- Член од
- 5 јануари 2008
- Мислења
- 2.811
- Поени од реакции
- 3.068
ај вака, треба да стигнеш до Штип пешки и секој следен чекор ти е половина помал од тој претходно, за колку време ќе стигнеш во Штип ?

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ако ти е Штип подалеку од 2 чекори , никогаш.ај вака, треба да стигнеш до Штип пешки и секој следен чекор ти е половина помал од тој претходно, за колку време ќе стигнеш во Штип ?![]()
(ако не е за овде темава, слободно преместете ја)
Точка "А" и точка "Б".
Најкраток пат од една до друга точка би била меѓусебната права линија (барем според познатите закони на физиката. Или не?)
Колку точки има на на таа линија? Бесконечно? Зашто, ако е така, кога јас онака смален би одел од точка на точка, би одел бесконечно, бидејќи има бесконечно точки. Зарем се е до големината? Јас, онака во нормална големина сега од "А" до "Б" би отишол со еден чекор или еден ден одење, а малечок и ништожен нема да стигнам никогаш? Оти, ако има бесконечно точки, тогаш мојот пат од едната до другата одредена точка би одел бесконечно, а ако ги има, на пример 6, 11 или 540002321564951230231651610000021155125648654756156у3пм, пак би одел зависно од растојанието, ден или петсотини години, па макар и со трчањесепак ќе има крај.
Значи, бесконечност, не од овде и до бескрај, некаде, таму далеку,
туку овде на масава, помеѓу две точки или еве на пример, помеѓу двеве копчиња, на пример од "А" до "S".
Бесконечно многу математичари влегуваат во бар. Првиот порачува едно пиво, вториот порачува половина пиво, четвртиот четвртина пиво, итн. Барменот вади 2 пива, а математичарите викаат „Тоа е сѐ што ни даваш? Колку пијани очекуваш да бидеме од тие 2 пива?“, Барменот одговара „Ајде момци, треба да си ги знаете лимесите“.
Точка "А" и точка "Б".
Најкраток пат од една до друга точка би била меѓусебната права линија (барем според познатите закони на физиката. Или не?)
Колку точки има на на таа линија? Бесконечно? Зашто, ако е така, кога јас онака смален би одел од точка на точка, би одел бесконечно, бидејќи има бесконечно точки. Зарем се е до големината? Јас, онака во нормална големина сега од "А" до "Б" би отишол со еден чекор или еден ден одење, а малечок и ништожен нема да стигнам никогаш? Оти, ако има бесконечно точки, тогаш мојот пат од едната до другата одредена точка би одел бесконечно, а ако ги има, на пример 6, 11 или 540002321564951230231651610000021155125648654756156у3пм, пак би одел зависно од растојанието, ден или петсотини години, па макар и со трчањесепак ќе има крај.
туку овде на масава, помеѓу две точки или еве на пример, помеѓу двеве копчиња, на пример од "А" до "S".
Точка = 0 димензии
Линија = 1 димензија
Облик (пр. квадрат) = 2 димензии
Колку точки има на правата е безмислено прашање. Исто како да прашаш колку линии има во квадратот.
Твоето смалување исто е без поента. Бидејќи ти така 3-димензионален ќе патуваш од точка на точка (0-димензионални) по една линија (1 димензионална).
Не е битно колку ќе се смалиш, за да патуваш бесконечно треба да изгубиш димензии.
Има и различни типови на бесконечност. На пример множеството природни броеви (N) има бесконечно многу членови. Множеството Z ( цели позитивни и негативни броеви ) исто така има бесконечно многу броеви, ама се вели дека Z е поголемо од N (односно Z го содржи N).
Бесконечно не е број,мислам дека кој не учел лимеси не може да ја сфати поентата на бесконечното.
Да, ама ако ти се "смалиш" се смалуваат сите параметри,просторот околу тебе се смалил и пак си на исто. Не може ти да се смалиш само а се околу тебе да остане статично.Нормално дека во тој случај никогаш нема да стигниш од точка А до точка Б.
Бонус вицов како нарачан:
Бесконечно многу математичари влегуваат во бар. Првиот порачува едно пиво, вториот порачува половина пиво, четвртиот четвртина пиво, итн. Барменот вади 2 пива, а математичарите викаат „Тоа е сѐ што ни даваш? Колку пијани очекуваш да бидеме од тие 2 пива?“, Барменот одговара „Ајде момци, треба да си ги знаете лимесите“.
Инаку, колку што разбрав, ни Планковата должина не е докажана, ниту лимесите. Се некои теории, се некои приближни вредности без доказ. А и самиот факт што овде читам разни гледишта, значи ништо не е докажано, зашто ако е, ќе е една вистина и нема што да се замараме со муабети![]()
Веројатно мешам баби и жабиПатем, она со смалувањето беше на шега, требаше да биде духовито, но не знам зошто ако се смалам јас, треба да се смали и се друго? А и можеби некој ден ќе можам да се смалам, а?
Микроскопски феномен со макроскопски пристап. Микро, макро. Можеби функционираат секој со свои закони, но не можам да прифатам дека се независни.
Инаку, колку што разбрав, ни Планковата должина не е докажана, ниту лимесите. Се некои теории, се некои приближни вредности без доказ. А и самиот факт што овде читам разни гледишта, значи ништо не е докажано, зашто ако е, ќе е една вистина и нема што да се замараме со муабети
--- надополнето: 23 мај 2013 во 15:43 ---
А, математичарите биле голем, помал, мал, најмал и така натака? ...
Све е докажано, само некој не сака да чита и да се образува.
Чим ме прашуваш за вицот не си учел лимеси и не ја сфаќаш поентата. Кое одделение си уствари? Без навреда, ме интересира.
Кое одделение сум. Ам, мама знае.
Која забелешка. Ме оцени, абе, мајмун ме направи. Ја сфати ли ти поентата? Но, како и да е. Не е проблем.
Едно знам, а тоа е дека не се расфрлам овде со туѓи теории, дијаграми, формули и останати игли за плетење. Добро, понекогаш и си правам луксуз да си размислувам по нешто со мојот малокалибарен орган кој кај останатите луѓе го нарекуваат мозок, но кај мене е очигледно во малку подзаостаната фаза. Не... мноооого подзостаната фаза. Ама, добро. Пак знам една работа. А тоа е тоа дека не знам ништо. Знам дека е така. Затоа и си прашав уште на почеток. Навредив некого? Никому не се спротивставив. И уште нешто. Дали некој сака да научи нешто? Мајката...кај пак тука ме оцени. Учам секој ден, а за право, научив и од некој од постовите. Супер. Тоа ми беше целта. Учам јас уште и ќе учам. Ама знам уште една работа: секогаш ќе си го задржам правото и да си го сменам мислењето. Затоа учам. Да научам ново. Јас сум спремен да прифатам и нови работи.
И форумов го сфаќам како место каде нешто навистина може да се поднаучи, да се разгледаат туѓите мислења и слично. Ја започнав темата, ширете ја. Тука сме.
Ај, поздрав.
Знаете кое прашање ме има замарано?
Дали бесконечноста всушност постои во реалниот, материјалниот свет? Бесконечноста секако постои теоретски и во математичките изрази. Но дали некаде во универзумот постои нешто што е бесконечно: дали бесконечно малко, или бесконечно големо итн?
Може да бидам грешка разбран и ќе си рече некој што му е на овој, но ако треба повеќе ќе дообјаснам .![]()
Знаете кое прашање ме има замарано?
Дали бесконечноста всушност постои во реалниот, материјалниот свет? Бесконечноста секако постои теоретски и во математичките изрази. Но дали некаде во универзумот постои нешто што е бесконечно: дали бесконечно малко, или бесконечно големо итн?
Може да бидам грешка разбран и ќе си рече некој што му е на овој, но ако треба повеќе ќе дообјаснам .![]()
Точка "А" и точка "Б".
Точка "А" и точка "Б".