Прашања за Исламот III

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Темата е Исламот а не Муслиманите!! тоа се два различни поима, се тепаат меѓу себе бидејќи скршнале од правиот пат и залутале во своите гревови!!
А има ли воопшто Муслимани кои се на правиот пат и без гревови?

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Бог не повикува на одмазда!!

“Дозволено ви е да вратите во иста мера, без да ја надминувате границата, но секако најдобри се оние кои се стрпливи и попуштаат!!„ ти гледа ли ова на повикување на одмазда??

Секој човек е грешник, но работата е до која мера, нема човек без грев!! и секој ќе си плати за сето она што си го заслужил, зависно од степенот!!
--- надополнето: 31 мај 2013 во 17:56 ---

Темата е Исламот а не Муслиманите!! тоа се два различни поима, се тепаат меѓу себе бидејќи скршнале од правиот пат и залутале во своите гревови!!
--- надополнето: 31 мај 2013 во 17:58 ---

Куранот не го предвидува крајот на светот, Куранот вика дека крајот на светот го знае само единствениот бог и никој друг!!

Не го предвидува, туку децидно и јасно го опишува, но на генерален начин, во Куранот не кажува бог дека Моунтаин ќе биде во пеколот или во рајот, туку вика ако моунтаин е добар ќе биде во рајот а ако биде лош ќе биде во пеколот!!

Kako e opisan krajot na svetot vo kuranot? toa mi e prasanjeto

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
А што е со она што Алах кога го создавал светот на перото кога му рекол да пишува и ја напишал целата судбина на светот.како зар не е веќе однапред одредена судбина.

И уште нешто дали тоа значи дека по раѓањето на тој Мух кој треба да донесе шеријат во цел свет за тие што го одбиваат ќе има војни односно џихад.

Не Мух него Мехди, и тој ќе постави закон, а оние кои нема да го следат законот, како тој така и денешниот им следи казна која исто така е предвидена со тој закон, тоа не е ништо ново, ова е пракса е денес, а за твоја информација, Иса.А.С. (Исус) ќе застане на негова страна и заедно ќе се борат против Деџџалот!!

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Не Мух него Мехди, и тој ќе постави закон, а оние кои нема да го следат законот, како тој така и денешниот им следи казна која исто така е предвидена со тој закон, тоа не е ништо ново, ова е пракса е денес, а за твоја информација, Иса.А.С. (Исус) ќе застане на негова страна и заедно ќе се борат против Деџџалот!!
Тоа значи дека тоа што се случува денес е само почеток на тоа што следува?
Ок Фала на одговорите:)

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
А има ли воопшто Муслимани кои се на правиот пат и без гревови?

Отвори тема за муслиманите, со задоволство ќе ги коментираме заедно разликите помеѓу какви треба да бидат и какви денес се Муслиманите, а кога се работи за ставот на исламот во врска со луѓето и муслиманите, што е дел од оваа тема, тој е следен:

Нема перфектен човек, човекот по природа е грешник, но прашањето е во колкава мера, а во Исламот делата се делат по својата тежина, има големи и има мали гревови!!

се разбираме??
--- надополнето: 31 мај 2013 во 18:11 ---
Kako e opisan krajot na svetot vo kuranot? toa mi e prasanjeto

Мислам дека имаше цела тема за ова, ако не ти е мака побарај ја па прочитај надолго и нашироко, бидејќо ова е голема и опширна тема.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Отвори тема за муслиманите, со задоволство ќе ги коментираме заедно разликите помеѓу какви треба да бидат и какви денес се Муслиманите, а кога се работи за ставот на исламот во врска со луѓето и муслиманите, што е дел од оваа тема, тој е следен:

Нема перфектен човек, човекот по природа е грешник, но прашањето е во колкава мера, а во Исламот делата се делат по својата тежина, има големи и има мали гревови!!

се разбираме??

Види сеа вака. Што вели исламот не ме интересрира, а ни многу други кои не се религиозни.

Нас не интересира примената на Исламот во секојдневниот живот и неговото влијание врз општествените текови.

Следбениците на Исламот се нарекуваат муслимани. Уште повеќе за речиси сите свои дела велат дека ги прават согласно Куранот, од убиства на немуслимани до саморазнесувања за да станат маченици.

