Матура

• Креатор на темата Креатор на темата elektro
  • Време на започнување Време на започнување
  • Македонски правопис со правописен речник (со Крум Тошев, 1950)
Тоа е правопис, ние бараме речник.

Во прирачникот пишува дека „Речникот на македонскиот литературен јазик“ бил во три тома од 1960 до 1965 година. Е сега, на википедија вика дека речникот е 1961.

Знајте шо, ич немојте да му ја мислите, ниту да барате сеа прашања во 12, 1 сато демек тие ќе се паднеле. Си се лади некој. Само уште толку ќе ви се испомеша она што сте го учеле.
Ја цела книга, таа шо е за матуранти ја неам прочитано, не ни ја читам.
Тоа шо знам, знам и готово. Сеа во 12 сато шанса нема да научам нешто плус.
И земете едно чајче напитесе, или фервекс.
Немојте со дијазепами лексилиуми да се колкате оти утре има да бидите кома од нив.

Со среќа утре.

не шири дезинформациии..... препорачливо е да си опните дијазепам или бедоксин утре во 8 часот :icon_lol:

Ја како шо знам се приспва од дијазепам..

Не сум читал ништо, освен за Странецот и Годо од прирачнико пред саат време, не ми е јасно како некои глеам ги по цела недела се замарат...

адреналинот на сите ќе му летне до небо,мавните си апче ќе бидите искулирани и по трезвено ќе одговарате.

Дај да бидеме посериозни и да не шириме дезинформации . Во сечија корист е да дознаеме нешто што ќе се падне и ако има прашања пишувајте :)

Душо, матурата мора да ја пројде секој, од мојата генерација никој не падна, ниту англиски ниту македонски. Прашањата се такви, што и дете од второ одделение да појди, ќе положи.

Кај мене лани, имаше дадено текст ,,Турско кафе,, и сеа вака пишеше, пр.

Турското кафе се пие најчесто без шеќер, а често се служи со локум. Турското кафе на Балканот станало популарно за време на Отоманската империја итн итн...

А, прашањата беа од овој тип

Како најчесто се пие турското кафе?
а) со бензин
б) без шеќер
в) со трева

Турското кафе често се служи со?
а) локум
б) пиво
в) крава

Кога станало популарно турското кафе на Балканот?
а) кога пееле птиците
б) за време на Отоманската империја
в) не знам

Стварно многу се потресувате. Тоа матурата е безвеза, секој проаѓа. :)

Хаха, најбоље си еј. :D Иначе, од 10 саат почнува. Биди барем 20 минути претходно во школо за да се најдеш на список и слично. И да, носи си лична карта или пасош. Ова важи за сите.

Одлично. Таман едно долго еспресо пред тестирањево, Кока-Кола за време на тестирање, и завршена работа, идеме јако, најако! И не знам за во другиве градови, ама овде во Куманово владее општо неучење за матурава, барем колку сум ја запознаен, сите што ги прашав само читале по еднаш од скрипта по нешто, никој ништо не седнал да буба и учи со денови. Можеби е и до мене, со такви се дружам ебаго.:LOL:

Одлично. Таман едно долго еспресо пред тестирањево, Кока-Кола за време на тестирање, и завршена работа, идеме јако, најако! И не знам за во другиве градови, ама овде во Куманово владее општо неучење за матурава, барем колку сум ја запознаен, сите што ги прашав само читале по еднаш од скрипта по нешто, никој ништо не седнал да буба и учи со денови. Можеби е и до мене, со такви се дружам ебаго.:LOL:

Ќе почнува петката од 70% :icon_lol:

Колку поише не учат толку ќе паѓа процентот за 2ка и за другите оцени.

Колку поише не учат толку ќе паѓа процентот за 2ка и за другите оцени.

Ваљда за двојка ќе се качува процентот, а за петката ќе се намалува и границата помеѓу двојката и петката ќе биде помала.. ?!
Абе не полагам математика, да не тресам глупости.. :)

Математика ќе биде јако, ова македонскиво ми е тралалајка :D

Колку перцентили беше лани петката македонски?

последно што добив
a temite dve...slobodna i od delata se
1. Апсурдната изгубеност на човекот во светот на бесмисленоста е прикажана на рамништето на говорот

2. Предрасудите го онемозвожуваат развојот на единката во општеството

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom