Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Значи сепак не можеш да правиш што ти е воља туку и таа воља ти е ограничена во рамките на дозволеното?
Единствено нешто кое можеш да правиш е - што ти е Волја, се останато води до страдање и конфликт со универзумот. Нема гревови, нема забрани и нема пекол, има само причини и последици.
Е сега види погоре што значи да правиш што ти е Волја.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Значи сепак не можеш да правиш што ти е воља туку и таа воља ти е ограничена во рамките на дозволеното?
Нормално! Тоа начело е само замка за влез во нивниот ред. После следуваат и тоа какви правила , прописи, ритуали итн. Неговото заговарање за апсолутна слободна волја е лук и вода, иако длабоко во себе знае дека хармонијата на се создаденото, видливото и невидливото, се владее според еден пропишан ред.

Инаку, и законски, кривично ќе се гонеа ако нивната максима : " Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон", буквално се толкуваше, бидејќи оваа максима повикува на тотална анархија.
--- надополнето: 14 мај 2013 во 23:07 ---

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Нормално! Тоа начело е само замка за влез во нивниот ред. После следуваат и тоа какви правила , прописи, ритуали итн. Неговото заговарање за апсолутна слободна волја е лук и вода, иако длабоко во себе знае дека хармонијата на се создаденото, видливото и невидливото, се владее според еден пропишан ред.

Инаку, и законски, кривично ќе се гонеа ако нивната максима : " Прави што ти е волја и тоа нека биде целиот закон", буквално се толкуваше, бидејќи оваа максима повикува на тотална анархија.
И ти како аутсајдер кој никогаш не бил инициран во Редот се ова го знаеш подобро од мене и останатите Телемити?! Ти да не си наредниот пророк случајно? Баба Ванѓа во муслиманска верзија? Не ти е ли срам да клеветиш и лажеш овде, а да плачеш и кукаш кога ви го спомнуваат смилковско езеро? Бедо една!!
Замки и мамки и разно разни лаги користат луѓе како вас, докажано, покажано и евидентирано, бидејќи вас ви е битна бројноста - квантитетот, наместо квалитетот! Не бев ниту јас ниту некој од моите браќа оној што лупаше дебилштини од типот Ајнштајн бил муслиман, со цел да придобие по некоја лекоумна душа!
Лицемери!!

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
А што друго може да се очекува од тебе кога аргументите ќе те побијат.
Има ли поголема иронија од тоа човек кој самиот себеси се нарекува роб, да кажува на некој друг дека е во кафез?! :tapp:

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Ипси, не се нервирај.;) Јас често умеам вака да се нашалам, ништо страшно. Не дозволувај твоето трпение да ти го нарушам во само два поста. Инаку да ти образложам, зошто на ваков начин ги поставив моите последни два поста:

- Затоа што читајќи ги овие две теми за Телемата како и дел од понудата на вашиот сајт, увидов дека и вие имате и те како правила и прописи и дека вашето толкување на слободната волја не е ништо друго освен погорната илустрација на сликата со човекот кој излегува од еден кафез и мисли дека е слободен, а всушност влегува во друг кафез. Умен си ти, и знам дека ќе ми ја сфатиш поентата.

Нејсе, извини ако те навредив и повредив, не ми беше тоа цел.

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Ипси, не се нервирај.;) Јас често умеам вака да се нашалам, ништо страшно. Не дозволувај твоето трпение да ти го нарушам во само два поста. Инаку да ти образложам, зошто на ваков начин ги поставив моите последни два поста:

- Затоа што читајќи ги овие две теми за Телемата како и дел од понудата на вашиот сајт, увидов дека и вие имате и те како правила и прописи и дека вашето толкување на слободната волја не е ништо друго освен погорната илустрација на сликата со човекот кој излегува од еден кафез и мисли дека е слободен, а всушност влегува во друг кафез. Умен си ти, и знам дека ќе ми ја сфатиш поентата.