Значи, тоа има катастрофално влијание врз секој нормален човек. И затоа, никој не го сака Исламот, во светот, и го сметаат за најгоилема закана.

Но, ти велиш, дека тоа не се прави муслимани. Тие велат дека се правите, а ти не си прав.

Ние од страна треба да нагаѓаме ли?

Ако е така како што велиш ти, зашто тогаш братски ги подржувате сите нивни гнасни и грозморни дејствија ширум светот?
Зошто вие вистинските муслимани не ги спречите оние што ви го валкаат Исламот, со нечесни дела?

Или се работи за лицемерие?

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Види сеа вака. Што вели исламот не ме интересрира, а ни многу други кои не се религиозни.

Нас не интересира примената на Исламот во секојдневниот живот и неговото влијание врз општествените текови.

Следбениците на Исламот се нарекуваат муслимани. Уште повеќе за речиси сите свои дела велат дека ги прават согласно Куранот, од убиства на немуслимани до саморазнесувања за да станат маченици.

Значи, тоа има катастрофално влијание врз секој нормален човек. И затоа, никој не го сака Исламот, во светот, и го сметаат за најгоилема закана.

Но, ти велиш, дека тоа не се прави муслимани. Тие велат дека се правите, а ти не си прав.

Ние од страна треба да нагаѓаме ли?

Ако е така како што велиш ти, зашто тогаш братски ги подржувате сите нивни гнасни и грозморни дејствија ширум светот?
Зошто вие вистинските муслимани не ги спречите оние што ви го валкаат Исламот, со нечесни дела?

Или се работи за лицемерие?

Ти не треба да гледаш ниту што велам јас, ниту што велат они, ако сакаш да го спознаеш Исламот, треба да гледаш што вика Исламот, а исламот е презентиран преку Куранот и Суннетот, разгледај ги овие две ако сакаш да ти стане јасно.

Куранот е дециден, самоубиството без разлика со каква цел и за каква намера е извршено е строго забрането.

Според Куранот оној кој се самоубил не смее да биде погребан по Исламските принципи и не смее да биде погребан во Исламски гробишта!! Значи тука треба да бидеме јасни!

Во врска со убиствата, Пејгамберот Мухаммед С.А.В.С. рекол:

Кој ќе убие еден невин човек, направил грев како да го убил целото човештво, а кој спасил живот на невин човек, како да го спасил целото човештво!„

Ова е директен говор на Мухеммед С.А.В.С. не го кажувам ниту јас, ниту тој, ниту ти, него он!!

се надевам дека се разбираме!

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Ти не треба да гледаш ниту што велам јас, ниту што велат они, ако сакаш да го спознаеш Исламот, треба да гледаш што вика Исламот, а исламот е презентиран преку Куранот и Суннетот, разгледај ги овие две ако сакаш да ти стане јасно.
Остај ти куранот и исламот што велат. Гледај каков “кадар“ продуцира истиот.
Џабе ти имаш убава јаболкница со убав цвет и убаво стебло ако јаболката се трули.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Остај ти куранот и исламот што велат. Гледај каков “кадар“ продуцира истиот.
Џабе ти имаш убава јаболкница со убав цвет и убаво стебло ако јаболката се трули.

Јаболката се трули бидејќи црвите од страна навлегле до неговото јадро, па го расипиле плодот на убавата јаболкница, сепак заклучокот ти е добар, и на тоа треба да мислат малце повеќе оние кои се сметаат за плод на тоа стебло, да не дозволуваат црвите да ги расипуваат, бидејќи со тоа го валкаат угледот, родот на преубавата јаболкница.

Ти благодарам Атеиста,

Јас ја гледам јаболкницата и се трудам да бидам добар нејзин плод, убаво црвено јаболко, од кое сите имаат само придобивка и никој нема штета.

Атеист

Дежурен Шаман
Член од
2 февруари 2010
Мислења
7.682
Поени од реакции
4.921
Јаболката се трули бидејќи црвите од страна навлегле до неговото јадро, па го расипиле плодот на убавата јаболкница, сепак заклучокот ти е добар, и на тоа треба да мислат малце повеќе оние кои се сметаат за плод на тоа стебло, да не дозволуваат црвите да ги расипуваат, бидејќи со тоа го валкаат угледот, родот на преубавата јаболкница.

Ти благодарам Атеиста,

Јас ја гледам јаболкницата и се трудам да бидам добар нејзин плод, убаво црвено јаболко, од кое сите имаат само придобивка и никој нема штета.
Јас и не помислив за тебе. Воопшто зборувам. Дали ќе дозволи некој црвите да ги изедат зависи од стопанот нели. Ако лошо стопанисува, ќе фатат црви.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614

Куранот е дециден, самоубиството без разлика со каква цел и за каква намера е извршено е строго забрането.

Според Куранот оној кој се самоубил не смее да биде погребан по Исламските принципи и не смее да биде погребан во Исламски гробишта!! Значи тука треба да бидеме јасни!

Во врска со убиствата, Пејгамберот Мухаммед С.А.В.С. рекол:

Кој ќе убие еден невин човек, направил грев како да го убил целото човештво, а кој спасил живот на невин човек, како да го спасил целото човештво!„

Ова е директен говор на Мухеммед С.А.В.С. не го кажувам ниту јас, ниту тој, ниту ти, него он!!

се надевам дека се разбираме!

Јас не сакам да го спознаам Исламот, воопшто. Не чувствувам потреба да арчам време на Куранот и Суннетот за да осознаам теоретски како е, а практично е сосема друго.

Гледам ти одговорил и Атеист, по ова прашање.

Доколку себе си не се гледаш како дел од лудилото кое го предизвикуваат муслиманите кои според тебе скршнале од патот, тогаш мило ми е.

Ако нема лицемерие во твоите одговори, и навистина ги осудуваш тие работи што се случуваат, тогаш те поздравувам.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Јас и не помислив за тебе. Воопшто зборувам. Дали ќе дозволи некој црвите да ги изедат зависи од стопанот нели. Ако лошо стопанисува, ќе фатат црви.

Во случајот стопанот е системот, а богами каков е денешниот систем во светот...

W

Werther

Гостин
Во случајот стопанот е системот, а богами каков е денешниот систем во светот...
Aтеист, сака да ти каже дека верските лидери не ви чинат. Тие се целиот проблем. Оџите, имамите и другите не знам како ги викате.

kralot

Вистина!!
Член од
9 април 2008
Мислења
466
Поени од реакции
72
Јас не сакам да го спознаам Исламот, воопшто. Не чувствувам потреба да арчам време на Куранот и Суннетот за да осознаам теоретски како е, а практично е сосема друго.

Гледам ти одговорил и Атеист, по ова прашање.

Доколку себе си не се гледаш како дел од лудилото кое го предизвикуваат муслиманите кои според тебе скршнале од патот, тогаш мило ми е.

Ако нема лицемерие во твоите одговори, и навистина ги осудуваш тие работи што се случуваат, тогаш те поздравувам.

Јас стојам зад она што го пишувам,

кога не сакаш да го спознаеш не ми е јасно зашто тогаш ги поставуваш горепоставените прашања.

и мене ќе ми биде мило ако зад нив нема лицемерие и ако се поставени чисто од желба да знаеш како е и што е во Исламот.
--- надополнето: 31 мај 2013 во 18:55 ---
Aтеист, сака да ти каже дека верските лидери не ви чинат. Тие се целиот проблем. Оџите, имамите и другите не знам како ги викате.

И тоа е така, но прашањето е што црвите не се од редовите на Муслиманите, а системот е оној кој треба да им обезбеди на Муслиманите слободна волја и да не дозволи другите да влијаат над нив, зарем не е ова Демократија??

W

Werther

Гостин
И тоа е така, но прашањето е што црвите не се од редовите на Муслиманите, а системот е оној кој треба да им обезбеди на Муслиманите слободна волја и да не дозволи другите да влијаат над нив, зарем не е ова Демократија??
Ти целата поента ја промашуваш. Атеист сакаше да каже дека муфтиите, имамите, оџите се тие кои го црнат Исламот. Ги потпалуваат муслиманите, им ветуваат рај ако тепаат ќафири, ако рушат цркви, ствараат тензии. Имамите, оџите, муфтиите се црвите, всушност.

Тоа со демократијата ти е утнато во целост. Секаде во Европа правата на муслиманите се регулирани, имаат џамии, некаде дури и им се дозволува на муслиманите да им се суди според законот во матичната земја.

Kajgana Shop

На врв Bottom