние кој ја наследиле таа ексклузива!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Кои факти бе Атеист? Ќе ми извадиш некој статистички податок и од таа статистчика „вистина„ ќе извлечеш „точен„ заклучок, дека токму верниците се најголемиот олош на Земјава?....
Е стварно играш пеерски. Не иде така друже пивски. Си изм’кна парче што најмногу ти одговара и само на тоа реплицираш. Што не го цитираше целиот текст?. Но ок, не сум ко тебе не играм јас така, та не сум православен па да играм пеерски. Реков.
....... И никаде не реков дека неверните не прават од истите работи, но далеку помалку од верните. Посебно во врска со осудените во затворите. Тоа се податоци кои можеш да ги провериш, ако сакаш, или вака од ѓутуре со проста негација да ги негираш фактите. Знам јбг дека боли таквото созние ама шта ќеш. Човекот е од грешна природа без разлика бил верник или не.

Поинау кажано, ќе се фатиш за исклучоците, како мојот омилен Богослов, и ќе „заклучиш„ (попут секој добар протестант...) дека сите во Црквата се „такви„, така?..
Немам јас ништо ни со протестантите ни со православните. Тоа што сте се завадиле со Чорбаџија , не значи дека јас сум од негова страна. Реков:
Генерално не тврдам дека верните се повеќе грешни од неверните, никој тоа не може да го измери па ни ти ни некој си Атеист. Но факт е дека има и добри лоши Христијани, и добри и лоши атеисти.

Или ќе се фатиш за случајот Качаведна, иако веќе поставив линк на кој се гледа и поинаква вистина за дотичниот? Или ќе се повикаш на „вистината„ од противниците од Качаведна оти таа „вистина„ појќе Ти одговара?
Не знам која вистина ти ја гледаш или поточно сакаш да ја видиш. Факт е дека меѓу свештенството (во сите христијански деноминации) постои педофилство и педерлук, па макар тоа било и 0,000000000001%

Или ќе заборавиш дека Христос дојде да не‘ спаси сите, буквално сите, односно сите кои имаме отпадната природа?
Не сум ни знаел па за да заборавам. Нешто кое не го знам и не сум го ни знаел, не можам да заборавам. Логикава нешто слабо вечерва а? Дефинитивно треба пиФце.

Тоа што ти веруваш дека е така и се надеваш дека е така, не значи дека ќе е така. Не викам не, можда и ќе се деси, а можда и не, не знам. Ама ти изгледа и баба Ванжа си ја зезнал, бетер гледач си и од неа.
И на крај у твој стил да ти кажам Во која вистина сакаш да си веруваш во таа верувај си, но.....
Но како верник не сакаш тоа да го признаеш, и не верувам дека ќе имаш доблест тоа да го признаеш. За момент заборави дека си православен и погледни ги луѓето како како луќе, а не како верни и неверни.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако апостолите се посредници на Исус - оние кои го пренесуваат неговото учење, тогаш дали поповите според вас не се нивни наследници?
Да, поповите, т.е. свештенстово во целина, е наследник на Апостолите преку преемството, односно ракополагањето и примање на даровите од Светиот Дух. Видо во делата Апостолски, 6.6.
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 01:11 ---
Што значи - поповите (свештенството) се наследници на апостолите! Тогаш на кој начин кажаното неважи за нив? Ако на апостолите им било кажано "бесплатно добивте, бесплатно давајте", тогаш тоа важи неизменето нели и за оние кој ја наследиле таа ексклузива!
Не ми ги извртуј работите: миљон пати напишав дека предмениот стих ниту во асоцијација не наведува беспатно крштевање!

Еве каде Христос ја воведува Светата Тајна крштевање: види во Јован, 3.5, каде крштевањето не е наведено како бесплатно!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да, поповите, т.е. свештенстово во целина, е наследник на Апостолите преку преемството, односно ракополагањето и примање на даровите од Светиот Дух. Видо во делата Апостолски, 6.6.
свештенството ја има екслузивата да го чува учењето Христово неизменето и да ги поучува верните токму во тоа учење.
Матеј 10:
10.8 Исцелувајте болни, воскреснувајте мртви, исчистувајте лепрозни, изгонувајте демони; бесплатно добивте, бесплатно давајте.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е стварно играш пеерски. Не иде така друже пивски. Си изм’кна парче што најмногу ти одговара и само на тоа реплицираш. Што не го цитираше целиот текст?. Но ок, не сум ко тебе не играм јас така, та не сум православен па да играм пеерски. Реков.

Немам јас ништо ни со протестантите ни со православните. Тоа што сте се завадиле со Чорбаџија , не значи дека јас сум од негова страна. Реков:

Не знам која вистина ти ја гледаш или поточно сакаш да ја видиш. Факт е дека меѓу свештенството (во сите христијански деноминации) постои педофилство и педерлук, па макар тоа било и 0,000000000001%

Не сум ни знаел па за да заборавам. Нешто кое не го знам и не сум го ни знаел, не можам да заборавам. Логикава нешто слабо вечерва а? Дефинитивно треба пиФце.

Тоа што ти веруваш дека е така и се надеваш дека е така, не значи дека ќе е така. Не викам не, можда и ќе се деси, а можда и не, не знам. Ама ти изгледа и баба Ванжа си ја зезнал, бетер гледач си и од неа.
И на крај у твој стил да ти кажам Во која вистина сакаш да си веруваш во таа верувај си, но.....
Ќе се видиме на пиво и ќе прајме муабет у живо....

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Матеј 10:
10.8 Исцелувајте болни, воскреснувајте мртви, исчистувајте лепрозни, изгонувајте демони; бесплатно добивте, бесплатно давајте.
Да, стихот е јасен: наведува исцелување/лечење, воскреснување, изгонување демони-бесплатно!
А крштевањето, дека е?....
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 01:17 ---
Ако истиов муабет го терате и тогаш, ич не доаѓајте, и ти и Атеист:cool:
Не, со Атеист ќе прајме муабет за најновите трендови во контенпоралниот џез....:cool:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ако истиов муабет го терате и тогаш, ич не доаѓајте, и ти и Атеист:cool:
Ти па ко прле пред магаре... :D Сачекај да му одговорам иииии мајкатаааа.

Ќе се видиме на пиво и ќе прајме муабет у живо....
Не бе Другарче пивско, уз пиво се праи муабет за жени, за џез, за фудбал.... за што сакаш, само не за религија.
Болдот е атеистичка придобивка:P Биди претпазлив
:cuc: Госпо да ми те благослои, арно му го .... пардон кажа. :icon_lol:

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Не бе Другарче пивско, уз пиво се праи муабет за жени, за џез, за фудбал.... за што сакаш, само не за религија.
О.К. ќе гле‘ам уб‘о да се спремам на тија теми....:D

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Kako i sekoe religiozno lice i ti ovde igras so cuvstvata na lugeto za da si ja ostvaris tvojata cel.
Ova e cisto perenje na mozok, no ti toa ne go pravis namerno, ti so ova mislis deka pravis dobro delo i im pomagas na lugeto, a realnosta e druga i namesto da im pomogas ti gi pustas vo lancite na religijata.

Не си играм со чуствата ниту сакам да му го променам мислењето на некој кој не го прифаќа постоењето на Бог.и самиот Бог им рекол на апостолите кој не ме прифаќа само истресете ја прашината од неговиот имот од обувките.
Ти со самото пишување се интересираш за Христијанството и тука се отвара нашата должност да ти ја пренесеме вистината за спасение на твојата душа.

Sekoja ti cest, mnogu dobro napisan tekst, toj ti nudi smirenost i spokojstvie a od druga strana strav, dokolku ne go prifatis "bog" - isto kako koga nekoj star dedo koga im kazuva prikazni na negovite mlali vnucinja. Zosto sekogas go koristite stravot, zatoa sto toj e najefektinoto oruzje sozdadeno od covekot protiv samiot nego - kako narodnata pogovorka STRAVOT GO CUVA NA GORZJETO,
Не се плашиме од Бог,тој е добар и милостлив кон сите луѓе тој не го сака гревот.Се плашиме од страшниот негов суд!

Baras od mene da prifatam nekoj si bog koj moze da me ubie (teloto i dusata). da mu se pokoruvam, da gi pocituvam negovite zakoni, i odgore na se da pravam dobri dela.
za dobrite dela nema problem,
Не барам туку само те известувам како треба да се живее како Христов следбеник.Изборот е твој дали ќе го избереш тесниот и трнлив пат кој води до спасение и вечен живот.Или широкиот и асфалтиран пат кој води кон пропаст.

za drugoto prvo daj mi dokaz deka toj postoi zosto so veruvanjeto vo veruvanje vo bogovi odamna zavrsiv
Ако не постои Бог залудно е нашето постоење.
Погледни околу себе се е креирано со причина и се одвива како механизам.
Вселената падна од небо или од каде?
Ако бараш доказ дека постои Бог тоа е најголемо сатанско прашање кој и самата сатана се прашува од каде си ти од каде дојде.

a slucajno dokoku pokazes dokaz deka e taka bi izbral VECEN GROB OTKOLKU VECEN ROB
Христијанството учи на соживот со Бог.а подобро да бидеш Божји роб него сатански служител.

Верувај ми дека некогаш кога ќе ти дојде времето ќе се прашуваш што сега.
вечен гроб би било убаво во спротивно за вечните и страшни маки што не очекуваат.

Kajgana Shop

На врв Bottom