Што вели Библијата за Мухаммед а.с

• Креатор на темата Креатор на темата islam nur
  • Време на започнување Време на започнување
Арапските христијани Божјото Име го изговараат Јахва ( يهوه ), а за зборот „бог“ велат „алах“ - бидејќи тоа значи зборот „алах“ на арапски. Ама не сите. Има некои кои, за да се дистанцираат од исламскиот алах, за бог велат Јахва.

А ме интересира, зошто вие, муслиманите кои што не сте арапи, го користите зборот алах наместо Бог? Дали арабизацијата е директно поврзана со исламизацијата или?

Е па не значи,Ла илаха ил Аллах( Нема Бог освен Аллах )
Аллах е едно имињата,а не превод за Бог во арапскиот јазик.

Арапските христијани Божјото Име го изговараат Јахва ( يهوه ), а за зборот „бог“ велат „алах“ - бидејќи тоа значи зборот „алах“ на арапски. Ама не сите. Има некои кои, за да се дистанцираат од исламскиот алах, за бог велат Јахва.

А ме интересира, зошто вие, муслиманите кои што не сте арапи, го користите зборот алах наместо Бог? Дали арабизацијата е директно поврзана со исламизацијата или?

Срамота е бе Чорбаџијо, преку гугл транслејт да бараш решение и да ја матнеш водата. Зошто ти како "добар" познавач на Библијата не отвориш паралелни преводи, и на сите места каде што на еврејски е спомнат Јахве да споредиш како тоа звучи во арапските преводи на Библиите?

Еве ти мало просветлување со тон: http://www.youtube.com/watch?v=30kEKuiiqJ4

И христијаните и евреите арапи , Јахве го викаат Аллах и во конверзација и во преводите на Библијата на тој јазик. А арапите христијани имаат додадено во конверзацијата за Бог Отецот = Аллах ал Аб, додека за зборот бог ( со мало буквиче како што напиша) велат Илах. Но ти како по обичај, наместо да ја кажуваш вистината, кога ќе се фатиш во ќорсокак, посегнуваш по манипулирање, што те прави во моите очи, нечесен, манипулатор, лажго и самопрогласен познавач на Библијата.

Овде ја прекинувам секоја оф топик дискусија со тебе!

П.С. На твоето прашање нема овде да ти одговорам, туку кога ќе го поставиш на соодветна тема.

Зошто ти како "добар" познавач на Библијата не отвориш паралелни преводи, и на сите места каде што на еврејски е спомнат Јахве да споредиш како тоа звучи во арапските преводи на Библиите?

Името на еврејскиот Бог и на христијанскиот Бог-Таткото е „Јахве“ и тоа се појавува над 6000 пати во Библијата, но преведувачите на Библиите најчесто го преведуваат со Господ (во македонскиот превод) или со LORD (сите големи букви во англиската Библија King James version). Оваа замена не ја прават само Јеховините сведоци во нивните преводи на Библијата (кои инсистираат дека Божјото Име треба да се изговара онака како што е) и уште во неколку други преводи.

Инаку сега проверив во арапската Библија (Arabic Bible - Easy to Read Version) и таму во книгата на пророк Осија, 12-то поглавје, 5-ти стих вели вака:

يهوه. أقرب معنى لهذا الاسم «الكائن
А во македонскиот превод тоа е овој стих:
„А Господ е Бог Саваот; Јехова е името Негово.“ (Осија 12:5, Библијата)
Ако го погледнеш болдуваното зборче (најдесно) ќе видиш дека тоа на арапски е Јахва (يهوه )

Срамота е бе Чорбаџијо, преку гугл транслејт да бараш решение и да ја матнеш водата. Зошто ти како "добар" познавач на Библијата не отвориш паралелни преводи, и на сите места каде што на еврејски е спомнат Јахве да споредиш како тоа звучи во арапските преводи на Библиите?

Еве ти мало просветлување со тон: http://www.youtube.com/watch?v=30kEKuiiqJ4

И христијаните и евреите арапи , Јахве го викаат Аллах и во конверзација и во преводите на Библијата на тој јазик. А арапите христијани имаат додадено во конверзацијата за Бог Отецот = Аллах ал Аб, додека за зборот бог ( со мало буквиче како што напиша) велат Илах. Но ти како по обичај, наместо да ја кажуваш вистината, кога ќе се фатиш во ќорсокак, посегнуваш по манипулирање, што те прави во моите очи, нечесен, манипулатор, лажго и самопрогласен познавач на Библијата.

Овде ја прекинувам секоја оф топик дискусија со тебе!

П.С. На твоето прашање нема овде да ти одговорам, туку кога ќе го поставиш на соодветна тема.

Иако јас Библијата не ја гледам како верник,ме интересира само дали пророкот Мухамед е објавен во Стариот завет или само во Новиот Завет.Постои голема поделба помеѓу двата завета,кога Евреите не наоѓаат никаква објава за Исус Христос во Стариот завет или Петокнижието,а што тогаш останува за Мухамед.Тие ги негираат и двајцата.

Иако јас Библијата не ја гледам како верник,ме интересира само дали пророкот Мухамед е објавен во Стариот завет или само во Новиот Завет.Постои голема поделба помеѓу двата завета,кога Евреите не наоѓаат никаква објава за Исус Христос во Стариот завет или Петокнижието,а што тогаш останува за Мухамед.Тие ги негираат и двајцата.

Ни во стариот ни во новиот завет го нема.Го има само за тие што горат од желба за да го има.

Мене само ми е смешно што во целава дискусија најголемите провокатори/потпалувачи на оган се луѓе кои не се христијани,или барем не се декларираат како христијани
Ипси,атеист,мурањи и слично.
Што само ми ја потвдрува тезата дека во македонија нема атеисти туку разочарани христијани кои станале безобразни.

Темава ми е иста као програмине за вонземјани и како наоѓаат НЛО во Библијата....ахахаа

Во мои очи, во стариот завет не се спомнати ни Исус, ни Мухамед....како што кажа еден член погоре - секој си гледа она што сака да најде.

Во мои очи, во стариот завет не се спомнати ни Исус, ни Мухамед....како што кажа еден член погоре - секој си гледа она што сака да најде.

Не е поентата во тоа по име да биде спомнат Исус во Стариот Завет, за да речеме дека ете бил претскажан. Бидејќи ако беше така, тогаш секој ќе можеше да си го крсти своето дете „Исус“ и да рече: Ете, тој е пророкуваниот Месија, бидејќи така се вика. И така ќе се јавеа десет илјади Исуси и секој ќе тврдеше абе јас сум, еве ме пишува во Библијата :)

Затоа Исус е проречен преку други конкретни и детални пророштва. Името Исус значи Спасител и тој спасител е проречен во Стариот Завет. Името Христос (или на еврејски: Месија) на грчки значи Помазаник, и Помазаникот е проречен во Стариот Завет. Значи онаму каде што ќе сретнете во стариот завет пророштво за Помазаникот, на пример: Помазаникот ќе биде погубен - имајте предвид дека во еврејскиот јазик таму стои: Месијата ќе биде погубен, бидејќи зборот „Месија“ токму тоа значи: Помазаник.
Но ајде, темава не е за Исус, туку за наводниот Мухамед во Библијата, да не одам оф-топик.

Не е поентата во тоа по име да биде спомнат Исус во Стариот Завет, за да речеме дека ете бил претскажан. Бидејќи ако беше така, тогаш секој ќе можеше да си го крсти своето дете „Исус“ и да рече: Ете, тој е пророкуваниот Месија, бидејќи така се вика. И така ќе се јавеа десет илјади Исуси и секој ќе тврдеше абе јас сум, еве ме пишува во Библијата :)

Затоа Исус е проречен преку други конкретни и детални пророштва. Името Исус значи Спасител и тој спасител е проречен во Стариот Завет. Името Христос (или на еврејски: Месија) на грчки значи Помазаник, и Помазаникот е проречен во Стариот Завет. Значи онаму каде што ќе сретнете во стариот завет пророштво за Помазаникот, на пример: Помазаникот ќе биде погубен - имајте предвид дека во еврејскиот јазик таму стои: Месијата ќе биде погубен, бидејќи зборот „Месија“ токму тоа значи: Помазаник.
Но ајде, темава не е за Исус, туку за наводниот Мухамед во Библијата, да не одам оф-топик.

Да во право си,јас Библијата,односно Петокнижието Мојсиево го гледам од друга перспектива.Таков тип на книга имале сите стари народи,вклучувајќи ги и Грците и Римјаните,Египтјаните,Вавилонците.Секој народ,секое племе за да го заштити својот идентитет и уредување морало да има закони и прописи,кои за да бидат зачувани ,биле запишувани.Потоа следува пронаоѓање на својот почеток од некоја божествена личност,како што тоа за Македонците бил Македон(митски или вистински сеуште не е докажано).Потоа е предодреденоста односно дека нивниот Бог ги поставил над останатите народи(тоа била таа стимулација која им стварала ревност додека војувале со друг народ),тоа се среќава кај сите,Евреите не се посебни,ниту тоа е некој исклучок.Со помош на политиката на Константин во Римското царство Христијанството ги потчинува сите народи,станува официјално,додека останатите религии биле забранети.Додека растежот на Исламот и муслиманите е различен од типот на Христијанството,тоа јакне по силата на оружјето,освојувањето,и насилно менување на религијата на покорениот народ.Тоа се случувало и тука на Балканот и во Нигерија и во Индонезија.

Мене само ми е смешно што во целава дискусија најголемите провокатори/потпалувачи на оган се луѓе кои не се христијани,или барем не се декларираат како христијани
Ипси,атеист,мурањи и слично.
Што само ми ја потвдрува тезата дека во македонија нема атеисти туку разочарани христијани кои станале безобразни.

РОн Артест барем ти н апочетокот ветуваше дека има и саглам луѓе меѓу муслиманите.

Но, со тек на време или го покажуваш виситнското лице или стануваш како другите.

Во Македонија има разочарани, и тоа многу, ДА, ама разочарувањето е поради вас муслиманите кои го покажавте вистинското свое лице.

Не,туку да си гледа своја работа ако веќе се декларира нешто друго.
Кооператива,доналд,ти,атеист и слични на вас не се декларирате како христијани ама кога треба да се зборува против ислам први сте.
Прашања за христијанството: провери си ја темата и твоите постови.
А од каде сега испадна дека мора да си христијанин за да имаш ставови спротивни на исламот?
И што им фали на моите постови? Моите ставови се критички настроени кон оние делови на религиите што вршат репресија на слободната мисла и право на избор.
Дали јас не ја гледам својата работа практикувајќи правило кое во суштина вели: "прави го тоа за кое си предодреден и остави ги и другите да го прават истото" Или можеби ти поддржувајќи правила и закони кои предвидуваат казнување и убивање на луѓе кои имаат поинаков морал, верување и начин на живот?

РОн Артест барем ти н апочетокот ветуваше дека има и саглам луѓе меѓу муслиманите.

Но, со тек на време или го покажуваш виситнското лице или стануваш како другите.

Во Македонија има разочарани, и тоа многу, ДА, ама разочарувањето е поради вас муслиманите кои го покажавте вистинското свое лице.

Јас со тебе раскрстив одамна доналде,како сакаш да се однесувам кога отворено навредуваш.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom