Мислењето на Македонците за добрите односи со соседните земји

• Креатор на темата Креатор на темата Bateman
  • Време на започнување Време на започнување

Со која соседна држава имаме најдобри односи

• Србија

Гласови: 87 74,4%
  • Бугарија

Гласови: 14 12,0%
  • Албанија

Гласови: 9 7,7%
  • Косово

Гласови: 6 5,1%
  • Грција

Гласови: 10 8,5%

• Вкупно гласачи
    117
Член од
23 ноември 2011
Мислења
14.322
Поени од реакции
32.864
dc.jpg

Институтот во вториот дел од телефонското истражување, спроведено помеѓу 17 и 21 мај 2013 година, на 1050 испитаници, реализира анкета која се состоеше од неколку прашања за релациите на Македонија со земјите од опкружувањето, меѓу кои особено беа интересни перцепциите на македонските граѓани во однос на соседите, а особено во пресрет на јунскиот извештај за Македонија од страна на европската комисија и добрососедските односи, кои дел од земјите од нашето опкружување ги наметнуваат како клучни за нашиот напредок на патот кон ЕУ.
Како што беше наведено и во вчерашното соопштение, ова истражување беше спроведено според стадардизиран прашалник и врз основа на стратификуван примерок кој е репрезентативен за населението во Република Македонија. Во примерокот беа запазени демографските специфики на населението (полова структура, старосни групи, степен на образование и етничка припадност), а беше направена и соодветна поделба на испитаниците според местото на живеење.
di.jpg

di2.jpg

di3.jpg

di4.jpg

Што мислите за оваа анкета. Според мене е релевантна, реално со Србија имама најмалце проблеми и нерешени прашања денес, значи не зборувам за настани во историјата, освен црковниот проблем, други отворени прашања не постојат.

Еве нека има анкета и на темава да видиме дали и членството на форумот се согласува со ова истражување

Мислам дека тој академик ( му го заборавив името и презимето ) потенцираше дека најголема опасност доаѓаат од Бугарија и Албанија.

Мислам дека тој академик ( му го заборавив името и презимето ) потенцираше дека најголема опасност доаѓаат од Бугарија и Албанија.

Како од Бугарија доаѓа опасност не ми е јасно? Ни донираа тенкови кои ги користевме 2001 па дури и се понудија воено да помогнат и пак од Бугарија опасност доаѓала. Србија и Бугарија ни доаѓаат ко природни сојузници без оглед на тоа колку отворени прашања имаме со нив.

реално кога би бил измеѓу луѓе од овие нации србите ги осеќам како најблиски,иако ме нервираат некој типични српски карактеристики..

Од секаде доаѓа опасноста , кога сме слаба и ненаоружана држава

За Албанците „најнедобра“ земја е Грција. :cautious:
Пред Србија? :eek:
Ма немој да ме јебеш. Вакви институти се само за фингирани политики. Демек „еве сите Грција ја мразиме“.

Како од Бугарија доаѓа опасност не ми е јасно? Ни донираа тенкови кои ги користевме 2001 па дури и се понудија воено да помогнат и пак од Бугарија опасност доаѓала. Србија и Бугарија ни доаѓаат ко природни сојузници без оглед на тоа колку отворени прашања имаме со нив.

Според мене и од Грција неаме толкава закана,и сите овие земји само политички лаат.. Нас заканата ни е внатре и таа е реално осварлива,грците да сакаа/можеа до сеа 5 пати ќе не изгазеа со тенкови. Џабе цела државна политика е наоштрена кон грција а имаме тумор од внатре :)

Епа, кога немаме памет правилно да ги искористиме, а и не е само тоа ..

Да?
Многу се паметни они се понудија да точно , но и уштеднаш ќе се повтореше историјата и ќе си закачеа примат како наши ослободители :cautious:

Според мене и од Грција неаме толкава закана,и сите овие земји само политички лаат.. Нас заканата ни е внатре и таа е реално осварлива,грците да сакаа/можеа до сеа 5 пати ќе не изгазеа со тенкови. Џабе цела државна политика е наоштрена кон грција а имаме тумор од внатре :)
Со Грција немаш проблем, затоа што немаш ни грчко малцинство во Македонија. Да го имаше друга песна ќе беше.Плус, Православието направило некој баланс да не дојде до некои поголеми судири.

Нормално е Македонците да гласаат повеќето за Србија, Хрватска, Словенија, па и Бугарија, затоа што не поврзуваат многу заеднички семејни врски кроз историјата како и словенството и лингвистиката.

Ние можеме до утре да се плукаме и навредуваме со Срби и Бугари, но кога ќе дојде време за брак и оформување семејство никој не би бил против, затоа што не спојуваат многу повеќе заеднички работи генетски и природни работи отколку незаеднички. Со Шиптарана , Турци и Цигани е сосема друга работата, затоа што со нив ние не припаѓаме на иста лингвистичка и расна група, а плус и религиозна.
Ок е све то, ипак сум против да не се мешаме и со срби и со бугари иако со вторите како и да не се мешаме значително.

Ок е све то, ипак сум против да не се мешаме и со срби и со бугари иако со вторите како и да не се мешаме значително.

Не збори вака нема да можам женска више да си фатам Македонка :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom