Прашање за Христијанството III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Еве, јас сакам...

На пример: во кој правец се движи едно општество, кое лагодно допушта: абортуси, истополни „бракови„, дрогирање, сатанизам, криминал, безбожност и томе слично?...

Каде е оптимизмот за таквото општество?
За кои абортуси Мики станува збор? За оние што ги прават верничките?

За кои Истополни станува збор? За Качавенда? Или за омилениот ти “блажен“ Серафим? За тие истополни станува збор? За многумината истополни кои глумат најрелигиозни? За тие ли станува збор?

За кое дрогирање? Она кое и верници се дрогираат?
За кој Криминал? За оној за кој над 90% од затворската популација се верници? За тој ли криминал?

Ете каде божноста (опозит од безсбожноста) донела.
За ваква ли иднина зборуваш?

Да не го споменувам минатото на прогони на наводни вештици и вештери, прогони на неистомисленици на наводни еретици и тн.

А знам ќе кажеш најтежок грев е неисповеданиот. Дали?
Криминалецот после исповед аутоматски станува поштен? Убиецот после исповедта ќе го оживее убиениот? Педерот ќе се одпедерчи? ............ Мало морген.

................ Зошто си ти подобар од рандом атеист, будист, хиндуист, муслиман.....? Те прави твојата црква и вербата во бог подоблесен? Подобар или повеќе човек?
А мајстор си од постот да извлечеш само она на кое сакаш да одговориш. Ај одговори на болдираното ако имаш доблест и храброст. Одважи се.

Христијанствто учи на љубов,и добри дела.
Можеби Христијанството учи, но христијаните напротв, не учат на љубов и добри дела. Не гледај како изгледа јаболкницата туку какви јаболки раѓа.

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Информирај се,изучија прво верата па потоа напаѓај на сопствен разум кој каков човек бил и како верувал.

Еве ти одговор на твоето прашање.

Христијанствто учи на љубов,и добри дела.

a isto taka, te citiram :

Не ти се заканувм туку ти одговарам во контекст со темата дека безбожниците и со самото тоа грешни еретици ДА ќе бидат казнети и фрллени во пекол.

Na sto vsusnost te uci ovaa tvoja vera?
kaznuvanje na luge na osnova na ideologija, mislenje, veruvanje. Na mene mi stoi deka ne samo na dobro, tuku i na losi raboti te uci tvojata VERA. gledano od strana na deklaracijata za covekovi prava i slobodi

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
a isto taka, te citiram :

Не ти се заканувм туку ти одговарам во контекст со темата дека безбожниците и со самото тоа грешни еретици ДА ќе бидат казнети и фрллени во пекол.

Na sto vsusnost te uci ovaa tvoja vera?
kaznuvanje na luge na osnova na ideologija, mislenje, veruvanje. Na mene mi stoi deka ne samo na dobro, tuku i na losi raboti te uci tvojata VERA. gledano od strana na deklaracijata za covekovi prava i slobodi

Никој човек не може да те определи и со сила да те натера да веруваш во нешто и некого.Дури и државата да те земе и да те фрли во најдлабоката дупка во Идризово нема да ти наштети.
Сакам да ти кажам да се плашиш од тој што може да го убие не само телото туку и душата.(Бог)
Зошто всушност пишуваш во темата за Христијанство?
Покај се читај ги божјите закони,Прифати го Бог, прави добри дела,никој не ве тера да влегувате во црква да палите свеќи и да викате попови.за да му бидете угодни на Бог.
Сакам да ти кажам дека со непознавање на божјите закони и неизвршување наспроти некоја човечка морална идеологија е резултат на пропаст.
Господ сака добри дела и покорност преднего.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Стихот е совршено јасен: Христос посочува конкретни дела, кои Апостолите (а не било кој!) ќе можат да ги чинат бесплатно, и тие дела се јасно забележани, а во таа „листа„ со бесплатни дела, никаде не е наведено крштевањето и воопшто, во предметниот стих, не е наведена ниту една Света Тајна, како што е крштевањето.

Така, лекувањето болни и воскреснувањето мртви, се наведени како бесплатни дела, но крштевањето не е наведено како бесплатно, а самото крштевање не е наведено ниту како асоцијација, од која би можеле да изведеме доказ дека Христос и крштевањето го навел како бесплатен Апостолски чин!

Ти текнува?...
Сега ти звучиш како протестантите кој ги обвинуваш дека неможат да најдат сарма од лозов лист во библијата. Но ок, нема проблем, еве по твое ќе го преформулирам прашањето:
Каде виде дека тој стих се однесува само на апостолите а не и на оние кои ќе го наследат нивното учење? Каде пишува: "Само вие апостолите добивте бесплатно и само вие бесплатно давајте?"

