Јас сум православен христијанин , но сакам да преминам во католицизам. Дали некој ќе може да ми помогне и малку да ми објасни за католичките обичаи и одењето во католичка црква.
Ти, пријателу, не е можно да преминеш во католик?! оти ти си католик, т.е. сите православни се католици а тоа е *единство во Светиот Дух* тоа ти е католик, е сега Рим се откажа во 1054 год. од Светиот Дух, и тие отидоа во еретици, значи тие не се католици. Тие се првите кој го разделија телото Христово , Црквата... а верата во Живиот Бог ти е кажана во Библијата, читај ја и почни да ја живееш и спроведуваш, и че го пронајдеж Царството Небесно внатре во тебе, надвор немој да бараш, таму е сатаната... Чувај се во својто трагање... Читај ги првите векови на Христијанството, за да ја увидиш разликата...

--- надополнето: 12 мај 2013 во 08:12 ---
Во дела апостолски е кажано, кој че го купи Светиот Дух проклет да биде.
Па добро да размислиме кој купвит и кој продават, речено неверниот.
Само тој кој не му верува на Синот Божји Исус Христос... чувајте се и не им верувајте на тие кој го продаваат Духот Свет, оти однапред казната си ја добија!
--- надополнето: 12 мај 2013 во 08:15 ---
Славиме скоро исти празници , само на различни датуми , ако имаш приметено цел свет божик го слави пред нова година а ние после на 7 ми јануари , кај нас велигден е најголем празник кај нив е нешо слично само што кријат јајца по дворови и децата ги бараат, немаат никакви традици како што имаме ние ... све е каша попара и многу мислат дека сме иста вера ама не сме
Немаат тие владици, икони ( иконостаси ) ... наши празници и традиции кај нив се поинакви ама не навлегуваме во детали а историјата за како се потруди ватикан да не покатоличи на сите е друга ствар
православниот исто го слави на 24 декември само по јулиански календар, кој е вистина
а грегоријанскиот е обмана т.е. матрих, плава или црвена пилула!
--- надополнето: 12 мај 2013 во 08:19 ---
Фино што сме според различни календари кои сакаат да ги изедначат, а и ќе го сменат нашите од чисто економска побуда. Туку некоја друга да не има разлика, светци имаат и они, имаат повеќе педофили, исто крадат како нашиве... Јас искрено не гледам некоја разлика со нив, сите ми се тие исти, протестанти вакви такви.
кој ќе го признае Синот Божји Исус пред луѓето и Бог ќе го признае на судот Божји,
човештвото се откажа од признавање на Вистината и Правдата и Животот, оти
треба да ја делат, е па тешко им било, нека, нека, ама ќе горат во огненото езеро!