Прашања за Исламот III

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Aтеист, сака да ти каже дека верските лидери не ви чинат. Тие се целиот проблем. Оџите, имамите и другите не знам како ги викате.
Очигледно на некои им треба инка. :D
Јас стојам зад она што го пишувам,

кога не сакаш да го спознаеш не ми е јасно зашто тогаш ги поставуваш горепоставените прашања.

и мене ќе ми биде мило ако зад нив нема лицемерие и ако се поставени чисто од желба да знаеш како е и што е во Исламот.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 18:55 ---

И тоа е така, но прашањето е што црвите не се од редовите на Муслиманите, а системот е оној кој треба да им обезбеди на Муслиманите слободна волја и да не дозволи другите да влијаат над нив, зарем не е ова Демократија??
Ајдееее.... значи под влијание секој може да стане ѕвер? Немој бе жити се. Убаво Werther сфати што кажувам но ти не сфаќаш. Исламот ли те прави таков?
Зборот беше за верските лидери кои си го пикаат носот кај што не им е место. Затоа некои муслимани се тоа што се.

П.С. Ни 100 курани ни 100 библии заедно, од лош човек нема да направат добар.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Јас стојам зад она што го пишувам,

кога не сакаш да го спознаеш не ми е јасно зашто тогаш ги поставуваш горепоставените прашања.

и мене ќе ми биде мило ако зад нив нема лицемерие и ако се поставени чисто од желба да знаеш како е и што е во Исламот.

Јас никогаш не сум поставил прашање за да знам што теоретски вели Куранот за тоа.

Јас секогаш сум поставувал прашања кои го тангираат реалниот живот во близина на следбеници на Исламот.

Нема лицемерие, бидејќи не сакам да знам за Исламот нели, туку да заклучам дека неговите следбеници во моја близина, нема да ми го реметат мојот начин на живот, наметнувајќи го нивниот.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Ти целата поента ја промашуваш. Атеист сакаше да каже дека муфтиите, имамите, оџите се тие кои го црнат Исламот. Ги потпалуваат муслиманите, им ветуваат рај ако тепаат ќафири, ако рушат цркви, ствараат тензии. Имамите, оџите, муфтиите се црвите, всушност.

Тоа со демократијата ти е утнато во целост. Секаде во Европа правата на муслиманите се регулирани, имаат џамии, некаде дури и им се дозволува на муслиманите да им се суди според законот во матичната земја.

Реков дека тоа е така, мојот предходен пост започнува со таа реченица, а јас сега ќе ти кажам дека не е баш како што мислиш, заради тоа ли Америка го растури цел Исток?

Затоа што се е регулирано ли во франција жениет не можат да се облекуваат онака како што веруваат дека треба и како што сакаат??

Затоа што се е регулирано ли во Швајцарија донесен е закон да не смеат да се градат Минариња?

еве да одиме и во Македонија, знаеш ли ти дека во Македонија, во општина Прилеп и во Општина вевчани има закон на ниво на општина дека во нивни атер не може муслиман да препише имот, да купи и имот од христијанин.

Џамијата кој беше запалена од страна на Христијаните во прилеп и ден денес е руина, не е ни гибната а не камоли да се обнови.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 19:11 ---
Јас никогаш не сум поставил прашање за да знам што теоретски вели Куранот за тоа.

Јас секогаш сум поставувал прашања кои го тангираат реалниот живот во близина на следбеници на Исламот.

Нема лицемерие, бидејќи не сакам да знам за Исламот нели, туку да заклучам дека неговите следбеници во моја близина, нема да ми го реметат мојот начин на живот, наметнувајќи го нивниот.

Во исламот е забранета присилбата, не се плаши, ако имаш комшии кои се добри Муслимани ќе живееш во големо спокојство.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 19:12 ---
Очигледно на некои им треба инка. :D

Ајдееее.... значи под влијание секој може да стане ѕвер? Немој бе жити се. Убаво Werther сфати што кажувам но ти не сфаќаш. Исламот ли те прави таков?
Зборот беше за верските лидери кои си го пикаат носот кај што не им е место. Затоа некои муслимани се тоа што се.

П.С. Ни 100 курани ни 100 библии заедно, од лош човек нема да направат добар.

Јас мојот пост го започнав со “И тоа е така„

Не дека може да го направи, но има големо влијание...

Лошиот човек си е лош човек и тој не може да биде добар верник, во ниту една религија, не само во Исламот.

W

Werther

Гостин
Реков дека тоа е така, мојот предходен пост започнува со таа реченица, а јас сега ќе ти кажам дека не е баш како што мислиш, заради тоа ли Америка го растури цел Исток?

Затоа што се е регулирано ли во франција жениет не можат да се облекуваат онака како што веруваат дека треба и како што сакаат??

Затоа што се е регулирано ли во Швајцарија донесен е закон да не смеат да се градат Минариња?

еве да одиме и во Македонија, знаеш ли ти дека во Македонија, во општина Прилеп и во Општина вевчани има закон на ниво на општина дека во нивни атер не може муслиман да препише имот, да купи и имот од христијанин.

Џамијата кој беше запалена од страна на Христијаните во прилеп и ден денес е руина, не е ни гибната а не камоли да се обнови.
Гледај, во Франција не им се дозволува бидејќи така како што се облекуваат муслиманките отвара простор за манипулации. Криминалците тоа го користиеа на големо. Во Швајцарија не им се дозволува затоа што повикот од минарињата за молитва, најверојатно им пречи на немуслиманите. За во западна Македонија, може си во право, прекршени им се правата.

Ако сакаш да си играме реципроцитет, нема проблем. Кажи ми колку цркви има во Саудиска Арабија и Иран. Колку немуслимани се убиени и колку немуслимански верски објекти се запалени или срушени во Саудиска Арабија и Иран. Седи мирен друг пат.

И не е муабетов за тука, оф-топик сме, ќе ни лепат казнени Никола и Екслекс.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Во исламот е забранета присилбата, не се плаши, ако имаш комшии кои се добри Муслимани ќе живееш во големо спокојство.

Па токму ова е целата работа со Исламот бе пријателе.

Велиш ако се добри.:)

А, ако не се добри, шо праиме?

Искуството, и реалноста, вели дека во најголем процент се од оние лошите.

Јас оние што ги познавам, се добри затоа што се муслимани само на хартија, а реално ич не им е гајле за верата и Исламот:) Излезенеи се од матрицата.

Значи нам неверниците, или како сакаш наречи не, не ни смета вашата верба во што и да е, ни сметаат вашите постапки, барем оние н амнозинството, во име на таа верба.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Гледај, во Франција не им се дозволува бидејќи така како што се облекуваат муслиманките отвара простор за манипулации. Криминалците тоа го користиеа на големо. Во Швајцарија не им се дозволува затоа што повикот од минарињата за молитва, најверојатно им пречи на немуслиманите. За во западна Македонија, може си во право, прекршени им се правата.

Ако сакаш да си играме реципроцитет, нема проблем. Кажи ми колку цркви има во Саудиска Арабија и Иран. Колку немуслимани се убиени и колку немуслимански верски објекти се запалени или срушени во Саудиска Арабија и Иран. Седи мирен друг пат.

И не е муабетов за тука, оф-топик сме, ќе ни лепат казнени Никола и Екслекс.

Нели е човеково право правото на облекување?? секој ќе се облече онака како што сака, нема никој право да се меша во она штро јас го носам, никој не смее со сила да ме натера да носам нешто што не сакам и да ми забране да носам нешто што сакам да го носам. Темел на човековите права е тоа!!

и на Муслиманите им смета биењето на камбаните, но камбаните бијат и во тетово и во гостивар и во струга и насекаде, камбаните бијат и во истанбул и во ријад и во исламабад, и во техеран, но за жал во европа им смета Езанот, падна западот на фарсата на демократија.

јас не си играм реципроцитет, а ако ти сакаш, ајде кажи ми една општина во македонија или во светот каде е забрането Христијанин да поседува земјиште.

Исламот не дозволува таква забрана, секој има право да го поседува она што си го стекнал, без разлика каде е и како е.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 19:30 ---
Па токму ова е целата работа со Исламот бе пријателе.

Велиш ако се добри.:)

А, ако не се добри, шо праиме?

Искуството, и реалноста, вели дека во најголем процент се од оние лошите.

Јас оние што ги познавам, се добри затоа што се муслимани само на хартија, а реално ич не им е гајле за верата и Исламот:) Излезенеи се од матрицата.

Значи нам неверниците, или како сакаш наречи не, не ни смета вашата верба во што и да е, ни сметаат вашите постапки, барем оние н амнозинството, во име на таа верба.

Не си познавал прави Муслимани, на тие што ти ги познаваш сигурно не им е гајле за тебе, за состојбата во која што си, но Исламот не дозволува мојот комшија да има потешкотија а јас мирно да спијам и да не ми е гајле за тоа, и тоа без услов каков и кој бил мојот комшија.

тоа е разликата помеѓу твоите познаници Муслимани и правите Муслимани, а лош муслиман е и лош човек, така да не ни е темата да зборуваме за лошите луѓе.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Нели е човеково право правото на облекување?? секој ќе се облече онака како што сака, нема никој право да се меша во она штро јас го носам, никој не смее со сила да ме натера да носам нешто што не сакам и да ми забране да носам нешто што сакам да го носам. Темел на човековите права е тоа!!

Ова да им го кажеш на жените во Саудиска Арабија, што не смеат да излезат од дома без да се маскираат како нинџи.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Ова да им го кажеш на жените во Саудиска Арабија, што не смеат да излезат од дома без да се маскираат како нинџи.
Covekotubavo ti napia deka sekoj izleguva onaka kako sto SAKA.
Tie,ne sto ne smeat poinaku da ilezat,NE SAKAAT.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811
Covekotubavo ti napia deka sekoj izleguva onaka kako sto SAKA.
Tie,ne sto ne smeat poinaku da ilezat,NE SAKAAT.
Xaaa...ovoa me potseti na K 15 i mile za izbori na prasanje zosto toj glasa za zena mu " Ne ja da necum da go vodim ,ona nece da ga setam"

Saudiska arabija ima specajnla patrola na religiozna policija koja pripazuva koj kako e oblecen... I`m I right?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72

Тоа за тебе е како нинџи, но неморалот кој се шири низ западот и што голи излегуваат по улица мене ми е многу помизерен од тој во Арабија.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 20:19 ---
Xaaa...ovoa me potseti na K 15 i mile za izbori na prasanje zosto toj glasa za zena mu " Ne ja da necum da go vodim ,ona nece da ga setam"

Saudiska arabija ima specajnla patrola na religiozna policija koja pripazuva koj kako e oblecen... I`m I right?

Тебе така ти се чини, прочитај колку во Саудиска Арабија има Христијани и дали они слободно си живеат и функционираат онака како што сакаат и дали се носат онака како што си сакаат па потоа коментирај!!

Како второ, Саудиска Арабија не е шеријатска држава, значи е демократска држава со свој парламент и претседател, или да речеме повлијателен е кралот, што значи нема врска со Исламските закони, во Саудиска Арабија мнозинството се муслимани.

Член од
5 февруари 2011
Мислења
137
Поени од реакции
47
Тоа за тебе е како нинџи, но неморалот кој се шири низ западот и што голи излегуваат по улица мене ми е многу помизерен од тој во Арабија.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 20:19 ---

Тебе така ти се чини, прочитај колку во Саудиска Арабија има Христијани и дали они слободно си живеат и функционираат онака како што сакаат и дали се носат онака како што си сакаат па потоа коментирај!!

Како второ, Саудиска Арабија не е шеријатска држава, значи е демократска држава со свој парламент и претседател, или да речеме повлијателен е кралот, што значи нема врска со Исламските закони, во Саудиска Арабија мнозинството се муслимани.
Ubavo velis ti,ama nim nivniot Shjh CNN i BBC poinaku gi nastelovale.

SuBZerO

Бигус Дикус
Член од
26 јануари 2007
Мислења
3.862
Поени од реакции
4.811

See also: Legal system of Saudi Arabia and Human rights in Saudi Arabia
Gender roles in Saudi society come from Sharia (Islamic law) and tribal culture. Islamic law (sharia) is based on the Qur'an and hadith (teachings of Prophet Muhammad). In Saudi culture, the Sharia is interpreted according to a strict Sunni form known as the way of the Salaf (righteous predecessors). The law is mostly unwritten, leaving judges with significant discretionary power which they usually exercise in favor of tribal customs.[12] The variation of interpretation often leads to controversy. For example, Sheikh Ahmad Qassim Al-Ghamdi, chief of the Mecca region’s mutaween (religious police), has said prohibiting ikhtilat (gender mixing) has no basis in Sharia.[13][14] Meanwhile, Sheikh Abdul Rahman al-Barrak, another prominent cleric, issued a fatwa (religious opinion) that proponents of ikhtilat should be killed.[8]
“It’s the culture, not the religion,” is a Saudi saying. Many Saudis do not see Islam as the main impediment to women’s rights. Said one female journalist, “If the Qur’an does not address the subject, then the clerics will err on the side of caution and make it haram (forbidden). The driving ban for women is the best example.”[13] Journalist Sabria Jawhar dismisses perceptions of Islam as patriarchal as a Western stereotype. “If all women were given the rights the Qur’an guarantees us, and not be supplanted by tribal customs, then the issue of whether Saudi women have equal rights would be reduced.”[15][16] Asmaa Al-Muhhamad, editor for Al Arabiya, points out that women in many other Islamic nations, including those in the Gulf area, have more political power than Saudi women. The 2009 Global Gender Gap Report ranked several Muslim nations, such as Kyrgyzstan, Gambia, and Indonesia significantly higher than Saudi Arabia for women's equality.[3]
Saudis often invoke the life of Prophet Muhammad, to prove that Islam allows strong women. His first wife, Khadijah, was a powerful businesswoman who employed him and then initiated the marriage proposal on her own.[17] Another wife, Aisha commanded an army at the Battle of Bassorah and is the source of many hadiths.[11][18] Muhammad ended female infanticide and established the first rights for women in Arab culture. He reportedly told Muslim men, "You have rights over your women, and your women have rights over you."[19]
Enforcement and custom vary by region. Jeddah is relatively permissive. Riyadh and the surrounding Najd region, origin of the House of Saud, have stricter traditions.[20] Prohibitions against women driving are typically unenforced in rural areas.[21]

Neznam kaj zivees ti ama drugarce sramota e jas kako nemusliman da ti objasnuvam nekoi raboti......

Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice (Saudi Arabia)
From Wikipedia, the free encyclopedia
Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice

The Committee for the Promotion of Virtue and the Prevention of Vice (abbreviated CPVPV; ???? ????? ???????? ?????? ?? ?????? in Arabic and formerly called the Committee for the Propagation of Virtue and the Elimination of Sin or CAVES) or HAIA [2] is the Saudi Arabian government bureaucracy employing "religious police" or mutaween (?????? romanized in English) to enforce Sharia Law within that Islamic nation. (See Mutaween for a list of variant spellings and an extended description of Islamic religious police.)
Its approximately 3,500 members, and many more volunteers, patrol the streets enforcing dress codes, strict separation of men and women, salah prayer by Muslims during prayer times, and other behavior it believes to be commanded by Islam. They are known for having full beards (sometimes henna-dyed) and for wearing their headscarves (ghutrah or shemagh) loose without an agal; they often wear a besht as well. Prior to the reforms of 2007 they were armed with thin wooden canes.

Мачорка

Shining Star of Paektu Mountain
Член од
25 февруари 2011
Мислења
1.955
Поени од реакции
12.543
Па седи си тогаш во Арабија и уживај во моралот на нинџите.
Не можеш ти да одиш на запад и да си ги наметнуваш ТВОИТЕ морални норми таму, или ќе ги прифатиш нивните, или ќе си се вратиш во пештерата од која си исползел.

W

Werther

Гостин
и на Муслиманите им смета биењето на камбаните, но камбаните бијат и во тетово и во гостивар и во струга и насекаде, камбаните бијат и во истанбул и во ријад и во исламабад, и во техеран, но за жал во европа им смета Езанот, падна западот на фарсата на демократија.

јас не си играм реципроцитет, а ако ти сакаш, ајде кажи ми една општина во македонија или во светот каде е забрането Христијанин да поседува земјиште.

Исламот не дозволува таква забрана, секој има право да го поседува она што си го стекнал, без разлика каде е и како е.
Во Ријад, Техеран и Исламабад не само што не бијат камбани, туку и на немуслиманите им е забрането живеењето.

;)

Kajgana Shop

На врв Bottom