Астрономија (истражувања, откритија, новости)!

• Креатор на темата Креатор на темата Sagan
  • Време на започнување Време на започнување
Ima astronmija na PMF??

Imaat teleskop ili se f courtesy of NASA.

skorpion

Bez ravenkite bukvalno nisto od tvoeto poznavanje na astronomija.

Steta e sto imase lica koi sakaa da dadat edukativen karakter na temava ama ete I piratot e vo pravo a I navistina ne vredi oti nema fala da ti recat za trud od taa magnituda.(i ne samo toa ne vredi=ne zasluzuvaat).

Ima astronmija na PMF??

Imaat teleskop ili se f courtesy of NASA.

skorpion

Bez ravenkite bukvalno nisto od tvoeto poznavanje na astronomija.

Steta e sto imase lica koi sakaa da dadat edukativen karakter na temava ama ete I piratot e vo pravo a I navistina ne vredi oti nema fala da ti recat za trud od taa magnituda.(i ne samo toa ne vredi=ne zasluzuvaat).

Добро де, тогаш нека е ништо :). Што предлагаш, да се држам на страна од темава тогаш, ако не сум едуциран академски за областа астрономија или ако ми се темни од пресметки, равенки, математика?

И никот ми е на кирилица, ако се обидуваш да ме тагнеш во иднина :).

Не е ништо, напротив ќе ја совладаш кралицата истовремено и робинка на науките.

До кога најкасно би требало да се пријавиме ако сакаме да го посетуваме курсот ? :)

Извадок од нивниот сајт

„Сите што сакаат да се бидат дел од курсот доволно е да дојдете 15 мин. пред 20 часот на денот на првото предавање (25 март), каде ќе може да се пријавите. Не се потребни никакви дополнителни пријавувања на маил или по телефон.“

Научници ја открија тајната на метеоритот од Челјабинск

http://ruskarec.mk/science/2013/03/...ajnata_na_meteoritot_od_celjabinsk_19469.html
„Метеоритот во атмосферата губи 90% од својата маса, Истото се случува и со енергијата – вкупната енергија била 500 килотони. Но, на Челјабинск таа енергија изнесувала одвај еден килотон“, изјави Назаров.
Тоа е еквивалентно на окулу 6.4×1012 J energy contained in jet fuel in a Boeing 747-100B aircraft at max fuel capacity (183,380 liters[128] of Jet A-1[122])[129]
Ако го немало воздухот тоа се 500 килотони и како една помала ICBM да го погодила градот. Така да и бидеме благодарни на атмосферата :)

Инаку може некој да ми каже каде во Скопје можам да набавам телескоп, и со какви карактеристики?

Уште едно интересно видео од Крис Хадфилд командирот на ISS, што кога ти се повраќа во вселена...

Инаку може некој да ми каже каде во Скопје можам да набавам телескоп, и со какви карактеристики?

Како не сум го видел постот порано. :icon_mrgr:

Најважно нешто кај телескопите ти е дијаметарот на отворот т.е. пречникот. Пречникот овозможува светлината да навлегува во голема количина, па ако имаш телескоп со голем пречник ондак можеш да ги визуализираш и најмагливите точки.

Ја ти препорачувам телескоп со пречник не помал од 15 cm.

Па така ако избереш телескоп со дијаметар т.е. пречник од 150 mm имаш зголемување 300 пати.

Важно е телескопот да има оптика со која може да се постигне т.н. граница на дифракција, тогаш даличните светли тела ги визуализираш како точка со светли концентрични кругови околу точката.

Не ти препорачувам ефтини телескопи, тие од 4-5k денари ти се шит, не ни купувај такви.

Е сега имаш 2 типа на телескопи: рефрактори (ахромати и апохромати) и рефлектори (Њутнови). Рефракторите ти се полесни за употреба, оти кај Њутновите треба да се често да се прави колимација.

Незнам има многу за пишување, барај по интернет информирај се убаво, па тогаш одлучи.

Јас имав Dobson SkyWatcher Go-to, 250/1200 одличен ама доста скап, поврзан со компјутер може да ти ги бара објектите. :cool: После ми го собра брат ми. :icon_lol:

Сега желба ми е овој да го земам:

draco8-12.png

Нема Go-to опција, мануелен е, ама таман скоро истите карактеристики ги има ко претходниот. И многу поефтин од претходниот, 800 евра.
Со дијаметар од 250 mm и фокусно растојание од 1200 mm.

Само што хиениве ќе го царинат којзнае колку. :cautious:

Штом ќе почнеш со истражување на Небото ти нема крај, стануваш зависен од тие убавини на Небото. :icon_mrgr:

Еве ти страна од квалитетни телескопи: http://www.teleskop.rs/

Како не сум го видел постот порано. :icon_mrgr:

Најважно нешто кај телескопите ти е дијаметарот на отворот т.е. пречникот. Пречникот овозможува светлината да навлегува во голема количина, па ако имаш телескоп со голем пречник ондак можеш да ги визуализираш и најмагливите точки.

Ја ти препорачувам телескоп со пречник не помал од 15 cm.

Па така ако избереш телескоп со дијаметар т.е. пречник од 150 mm имаш зголемување 300 пати.

Важно е телескопот да има оптика со која може да се постигне т.н. граница на дифракција, тогаш даличните светли тела ги визуализираш како точка со светли концентрични кругови околу точката.

Не ти препорачувам ефтини телескопи, тие од 4-5k денари ти се шит, не ни купувај такви.

Е сега имаш 2 типа на телескопи: рефрактори (ахромати и апохромати) и рефлектори (Њутнови). Рефракторите ти се полесни за употреба, оти кај Њутновите треба да се често да се прави колимација.

Незнам има многу за пишување, барај по интернет информирај се убаво, па тогаш одлучи.

Јас имав Dobson SkyWatcher Go-to, 250/1200 одличен ама доста скап, поврзан со компјутер може да ти ги бара објектите. :cool: После ми го собра брат ми. :icon_lol:

Сега желба ми е овој да го земам:

draco8-12.png

Нема Go-to опција, мануелен е, ама таман скоро истите карактеристики ги има ко претходниот. И многу поефтин од претходниот, 800 евра.
Со дијаметар од 250 mm и фокусно растојание од 1200 mm.

Само што хиениве ќе го царинат којзнае колку. :cautious:

Штом ќе почнеш со истражување на Небото ти нема крај, стануваш зависен од тие убавини на Небото. :icon_mrgr:

Еве ти страна од квалитетни телескопи: http://www.teleskop.rs/

Добро, и не ми се така непознати телескопите, но сакав да знам каде има во Скопје, пошто од страна царината ќе ме изгори:D

Прво планирав да земам некој поефтин така да си ѕиркам со него. Но ќе собирам пари ќе земам еден Њутнов како твојот и ќе си терам мераци :icon_mrgr:

Фала :)

Добро, и не ми се така непознати телескопите, но сакав да знам каде има во Скопје, пошто од страна царината ќе ме изгори:D

Прво планирав да земам некој поефтин така да си ѕиркам со него. Но ќе собирам пари ќе земам еден Њутнов како твојот и ќе си терам мераци :icon_mrgr:

Фала :)

За жал во Македонија нема, освен еден во Конрад што го видов и е солиден, како горе на сликата што е, само со дијаметар на објективот од 200 mm, солиден, ама цената е нереална за тие спецификации.

Не сум забележал што муабетите на темава и можеби е веќе доцна сепак можеби на некој друг ќе му користи. Најдобри цени и широк асортиман во регионов и пошироко има во две продавници во Софија, според мене поснабдената продавница АСТРО МАГАЗИН'Т НА Б'ЛГАРИја и втората која има се живо од Celestron Андромеда ООД .

Бидејќи гледам дека има загреани за 8"-ни добсончиња еве неколку од нив по пристојна цена за разлика од цените што ги нудат нашиве ајкули.

Meade LightBridge 8" 20.3cm f/6 Dobsonian HR with 10:1 focuser цена 599 EUR
Линк до веб страната тука

4240a5c17d58c8f0f91fb3505517a890.png

GSO GSD 200C цена 379 EUR

GSD200C.jpg

Sky-Watcher SKYLINER-200P 8" цена 328 EUR

SkyWatcher-Skyliner-200P-Parabolic-Dobsonian-01.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom