Екстерно тестирање - па што?

проблемот е тоа што разгалените детишта кај мене во школо никогаш не ги прашуваат секој ден мајките им доаѓаат во школо не доаѓаат секој ден на први час и ниту еден неоправдан имаат, таман работа да им стават единици мама и тато зашто давале пари..

принцезо навикни се,тоа сега е нај мал проблем во школото што ти се случува.....тек кога ќе видиш после на 20 + години таквите што прават ќе те фати пролиф од мака со извинење.

Ова не е никакво решение,повеќе ми личи на уште една матна работа и да ги поебат професорите и наставниците отколку филтер за учениците,како го вика тоа министерот НОВ КАДАР....сочен....мхм

Прочитав негде дека може да се запишеш на факс со училишна матура.. Зависи како го гледате тоа. За на државен факултет мораш да ја имаш државната матура, некој примаат со училишна па во текот на студирање мораш да ја завршиш и државната, а некој од старт ти бараат државна матура. Како и да е, морате да ја имате државната освен ако не идете на некој приватен.. И да, некој пишал гледам на штипскиот примале со училишна ( ако мислиш за Гоце Делчев ) - НЕ примаат, ја сум таму. Мора да се има државна матура. Кога беше уписот бараа државна а ќе имаше исклучоци ако не се донесе минималната бројка на студенти (230). Сега сме одприлика околу 400 студенти и никој не е со училишна. Позз

-Пс: Сите што го изругавте Штипскиот, дојдете 2-3 предавање па после објаснувајте дека е "боза". Незнам како е во Штип, ама во Скопје и не е така баш се сјајно. Бодови се освојуваат од предавање (10бода/10 предавања), вежби (10) и семинарска (10). Од сите вкупни 30 бода, 5 да ти фалат ти си веќе зае*ан. У принцип, не смееш да пропуштиш предавање, вежби или да не презентираш семинарска па и тоа е знак прашалник дали ќе ти даде асистентот максимални бодови. За на колоквиум и не праам муабет..

Прочитав негде дека може да се запишеш на факс со училишна матура.. Зависи како го гледате тоа. За на државен факултет мораш да ја имаш државната матура, некој примаат со училишна па во текот на студирање мораш да ја завршиш и државната, а некој од старт ти бараат државна матура. Како и да е, морате да ја имате државната освен ако не идете на некој приватен.. И да, некој пишал гледам на штипскиот примале со училишна ( ако мислиш за Гоце Делчев ) - НЕ примаат, ја сум таму. Мора да се има државна матура. Кога беше уписот бараа државна а ќе имаше исклучоци ако не се донесе минималната бројка на студенти (230). Сега сме одприлика околу 400 студенти и никој не е со училишна. Позз

Кој ти рече дека не примаат таму?Колку си сигурен? Целосно?
Јас ке ти кажам дека не е така.Кога моја пријателка се запиша таму,на Гоце Делчев во Штип.Ги гледавме резултатите на приманите студенти...веднаш до нив имаше податоци колку поени имаат и каква матура земале од средно образование...
Имаше и такви примани со што се со школска матура...не ке ме лажаат мене очите...И тоа на државен факултет,во голема заблуда си дечко дека не примаат.

Ако мислиш вака, подобро не проверувај какво е екстерното тестирање насекаде во светот.Прогуглај како е во УК и што е тоа ГЦСЕ.

Извини но GCSE тестовите во Британија се за средношколци (пред да почнат да спремат АS-level или A-level). За GCSE незнам точно како се спремат, но за A-level знам за факт дека учениците сами си ги бираат предметите (околу три до четири мислам дека беше минимумот) и ги учат тие предмети (значи без други дистракции од многу други предмети) за полагање. Не се тие како наште екстерни тестирања каде и на 10 годишно дете ќе му дадеш да полага предмет не по негов избор и да го спрема, додека има школски тестови од други 5-6 предмети најмалку.

Генерално проблемот со инфлација на оценките не е само феномен во Македонија. Но, за оценување на професорите има еден многу добар механизам што може да се воведе без дополнителен стрес на учениците. Тоа е, на крајот од годината да се дават за секој професор во секој клас анонимни формулари (неколку прашања со заокружувања неколку сами да напишат) за колку учениците се задоволни од предавањата (овоа треба и во факултетите да постои). Ако повеќе од еднаш/двапати генерално учениците се незадоволни од професорите, тогаш ќе има прво санкции, но ако продужи незадоволството и пудење од работа.

кога полагав јас матура ретардираните професори ни направиа таква еуфорија како сега што повеќето од учениците беа исплашени како да е крај на светот

Секаде во западниот свет има екстерно тестирање и поготово во поголем дел од земјите е потешко
Кога јас полагав матура Македонски јазик имавме ретардиран текс за кафе
па и да си ретардиран ке ја поминеш матурата

второ ова е метод на во социологијата каде што се користи да се измери колку нашата младина воопшто уци или е паметна
исто така се мери нивото на нашето образование и ефикасноста на наставниците
а како што гледам повеќето од децата пораснале со Пинк ТВ

Трето: професорите во средните и основни школи се едни од нај идиотски створења што може да постојат,
место да пробаат менталитетот да се смени на учениците и да ги мотивираат да научат нешто
тие поготово само читаат од учебник и ке дадат некоја домашна задача
се разбира ако не е ретардиран ученикот со општо знаење ке добие двојка но тоа не е доволно да се изгради младината да биде интелектуална

Кога ке видам каква младина има ми иде да земам пиштол и како на филмот God Bless America би идел низ цела држава и би ги убил

Јас имав проблем каде што малку покасно сфатив дека без памет за џабе си богат кога ако немас памет немаш ништо
А на копиљациве сега само во памет им е како да им влезе кур у пичка (за девојчињата)
а за машките Тренерка Срил и криминал

На нас, обичните граѓани, во оваа држава се ни е исто дали тестирањето ќе било ЕКСТЕРНО, или НЕ!

На мене, додека учев, сите тестирања ми беа „ЕКСТЕРНИ“!!!

Зошто?

Затоа што, ниту татко ми беше директор, ниту мајка ми професор, ниту „ВУЈКО МИ ВЛАДИКА“. Си учев „ЗА МЕНЕ“. И станав тоа што сум.

За жал, знам и такви, чии што „ВУЈКО БЕШЕ ВЛАДИКА“, татко им директор, мајка им професорка, и кои што добиваа оценки „ПОРАДИ ШКОЛАТА НА ВУЈЧЕ, ТАТО И МАМА“, и кои што и денес (за жал) се „ОВА, ОНА и ТОА“ и некој друг работи и наместо нив.

„Ама АКО“ (Пеперминт).
Мене и тоа не ми смета. Јас и си учев, а и си работам „ЗА МЕНЕ“.
И така, ги воспитувам и моите деца.

И сум „ЗАДОВОЛЕН СО СЕБЕ“.

Како што НИКОЛА ТЕСЛА, не го биеше ГАЈЛЕ, затоа што матурираше како „МНОГУ ДОБАР“ поради 2 „двојка-та“ од „НАЦРТНА ГЕОМЕТРИЈА“, и не продолжеше да учи „ЗА СЕБЕ“ и да стане тоа што стана, така и јас моите деца ги учам дека, „ЧОВЕКОТ УЧИ САМО ЗА СЕБЕ“.

А, на кој му смета „ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ“ - заклучете сами.

Добро бе па ни јас не знам никој во школово, ни имам врски, а ни никогаш не сум ги имала!!! Ни директор, ни родители, ни пријатели ништо. Цела година на скоро сите тестови математика имам 5ки ( освен на 1, ама на тој сите довија слаби), цела година се мачам за што? За на крај да ми дадат глупи прашања од кои пола не сме ги репавале, а неколку беа од тема што не сме ја земале ( јас ли сум крива за тоа?). + ние на тестови решаваме со дигитрон и со формули напишани на самиот тест ( не, не се врски и не учам во фризерско, во корчагин учам). И сега што сум јас крива што тие работи не ги знаев? И ми менува многу ова затоа што џабе цела година се мачев и завршив скрос одлична, кога некој ми доаѓа мене од министерсто и ми вика пу не важи, еве ти две нови слаби оценки.
--- надополнето: 27 мај 2013 во 16:48 ---
На нас, обичните граѓани, во оваа држава се ни е исто дали тестирањето ќе било ЕКСТЕРНО, или НЕ!

На мене, додека учев, сите тестирања ми беа „ЕКСТЕРНИ“!!!

Зошто?

Затоа што, ниту татко ми беше директор, ниту мајка ми професор, ниту „ВУЈКО МИ ВЛАДИКА“. Си учев „ЗА МЕНЕ“. И станав тоа што сум.

За жал, знам и такви, чии што „ВУЈКО БЕШЕ ВЛАДИКА“, татко им директор, мајка им професорка, и кои што добиваа оценки „ПОРАДИ ШКОЛАТА НА ВУЈЧЕ, ТАТО И МАМА“, и кои што и денес (за жал) се „ОВА, ОНА и ТОА“ и некој друг работи и наместо нив.

„Ама АКО“ (Пеперминт).
Мене и тоа не ми смета. Јас и си учев, а и си работам „ЗА МЕНЕ“.
И така, ги воспитувам и моите деца.

И сум „ЗАДОВОЛЕН СО СЕБЕ“.

Како што НИКОЛА ТЕСЛА, не го биеше ГАЈЛЕ, затоа што матурираше како „МНОГУ ДОБАР“ поради 2 „двојка-та“ од „НАЦРТНА ГЕОМЕТРИЈА“, и не продолжеше да учи „ЗА СЕБЕ“ и да стане тоа што стана, така и јас моите деца ги учам дека, „ЧОВЕКОТ УЧИ САМО ЗА СЕБЕ“.

А, на кој му смета „ЕКСТЕРНОТО ТЕСТИРАЊЕ“ - заклучете сами.

Добро бе па ни јас не знам никој во школово, ни имам врски, а ни никогаш не сум ги имала!!! Ни директор, ни родители, ни пријатели ништо. Цела година на скоро сите тестови математика имам 5ки ( освен на 1, ама на тој сите довија слаби), цела година се мачам за што? За на крај да ми дадат глупи прашања од кои пола не сме ги репавале, а неколку беа од тема што не сме ја земале ( јас ли сум крива за тоа?). + ние на тестови решаваме со дигитрон и со формули напишани на самиот тест ( не, не се врски и не учам во фризерско, во корчагин учам). И сега што сум јас крива што тие работи не ги знаев? И ми менува многу ова затоа што џабе цела година се мачев и завршив скрос одлична, кога некој ми доаѓа мене од министерсто и ми вика пу не важи, еве ти две нови слаби оценки.

Кој ти рече дека не примаат таму?Колку си сигурен? Целосно?
Јас ке ти кажам дека не е така.Кога моја пријателка се запиша таму,на Гоце Делчев во Штип.Ги гледавме резултатите на приманите студенти...веднаш до нив имаше податоци колку поени имаат и каква матура земале од средно образование...
Имаше и такви примани со што се со школска матура...не ке ме лажаат мене очите...И тоа на државен факултет,во голема заблуда си дечко дека не примаат.

Сама кажуваш - во Штип.. Прво прочитај што пишав, па реплицирај. Јас знам за во Скопје, диспензирани студии, по мојот смер Бизнис Логистика, нема со школска. Смерови смешни како гастрономија и кулинарство бла бла, можда има дека немаат доволна бројка.. Ако се запишале 20 души нормално дека ќе примат и со школска. Како и да е, прашај ја и другаркати, на државен универзитет ЗАДОЛЖИТЕЛНО мора да се има државната, дали си ја завршил пред запишување или во тек на студирање, мораш да ја имаш, во спротивно, не ти даваат диплома за завршено високо образование. Школската матура не е призната. Поздрав

колега ... ти немаше екстерно тестирање, а заврши факс ... што мора овие деца да имаат ... факултетот беше (сега не знам дали е ... некои викаат се купуваат дипломи на приватниве универзитети) филтер на тие што реално добиле оцена во средно од тие со врски ...

Ама не е исто за упис на факс. Некој со врски и поголеми оцени ќе влезе во државна квота, а друг со реални пониски оцени ќе мора да плаќа дупло ( а тоа во наши услови може да биде проблем), иако има повеќе знаење.

Ја отворив темава случајно и почнав да ја читам не дека многу многу постирам по форумов ама на вас морам да ви вратам. Ја прочитав само првата страна и забележав дека само некој си студенти или некој што завршиле пишуваат тука. Вас ве боли таквото за екстерното зашто вие сте завршиле и затоа не ви е гајле.
Екстерново за ништо не го бива и не треба да го има, ги знаете и вие причините.
И викате као демек не требало да се плашиме од екстерно или така некако јас иам слаби оценки и не ми е гајле ама додека другите деца кој биле оценувани во текот на целата година како на пример :
-Нивното знаење
-Активност
-Дисциплина
-Проекти и тн и тн.
Тие добиле 5ки, но сега тие треба да прават тест на целиот материјал што го учеле цела година како будали
сега пак истото треба да го учат тоа и за тоа е даден рок од 5-6 дена да научиш, пред тестирањето, доколку не добие 5ка неговата оценка ке биде намалена, фер е тоа? Доколку некој што цела година си го дрвел ЦЕЛА ГОДИНА седне сеа пред екстерново ќе најде прашања ке научи ке препише и ке добие 5ка и неговата оценка од 2ка ке биде 4ка за крај, кажете дали е овоа нормално?
И дали знаете кој стрес е тоа за тие одличните деца кој стварно ги заслужиле 5ки?

Да бевте во средно моментално ќе сватевте ама вие сте завршиле пред сите овие срања и сеа тука серете дека не било ништо.

Еми наместо да се официјализира и стандардизира тај начин на оценувајне, администрацијата си го зима полеснио пат.
Плесни и тест и нек се сликат.. :D:D:D:D

Тава целото е мачкајне очи, демек ја видејте не нешто прааме, играме си образование, играме си одбрана, играме си политика, играме си држава... После се чудеме оти никој не не сфаќа озбилно. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

Тава целото е мачкајне очи, демек ја видејте не нешто прааме, играме си образование, играме си одбрана, играме си политика, играме си држава... После се чудеме оти никој не не сфаќа озбилно. :icon_lol::icon_lol::icon_lol:

поради сите нелогичности за овој тест изнесени погоре од другите форумџии, ми доаѓа заклучок дека не би испаднал реален овој тест ... можни се киксови, трема, цел материјал итн. ... не сакам да помислам дека се прави тестов од задни намери ... најдобро е наставниците да не пишуваат оцени, туку секој месец да има екстерно и таа оцена да ја има ученикот ... тука нема врски ...

Самите тие шо полагат екстерно го почнаја ова. Пробват да изиграват нешто демек многу тешко ова она и кажват прашања „шо се паѓат“ . Е сега тие ко си терат мајтап и ко не ги боли стојко за то, мене па ич не ми е гајле. И да, ние шо пишиме имаме завршено средно, ама полагавме матура, шо е многу потешко од ова и е многу позначајна оценката на то отколку на ова тестирање. Место да се бунат да се укини матурата, тие се бунат за еден обичен тест за една година. Тие шо си учеле редовно и шо си заслужиле 5ки нема да имат проблем, еднаш ќе прочитат и пак ќе го знат цел материјал.

поради сите нелогичности за овој тест изнесени погоре од другите форумџии, ми доаѓа заклучок дека не би испаднал реален овој тест ... можни се киксови, трема, цел материјал итн. ... не сакам да помислам дека се прави тестов од задни намери ... најдобро е наставниците да не пишуваат оцени, туку секој месец да има екстерно и таа оцена да ја има ученикот ... тука нема врски ...

Реален тест... Пфффффффф.... Тава ти е неспособна администрација да си тера жртвено јагне зашо работите у образованието са едно големо срање.... Некој мора да има крив.... У овај случај учителите и учениците... Они са криви оти целио образовен систем е неспособен...
Иако локалните политичари си играт шах со истите тија учители, се праќат деца да лепат/кинат плакати за у замена да има петка или нема испитувајне... После тури ги тука и амбициозните родители шо свесно си ги уништуват мозоците на сопствените деца....
И на крај тури ги учителите шо са регрутирани да бидат партиски војници заради страх од сопствената егзистенција...

И на цело тава тури еден неструктуиран, недонапишан, недоквакан, недефининиран, неподвижен, стегнан, нерационален и популистички образовен систем, шо креира закржлавени деца и ги уче на некакви лажни вредности.... И за целио процес да биде транспарентен, тури екстерни тестове.... За да биде божествената комедија комплетна... :facepalm::facepalm::facepalm:

Смешки....

Најголемио проблем у целата равенка е шо водачите и администрацијата са производ на тај социјално/образовен систем... И целото е еден магичен круг, без почеток, без крај, и безизлез до бескрај.... :)
--- надополнето: 28 мај 2013 во 13:31 ---

Тестирајнето не е проблем. Проблемо са трајните импликации од тај резултат (шо најчесто ќе е нереален)... :)

кога полагав јас матура ретардираните професори ни направиа таква еуфорија како сега што повеќето од учениците беа исплашени како да е крај на светот ...
Кога јас полагав матура Македонски јазик имавме ретардиран текс за кафе
па и да си ретардиран ке ја поминеш матурата ...
Трето: професорите во средните и основни школи се едни од нај идиотски створења што може да постојат, место да пробаат менталитетот да се смени на учениците и да ги мотивираат да научат нешто тие поготово само читаат од учебник и ке дадат некоја домашна задача се разбира ако не е ретардиран ученикот со општо знаење ке добие двојка но тоа не е доволно да се изгради младината да биде интелектуална
Кога ке видам каква младина има ми иде да земам пиштол и како на филмот God Bless America би идел низ цела држава и би ги убил
Јас имав проблем каде што малку покасно сфатив дека без памет за џабе си богат кога ако немас памет немаш ништо
А на копиљациве сега само во памет им е како да им влезе кур у пичка (за девојчињата)
а за машките Тренерка Срил и криминал

Речникот ти е прилично симптоматичен.
И болдираното и подвлеченото.
Сигурно е до образованието :)

Ајде сите в соба да учите. Чудо големо измисливме. Од кога има ес еј ти ехехееее

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom