Прашање за Христијанството III

• Креатор на темата Креатор на темата exlexmk
  • Време на започнување Време на започнување
Што означуваат за црквата знаците и гестовите на светците прикажани на иконите?
sveti-nikola1.jpg
images

Дали го знаете значењето на овие знаци?

За Христовата Црква овој симбол (што го прават со рацете) нема никакво значење. Тој симбол се среќава во будизмот (Muladhara mudra, Prana mudra, Pritvi mudra ). Значи најверојатно изработувачите на икони го позајмиле овој симбол од будизмот.

muladharamudrafl6.jpg
prithviig4.jpg
pranmudra.jpg
pranmudra18987jb1.jpg

file1910.jpg
file1911.jpg

file1909.jpg
file1912.jpg

giantbuddhastatuejapane.jpg

codex95o.jpg
buddhist-religious-symbols-swastika-on-statue.jpg
eyehandmudra.jpg
56300789.jpg

april8buddha.jpg
buddhasitsmallsilsolus.gif

koryujimiroku.jpg
buddhatara2.jpg

Ќе го послушам модераторот,фала за исправката.
Евреите и дел од арапите.
Значи христијаните не се потомци на Авраам?
На кого се потомци тогаш?

Тоа е 100% веродостојно за христијаните. Гледаш ли колку биле чесни и искрени во своите извештани за животот на Исус? Иако тие не се обрежувале, сепак чесно и искрено пишале дека евреинот Исус се обрежал и покрај тоа што знаеле дека евреите ќе им приговараат како и вие сега: „Ете гледате, Исус се обрезал, зошто и вие не се обрезувате?“
Значи ова ти е уште еден доказ дека библиските евангелија не биле корумпирани, туку искрени сведоштва на евангелистите :)
Ако е 100% веродостојно,зошто тогаш по примерот на Исус и денешните христијани не се обрежуваат?
Или ако тоа важело само за Исус,може ли некој цитат од библијата/евангелието кој ќе го потврди тоа?

За Христовата Црква овој симбол (што го прават со рацете) нема никакво значење. Тој симбол се среќава во будизмот (Muladhara mudra, Prana mudra, Pritvi mudra ). Значи најверојатно изработувачите на икони го позајмиле овој симбол од будизмот.
Свесен бев за таа сличност, затоа и го поставив прашањето, сакав православните да видам каков одговор имаат.

Значи христијаните не се потомци на Авраам?
На кого се потомци тогаш?

Христијаните не се национален етникум. Тие се од повеќе нации. Секој што ќе поверува во Исус станува христијанин, без разлика чив потомок е. Има и арапи христијани :)

Ако е 100% веродостојно,зошто тогаш по примерот на Исус и денешните христијани не се обрежуваат?

Затоа што христијаните не се под Авраамовиот завет, туку под Христовиот завет (ткн. „новиот завет“).

Или ако тоа важело само за Исус,може ли некој цитат од библијата/евангелието кој ќе го потврди тоа?

Не важело само за Исус. Тоа важело и за сите евреи во тоа време. Мајка му и очувот на Исус биле евреи и тие согласно Мојсеевиот закон го обрезале Исус во осмиот ден. Но Исус со христијаните склучи нов завет (пакт) на околу 33 години т.е. тој завет го склучи со Својата смрт на Голготскиот крст. Во овој нов (Христов) завет не влегуваат многу од старозаветните регулативи, меѓу кои е и обрежувањето.
И тоа не значи дека христијанинот не смее да се обреже од чисто хигиенски причини, туку едноставно дека нема верска должност да го направи тоа.

Христијаните не се национален етникум. Тие се од повеќе нации. Секој што ќе поверува во Исус станува христијанин, без разлика чив потомок е. Има и арапи христијани :)

Затоа што христијаните не се под Авраамовиот завет, туку под Христовиот завет (ткн. „новиот завет“).

Не важело само за Исус. Тоа важело и за сите евреи во тоа време. Мајка му и очувот на Исус биле евреи и тие согласно Мојсеевиот закон го обрезале Исус во осмиот ден. Но Исус со христијаните склучи нов завет (пакт) на околу 33 години т.е. тој завет го склучи со Својата смрт на Голготскиот крст. Во овој нов (Христов) завет не влегуваат многу од старозаветните регулативи, меѓу кои е и обрежувањето.
И тоа не значи дека христијанинот не смее да се обреже од чисто хигиенски причини, туку едноставно дека нема верска должност да го направи тоа.

Не праам муабет за тоа кој може да стане христијанин,и во исламот е така.
Но види,ако кажеш дека христијаните не се потомци со Авраам,односно немаат ништо со авраам,ќе ја грешиш работава.
Јас би сакал и други христијани да слушнам за ова.

За вториот дел сфатив,тоа што ви одговара од Стариот завет го зимате,тоа што не ви одговара го отфрлате.

П.С што велиш за сликава?
549653_353710611376779_1600697681_n.jpg

Но види,ако кажеш дека христијаните не се потомци со Авраам,односно немаат ништо со авраам,ќе ја грешиш работава.

Нема да погрешам. Едноставно таква е вистината. Само евреите и дел од арапите се потомци на Авраам. И не е дека христијаните немаат ништо со Авраам. Авраам и христијаните верувале во еден ист Бог, со таа разлика што Авраам немал целосно откровение (објава) за Бог. Авраам е голем пример за човек со голема вера во Бог.

За вториот дел сфатив,тоа што ви одговара од Стариот завет го зимате,тоа што не ви одговара го отфрлате.

Очигледно не си сфатил ништо. Јас не го реков тоа.

П.С што велиш за сликава?

Убави бои има, али не одговара со реалноста. Но ако те прави да се чувствуваш поубаво, тогаш урами си ја и закачи си ја на ѕид и фантазирај си дека арапот Мухамед е дел од ланецот на Божји пророци (сите до еден евреи) опишан во Библијата.

Убави бои има, али не одговара со реалноста. Но ако те прави да се чувствуваш поубаво, тогаш урами си ја и закачи си ја на ѕид и фантазирај си дека арапот Мухамед е дел од ланецот на Божји пророци (сите до еден евреи) опишан во Библијата.

Ne se vrativ nanazad ama ovoj post me potseti na edno mnogu interesno starozavetno prorostvo koe go nagovestuva Muhammed a.s,neznam dali za toa zboruvavte ?
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:37 ---
Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Нема да погрешам. Едноставно таква е вистината. Само евреите и дел од арапите се потомци на Авраам. И не е дека христијаните немаат ништо со Авраам. Авраам и христијаните верувале во еден ист Бог, со таа разлика што Авраам немал целосно откровение (објава) за Бог. Авраам е голем пример за човек со голема вера во Бог.

Ок,фала за одговорите.
Јас би сакал на оваа тема да слушнам мислења и од други христијани.

П.С ќе си ја урамам :)

Ne se vrativ nanazad ama ovoj post me potseti na edno mnogu interesno starozavetno prorostvo koe go nagovestuva Muhammed a.s,neznam dali za toa zboruvavte ?
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:37 ---
Podignut ću im proroka između braće njihove, kao što si ti. Riječi svoje stavit ću u usta njegova, da im kaže sve, što mu zapovjedim.

Тоа пророштво се однесува на Исус и покрај тоа што муслиманите се обидуваат да го пренасочат на Мухамед. Едноставно во целиот стар завет нема никаде да прочитате дека фразата „од твоите браќа“ упатена кон евреите се однесува на арапите. Напротив има јасни цитати каде што е експлицитно кажано дека таа фраза се однесува на евреите.

Тоа пророштво се однесува на Исус

Uste da ni kazes vo sto se slicni Isus i Mojsie,oti tamu pisuva "kako tebe" te. "kako Mojsie".
Kako prvo,Isus ne e slicen na Mojsije,zatoa sto spored vas Isus e bog a Mojsije ne bil. DALI E TOCNO ?
2.Isus,spored vas,umrel za otkup na coveckite grevovi no Mojsije nemal potreba da se maci za grevovite na narodot. DALI E TOCNO ?
3.Isus bil vo pekolot na 3 dena,Mojsie nemal potreba tamu da odi. DALI E TOCNO ?
No,ova ne e celata vistina vo prorocanstvoto,ovie se raboti na uveruvanje,na koe i decata mozes da gi uveris.
Tatko i Majka.
1.Mojsije imal tatko i majka i Muhammed a.s isto taka imal tatko i majka,no Isus imal samo majka a ne i tatko covek. DALI E TOCNO ?
2.Mojsije i Muhammed se rodile na normalen,priroden nacin tj. od fizikalna vrska pomegju covek i zena.Isus e stvoren so posebno cudo. DALI E TOCNO ?
3.Mojsije i Muhammed bile ozeneti i imale deca.No Isus nemal zena nitu deca. DALI E TAKA ?
4. Dvajcata... i Mojsije i Muhammed,umrele so prirodna smrt,a po hristijanski izvori Isus e ubien nasilno. DALI E TOCNO ?
5.Mojsije i Muhammed se zakopani vo zemja a spored vas Isus se odmara na neboto. DALI E TOCNO ?

Тоа пророштво се однесува на Исус и покрај тоа што муслиманите се обидуваат да го пренасочат на Мухамед. Едноставно во целиот стар завет нема никаде да прочитате дека фразата „од твоите браќа“ упатена кон евреите се однесува на арапите. Напротив има јасни цитати каде што е експлицитно кажано дека таа фраза се однесува на евреите.
Ти знаеш и јас знам дека тоа не е така.
Но расправањето на таа тема едноставно нема поента,тоа е само за оние кои се со разум обдарени.
А Аллах во куранот вели: 6. Вам - вашата вера, а мене - мојата вера! (Ел Кафирун)
--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:53 ---
Uste da ni kazes vo sto se slicni Isus i Mojsie,oti tamu pisuva "kako tebe" te. "kako Mojsie".
Kako prvo,Isus ne e slicen na Mojsije,zatoa sto spored vas Isus e bog a Mojsije ne bil. DALI E TOCNO ?
2.Isus,spored vas,umrel za otkup na coveckite grevovi no Mojsije nemal potreba da se maci za grevovite na narodot. DALI E TOCNO ?
3.Isus bil vo pekolot na 3 dena,Mojsie nemal potreba tamu da odi. DALI E TOCNO ?
No,ova ne e celata vistina vo prorocanstvoto,ovie se raboti na uveruvanje,na koe i decata mozes da gi uveris.
Tatko i Majka.
1.Mojsije imal tatko i majka i Muhammed a.s isto taka imal tatko i majka,no Isus imal samo majka a ne i tatko covek. DALI E TOCNO ?
2.Mojsije i Muhammed se rodile na normalen,priroden nacin tj. od fizikalna vrska pomegju covek i zena.Isus e stvoren so posebno cudo. DALI E TOCNO ?
3.Mojsije i Muhammed bile ozeneti i imale deca.No Isus nemal zena nitu deca. DALI E TAKA ?
4. Dvajcata... i Mojsije i Muhammed,umrele so prirodna smrt,a po hristijanski izvori Isus e ubien nasilno. DALI E TOCNO ?
5.Mojsije i Muhammed se zakopani vo zemja a spored vas Isus se odmara na neboto. DALI E TOCNO ?
Брат нема потреба со чорбаџија за овие работи да се расправаш.
И јас знам и ти знаеш И ТОЈ ЗНАЕ дека тие пророштва се однесуваат за Мухаммед с.а.в.с.
но причините се бројни зошто тој не би го признал тоа.
Срцата се запечатени и тоа е тоа.

(едитирано од модератор)

http://forum.kajgana.com/threads/Што-вели-Библијата-за-Мухаммед-а-с.42903/page-13

--- надополнето: 14 мај 2013 во 22:55 ---
Брат нема потреба со чорбаџија за овие работи да се расправаш.
И јас знам и ти знаеш И ТОЈ ЗНАЕ дека тие пророштва се однесуваат за Мухаммед с.а.в.с.
но причините се бројни зошто тој не би го признал тоа.
Срцата се запечатени и тоа е тоа.

Brat,so Corbadzija i hristijanive ne mozat da se razberat.

Soul-of-Space се разбираме сите со Чорбаџија, не му го бери нему гајлето.

Со вас лоботомираните мухамеданци никој жив во светот не се разбира.

Вие кои поддржувате протести за ослободување на убијци на каури најдовте да зборите за разбирачка:facepalm:

Ти си бе трагедија, ама ете си, тука си и понатаму провоцираш.

Soul-of-Space се разбираме сите со Чорбаџија, не му го бери нему гајлето.
Pa od zal se umesavme :) Vrati se nazad ke se iznacitas navredi od Corbadzija kon crkvata,kon krstot,kon svetcite,,,, za MIKI da ne zboruvam i za site Pravoslavni Hristijani.

Со вас лоботомираните мухамеданци никој жив во светот не се разбира.
Nie sme MUSLIMANI i nasata religija e ISLAM. Znaci ne e osnovana po nekoj covek,kako stoe Htistijanstvoto po Hrista,Budizmot po Buda,Konfucizmot po Konfucije,Marksizmot po Marks.... nitu pak po nekoja nacija,kako sto e Judizmot i dr. religii. Ova e prvo sto treba da go znaes za Islamot za da zines nesto drugo.

Вие кои поддржувате протести за ослободување на убијци на каури најдовте да зборите за разбирачка:facepalm:
Si ne pomesal. Nie ne gi precekuvavme teroristite so diploma od Hag viorejki znaminja na Isus.

Ти си бе трагедија, ама ете си, тука си и понатаму провоцираш.

Kolku da se znae koj prv pocna. Toa sto vam sekoe postaveno prasanje kon hristijanite vi nalikuva na provokacija,vrzete si ja glavata,takva vi e verata.
Ajde Gitla ;)

Што означуваат за црквата знаците и гестовите на светците прикажани на иконите?
sveti-nikola1.jpg
images

Дали го знаете значењето на овие знаци?

Знак за делење благослов, кој верните го земаат од своите свештеници. Кој има богословско образование, нека ме поправи.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom