Kсамил

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Ми се оди на местово фамилијарно годинава, оние што биле дали се со сопствен превоз, по кој пат е најдобро да се патува, за мали деца да не има некои опасности кои треба да ги знаеме и слично би била благодарна ако ми кажете.
Со сопствен превоз и тоа преку Грција обавезно, преку Албанија немој да помислуваш. Ако сте со економично количе (немој да ме утепаш ако возиш "мечка" а количе реков:D) уште повеќе ќе се исплати.

Има две опции, едната е да се иде преку Гевгелија т.е. граничен премин Богородица или преку Битола граничен премин Меџитлија.
Првата по влез во Грција се продолжува по Е75 се до пред Солун каде се исклучуваш десно и се приклучуваш на Е90 и најубаво да си пуштиш автоматски возач се до Игуменица. Игуменица е малце сјебано зашто нема некој ознаки и слично.

Втората опција по влез во Грција преку Меџитлија се продолжува по Е65 се до Кожани каде тука се приклучувате на Е90 и терате до Игуменица и понатаму исто е се :)

Ова главно на патот се однесува, опасности за мали деца во однос на море и големи бранови и слично нема. Се се затворени плажи т.е. нема плажа дугачка над 100 метри и напред море, тука се познатите островчиња.
Препорачливо е со кола највеќе и поради дел од плажите кој се феноменални а се малце оддалечени како што е таа каде го гледаш Крф што би рекле ти се чини дека ако фрлиш со камен ќе мавнеш некој таму. :ROFLMAO:

Јадењето по ресторани е горе доле со цени како кај нас, нешто поефтино нешто малце поскапо али балансирано е се на се.
Ова од искуство од лани, дополнително нешто сега за сега не ми текнува. Ако имаш некој прашања дополнително слободно прашај.

Како мислиш сплав :)
Ова е сплавот.

Член од
2 октомври 2011
Мислења
194
Поени од реакции
29
Со сопствен превоз и тоа преку Грција обавезно, преку Албанија немој да помислуваш. Ако сте со економично количе (немој да ме утепаш ако возиш "мечка" а количе реков:D) уште повеќе ќе се исплати.

Има две опции, едната е да се иде преку Гевгелија т.е. граничен премин Богородица или преку Битола граничен премин Меџитлија.
Првата по влез во Грција се продолжува по Е75 се до пред Солун каде се исклучуваш десно и се приклучуваш на Е90 и најубаво да си пуштиш автоматски возач се до Игуменица. Игуменица е малце сјебано зашто нема некој ознаки и слично.

Втората опција по влез во Грција преку Меџитлија се продолжува по Е65 се до Кожани каде тука се приклучувате на Е90 и терате до Игуменица и понатаму исто е се :)

Ова главно на патот се однесува, опасности за мали деца во однос на море и големи бранови и слично нема. Се се затворени плажи т.е. нема плажа дугачка над 100 метри и напред море, тука се познатите островчиња.
Препорачливо е со кола највеќе и поради дел од плажите кој се феноменални а се малце оддалечени како што е таа каде го гледаш Крф што би рекле ти се чини дека ако фрлиш со камен ќе мавнеш некој таму. :ROFLMAO:

Јадењето по ресторани е горе доле со цени како кај нас, нешто поефтино нешто малце поскапо али балансирано е се на се.
Ова од искуство од лани, дополнително нешто сега за сега не ми текнува. Ако имаш некој прашања дополнително слободно прашај.

Ова е сплавот.
Ако е од Скопје, подобро е да се иде преку Битола, затоа што се крати на пат :)

leandra

Модератор
Член од
25 јануари 2007
Мислења
23.641
Поени од реакции
38.562

Ова е сплавот.
Благодарам на опширниот одговор. Кај Игуменица има ли знаци за накај Албанија или по слободна претпоставка да возиме? :)
Леле сплавов страшно изгледа :D

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
Благодарам на опширниот одговор. Кај Игуменица има ли знаци за накај Албанија или по слободна претпоставка да возиме? :)
Леле сплавов страшно изгледа :D
Кај Игуменица ако знаете грчки најубаво ќе се снајдете, во спротивно и на англиски вака така некако ќе се разберете, ние ептен на среќа најдовме еден што знае англиски па не упати како што треба
Со напомена идевме со печатени карти од виаМишелин и гугл-мапс :) :) :) , ако имате гпс немате гајле.

Сплавот само така изгледа, ние на враќање го фативме натаму утнавме па отидовме до Саранда па назад Ксамил. Патот за накај Саранда е ужас али се прави, може поголем дел и е направен досега.

П.С. Еве како би идело подобро да се влезе во Игуменица, ние влеговме на првиот влез па затоа малце потешко ни беше да се снајдеме.

Dzings

Premium
Член од
31 март 2007
Мислења
1.804
Поени од реакции
53
Кај Игуменица ако знаете грчки најубаво ќе се снајдете, во спротивно и на англиски вака така некако ќе се разберете, ние ептен на среќа најдовме еден што знае англиски па не упати како што треба
Со напомена идевме со печатени карти од виаМишелин и гугл-мапс :) :) :) , ако имате гпс немате гајле.

Сплавот само така изгледа, ние на враќање го фативме натаму утнавме па отидовме до Саранда па назад Ксамил. Патот за накај Саранда е ужас али се прави, може поголем дел и е направен досега.

П.С. Еве како би идело подобро да се влезе во Игуменица, ние влеговме на првиот влез па затоа малце потешко ни беше да се снајдеме.
А патот низ Албанија каков е за до таму? Разбрав дека е поарно низ грција ама од технички причини не е изводливо

Член од
29 август 2008
Мислења
2.646
Поени од реакции
931
А патот низ Албанија каков е за до таму? Разбрав дека е поарно низ грција ама од технички причини не е изводливо
Од искуство на други што патувале и што правев муабет и што истражував пред да идам е за никаде т.е тесен, нерамен, дупки итн итн. Отвори на некој форум наш за автомобили и слично имаш што да прочиташ.

Член од
11 јануари 2012
Мислења
32
Поени од реакции
20
Лани бев во Саранда во втора половина на август. Избегнувајте го терминот од први па до 20-ти август пошто тогаш сите масовно идат на одмор, додека во јули е сосема комотно. Најголем проблем ќе биде наоѓање слободна лежалка на плажа, зборам за Ксамил пошто секој ден таму идев на плажа, закупени се со денови однапред па е проблем да најдеш. Патот Саранда-Ксамил е нов, широк и брзо се минува, само треба да се пази на неколу бандери за струја што залутале сред асфалт :icon_lol:.
За низ Игуменица најдобро е со ГПС, пошто грцине ги мрзи да стават било каква табла за пат кон Албанија. Мене одма на влез на Игуменица ме сврте низ некоја населба од куќи и без поблем го најдов патот за накај граница. И во Албанија е нов патот,е сега....ќе направат нов убав пат арно ама од некои разлози на едно место оставиле 2-3 км неасфалтирано и возиш по бел набиен макадам и дигаш таков облак на прашина што после тоа сите коли имаат иста боја- прљаво бела. А имаат и некаков обичај да на спојот меѓу мостовите и патот остават 10-15 цм непополнет дел па убаво ќе ја треснеш колата првиот пат. После тоа а видиш мост кочиш како нездрав.

Е сега, Ксамил е добар заради плажите, ама ми делува доста неорганизирано со куќите, расфрлани се на сите страни и помеѓу нив доста започнати карабини и неуредени плацови со тревишта. Саранда пак во август е лудница, ако навечер бараш паркинг за колата треба да имаш јаки нерви.

Рунчев

Esi mi dobaaar
Член од
29 мај 2007
Мислења
1.263
Поени од реакции
191
Да ми кажеше некој за кај 15-20 јули дали би можел да најдам сместување без претходна резервација од тука, и по кои цени би платил за ноќевање, и дали има некоја агенција што врши превоз до таму :)

Член од
13 април 2013
Мислења
156
Поени од реакции
30
Да ми кажеше некој за кај 15-20 јули дали би можел да најдам сместување без претходна резервација од тука, и по кои цени би платил за ноќевање, и дали има некоја агенција што врши превоз до таму :)
se naoga, smestuvanje ti e okolu 14 evra od vecer, a za agencija ima poveke sto vozat proveri vo meridijan za poveke info.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Какви се цените во кафичите и рестораните во Саранда?

M

macgowan

Гостин
Какви се цените во кафичите и рестораните во Саранда?
Како кај нас...можеби нешто поскапи. Единствено во тој ресторанот на еден од островчињата кај Ксамил цените се поскапи од на пр. во Парга да седниш в таверна.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Како кај нас...можеби нешто поскапи. Единствено во тој ресторанот на еден од островчињата кај Ксамил цените се поскапи од на пр. во Парга да седниш в таверна.
Како кој нас, пошто во Прилеп кај мене се евро пијачките, Скопје не знам колку се (не знам од каде си ми е поентата). :)

M

macgowan

Гостин
Како кој нас, пошто во Прилеп кај мене се евро пијачките, Скопје не знам колку се (не знам од каде си ми е поентата). :)
Кај нас бе брат, Пелагонија ;)!
Некоја дума за ликвидите...Јас да ти кажам право отпрвин се откостив од пиење Тирана, Стела и Корча, пошто кај да одам гледам локална бира да тепам ама некако `кислојна` ме фати...па пиев само Фишер и Хајнекен после. Фишерот беше иста цена со Корча и ме зачуди, не оти е некое пиво ама...
Морската храна шо е доста ефтина е од продавница, замрзната, таму кај што е свежа(рибата) е тро поскапичка, мада крајот не можиш да им го фатиш на браќата.
Пиците беа 4/5/6 евра колку памтам, пивото евро и пол до две. Маслиново масло ќе купвав демек поевтино е на крај од Грција купив пак, понормално беше и со цената тука некаде.

Божино

4815162342
Член од
27 јуни 2007
Мислења
8.603
Поени од реакции
13.301
Преку прилепска агенција студио за 2ца иди 36 евра од ден, што е 180 евра од човек за 10 дена + 60 евра превоз, 240 евра за Саранда. :eek: Прескапо со оглед на тоа што во Грција (Неи Пори рецимо) е некои си 100 евра поефтино. До агенцииве е, да си бараме директно таму чаре или горе-долу тие се цените за смештај и ич да не одиме? А мислевме да одиме пошто као демек поефтино. :facepalm:

Kajgana Shop

На врв Bottom