Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
............со со тие две најголеми вероиповести во светот.
Две најголеми велиш во свтот? Хаха, да ми е да знам од каде таков податок.
Статистиката вели вака.

1. Муслимани 1,3 Милијарди
  2. Католици 1,1 Милијарди
  3. Хиндуисти 1 Милијарда
  4. Протестанти 650 Милиони (не рачунајќи Мормони, Јеховини сведоци и сл.)
  5. Кинески религии (Конфучијанизам, Таоизам...итн) 400 Милиони
  6. Будисти 380 Милиони
  7. Православни 230 Милиони
И на тоа уште 1,1 милијарда нерелигиозни. Не ми се чини дека бројчено пред православни е “2“ иако малку личи на “2“.

Де бе чоек, ти ме обвини дека не сум кажувал каде е мојата црква и што како верувам (и покрај тоа што ме немаше до сега прашано)

Иако ме потценуваш како дете Знам за тебе повеќе од колку што мислиш дека јас знам.Веќе ми беше јасно за товјата дејност и цел на форумов уште по твоите пп пораки кој беа многу учитливи и пристојни но кога начека одбивност веднаш се префрли на арогантност и осуда што таков човек не личи на Христијанин пријателе.

Чоек значи многу си добар и познат во тоа што ги извртуваш работите и ги насочуваш во сопствена корист.Ако сите во твојата заедница се такви луѓе како тебе однапред ми е јасно за кого станува збор.Сето тоа од тебе е одраз на Лицемерие,Завист,Цинизам ѓаволски особини.
Но сепак со вистинско лице си ја преставуваш твојата заедноца го ценам тоа.

Јас одма ти дадов веб страна со цела доктрина за нашите верувања, контакт телефон, мапа за локација, фејсбук фан страна каде што имаш тековни информации што се случува секоја недела итн. Транспарентност и отвореност до даске. Имаш и фотографии од редовнтие посетители.. фалат уште броевите на нивните лични карти таму. Али ако треба и тоа ќе ставиме, само да не не обвинуваат некои како тебе дека сме се криеле, небаре има од што да се криеме.

Линковите што ми ги даде ни еден не работеа освен мапите на една мала градбичка во Дебар маало.Ми се фалеше дека сте многубројни а во тоа не знам дали ќе соберат ни 30 луѓе.Дали таа градба ви е престанвишто во населбата,градов или пак државава?

Е сега ја те прашувам истото. Ајде ти пиши каде се наоѓа твојата црква, црквата каде што служиш, си ја негуваш својата вера, одиш на заеднички молитвени состаноци, каде што се причестуваш итн. Баш ме интересира и кога (во кои термини) имате богослужби, поуки, молитвени состаноци и сл. Зошто не пишуваш? Зарем се срамиш од својата црква? Или можеби има нешто таинствено таму?

Не ме шибај дека не знаеш каде се наоѓат црквите на МПЦ.Тоа ти е исто како да не знаеш каде ти е маркетот во кој идеш денеска да си купиш лепче.
Ако се праиш толку мутав што очигледно не си и си решил да се покаеш и да тргнеш кон нормално и правоверно верување пиши во која населба живееш па ќе те упатам во таа населба каде да одиш.
Зошто ме обвини дека не си ми одговарал на сите мои прашања и ме укоруваше за моето верување па еве повторно ќе те прашам:

Што треба да направам на твојот правоверен начин;
нормално по верски нагодувања

1.Што треба да се направи за човек да се крсти.

2,Што треба да се направи при венчавање.

3.Како да се покаеме и да знаеме дека гревовите ни се простени.

4.Што кога човек ќе умре.

И кој и како ги обавува овие активности кај вас...
Овие прашања никаде не ми ги одговори или одбегна или не знаеше?

Ќе ве молам без цитати од ПП (приватни пораки).
Форумов е јавно место, и нема потреба да се прикажуваат приватни пораки. Затоа и самите по себе ги викаме ПРИВАТНИ, а не јавни.
Дај, не ја злоупотребувајте мојата толерантност.
Во иднина, не сакам да видам привата порака - прикажана овде. Ќе делам казнени, па и банови.
Фала однапред.

И потоа следеа моите одговори и твоите дополнителни прашања. Јас сум си искрен, директен и секогаш поткрепен со Божјото слово во моите христијански аргументации. Кога на луѓето им одговара кажаното, тоа го толкуваат како „учтивост, добар одговор“, а кога не им одговара го нарекуваат „арогантност, осуда и сл.“ Класика.
Впрочем така беше и со Христос. Кога Исус им збореше за убавите работи, за љубовта Божја, за простувањето, за милоста, кога им даваше леб, кога ги лекуваше, сите го сакаа, го следеа, му ги „лајкнуваа“ коментарите, викаа Осана Осана.. но кога Исус почна да им зборува директно за гревовите што ги прават, за промените што треба да ги направат, за пеколот, тогаш мнозинството луѓе почнаа да го нарекуваат опседнат од демон, богохулник, велеа: Распни го!, Распни го! и сл.

И повторно се ставаш на местото на светител,што тоа сведочи на секта.

Абе јас не те прашувам која е најблиската православна црква до мене. Си ги знам јас православните храмови низ Скопјево многу добро. Јас те прашувам каде се наоѓа твојата црква, црквата каде што служиш, каде што си ја негуваш својата вера, каде што веројатно одиш на заеднички молитвени состаноци, каде што се причестуваш итн. Баш ме интересира и кога (во кои термини) имате богослужби, поуки, молитвени состаноци и сл. Толку ли е тешко да се одговори на тоа прашање? Кога ти ме праша за тоа, јас ти одговорив за 2-3 минути. Зошто и ти не одговориш толку брзо?

Зошто очекуваш одговор кога однапред се знаат твоите цели дека служат за исмејување и омалажување.Тоа е прашање што Бабичката што палела свеќа ќе го знае.Ти всушност сакаш да го знаеш што јас правам и каде одам.Во Црква е одговорот.

Де бе чоек, ти ме обвини дека не сум кажувал каде е мојата црква и што како верувам (и покрај тоа што ме немаше до сега прашано)Али ако треба и тоа ќе ставиме, само да не не обвинуваат некои како тебе дека сме се криеле, небаре има од што да се криеме.

Што треба да направам на твојот правоверен начин;
нормално по верски нагодувања

1.Што треба да се направи за човек да се крсти.

2,Што треба да се направи при венчавање.

3.Како да се покаеме и да знаеме дека гревовите ни се простени.

4.Што кога човек ќе умре.

И кој и како ги обавува овие активности кај вас...
Овие прашања никаде не ми ги одговори или одбегна или не знаеше?

И сега повторно и повторно.
Не даваш одговори.и повторно она протестански цинизам набедуваш.Многу лукаво од тебе.
--- надополнето: 22 мај 2013 во 22:44 ---
Чорбаџија ако не знаеш како да ми одговориш тогаш молчи и не пишувај п уште и во пп ми ги откриваш пораките се додека не те открив дека ловиш луѓе овде и ги одвраќаш од вистинската вера.
Тогаш повели ПИШИ ШТО ВИЕ ПРАВИТЕ ТАМУ ВО ДЕБАР МААЛО.?
Нормално ако не сте секта па има нештоо што не е за на јавност.?
Можеби во Сабота навечер правите сексуални одредби во чест на вашата црква.?
Мислам дека овие беа Саботарите.
Ти во кои спаѓаш?

се додека не те открив дека ловиш луѓе овде и ги одвраќаш од вистинската вера.
Зошто воопшто се нарекува "вера" ако има вистински и лажни? Верувањето е верување, како може да се дели на вистинско и лажно? Со што ќе го поткрепиш кога е субјективно убедување?

Зошто воопшто се нарекува "вера" ако има вистински и лажни? Верувањето е верување, како може да се дели на вистинско и лажно? Со што ќе го поткрепиш кога е субјективно убедување?
Со вистината. Секогаш со вистината. Едната права, божествена вистина.
Среќен роденден.:D

Иако ме потценуваш како дете Знам за тебе повеќе од колку што мислиш дека јас знам.Веќе ми беше јасно за товјата дејност и цел на форумов уште по твоите пп пораки кој беа многу учитливи и пристојни но кога начека одбивност веднаш се префрли на арогантност и осуда што таков човек не личи на Христијанин пријателе.

Ти беше тој што прв ми прати приватна порака мене, а не јас тебе. Значи тоа беше твоја дејност и твоја цел, а не моја.
И потоа следеа моите одговори и твоите дополнителни прашања. Јас сум си искрен, директен и секогаш поткрепен со Божјото слово во моите христијански аргументации. Кога на луѓето им одговара кажаното, тоа го толкуваат како „учтивост, добар одговор“, а кога не им одговара го нарекуваат „арогантност, осуда и сл.“ Класика.
Впрочем така беше и со Христос. Кога Исус им збореше за убавите работи, за љубовта Божја, за простувањето, за милоста, кога им даваше леб, кога ги лекуваше, сите го сакаа, го следеа, му ги „лајкнуваа“ коментарите, викаа Осана Осана.. но кога Исус почна да им зборува директно за гревовите што ги прават, за промените што треба да ги направат, за пеколот, тогаш мнозинството луѓе почнаа да го нарекуваат опседнат од демон, богохулник, велеа: Распни го!, Распни го! и сл.

Но не си единсвен на форумот што кога ќе се најде во аргументиран ќорсокак, од темата на дискусија преминува на лични напади, оцрнување на личниот кредибилитет на соговорникот, притоа служејќи се со клевети и дезинформации. Не паѓам јас на тоа ниво.

Линковите што ми ги даде ни еден не работеа

Сега ги проверив. Сите работат, освен првиот кој од некоја причина не се отвара кога ќе кликнеш на него, но ако го копираш во посебен прозорец си работи. Или најдобро напиши го самостојно, името е лесно: www.crkva.org.mk

пиши во која населба живееш па ќе те упатам во таа населба каде да одиш.

Абе јас не те прашувам кој е најблискиот православен храм до мене. Јас сум стар скопјанец и добро ги познавам православните храмови тука. Моето прашање до тебе е истото кое што ти ми го постави мене. Значи те прашувам каде се наоѓа твојата црква, црквата каде што служиш, каде си ја негуваш својата вера, каде што веројатно одиш на заеднички молитвени состаноци, каде што се причестуваш итн. Баш ме интересира и кога (во кои термини) имате богослужби, поуки, молитвени состаноци и сл. Зошто не пишуваш? Зарем се срамиш од својата црква? Или можеби има нешто таинствено таму?

Кога ти пиша (тука јавно на форумов) дека демек јас не сум кажувал каде одам и кои се моите верувања, јас за 2-3 минути ти одговорив детално, исцрпен одговор. А сега те прашувам тебе, а ти не одговараш.

И сега повторно и повторно.
Не даваш одговори

И згора на се јас испаднав тој што не дава одговори :) Иако сите те читаат како избегнуваш едно толку просто прашање, ти згора на тоа велиш дека јас сум тој што не дава одговори :)

Зошто Се што е протестанско се занимава со Православието и Католицизмот.
Постојат начини на живот и верувања кој не зближуваат и одалечуваат од Бога.Всушност тоа зависи колку е силна нашата вера кон самиот Бог.
Како што е Духовното верување.

Со вистината. Секогаш со вистината. Едната права, божествена вистина.
Среќен роденден.:D
Е да, ама верувањето е верување, не му треба доказ....мислам самиот поим "вистинска вера" е оксиморон, според што ќе одредиш вистинитост на верување?:)

П.С. Благодарам ;)
--- надополнето: 22 мај 2013 во 23:11 ---
Зошто Се што е протестанско се занимава со Православието и Католицизмот.
Постојат начини на живот и верувања кој не зближуваат и одалечуваат од Бога.Всушност тоа зависи колку е силна нашата вера кон самиот Бог.
Како што е Духовното верување.
На кој начин силината - јачината на верувањето во твојата замисла за Бог е аргумент за точноста на твоето верување наспроти нечие друго?
Може нечие детско верување во дедо мраз да биде далеку појако од твоето во христијанскиот концепт за бог, дали тоа го прави детското поточно од твоето?

Е да, ама верувањето е верување, не му треба доказ....мислам самиот поим "вистинска вера" е оксиморон, според што ќе одредиш вистинитост на верување?:)

П.С. Благодарам ;)
Ќе споредиш со фактите за нештото во кое веруваш.
Знаеш она "If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck."
Ај да не замарам многу со логика и така ова е подфорум религија.
;)

П.С. Благодарам ;)
--- надополнето: 22 мај 2013 во 23:11 ---

На кој начин силината - јачината на верувањето во твојата замисла за Бог е аргумент за точноста на твоето верување наспроти нечие друго?
Може нечие детско верување во дедо мраз да биде далеку појако од твоето во христијанскиот концепт за бог, дали тоа го прави детското поточно од твоето?

На начин на духовно верување.Извртувањето на вистината и поставувањето на сопствените телесни страсти и разум не значи дека твоето верување ќе биде силно ако сакаш твоето верување да биде силно божјите дела треба да зборуваат за тебе.

Верувањето во Дедо Мраз е супер но тоа не значи дека ќе ти донесе Подарок за Кристмас.:)

На начин на духовно верување.Извртувањето на вистината и поставувањето на сопствените телесни страсти и разум не значи дека твоето верување ќе биде силно ако сакаш твоето верување да биде силно божјите дела треба да зборуваат за тебе.

Верувањето во Дедо Мраз е супер но тоа не значи дека ќе ти донесе Подарок за Кристмас.:)
Ете духовната вистина на МIKI1 му открила дека планетава е стара 8000 години, и тој се останато смета за лага, по што тоа се разликува ова, од верувањето на некое дете во дедо мраз?
И верувањето во Исус е можеби за вас супер, но тоа нема да ја подмалади планетава, нели?

Ете духовната вистина на МIKI1 му открила дека планетава е стара 8000 години, и тој се останато смета за лага, по што тоа се разликува ова, од верувањето на некое дете во дедо мраз?
И верувањето во Исус е можеби за вас супер, но тоа нема да ја подмалади планетава, нели?

Нема да ја подмлади планетава бидејки човекот ја подмладува со самото раѓање на нови деца и тоа е дадено од дедо мраз односно од неговите родители(на детето мислам) но ќе ја подмлади душата и подарокот вечниот живот.
И мозокот не можеш да го видиш но го имаш и пред 8000 години го имал некој но не бил толку интелегентен како денес.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom