Бесконечност

• Креатор на темата Креатор на темата птр
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
5 мај 2009
Мислења
42
Поени од реакции
16
(ако не е за овде темава, слободно преместете ја :cuc: )

Точка "А" и точка "Б".
Најкраток пат од една до друга точка би била меѓусебната права линија (барем според познатите закони на физиката. Или не?)
Колку точки има на на таа линија? Бесконечно? Зашто, ако е така, кога јас онака смален би одел од точка на точка, би одел бесконечно, бидејќи има бесконечно точки. Зарем се е до големината? Јас, онака во нормална големина сега од "А" до "Б" би отишол со еден чекор или еден ден одење, а малечок и ништожен нема да стигнам никогаш? Оти, ако има бесконечно точки, тогаш мојот пат од едната до другата одредена точка би одел бесконечно, а ако ги има, на пример 6, 11 или 540002321564951230231651610000021155125648654756156у3пм, пак би одел зависно од растојанието, ден или петсотини години, па макар и со трчање :) сепак ќе има крај.
Значи, бесконечност, не од овде и до бескрај, некаде, таму далеку,
туку овде на масава, помеѓу две точки или еве на пример, помеѓу двеве копчиња, на пример од "А" до "S".

И за што ќе збориме во темава не разбрав?

(ако не е за овде темава, слободно преместете ја :cuc: )

Точка "А" и точка "Б".
Најкраток пат од една до друга точка би била меѓусебната права линија (барем според познатите закони на физиката. Или не?)
Колку точки има на на таа линија? Бесконечно? Зашто, ако е така, кога јас онака смален би одел од точка на точка, би одел бесконечно, бидејќи има бесконечно точки. Зарем се е до големината? Јас, онака во нормална големина сега од "А" до "Б" би отишол со еден чекор или еден ден одење, а малечок и ништожен нема да стигнам никогаш? Оти, ако има бесконечно точки, тогаш мојот пат од едната до другата одредена точка би одел бесконечно, а ако ги има, на пример 6, 11 или 540002321564951230231651610000021155125648654756156у3пм, пак би одел зависно од растојанието, ден или петсотини години, па макар и со трчање :) сепак ќе има крај.
Значи, бесконечност, не од овде и до бескрај, некаде, таму далеку,
туку овде на масава, помеѓу две точки или еве на пример, помеѓу двеве копчиња, на пример од "А" до "S".

Еве ти одговор на прашањето

http://en.wikipedia.org/wiki/Planck_length

И за што ќе збориме во темава не разбрав?
Ха, ха, не разбрав ни јас. Еве, на пример, има ли навистина бесконечно точки на една замислена линија помеѓу "А" и "Б". Ако се бесконечно, тогаш и растојанието помеѓу нив нема крај. Некако мислам дека сепак не се бесконечно. Мора да ги има на број.

Чекај малце сеа , значи ако А точката е земјава на пример а Б точката е месечината ти тоа растојание ќе го поминеш за определено време ама ако точката Б е да речиме 10 светлосни години ти никогаш нема да стигнеш ( барем не со сегашнава технологија ) затоа што универзумот се шири со огромна брзина :)

И некако не можам да те сватам што точно прашуваш

Чекај малце сеа , значи ако А точката е земјава на пример а Б точката е месечината ти тоа растојание ќе го поминеш за определено време ама ако точката Б е да речиме 10 светлосни години ти никогаш нема да стигнеш ( барем не со сегашнава технологија ) затоа што универзумот се шири со огромна брзина :)

И некако не можам да те сватам што точно прашуваш

Ха, ха, не разбрав ни јас. Еве, на пример, има ли навистина бесконечно точки на една замислена линија помеѓу "А" и "Б". Ако се бесконечно, тогаш и растојанието помеѓу нив нема крај. Некако мислам дека сепак не се бесконечно. Мора да ги има на број.

Еве ти ја тоќката А .......... кога ќе ја пронајдеш крајната тогаш е тоа конечен а се до тогаш е се бесконечно :);)

Бате времето и просторот се повеќе поврзани од што мислиш :)

Нема помало нешто од Планкова должина така да одредена отсечка од 2цм има 2Х10^30 Планкови должини.Нема бесконечност.

Терминот точка не го сфаќаш. Точката нема димензии, таа е локација/место.

A point is an exact position or location on a plane surface. It is important to understand that a point is not a thing, but a place. We indicate the position of a point by placing a dot with a pencil. This dot may have a diameter of, say, 0.2mm, but a point has no size. No matter how far you zoomed in, it would still have no width. Since a point is a place, not a thing, it has no dimensions.

Затоа може да се каже дека има бескрајно многу точки помеѓу две зададени точки. Се мери права линија помеѓу двете координати, точките како точки не постојат.

Она што ти го објасни за линијата оградена со две точки А и Б, се нарекува отсечка. Една од карактеристиките на отсечката е нејзината должина. Сега од чисто математички аспект една отсечка , како множество, има бесконечен број на точки , но границите на истото множество се јасно утврдени. Во случајот твој од точка А до точка Б. Така да отсечката АБ има бесконечно многу точки и константна должина L.
Во пракса, во реалниот свет, најчесто применуваме дискретни вредности со што нештата се поедноставуваат.

Точката нема одредена големина, ширина, должина, висина. Можеби зборчето точка не е соодветно за изразот но така се нарекува. На пример, помеѓу две точки А и Б има 2 цм. Меѓу нив велиме дека има бесконечно многу точки. Зошто? Затоа што може да ставиме точка на 1.2342435465435673658633462752 цм.
После да ставиме точка на 1.43565745645 цм. па точка на 1.234 цм. Растојанието од 2 цм може да го поделиме на бесконечно многу делови и затоа се вели дека има бесконечно многу точки. Се разбираме ?

Точката нема одредена големина, ширина, должина, висина. Можеби зборчето точка не е соодветно за изразот но така се нарекува. На пример, помеѓу две точки А и Б има 2 цм. Меѓу нив велиме дека има бесконечно многу точки. Зошто? Затоа што може да ставиме точка на 1.2342435465435673658633462752 цм.
После да ставиме точка на 1.43565745645 цм. па точка на 1.234 цм. Растојанието од 2 цм може да го поделиме на бесконечно многу делови и затоа се вели дека има бесконечно многу точки. Се разбираме ?

Нема бесконечно многу делови, затоа што нема помал дел од Планкова должина.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom