Законот на Телема

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Во дискусијата која ја спомна, вие тврдевте дека луѓето не одговарале за нешта кој спаѓале во доменот на "Апсолутна волја". Поим кој е изваден од ракав и нема никаво, значење ниту суштина.
Да, и сеуште тврдеме дека луѓето не одговараат за нештата кои што се надвор од нивниот домет на достигнување. Тоа го разглабавме на соодветна тема, на оваа бујрум образложи како ја поимате волјата вие Телемитите? Има или нема граници , т.е. ограничувања на таа волја?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Да, и сеуште тврдеме дека луѓето не одговараат за нештата кои што се надвор од нивниот домет на достигнување. Тоа го разглабавме на соодветна тема, на оваа бујрум образложи како ја поимате волјата вие Телемитите? Има или нема граници , т.е. ограничувања на таа волја?
Само никаде не одговоривте на прашањата дали и кои нешта се вон тој домет, но се согласувам со тебе тоа е офтопик на оваа тема, овде може да зборуваме за телемитскиот аспект на волјата.

На предходната страница детално објаснив и посочив цитати за прашањето кое си го болдирал.
Чиста волја се смета предодреденоста со која се раѓа индивидуата, волјата која не е загадена од страст за резултат, која самата за себе е цел. Таа неможе да ти ја открие никој друг, ниту има право да ти ја ограничи некој друг.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ве покануваме на серија современи предавања за астрологија кои ќе се одржат во сабота на 15.06 со почеток од 17 часот во просториите на Даре Џамбаз - Скопје.

Дневен ред:

17:00 : "Индиска Астрологија - Jyotish"
17:30 : "Херметичка Астрологија и Тарот"
18:00 : "Хорарна Астрологија"
18:30 : "Принципи на Западна Астрологија"

Влезница 100 денари.

Организатори на настанот се група ентузијасти од Македонија.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Поздрав Алмала, и иншАллах насмеана да шеташ цел живот и да бидеш сочувана од грижи, и да бидеш накитена со упатството на Вистината. ;)

За болдираното: - Кога Омер истата таа реченица му ја цитираше на Ипси за прашањето на Исламот и слободната воља, многумина од вас ( ти секако не), го исмеваа Омера заедно со неговата вера и неговото објаснување, за да овде се покаже дека таква волја, всушност никаде не постои!

За другото да ти кажам дека беше пренесено од таблоидите, и затоа си прашав за да знам.:) И ценета, јас цело време прашувам ( иако понекогаш и констатирам, зависно од однесувањето на соговорникот), така да не е во ред и ти толку нереспектирано да ме прозиваш.:)

Сала Малеку Омер.

Па, би требало да знае дека таблоиди = ѓубре. Па затоа и изреагирав, како што беше напишано така и јас.

Јас лично не сум телемит, па затоа и не се мешам овде многу многу. Вољата за која ти збориш не е апсолутната слободна воља. Тоа е вољата што ја исполнуваш со овој живот, онаа воља што ќе го исполни она за кое си се инкарнирал на оваа планета.

Не сум виканка, ама ќе спомнам и од нив. Они велат Прави што ти е воља, но не повредувај никого. Тоа е многу високо начело по кое некој би живеел....

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Сала Малеку Омер.
Малце оф топик. :pos:Првичното читање на напишаното ми беше: Шала малку Омер, за да отпосле сконтам дека си ме поздравила на исламски начин.:D

Инаку немам никаков проблем со разбирање на волјата од исламски аспект, и никаде не сум спомнал дека човекот може да има апсолутна волја. Тоа за верниците е резервирано за Бога, додека човекот има слободна волја да избира помеѓу нештата кои му стојат на патот. Понекогаш избира свесно нешта кои за кои знае дека со нивниот избор подлегнува на санкции. Инаку паролата на виканите: "Прави што ти е воља, но не повредувај никого", горе - доле е препис од религиите.:)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Инаку паролата на виканите: "Прави што ти е воља, но не повредувај никого", горе - доле е препис од религиите.:)
Повторно погрешно!
Gerald Gardner (основачот на Вика), бил иницијант во неколку телемитски редови вклучувајќи го О.Т.О.
Еве еден подетален текст за конекцијата на Гарднер со телемата:

"An even less well-known fact among modern Wiccans (especially those of the later sects based largely on the mass publications of semi-Wiccan material) is the fact that Gardner was conferred an OTO charter. According to Paul Hume, Gardner was given the charter to act as Master of a "camp of minervals", and the document itself is now hanging on the wall of a senior member of the OTO.
There is also some confusion on what grade Gardner held, and in which Thelemic Order it was held within. Also according to Mr. Hume:
"Actually, Gardner gave his motto and grade as "Scire, 4=7" in High Magick's Aid (2), but whether he claimed the degree elsewhere I don't know. I know he was a IVo, but don't know if he was bumped to VIIo. [...] I think it was the IV and 4 that he got confused on, not the VII and 7."​
It may be that he was actually granted a VIIth degree in the OTO by Crowley in recognition of his actual Masonic degree. Another well-known OTO member, Bill Heidrick, has the following to say on the issue:
"Gardner had full rights and possession of not only IVth but VIIth Degree OTO membership. Crowley also chartered him with initiation powers and the right to form a local OTO group. In 1948 e.v., after Crowley's death, Gardner wrote to Frieda Harris, claiming that he was the named Grand Master for OTO in Europe --- that's not supported by any documents I've seen, but his charter and degree membership is a matter of record. Karl Germer had the latest European OTO officer chartering Crowley, as far as I am aware. Gardner corresponded with Germer for some years, sending Germer an inscribed copy of one of his books on Wicca. At the time of Crowley's death, Gardner was in Tennessee, in the USA, recovering from an illness with his relatives. (information on that latter part comes from Gardner's letters)."
"Gardner was brought into the IVth degree OTO by Crowley in May of 1947, about 7 months before Crowley died (ref. Crowley's diary of that year). Gardner quickly progressed to the VIIth degree and received charter to initiate and operate an OTO Camp in the first few degrees. At the time of Crowley's Greater Feast, Gardner believed erroneously that his charter gave him paramount authority of OTO in Europe (ref. a letter from Gardner to Frieda Harris in the Humanities Research Center collection, University of Austin, TX)"

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Малце оф топик. :pos:Првичното читање на напишаното ми беше: Шала малку Омер, за да отпосле сконтам дека си ме поздравила на исламски начин.:D

Инаку немам никаков проблем со разбирање на волјата од исламски аспект, и никаде не сум спомнал дека човекот може да има апсолутна волја. Тоа за верниците е резервирано за Бога, додека човекот има слободна волја да избира помеѓу нештата кои му стојат на патот. Понекогаш избира свесно нешта кои за кои знае дека со нивниот избор подлегнува на санкции. Инаку паролата на виканите: "Прави што ти е воља, но не повредувај никого", горе - доле е препис од религиите.:)

Хаха е па не било очекувано.

Тука е разликата, гледаш - различни размислувања. Ти мислиш дека апсолутна слободна воља е резервирана за Бог. Повеќете од нас (не можам за сите да зборам) веруваме дека ние имаме дел од божјата иска во нас, и ова се однесува до сите луѓе. Така да, пошто и ние сме деца божји и ние ја имаме таа воља - само што може некои ќе ја реализираат, а некои појма немаат дека постои.

За таа воља за која ти збориш, тотално се согласувам. Имаш слобода да бираш измеѓу нешта што ти се ставени пред тебе.

Ах, Ипси ти напиша за виканското. Тоа е превземено од Телема, а не од религиите. Можам само да искоментирам за христијанството и исламот како ја употребуваат оваа изрека можеби само за своите следбеници. Сите надвор од таа група не се подлежни кон ова начело.

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Да ве отпоздравам форумџии :)
Се читаме нели?
Правете што ви е волја и никој нема да ви рече не!
И пробајте да не ја правите било која идиотска мисла и желба што може да ви ја роди вашиот ум. Не секоја мисла води по патот на извршување на вашата чиста волја! ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Ја имам прашање директно до хепта и ипси.
Што фајте од телемава?
Дали ја најдовте среќата? Константа? Што, што фајте? Што би ме натерало?
По прифатени сте од другите, повеќе пријатели, пари? Среќа, љубов, здравје, што? Како телемата ви го подобрила животот и во истото е незаменлива со други ствари?
Знаеш што е О.Т.О.? Или A.'.A.'.?
Дали разбираш што е телемата и дали може да ја опишеш накратко според тебе?
Мислам дека откако ќе го направиш ова со малку проучување - сам ќе насетиш што е што :)

Што фајде од телемата е исто како да прашаш што фајде од слободата :D
И да, што фајде од слободата ако немаш слободни и способни луѓе :D

Чекам да ми ја испричаш твојата сказна и размисли во врска со прашањата ;)
Зошто мене ме прашуваш што би те тебе натерало да се иницираш во таен Ред? Сакаш јас да ти дадам причина за тебе и твојот пат? Или мене ме прашуваш за мене? Ако е прашањето за тоа зошто јас сакав - нема да добиеш одговор - тоа се сепак лични работи кои не се за на форум!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Не знам дали порано сум го рекол ова но да повторам: МОЖЕТЕ СЛОБОДНО ДА КОМЕНТИРАТЕ НА МОЈОТ БЛОГ!

Нормално, коментарите да бидат во врска со постот на кој се однесува коментарот и без безобразни пораки, бидејќи тоа секако нема да смени ништо...
Ниту вие ќе бидете подобри со такво простачко однесување, ниту пак ќе имате шанса да добиете некој задоволител одговор што ќе ви даде причина да истражувате понатаму и да научите нешто повеќе со што ќе можете полек да ја комплетирате сликата во однос на телема и Редот...

Ете така, и се гледаме на предавањето за астрологија во Даре Џамбаз, нормално ;)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
93 форумџии...

Ајде да ве поздравам со нешто Македонско :)
Насекаде гледам по форумов некој ја спомнува Телемата како ваква или онаква, па за да не бидат расфрлани информациите по форумов, тука ќе пишувам за се што некој пишува по форумов за Телемата - за да не се оди оф-топик на тие теми.

Бидејќи некои се обидуваат телемата да ја престават само како религија според нивното разбирање и знаење (се надевам имаат знаење), други пак се обидуваат да ја престават само како философија - повелете еден прекрасен линк во кој многу добро е разработен овој проблем. Се надевам ќе извлечете добра информација од овој сепак мал есеј во однос на комплексноста на „проблемот“!
Во иднина мислам дека ќе ви биде барем нешто појасно во врска со Телемата, за Редот...

93 93/93

П.С. Ако не знаете Англиски, научете!

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Денес налетав на ова!!!
Исус Христос го цитира Законот на Телема (сопствен превод - + за трудот)... е ми почна неделата прекрасно :)

Што мислите вие за ова? :)

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.253
Поени од реакции
12.265
Телемитски македонски рок?

Ако, само што очекував поавагарден рок. Од ова и Ареа звучи поавагардно.

(ја ова чисто од уметнички аспект)
Ако сакаш по-авангарден рок/метал, слушај ги Behemoth и нивниот албум Thelema 6.66 :D

Kajgana Shop

На врв Bottom