Нејсе, извини ако те навредив и повредив, не ми беше тоа цел.
Нема потреба од лажна љубезност.
Никој не тврдел дека нема правила и прописи, каде си видел такво тврдење? Поентата е што тие правила и прописи не се наметнати, туку осознаени - откриени преку проучување на природата на сопственото битие и неговата поврзаност со се останато.
Вистинската - чиста Волја е дел од Божјата и со тоа еднаква на неа, што значи дека да правиш што ти е Волја е еднакво со тоа да правиш што е и божја Волја. Со таа разлика што телемитскиот концепт за Бог и вашиот исламски (ако не се сметаат правците како суфизмот) немаат ништо заедничко. Ние не сме нешто одвоено од Бог, туку дел од него.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Нема потреба од лажна љубезност.
Никој не тврдел дека нема правила и прописи, каде си видел такво тврдење? Поентата е што тие правила и прописи не се наметнати, туку осознаени - откриени преку проучување на природата на сопственото битие и неговата поврзаност со се останато.
Вистинската - чиста Волја е дел од Божјата и со тоа еднаква на неа, што значи дека да правиш што ти е Волја е еднакво со тоа да правиш што е и божја Волја. Со таа разлика што телемитскиот концепт за Бог и вашиот исламски (ако не се сметаат правците како суфизмот) немаат ништо заедничко. Ние не сме нешто одвоено од Бог, туку дел од него.
Според ова што го спомна заговарате ли пантеизам?

Кој е вашиот Бог, и дали овој симбол е од О.Т.О редот, а го има и кај сектата Црна Ружа, попратно кажи нешто и за неговото значење.

--- надополнето: 15 мај 2013 во 15:07 ---

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Според ова што го спомна заговарате ли пантеизам?
Нe заговараме ништо. Јас лично имам пантеистички сваќања, но тоа незначи дека сите телемити се пантеисти. Веќе реков дека телемата не функционира на принципот на кој функционираат религиите како твојата. Некој во симболиката на Liber Al може да препознае пантеизам, некој деизам, некој теизам. Се зависи од перспективата на иницијантот.
Кој е вашиот Бог, и дали овој симбол е од О.Т.О редот, а го има и кај сектата Црна Ружа, попратно кажи нешто и за неговото значење.

--- надополнето: 15 мај 2013 во 15:07 ---
Налета на уште еден напис од таблоидите а? :)
Тој симбол не е на никаква Црна Ружа, како што и ликот на сликава нема врска со никаква црна ружа. Антон Лавеј(ликот на сликава) е основач на Црквата на Сатаната во 1966 година во Сан Франциско. Неговата филозофија е во суштина атеистичка. Сатаната е симбол за телесните задоволства а не некое антропоморфно битие. Лавеј има користено доста од телемата, но сатанизмот на Лавеј суштински ни одблиску не е исто што и телемата.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Лелееее, што се не се изначитав на последнава страна само!!!!

Апсолутна сободна воља како што Омер ја мисли не постои! Кога ние вака, од окултните (да кажам ради тоа што не ми текнува друг збор) кругови велиме Прави што ти е Воља - не се мисли на анрахија Омер....се мисли на Вољата, на она за кое што си дошол на овој свет да го направиш....она повисокото Јас би рекла. Веќе аман со вољи и анархии!

И Антон ЛаВеј и Црна Ружа :tapp::pos:

До толку неуки и трчате овде да повраќате секакви глупости! Ако до толку не разбираш, не трчај како прле пред магаре....прашај со респект.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
Лелееее, што се не се изначитав на последнава страна само!!!!

Апсолутна сободна воља како што Омер ја мисли не постои! Кога ние вака, од окултните (да кажам ради тоа што не ми текнува друг збор) кругови велиме Прави што ти е Воља - не се мисли на анрахија Омер....се мисли на Вољата, на она за кое што си дошол на овој свет да го направиш....она повисокото Јас би рекла. Веќе аман со вољи и анархии!

И Антон ЛаВеј и Црна Ружа :tapp::pos:

До толку неуки и трчате овде да повраќате секакви глупости! Ако до толку не разбираш, не трчај како прле пред магаре....прашај со респект.
Поздрав Алмала, и иншАллах насмеана да шеташ цел живот и да бидеш сочувана од грижи, и да бидеш накитена со упатството на Вистината. ;)

За болдираното: - Кога Омер истата таа реченица му ја цитираше на Ипси за прашањето на Исламот и слободната воља, многумина од вас ( ти секако не), го исмеваа Омера заедно со неговата вера и неговото објаснување, за да овде се покаже дека таква волја, всушност никаде не постои!

За другото да ти кажам дека беше пренесено од таблоидите, и затоа си прашав за да знам.:) И ценета, јас цело време прашувам ( иако понекогаш и констатирам, зависно од однесувањето на соговорникот), така да не е во ред и ти толку нереспектирано да ме прозиваш.:)

W

Werther

Гостин
За болдираното: - Кога Омер истата таа реченица му ја цитираше на Ипси за прашањето на Исламот и слободната воља, многумина од вас ( ти секако не), го исмеваа Омера заедно со неговата вера и неговото објаснување, за да овде се покаже дека таква волја, всушност никаде не постои!
Омер другар мој верен, дали Алах има создадено план ?
Дали Алах е нетемпорален и семоќен ?

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949

За другото да ти кажам дека беше пренесено од таблоидите, и затоа си прашав за да знам.:) И ценета, јас цело време прашувам ( иако понекогаш и констатирам, зависно од однесувањето на соговорникот), така да не е во ред и ти толку нереспектирано да ме прозиваш.:)
И пак ќе тврдам дека непостои. Еве повели кажи ми каде е границата која ја одделува "обичната" слободна волја од "Апсолутната"?
Дали во 8-от век одењето на месечината било "обична" или "Апсолутна волја"? Дали менувањето на полот од машки во женски и обратно во 8-от век било "обична" или "Апсолутна волја"?
Дали пресадување срце од еден на друг човек било "обична" или "Апсолутна волја"?

За другото инаку што беше пренесено од медиумите си знаеш ти многу убаво а и стои запишано на темиве дека не беше само прашување! Туку и тврдење дека истото било вистина, со што поддржа ефтина клевета и лага.

Член од
21 декември 2012
Мислења
924
Поени од реакции
452
И пак ќе тврдам дека непостои. Еве повели кажи ми каде е границата која ја одделува "обичната" слободна волја од "Апсолутната"?
Дали во 8-от век одењето на месечината било "обична" или "Апсолутна волја"? Дали менувањето на полот од машки во женски и обратно во 8-от век било "обична" или "Апсолутна волја"?
Дали пресадување срце од еден на друг човек било "обична" или "Апсолутна волја"?

За другото инаку што беше пренесено од медиумите си знаеш ти многу убаво а и стои запишано на темиве дека не беше само прашување! Туку и тврдење дека истото било вистина, со што поддржа ефтина клевета и лага.
Не те разбрав добро која ти е поентата на прашањето:

Што според тебе не постои:
1.Слободна, или:
2. Апсолутна , или:
3. Двете волји?
--- надополнето: 23 мај 2013 во 00:38 ---
Алмала мислеше на Лавеј и корелацијата со Црната Ружа. Тоа е она што јас го пренесов и ти поставив прашање за истото, и никаде не реков дека е вистина. Те молам немој целиот наш муабет на различни теми да го ставаш во ист кош.;)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Не те разбрав добро која ти е поентата на прашањето:

Што според тебе не постои:
1.Слободна, или:
2. Апсолутна , или:
3. Двете волји?
Во дискусијата која ја спомна, вие тврдевте дека луѓето не одговарале за нешта кој спаѓале во доменот на "Апсолутна волја". Поим кој е изваден од ракав и нема никаво, значење ниту суштина.

Kajgana Shop

На врв Bottom