И јас имам сличен рутер (WRT54g), сетирањата се исти
Провери следно. Кога си поврзан со кабел преку рутерот (не директно без рутер), дали на тој компјутер добиваш интернет.
Ако не добиваш, Провери ги главните сетирања, (Basic setup) тоа е првата страна откако ќе влезеш со 192.168.1.1
Доколку си на Т-Home или One, треба кај internet connection type да стои
PPPoE, ако си на Кабелски (blizoo или Telecabel) треба да стои
Automatic configuration - DHCP. Доколку е поврзано како PPPoE, ти треба да внесеш Username и Password од операторот. Кај сите провајдери (освен Т-Home) треба да Или ја клонираш MAC адресата од ПЦ-то (третото подмени во Setup) или кај провајдерот да ја пријавиш MAC адресата на рутерот.
Ако пак имаш, тогаш кај Wireles (втората опција во менито, десно од Setup провери во Basic setup кај wireless network mode треба да стои
Mixed, a кај Wireless SSID Broadcast треба да е штиклирано
Enabled.
Во истото мени во подменито Wireles security, одбери начин на заштита (препорачувам WEP и генерирај Key).
Во истото мени, подмени Wireless Mac Filter за почеток стави
Disable.
Стисни Save settings. Оди во менито Status (Последното десно) види дали во IP adress, Default Gateway, DNS1, DNS2.... Има некакви вредности Доколку нема пробај Стисни DHCP Renew (најдолу). Доколку ги даде овие вредности е ОК. Сега пробај конекција преку WiFi.
П.С. се надевам добро го поврзуваш рутерот, кабелчето од модемот во жолтото џекче, а во едно од плавите од компјутерот.
П.П.С. Eве и упатство за секој случај
http://downloads.linksys.com/downloads/userguide/1224638743113/WRT54GR-eu-ug_efg.pdf