И каква е таа Света Тајна ако вреди 2000 или 3000 денари? Светите Тајни за вас имаат цена во тарифник според кој може да се купуваат и продаваат?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Сега ти звучиш како протестантите кој ги обвинуваш дека неможат да најдат сарма од лозов лист во библијата. Но ок, нема проблем, еве по твое ќе го преформулирам прашањето:
Каде виде дека тој стих се однесува само на апостолите а не и на оние кои ќе го наследат нивното учење? Каде пишува: "Само вие апостолите добивте бесплатно и само вие бесплатно давајте?"

И каква е таа Света Тајна ако вреди 2000 или 3000 денари? Светите Тајни за вас имаат цена во тарифник според кој може да се купуваат и продаваат?

Ако ми дозволиш пријателе јас што се умешувам на прашањето упатено кон друг член.сакам да те прашам:
Ако тој стих не е упатен само кон апостолите што е тоа што го добиваме беспалтно и беспалтно да го даваме,дали е некоја надприродна сила дарена, или нешто друго?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ако ми дозволиш пријателе јас што се умешувам на прашањето упатено кон друг член.сакам да те прашам:
Ако тој стих не е упатен само кон апостолите што е тоа што го добиваме беспалтно и беспалтно да го даваме,дали е некоја надприродна сила дарена, или нешто друго?
Јас сум тука да поставувам прашања, христијаните да одговараат.
Ако тој стих има некаква врска со Тајни и тоа Свети.....како може сите да ги знаеле? Значи беше речено дека крштевката спаѓала во Светите Тајни....на прашањето - дали сте иницијаторски ред кој ги дели верниците на профани и иницијанти, добов ваков одговор:
Напротив: Светите Тајни се исти и наменети за сите во Црквата: од епископот па до најанонимниот верник.

Светите Тајни имаат свој видлив акт и своја невидлива благодат.
Е сега. Ако се наменети за сите на кој начин се Тајни? И ако нема поинакво значење на едни, поинакво за други, каде е дозволата во тие стихови да се наплаќа за она што на апстолите им било кажано бесплатно да го даваат затоа што бесплатно го добиле?

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
Еве уште еден доказ дека апостолите не наплаќале на пример за крштевање:

Во делата на апостолите пишува дека на Духовден, по проповедта на апостол Петар, се крстиле околу 3000 души.

„И така, се крстија оние, кои го прифатија неговото слово. И во тој ден се приклучија околу три илјади души.“ (Дела 2:41, Библијата)

Доколку апостолите наплаќале за крштевање дури и само по 1 евро од човек (МПЦ наплаќа околу 20 евра од човек), тие би заработиле само тој ден околу 3000 евра.
Во наредното поглавје можете да прочитате како апостолите Петар и Јован идејќи кон храмот виделе еден човек (инвалид) како проси и Петар му рекол:

„Но Петар му рече: „Немам ни сребро ни злато, но што имам, тоа ти давам: во името на Исуса Христа Назареецот стани и оди!” Тогаш го фати за десната рака и го исправи, а нему веднаш му зацврснаа стапалата и глуждовите, па скокна, се исправи и прооди; и со нив влезе во Храмот, скокајќи и фалејќи Го Бога.“ (Дела 3:6-8, Библијата)

Значи доколку апостолите заработиле добра пара од тие 3000 новокрстени, тогаш тој не би му рекол на питачот дека нема ни сребро ни злато. Од тука логички следи дека или Петар го излажал или пак навистина апостолите останале лојални на Христовата заповед да не наплатуваат за извршување на црковните услуги т.е. извршување на Христовите заповеди.

Змејко и

Гледачот Дуле од Велес
Член од
10 април 2005
Мислења
1.103
Поени од реакции
1.419
Доколку апостолите наплаќале за крштевање дури и само по 1 евро од човек (МПЦ наплаќа околу 20 евра од човек), тие би заработиле само тој ден околу 3000 евра.

Значи доколку апостолите заработиле добра пара од тие 3000 новокрстени, тогаш тој не би му рекол на питачот дека нема ни сребро ни злато. Од тука логички следи дека или Петар го излажал или пак навистина апостолите останале лојални на Христовата заповед да не наплатуваат за извршување на црковните услуги т.е. извршување на Христовите заповеди.
Апостолите не рекле дека немаат 3000 евра, рекле само дека немаат сребро и злато, што е нормално бидејќи цената на среброто и златото опаѓа, а банда Евреи не би се одлучиле на лоша инвестиција. Налет тоа во писмото вика дека госпот го сака оној кој дава, сигурен сум дека често тоа го кажуваш на посетителите на твоето протестантско дувло.

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
За кои абортуси Мики станува збор? За оние што ги прават верничките?

За кои Истополни станува збор? За Качавенда? Или за омилениот ти “блажен“ Серафим? За тие истополни станува збор? За многумината истополни кои глумат најрелигиозни? За тие ли станува збор?

За кое дрогирање? Она кое и верници се дрогираат?
За кој Криминал? За оној за кој над 90% од затворската популација се верници? За тој ли криминал?

Ете каде божноста (опозит од безсбожноста) донела.
За ваква ли иднина зборуваш?

Да не го споменувам минатото на прогони на наводни вештици и вештери, прогони на неистомисленици на наводни еретици и тн.

А знам ќе кажеш најтежок грев е неисповеданиот. Дали?
Криминалецот после исповед аутоматски станува поштен? Убиецот после исповедта ќе го оживее убиениот? Педерот ќе се одпедерчи? ............ Мало морген.
.
Атеист,

можеш до смрт да ги извртуваш работите и сите злодела да им ги припишеш на верните (и да ќариш уште некој „лајк„ од Чорбаџија, оти пишуваш против верните...) но се чини дека само според Твоето мнение а не соред реални примери и потврдени случаи, токму верните биле тие кои чинеле абортуси, кои чинеле противприоден блуд, кои скапувале во затворите, па користејќи ја Твојата извртена логика, ќе испадне дека токму неверните не чинат абортуси, токму неверните не чинат пртоивприроден блуд, дека токму неверните се поштени и не скапуваат по затвори....

Ма то неверните се ангелчиња, само што не се свесни....:sneaky:

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Атеист,

можеш до смрт да ги извртуваш работите и сите злодела да им ги припишеш на верните (и да ќариш уште некој „лајк„ од Чорбаџија, оти пишуваш против верните...) но се чини дека само според Твоето мнение а не соред реални примери и потврдени случаи, токму верните биле тие кои чинеле абортуси, кои чинеле противприоден блуд, кои скапувале во затворите, па користејќи ја Твојата извртена логика, ќе испадне дека токму неверните не чинат абортуси, токму неверните не чинат пртоивприроден блуд, дека токму неверните се пошетни и не скапуваат по затвори....

Ма то неверните се ангелчиња, само што не се свесни....:sneaky:
Ништо јас не извртувам пријателе пивски, Фактите говорат а не некој си таму Атеист. И никаде не реков дека неверните не прават од истите работи, но далеку помалку од верните. Посебно во врска со осудените во затворите. Тоа се податоци кои можеш да ги провериш, ако сакаш, или вака од ѓутуре со проста негација да ги негираш фактите. Знам јбг дека боли таквото созние ама шта ќеш. Човекот е од грешна природа без разлика бил верник или не.
Генерално не тврдам дека верните се повеќе грешни од неверните, никој тоа не може да го измери па ни ти ни некој си Атеист. Но факт е дека има и добри лоши Христијани, и добри и лоши атеисти. Но како верник не сакаш тоа да го признаеш, и не верувам дека ќе имаш доблест тоа да го признаеш. За момент заборави дека си православен и погледни ги луѓето како како луќе, а не како верни и неверни.

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Ако почнам да ја користам оваа протестантска логика, на која самот се повикуваш, тогаш ќе испадне дека се‘ што Христос кажал, не се однесува токмну на оние на кои Христос им се обратил непосредно, туку дека се однесува и на сите оние кои барем прочитале што Христос кажал и попут секој протестант, сите треба да станат учители, пророци, исцелители, лекувачи на неизлечиви болести, воскреснувачи на мртви и тако даље...

Така на пример, секој протестант себе си се гледа како од Христа директно повикан да проповеда и да поучува, икао пред своето вознесение, Христос само на Апостолите им одреди да одат, да ги научат сите народи и да ги крштеваат во името од Троединиот Бог. Таа задача Христос им да одреди само на Апостолите, а Апостолите, бидеќи беа смртни, својата власт има ја предаваа генерациски на епископите од новоофрмираните Цркви преку ракополагање, а не на било кој член од тие новоформирани Цркви!. Тие кои го наследуваа Христово учење, а тоа се сите членови во Црквата христова, не значи дека автоматски стануваа воскреснувачи на мртви или лекувачи на болни.

Така е и со предметниов стих: Христос е јасен и Он точно ги набројува дејствата кои се бесплатни а кои (дејства) треба да ги чинат Апостолите, а Ти ја извртуваш работата и ме прашауваш: дали напишаното во стихот се однесува само на Апостолите, иако самиот стих јасно покажува на кои луѓе им е се обратил Христос!

Што е за Тебе уште полошо, наведениот стих не споменува никакво бесплатно крштевање!
--- надополнето: 12 јуни 2013 во 00:44 ---
Фактите говорат а не некој си таму Атеист..
Кои факти бе Атеист? Ќе ми извадиш некој статистички податок и од таа статистчика „вистина„ ќе извлечеш „точен„ заклучок, дека токму верниците се најголемиот олош на Земјава?....

Поинау кажано, ќе се фатиш за исклучоците, како мојот омилен Богослов, и ќе „заклучиш„ (попут секој добар протестант...) дека сите во Црквата се „такви„, така?..

Или ќе се фатиш за случајот Качаведна, иако веќе поставив линк на кој се гледа и поинаква вистина за дотичниот? Или ќе се повикаш на „вистината„ од противниците од Качаведна оти таа „вистина„ појќе Ти одговара?

Или ќе заборавиш дека Христос дојде да не‘ спаси сите, буквално сите, односно сите кои имаме отпадната природа?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Така е и со предметниов стих: Христос е јасен и Он точно ги набројува дејствата кои се бесплатни а кои (дејства) треба да ги чинат Апостолите, а Ти ја извртуваш работата и ме прашауваш: дали напишаното во стихот се однесува само на Апостолите, иако самиот стих јасно покажува на кои луѓе им е се обратил Христос!

Што е за Тебе уште полошо, наведениот стих не споменува никакво бесплатно крштевање!
Е добро де, кажи ми тогаш каде стои дека само за апстолите важело бесплатно да даваат?
Или може вие и име, адреса и број на лична карта барате за точно да знаете дека некој спаѓа во групата која може бесплатно да го пренесува учењето на Исус?

mister blue

Infinity, Eternity, Immortality, Everything...
Член од
4 февруари 2013
Мислења
249
Поени од реакции
96
Никој човек не може да те определи и со сила да те натера да веруваш во нешто и некого.Дури и државата да те земе и да те фрли во најдлабоката дупка во Идризово нема да ти наштети.
Сакам да ти кажам да се плашиш од тој што може да го убие не само телото туку и душата.(Бог)
Зошто всушност пишуваш во темата за Христијанство?
Покај се читај ги божјите закони,Прифати го Бог, прави добри дела,никој не ве тера да влегувате во црква да палите свеќи и да викате попови.за да му бидете угодни на Бог.
Сакам да ти кажам дека со непознавање на божјите закони и неизвршување наспроти некоја човечка морална идеологија е резултат на пропаст.
Господ сака добри дела и покорност преднего.

Kako i sekoe religiozno lice i ti ovde igras so cuvstvata na lugeto za da si ja ostvaris tvojata cel.
Ova e cisto perenje na mozok, no ti toa ne go pravis namerno, ti so ova mislis deka pravis dobro delo i im pomagas na lugeto, a realnosta e druga i namesto da im pomogas ti gi pustas vo lancite na religijata.
Sekoja ti cest, mnogu dobro napisan tekst, toj ti nudi smirenost i spokojstvie a od druga strana strav, dokolku ne go prifatis "bog" - isto kako koga nekoj star dedo koga im kazuva prikazni na negovite mlali vnucinja. Zosto sekogas go koristite stravot, zatoa sto toj e najefektinoto oruzje sozdadeno od covekot protiv samiot nego - kako narodnata pogovorka STRAVOT GO CUVA NA GORZJETO,

Baras od mene da prifatam nekoj si bog koj moze da me ubie (teloto i dusata). da mu se pokoruvam, da gi pocituvam negovite zakoni, i odgore na se da pravam dobri dela.
za dobrite dela nema problem, za drugoto prvo daj mi dokaz deka toj postoi zosto so veruvanjeto vo veruvanje vo bogovi odamna zavrsiv
a slucajno dokoku pokazes dokaz deka e taka bi izbral VECEN GROB OTKOLKU VECEN ROB

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Е добро де, кажи ми тогаш каде стои дека само за апстолите важело бесплатно да даваат?
Самиот стих е јасен: Христос им се обраќа на Апостолоте, а не на мене лично, па затоа јас не ни тврдам дека токму јас треба да воскреснувам мртви и лекувам болни, затоа што навистина тие дејанија не можам да ги правам оти немам власт за такво нешто.

А ако си љубител на стихови, еве еден, кој непосредно ја докажува Апостолската моќ за лекување: види во делата Апостолски, 14.10, а не е наведено никаво наплаќање!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Самиот стих е јасен: Христос им се обраќа на Апостолоте, а не на мене лично, па затоа јас не ни тврдам дека токму јас треба да воскреснувам мртви и лекувам болни, затоа што навистина тие дејанија не можам да ги правам оти немам власт за такво нешто.

А ако си љубител на стихови, еве еден, кој непосредно ја докажува Апостолската моќ за лекување: види во делата Апостолски, 14.10, а не е наведено никаво наплаќање!
Ако апостолите се посредници на Исус - оние кои го пренесуваат неговото учење, тогаш дали поповите според вас не се нивни наследници? И ако не се, зошто имаат титула? Зошто ја работат нивната (апостолската) работа? Зошто едноставно верникот сам не си ја воспостави врската со Исус?

Kajgana Shop

На врв Bottom