MEDDLE
уставен кривичар
- Член од
- 19 февруари 2008
- Мислења
- 1.995
- Поени од реакции
- 1.406
Нацијата неможе да е замислен термин.Тоа може да е замислен термин кај таквите како тебе што читаат малоумни брошури на анархисти коишто немаат никакво научно и природно објаснување.
Не е исто Кинез и Британец, не е исто Нигериец и Француз, не е исто Јапонец и Унгарец, а не е ни исто Арап и Кореанец. Сите народи имаат сопствени генетски, природни, психофизички карактеристики со коишто се развивале низ милениумите. Тие разлики ги создала природата, а не некаков економски и социјален систем.
Јас кога одам на улица веднаш знам кој е Швеѓанин, кој е Србин, кој е Јапонец, кој е Кореанец, кој е Нигериец и се останато, али незнам кој е комунист, социјалист или анархист.Социјалните вредности и системи ги создава човекот, али нацијата и расата ги создава природата. На Антартик нема национализам, затоа што нема ни луѓе.
Нацијата е измислен термин..
ДА не беше измислен, онда ќе имаше нација Хомосапиенс, Хомоеректус, Хомонеандерталис (шо е апсурдно само по себе)..
Да не беше измислен, онда сигурен сум дека ќе имаше нација Хурони, Шеени, Мохиканци, Инуити, Маи, Инки, Вавилонци, Јонци, Дорци, Еолци, Италци, Латини, Етрурци, Хуни.... и тако даље...
ама такво нешто нит имало нит постоело.. така да Нацијата е измислен термин не постар од 200 години.
А тоа што ти шеташ на улица и препознаваш кој е Кинез, кој србин, кој јапонец, кореец нигериец.. малу морген..
По што живти све ти на улица ќе ми познаеш од 3 - ца луѓе, од жолта раса, кој е Кинез, кој Кореец, а Кој Јапонец...? А кажи ми како ти ќе познаеш кој е Северно Кореец по националност, а кој Јужно Кореец понационалност?
И како жќе познаеш од двајца црнци кој е Нигериец, а кој од Гана со оглед да Гана и Нигерија се граничат една до друга? Онака од тепка, а?
И како ќе познаеш кој е по националност, Швеѓанин, Норвежанец или Финец.. Особено швеѓанин и Норвежќанец..
Замисли, имаш црномањаст чоек, со црна боја на кожа, еден чоек плавокос со плави очи, и еден со темна коса, бела боја на кожа и сини очи? Кој од сиве овие е Швеѓанин, Норвежанец, Финец и Нигериец по националност, а?