Може ли македонскиот маж самиот да издржува семејство денес?

• Креатор на темата Креатор на темата RocknRolaa
  • Време на започнување Време на започнување
Баба ми ми има дадено само еден совет во животот - Не се оставај без работа, никогаш. Колку и да имате, не знаеш што носи животот. (замислете жена родена во 30-тите години)
Таа како и сите жени од нејзино време беше домаќинка, и домаќинка си умре. И се радуваше на пензијата од мојот починат дедо само две години. Велам дека и се радуваше, колку и сурово да звучи ова, бидејќи како домаќинка која не заработува немаше право на ништо. Не беше секогаш така, се разбира, кога беше комунизам имаше, кога фати рецесија се намалија примањата на дедо а се зголемија трошоците. Е сега зошто немаше од кај да се крати, се кратеше од тоа што на баба и следува. Жената собираше денар по денар за да си купи фарба, да не и се смеат жените во црква дека таква оди во косата. Хулахопки во зима беше мисловна именка за неа, зошто нели еднаш треба да си купи хулахопки на 5 години. Дедо ми беше шеќераш, и беше забрането да се купуваат слатки/сокови и слични работи, се додека нему не му се пријаде. Колку пати знам ќе си собира едно по едно денарче, што останало кусур од пазар, за да си купи млеко да се напие. Сега сите ќе кажат, јас никогаш нема да ја оставам жена ми вака. Да де никогаш, се до моментот кога синот и снаата ќе останат без работа со две деца и сите пари нив треба да им ги даваш.
Затоа девојки, оставете муабетите на шовинистите овде кои сигурно имаат над 23 цм дужина од тестостеронот нивен. Биди си свој човек, заработувај си, како што кажа Леа за улошки бар да имаш. И ние сме биле деца, со двајца вработени родители, па ништо не ни фали. И се нервирам од муабети - кариера гради, не сака деца да гледа.... Каква кариера бре, шивака што е или чистачка?

Биди си свој човек, заработувај си, како што кажа Леа за улошки бар да имаш.

Неса, ова ме заинтересира чисто од практичен аспект. АКо немаш пари за влошки, можеш ли тампон да импровизираш од стар чорап или нешто слично (дапаче, со соодветна алатка за вметнување)?

Неса, ова ме заинтересира чисто од практичен аспект. АКо немаш пари за влошки, можеш ли тампон да импровизираш од стар чорап или нешто слично (дапаче, со соодветна алатка за вметнување)?
Да можеш, ние што сме ептен да не кажам „разонадени“ и овца си користиме....

Да можеш, ние што сме ептен да не кажам „разонадени“ и овца си користиме....
Ова е веќе идеја за цел нов бизмис. Кај е Лион кога е најпотребен?!

Ќе издржува ако зема плата над 400 евра. ;)
Можам да издржувам ако сака може да не оди на работа не и забранувам.
Самата треба да е свесна дека мора да работи, а не да бара пари од мажот.
Глупаво е секое утро мажот пред да оди на работа да му вика: јас ќе спијам ти остави ми 100 ден треба да купам нешто. Или на пријателките да и вика: не е дома за да ми даде пари неможам да дојдам со вас на шетање.

Зошто да седи дома затворена или времето да го губи за игри на фб, турски серии, ....
И после работа има време за овие активности. 8 часа на работа 10 за спиење и 6 и остануваат за шетање и за домашни работи. За еден час се се завршува сега барем има машини за перење додека е вклучена она ќе направи јадење и ќе исчисти. :icon_mrgr:

За децата има градинка таму ќе си играат со други деца, има време кога мајката да им посвети внимание.
Со одењето во градинката децата повеќе учат и веќе имаат другари.
Ова со мајката да седи дома и да чува деца ми изгледа како старомоден начин на живеење. На таквите жени нели им е досадно да седат дома? :icon_mrgr:

Можам да издржувам ако сака може да не оди на работа не и забранувам.
Самата треба да е свесна дека мора да работи, а не да бара пари од мажот.
Глупаво е секое утро мажот пред да оди на работа да му вика: јас ќе спијам ти остави ми 100 ден треба да купам нешто. Или на пријателките да и вика: не е дома за да ми даде пари неможам да дојдам со вас на шетање.

Ако некој го замислува вака бракот и заедничкото живеење, ич нека не почнува нешто. Без разлика дали тој и таа или пак и двајцата да работат, е во мала рака смешно да чека другиот да остави 100 денари. Ваљда не си ја носите целата плата во себе цело време - како трофеј.:D

Ако сака нека зема *100 дај боже да зема, јас и натаму продолжувам да работам. Доволно е цигарите и улошките да си ги извадам во месецот да не дојде ред да ми преречат. А дека ќе ти преречат ќе ти преречат кад тад во тоа биди сигурен.
И ова посветиле на децата ако идеш на работа демек на улица ќе ги оставиш. Децата треба да се социјализираат во градинка, до 3 саат и онака не се дома. Што би правела да не треба влакна да исправам?
А дали вие господине ако вашата жена зема *10 би останале дома?
Би работел нешто хуманитарно....би бил бејбиситер....би ја изненадувал позитивно сопругата секој ден како благодарност за нејзиниот труд...
Но сигурно нема да одам на работа и да и барам 1000 денари за да ставам бензин бидејќи мојата “голема“ плата не ми стасала.
Тоа ти е како ти носиш вода во филџанче а сопругот носи во кофа... што фајде од тоа. Барем биди храбра и признај си а енергијата вложи ја во нешто друго попаметно...бидејќи не е се во парите...нели :)

A зошто да неможе??

Освен ако не е ќопав, реатрдиран или Бугар.

Би работел нешто хуманитарно....би бил бејбиситер....би ја изненадувал позитивно сопругата секој ден како благодарност за нејзиниот труд...
Но сигурно нема да одам на работа и да и барам 1000 денари за да ставам бензин бидејќи мојата “голема“ плата не ми стасала.
Тоа ти е како ти носиш вода во филџанче а сопругот носи во кофа... што фајде од тоа. Барем биди храбра и признај си а енергијата вложи ја во нешто друго попаметно...бидејќи не е се во парите...нели :)
Жена незнае да преќути, тоа е една голема разлика од мажите. Времето во кое една жена би те ранела се брои во денови и месеци, а кај мажите во години. Остани ти дома да те рани жена, ќе видиш како низ нос ќе ти испадне и мајчиното млеко.
Боље 1000че носи си слушај што ти зборувам :)

Жена незнае да преќути, тоа е една голема разлика од мажите. Времето во кое една жена би те ранела се брои во денови и месеци, а кај мажите во години. Остани ти дома да те рани жена, ќе видиш како низ нос ќе ти испадне и мајчиното млеко.
Боље 1000че носи си слушај што ти зборувам :)

Није тачно! Јас имам огромна желба „да го ранам“. После нема да смее да ми писне затоа што фрлам пари за шминки и долен веш. :icon_lol:

Није тачно! Јас имам огромна желба „да го ранам“. После нема да смее да ми писне затоа што фрлам пари за шминки и долен веш. :icon_lol:
Пробај па кажи :icon_lol:

Нема полошо од тоа.

Поарно нека не пробува оти знам случаи каде им се заарнило на некои а веќе имаат дете па добро маж е не и бара за шминка ама за цигари и кладилница обавезно, понатаму сигурно ќе му се заарни да си го прчи а ваму жената да трча на две работни места.

Има праксава и случлаи каде па на некои жени им се заарни мажот да ги храни, ама овие затоа пак се суви(и под супервизија на свекор/свекрва и по четири месеца додека дојде мажјакот) освен оние другите open minded што се и тоа open бидејќи е празно:) .

Мене убаво ми рече госпоѓицата и тоа мајка на две деца од кои едното е 13 години.

Јас нели сакам ******* да го видам и ми треба љубов да водиме да се изебеме, ејј шест месеци чекам

Ова пред нова година беше кога се влажнеше само на идејата дека доаѓа мажот и од германија кој инаку работи гипс картон и вишокот саатници ги троши на убави украинки.

Уште не сум станал директор, иначе радо би. Дека не сакам децата да ми префрлаат што ќе немам да им дадам за било што понатаму, тоа е болно а и себично, зошто си правел ќејф на курот за да после некое невино суштество ги трпи твоите комплекси и фрустрации.
А деца ќе правам кога ќе живеам во Норвешка, овде само би се измочал.

Во суштина кажуваш дека си сексист, дека не веруваш дека мажите и жените се еднакво способни, односно мислиш дека жените се поспособни. Веруваш во gender roles и слични срања....
Не сум сексист, далеку сум од тоа. Секој е способен за се, само ако се сака.
А јас знам дека за некои работи сум подобра од било кој маж....

Детето си бара мајка зашто мајката е првата личност со која се поврзува, преку доењето. Кај знае мало бебе кој му е мајка кој му е тактко? На бебето му треба допир, внимание и се друго.... Ако можеш тоа да му го пружиш ќе те бара тебе.

Зар ти стварно мислиш дека со самото тоа што таа се родила како женско предодредена е да биде подобра чистачка? (како што самата кажа имала око за детали)
Бебето знае која му е мајка, ја чуствува по мирисот, затоа што таа го носела 9 месеци. И кога ќе се роди знае која му е мајка. Со прст секако дека не знае да покаже и да рече: Еј ти си ми мајка!
Не се поврзува првично преку доење, првата врска е преку папочната врвка. (Малку да те едуцирам, пошто гледам дека не ги разбираш овие работи).

А ти ако на домаќинската работа гледаш како на чистачка, алал да ти е. Ја жалам уште од сега таа што ќе ти биде жена. Знам дека не си женет, по ваквите твои ставови.
А око за детали имаат сите жени, не само јас.

Ме интересира уште ова. Ти уште живееш со твоите? Уште се криеш под сукњата на мајка ти и и ја цицаш дојката? Кога ќе излезеш од дома и кога САМ ќе почнеш да се грижиш за себе и да ги правиш САМ домаќинските работи, тогаш ќе правиме муабет. До тогаш, немам ништо што повеќе да ти кажам или објаснувам. Затоа што додека не почуствуваш на своја кожа, не знаеш како е.

Секој оној кој сака да го носи епитетот маж мора да е способен самиот да го издржува семејството. Ако сака жената да работи тоа треба да биде од причина што таа самата сака да работи а не од причина што тие пари што таа ке ги заработи се неопходни за егзистенција на семејството. Само ако човек самиот ја обезбедува егзистенцијата на семејството тогаш може да се чувствува како маж и столб на тоа семејство. Ако чека од жена му, пензијата на баба му, татко му, мајка му..... тој чувствува во себе дека неможе да се нарече маж. Прав маж ке најде начин да заработи, ако треба нема да спие и ке работи деноноќно ама ке заработи. Од мамини мази на кои не им се бендисува ни една работа мажи не бидува.....
За момент помислив дека зборуваш за Чак Норис.
И зошто побогу жената би морала да работи само ако и е кејф,а мажот ако не заработува 1000 евра месечно,не би можел да се нарече маж?Типично празен и излишен муабет....за пред кооперација.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom