Преминување од православен во католички христијанин?

• Креатор на темата Креатор на темата Sheep
  • Време на започнување Време на започнување
Може ли некој накратко да ја каже разликата помеѓу овие две религии?

Славиме скоро исти празници , само на различни датуми , ако имаш приметено цел свет божик го слави пред нова година а ние после на 7 ми јануари , кај нас велигден е најголем празник кај нив е нешо слично само што кријат јајца по дворови и децата ги бараат, немаат никакви традици како што имаме ние ... све е каша попара и многу мислат дека сме иста вера ама не сме

Немаат тие владици, икони ( иконостаси ) ... наши празници и традиции кај нив се поинакви ама не навлегуваме во детали а историјата за како се потруди ватикан да не покатоличи на сите е друга ствар

Фино што сме според различни календари кои сакаат да ги изедначат, а и ќе го сменат нашите од чисто економска побуда. Туку некоја друга да не има разлика, светци имаат и они, имаат повеќе педофили, исто крадат како нашиве... Јас искрено не гледам некоја разлика со нив, сите ми се тие исти, протестанти вакви такви.

Фино што сме според различни календари кои сакаат да ги изедначат, а и ќе го сменат нашите од чисто економска побуда. Туку некоја друга да не има разлика, светци имаат и они, имаат повеќе педофили, исто крадат како нашиве... Јас искрено не гледам некоја разлика со нив, сите ми се тие исти, протестанти вакви такви.

Воопшто не сме исти .... во поглед на крадењето се согласувам но еве да земеме нешто од поблиска историја , еве на пример ако сакаш подобра работа во хрватска ако не си католик нема да ја добиеш , во 2 ра светска војна во хрватска беа погубени над 400 000 ордодокси затоа што не сакаа да се покатоличат .... ова сакам да ти го кажам за да ти е јасно зошто ние ја мразиме шаховницата ;) ... хитлер немаше во Берлин пречек како што имаше во Загреб

Јас сум православен христијанин , но сакам да преминам во католицизам. Дали некој ќе може да ми помогне и малку да ми објасни за католичките обичаи и одењето во католичка црква.
знам ја зошто сакаш хехеххехе за да слушаш камбани ХАХАХХАХАХАХХАХАХАХ

Јас сум православен христијанин , но сакам да преминам во католицизам. Дали некој ќе може да ми помогне и малку да ми објасни за католичките обичаи и одењето во католичка црква.

Ти, пријателу, не е можно да преминеш во католик?! оти ти си католик, т.е. сите православни се католици а тоа е *единство во Светиот Дух* тоа ти е католик, е сега Рим се откажа во 1054 год. од Светиот Дух, и тие отидоа во еретици, значи тие не се католици. Тие се првите кој го разделија телото Христово , Црквата... а верата во Живиот Бог ти е кажана во Библијата, читај ја и почни да ја живееш и спроведуваш, и че го пронајдеж Царството Небесно внатре во тебе, надвор немој да бараш, таму е сатаната... Чувај се во својто трагање... Читај ги првите векови на Христијанството, за да ја увидиш разликата...(y);)(n):facepalm::свиркам::sleep::cool:
--- надополнето: 12 мај 2013 во 08:12 ---
Во дела апостолски е кажано, кој че го купи Светиот Дух проклет да биде.
Па добро да размислиме кој купвит и кој продават, речено неверниот.
Само тој кој не му верува на Синот Божји Исус Христос... чувајте се и не им верувајте на тие кој го продаваат Духот Свет, оти однапред казната си ја добија!:(
--- надополнето: 12 мај 2013 во 08:15 ---
Славиме скоро исти празници , само на различни датуми , ако имаш приметено цел свет божик го слави пред нова година а ние после на 7 ми јануари , кај нас велигден е најголем празник кај нив е нешо слично само што кријат јајца по дворови и децата ги бараат, немаат никакви традици како што имаме ние ... све е каша попара и многу мислат дека сме иста вера ама не сме

Немаат тие владици, икони ( иконостаси ) ... наши празници и традиции кај нив се поинакви ама не навлегуваме во детали а историјата за како се потруди ватикан да не покатоличи на сите е друга ствар

православниот исто го слави на 24 декември само по јулиански календар, кој е вистина

а грегоријанскиот е обмана т.е. матрих, плава или црвена пилула!
--- надополнето: 12 мај 2013 во 08:19 ---

кој ќе го признае Синот Божји Исус пред луѓето и Бог ќе го признае на судот Божји,
човештвото се откажа од признавање на Вистината и Правдата и Животот, оти
треба да ја делат, е па тешко им било, нека, нека, ама ќе горат во огненото езеро!

Најискрено ништо не те разбрав, може ли со наши зборови да објасниш?

Дали ти имаш чуено и слушнато за Исуса Христа назаречанецот, Кој мртви воскрена, Кој на блудницата и ги прости гревовите и Кој не повика за вечен живот, покајте се, и рече вас праведници, блудниците, грешните, крадците ќе ве испреварат и во Царството Божјо ќе влезат оти се покаја.
Како што велиш се е исто, Промената е што на земјава дојде Синот Божји Исус за покајание и проштевање на гревовите, е кој ова од луѓето со срце го направит ќе биде спасен, оти што му рече Исус на царинарникот, е сега дојде спасение на овој дом, а царинарникот пред тоа рече се што украдов ќе го вратам трократно и почна да го дели богатството на сиромасите, на овој начин секој човек е повикан, кој украл пари пари да врати, кој украл живот живот да врати, кој украл диплома диплома да врати, кој украл збор збор да врати ама трократно, кој сведочел лажно за ближниот патот да му го исправит пред сите луѓе што клеветел и.т.н.

Е дојде де и што е разликата кај Католиците не дојде?

Е сега треба да видиш и ценовниците како им се таму, колку чини таму малата молитва, големата молтива. Пример во МПЦ мала молитва ти е 150ден, голема 300ден, крштевка 1200ден, венчавка со еден свештеник 1200ден, со 2-3 свештеника 3000ден, парастос ти е 700ден, благословување нов дом 800ден, осветување на темели 800ден... се разбира во овие цени не е вкалкулиран и башкишот (тоа треба лично да прашаш луѓе од католичка црква колку се остава бакшиш таму, бидејќи на ценовниците не го пишува тоа).

Се надевам дека ова ти беше од корист. Поздрав!

Ова ти е обезбедено за нула денари, само под еден услов: треба да ја знаеш Библијата на памет.Имам пријатели католици барем тоа ми го имаат кажувано.Дури и посебна парцела со гроб ќе ти е обезбедена безпари само ако ја знаеш Библијата на памет, тоа барале од тебе.Ама најубаво е да оди да си праша, за секоја сигурност.

Mене 1997 ми украдоа точак од гаража и уште не ми вратија.

Те молам, чекај и ќе ти се вратет три точкој, ама немој да бараш некоја си марка,,,

оти, кај мраз дедо нешто ќе се најде..... :confused:

ти, кој си, иначе!
--- надополнето: 12 мај 2013 во 09:46 ---

Исус Христос рече, моите ученици поголеми чуда ќе прават и од Мене, само ако имаат вера колку синапово зрно!
е па да видиме кој има?! :love:

Само барај и документи, оти сега со поновиве закони, дан ни појш и у затворче...

братко, отвори очи барем 8, како окпопус... Бонд, 20-1=19 пакло цигари
--- надополнето: 12 мај 2013 во 10:00 ---

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Посебно:Catalogue

http://www.pravoslavlje.net/index.php?title=Римокатолицизам

овде има за изучување техтови...
0д први до четврти век е најубавото Христијанство, а се докажувало со мачеништво, на тој начин го сведочеле Исуса а и за него страдле, ги давале своите вратови за Небесата

е сега Рим се откажа во 1054 год. од Светиот Дух, и тие отидоа во еретици, значи тие не се католици.

Како бе католиците не се католици? Па цел свет ги вика католиците католици, сега ти ни велиш католиците не се католици :)
Башка Рим не се откажа од православните, туку православните се откажаа од Рим, се откажаа од послушноста кон папата. Тоа на пример, не беше случај со сесловенските просветители, Кирил и Методиј, кои му беа послушни на папата и кои во 868 беа во Рим за да бараат одобрение од папата за преведување на Светото Писмо на словенски јазик, кои за да му искажат чест на папата му однеле многу скапоцен подарок, а тоа биле моштите на Климент. Велам „скапоцен подарок“, бидејќи тогаш црквата имала силно развиен бизнис со мошти и други реликвии. Значи гледаме дека Кирил и Методиј го почитувале папата, му се поклониле, му дале и голем подарок и од него барале дозвола/одобрени за нивната служба во Моравија.

Рим си остана во Рим, а православните избегаа во Цариград и таму си самопрогласија автокефалност - спротивно на веќепостоечките црковни канони. Потоа тоа стана расколничка пракса за секоја новосоздадена православна црква да си самопрогласува автокефалност.

Ако Светиот Дух е кај нив, Ватикански Папа, го повикувам мртов човек во името на Исуса Христа Назаречанецот да воскресне, да му рече разбудисе и сведочиго Исуса, или од 5 риби 2 леба нека направи тони храна и нека ја нахрани африка,,, се е тоа безбожност оти се откажаја од Духот Свет и го немаат, и се во лага и самоизмама, Таа е Црква еретичка и лажна. А народот по земјава ќе биде суден по неговите дела од Исуса. Амин!

Ако Светиот Дух е кај нив, Ватикански Папа, го повикувам мртов човек во името на Исуса Христа Назаречанецот да воскресне, да му рече разбудисе и сведочиго Исуса, или од 5 риби 2 леба нека направи тони храна и нека ја нахрани африка,,, се е тоа безбожност оти се откажаја од Духот Свет и го немаат, и се во лага и самоизмама, Таа е Црква еретичка и лажна. А народот по земјава ќе биде суден по неговите дела од Исуса. Амин!
И јас сакам од дрогата...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom