Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Дечки абе мене ми се причини, или владика на МПЦ му се закани на Андреј Жерновски дека ќе јаде ќотек?! http://www.maktel.mk/kolumni/kolumn...ani-na-andrej-zhernovski-deka-kje-jade-kjotek
--- надополнето: 10 јуни 2013 во 23:01 ---
Црква http://www.maktel.mk/kolumni/kolumni-levo/item/446-crkva
--- надополнето: 10 јуни 2013 во 23:16 ---
Отец Пимен: Што не размисливте христијански барем дека со толку фрлени јајца можевте да нахраните сиромашни и гладни деца! http://www.maktel.mk/makedonija/ite...ozhevte-da-nahranite-siromashni-i-gladni-deca

Citro, а на отец Пимен изјавата нешто не ти се коментира? За Саше и мене ми е јасно кој е.....

Aj со поголеми букви напиши,мали ти се овие.А и кого цитирал ..Саше ха.

Тој Саше некогаш не е при памет, ама пак тоа е 100 пати порелевантна информација/статија од било која на Курир/Сител... Кога ги читав постовите сега видов ве снемало вас (Citro и Lion) од темава денес :D

Citro, а на отец Пимен изјавата нешто не ти се коментира? За Саше и мене ми е јасно кој е.....

Во право е. Не ја видов веста. А ти мислиш ли дека ја ќе негирам дека не се партиски организирани? Какви верници потресени,собрани од канцеларии со задача. Ваквите ги има и од двете страни,прости бескичмењаци,морони..Али во некоја линија и ги сфаќам,вработени се со врски и сега сакаат нејќат мораат.

Во право е. Не ја видов веста. А ти мислиш ли дека ја ќе негирам дека не се партиски организирани? Какви верници потресени,собрани од канцеларии со задача. Ваквите ги има и од двете страни,прости бескичмењаци,морони..Али во некоја линија и ги сфаќам,вработени се со врски и сега сакаат нејќат мораат.

Многу убаво што ги разбираш....демек без работа ќе останат и гревои после, ќе умрат за јадење......а што е залог државава? Што се ствара невидена нетолеранција? Очи си вадиме од 2006-та наваму како никогаш до сеа.....тоа е боранија, нели?

Секоја чест на отец Пимен, единствен што покажа човечност денеска.......

Многу убаво што ги разбираш....демек без работа ќе останат и гревои после, ќе умрат за јадење......а што е залог државава? Што се ствара невидена нетолеранција? Очи си вадиме од 2006-та наваму како никогаш до сеа.....тоа е боранија, нели?

Секоја чест на отец Пимен, единствен што покажа човечност денеска.......

Не ми се стрви сега мене,кога скроз се оградувам од такви.Очигледна пародија на глупост.

Дај нека објасни некој што е работата. Црквата веќе доби форма, како е можно сега да се прогласи дивоградба.
И двете страни не се нормални. Важно ете преку нивните глупости привлекуваат внимание, а вистинските проблеми малку кој ги гледа.

Скопје 2014 ги подели граѓаните, ејјј 4 години ни отидоа расправајќи се за овој проект... Овој проект предизвика многу протести, но немаше протести заради сиромаштијата, па тоа им е целта.

И нема што да се расправате веќе дали го личи ГТЦ во барок стил или не, не сме ние парижани па да избереме стилови, прашувајте колку ќе не кошта таа глупост.
Не се расправајте дали стојат добро врбите на Вардар, туку дали вреди 250.000 евра да трошиме на нив.
Да не даде Господ некој друг паметњак еден ден да почне да ги промени овие барок згради во модерни згради при 30% невработеност. Не се чудете.

Интересно е кога се плука по Југословенските згради, знаете според Цитро и дружината, Тито не знаел што е архитектура, и сега они ќе им кажат на титовци како треба да личи еден европски град.
Да имаше Скопје 600.000 жители во времето на Јухославија немаше да има споменици (100 на км2) туку ќе имаше трамвај , 2-3 стадиона како Филип2, базени и булеварди , и најважно , 400.000 вработени.
Лесно е да средиш фасади, дај среди сообраќај.

Леле што се изначитав погоре....Овие што штрајкувале во одбрана на верските права и слободи, (кои цел свет ги установил како законски акти), демек сите биле партиски војници, а оние пак koи така жестоко ги бранат оне кои сакаат да рушат цркви и да ги прекршат основните човекови права, демек биле демократи, непартизирани, либерални.

Ете јас само напоменав дека мора да се почитуваат загарантираните верски права и слободи, а веднаш некои “неполитизирани“ персони ме направија ВМРОвец.

Човек да не може да се изначуди колкава е партиската заслепеност на оние кои што по секоја цена го бранат неодбранливото, како ускратувањето на загарантираните верски права и слободи, во случајов одбрана на оние што намераваат да вршат индиректна делегализација на легално започната изградба на црква, што представува укинување на правото на легална изградба на црква (верски храм). Пак ќе напоменам, основното човеково право на вероисповест и слобода на богослужба ги опфаќа и пропратните пракси неодвоиви од богослужбата како што е изградбата на верски храмови, истакнување на верски симболи, употреба на обредни предмети, одбележување на верски празници итн..

Бате, ок е сето тоа со верските слободи дрн дрн дрн....ама зошто одбегнуваш да одговориш на прашањето за Кале? Каде беше оној стариот дебелиот да ја брани црквата на Кале?

Бате, ок е сето тоа со верските слободи дрн дрн дрн....ама зошто одбегнуваш да одговориш на прашањето за Кале? Каде беше оној стариот дебелиот да ја брани црквата на Кале?

Мислам „под кошуља“ дека беа сите овие.....па веројатно и дебелиот бил таму.....

http://www.kurir.mk/makedonija/vest...-Pimen-mozat-da-se-nahranat-stotici-semejstva

Ова е веќе болест, сами меѓу себе почнаа да се јадат. Чудно зошто за Агатангел и неговиот возен парк ништо не спомнаа.

И сеуште некој верува дека ова здружение се верници и почитувачи на црквата. Очигледно само на нивната црква и на нивните попови. Иначе ми е многу мило да има разногласије и несогласувања во МПЦ, да видиме малце демократски капацитет и од нивна страна, а не се понашаат како живеат во среден век.

Vo denesno vreme vo se ima podelba,partiski i ne partiski,vmrovski i sdsmovsi i najnovo vernici i nevernici.Ako jas ne se slagam so nekoj postapki na crkvata,toa ne znaci deka sum nevernik...ako ne odam vo crka da me vidat site i si se molam na Gospod doma me proglasuvaat za nevernik...ateist...
Go slusam Janko i negovite gledaci vernici,zatoa sto ako ne si vernik ic nemoj da se javuvas...puzder ke te napravat...
Vo koe vreme ziveam,duri i vo komunizmot ne bese taka,i pokraj toa sto "navodno" bese zabraneto..site odea dali za praznici dali obicni denovi,crkvite bea sirom otvoreni za narodot:)

Не иде ова на арно со поповите, на прво место им е партијата, па потоа Црквата и Бога...Греота е што заради некои индивидуалци патат и добиваат ремет другите религиозни лица во земјава, кои се посветени само на Христијанството, и воопшто не ги интересира ниту политика, ниту пари.... познавам такви. Срамота е ова што се случува со поповиве, го поделија народов...место да земат како свештени лица заедно, смирено да го решат проблемов, тие одат по газот на нивните партии. А за народов што протестира.... шта речи? Аир никад да не видат, ми се креваат нервите, посебно кога ќе го видам оној старион "верникот" кој вика АНТИФАШИСТИ :facepalm:. Абе и верата ја продадоа за партијата бре(и за неколку сендвичи), абе ѓубриња едни, заради вакви секогаш ќе си останеме македончиња со малечка буква. Едино нешто што ми се допадна што забележав на телевизија е тоа што немаше мислам граѓани под 30 години на протестов... па си викам, ваљда на младинава наша (тука спаѓам и јас) им дошол паметот, не ги интересира ниту партија ниту ништо. Младинава наша сама излезе на калето за црквата, а овие што ждерат сендвичи нигде ги немаше, дури читав коментари, некои и ги осудуваа нашиве. Многу се нервирам кога ќе прочитам по интернетов, како граѓаниве од другиве градови се бунат зошто само во Скопјево се градело... Море нека си седат мирно и нека ќутат таму, од градењево во Скопјево ептен аир видовме, се поделија граѓаниве на патриоти и предавници... едноставно со една реченица се ќе кажам... ми иде усвет да фатам од Скопјево дека веќе ова не се трпи, би сакал да одам во некое помало градче од типот на Македонска Каменица, Берово, Валандово, Македонски Брод итн,... да не ги гледам луѓево овдека,олоши, полни со омраза, човек да падне на сред улица никој не сака ни да му помогне... ах бре, македонче....:place:

http://www.plusinfo.mk/vest/95276/Otec-Pimen-So-tolku-frleni-jajca-mozhevte-da-nahranite-gladni-usti

Многу почна нешто да зборува овој, ќе го јаде мрак. Комуњарски поп, одма да му се направат протести пред неговата канцеларија ;)

И попов (или владика ли е) не е за жалење

otec-pimen.jpg

Сериозно како иде ова кај поповите, испод порше и BMW X6 не те примаат у друштво?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom