Општи вело муабети, прашања, совети

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Да, знам дека ќе добијам, али јас сакам 29ки. А иначе не тврдев дека ги произведуваат во Германија ниту дека се најпродаван бренд, туку така прочитав по интернетот, не знам точно, не пратам баш, али од тоа што знам, според мене CUBE одлични точачиња. Имено му нудеа и мерида 100d мислам дека за тие пари, али од мерида и CUBE секогаш сум за Cube
Ако ти даваат 100 Д за тие пари, ич да не му се мислиш.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Да, знам дека ќе добијам, али јас сакам 29ки. А иначе не тврдев дека ги произведуваат во Германија ниту дека се најпродаван бренд, туку така прочитав по интернетот, не знам точно, не пратам баш, али од тоа што знам, според мене CUBE одлични точачиња. Имено му нудеа и мерида 100d мислам дека за тие пари, али од мерида и CUBE секогаш сум за Cube
Нормално и јас би избрал Cube, но барем присобери уште некој денар и земи некој модел со подобра опрема.

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Ако ти даваат 100 Д за тие пари, ич да не му се мислиш.
Па добро и Меридата не е нешто кој знае што, освен што има Tektro диск кочници. Другите делови горе-доле исти се, дури кај Кјубот има и Easton делови и Schwalbe гуми кои се ептен квалитетни. :)
--- надополнето: 9 мај 2013 во 00:08 ---
Мерида мене ми е подобар рам од Кјуб и далеку пореномирана компанија.
Доказ за тоа е дека истата компанија купи 49% од Спешалајзд.
И што има врска тоа ?? И Volkswagen го купи Lamborghini и ??? :)

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Нема GPS така да нема да ти врши работа т.е не може да ти каже локација, брзина, снимање на рута итн... Најдобро ти е да си земеш поевтин андроид телефон со gps. Ем помало, попрактично и најважно ќе го прави тоа што ти треба.

GPRS и GPS се две различни работи. Првото е трансфер на податоци во мобилна мрежа , a второто е сателит за позиционирање т.е она што му треба на вивакастро во моментов. Чисто колку да ги разграничиме поимите. Познавам луѓе што купиле одреден телефон затоа што мислеле дека GPRS и GPS е едно исто.
Колор знам дека треба GPS,но незнаев дали таблетов има и дали воопшто на вакви кинески таблети доколку би имало ГПС би работел Sporty Palot?Ова го прашувам бидејќи до сега кога сум го симнувал имало модели за избор на телефон,а не би верувал дека за овие вакви има.Затоа и прашав!Инаку дали некој воопшто успеал да инсталира спорти пал на кинески телефон или таблет со андроид.Моментално имам Нокиа N8(отпад):) и одамна се мислам да го сменам.Sporty Pal не работи,а само за да се уклучи програмот му треба 20 минути.па поради тоа и сакам да го сменам.Но сакав да си купам и оддамна некој таблет од овие самсунг galaxy по 12000 денари што беа па на него да ставам.Туку ајде ако може некој да да даде и предлог на некој телефон до 200 евра,на кој добро би работела програмава.Да не е некој како мојава нокиа само.

А колку сте сигурни дека CUBE не се произведува во Гемранија. Јас се што прочитав за нив сите фабрики и цело производство е во Германија. Може грешам, али најпродавам бренд се неколку години по ред, не е за џабе тоа. Како и да е, со И АМДИ Е ЦРНЕЦ ништо не се објаснува. Али тоа е , македонче
Тајван најверојатно како и другите.Не сакаат да признаат како и многумина други.Некои пример веќе и си кажаа.Еве и кај мене на фокусов кој е лимитед серија исто пишува Германија!Али не верувам иако е лимитед дека е во Германија!Али не ми е ни битно.Какво време дојде тајванците ги прават подобро и од германците.Јас дури сметам дека и 95% од вкупното производство на познативе марки на велосипеди се одвива во Тајван и околината.Но тоа воопшто не треба да те плаши.Битно е дека рамките се квалитетни особено на познативе марки!Инаку не верувам дека Cube-от е најпродаван.Пред 1 година бев во Леверкузен.Половина велосипеди што ги видов во рок до 10 дена беа Скот и Фокус.Пред 3 месеци бев кај роднини во Минхен.Истата слика.Доминира Скотот и Фокусот.Тука некаде е и Ктм-от и Wilier но повеќе оние градски што се.Инаку бев и на една кратка тура со братучетка ми.Oд 100 велосипеди некаде колку се разминавме не успеав да забележам ниту eден Cube.КТМ,Wilier,Wheleer,Focus,Giant,Specialized,Corattec и Scott беа најбројни,A во градот,дали 20 тина Cube за две недели видов.Така да тешко продажбава изгледа.Заклучив дека Германциве си возат Фокус и Скот највеќе.Иако Скотот е Швајцарски сепак највеќе се вози,а фокусов можеби дека е нивни бренд.Има и многу Noname или пак фирми за кои јас не сум слушнал а се возат,но Cube верувај многу многу слабо.

Cube се супер точачиња, но како што пиша Windfucker, овој модел што си го одбрал некако не оди со цената во однос на опремата. Прашај ги за таа цена што ќе ти понудат со 26 инчни тркала. Сигурно ќе добиеш повеќе од ова. :)
И мое мислење е да се земе 26ка!29киве мене барем не ми се допаѓаат.Тркалава некако како карикатура ми изгледаат, а и реално ако тргнеш некаде во природа или планина,еве Водно на пример и снемаш гума,Нема ни од кого да побараш,бидејќи ретко ќе помине некој со 29ка.Реално ако веќе е за поголеми гуми,повеќе би одел на овие 27ци што се отколку 29кава.За цени неможам да кажам бидејќи не сум споредувал но еве виндfucker
спомена.
Не можам да ја разбирам никако поентата со тоа произведено во Германија, небаре двајцата разбираат германски и ќе си прават муабет навечер.

Скоро сите популарни рамови ги прават во Индокина и буквално ништо не им фали.
Јас би одел со Меридава за таа цена.
И јас исто би одел!Меридата ми се допаѓа многу повеќе,а и некако поцврста ми делува некако.Покрај тоа има мериди 20ки матс,низ градов стари и по 5-6 години кои се утепани од возење,па рамките се сеуште без проблем.Затоа и јас сум дефинитивно за Мерида.

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Не ти го контам коментаров, али ЈБГ изгледа немаш попаметна работа па бараш со некој муабет да си направиш.
--- надополнето: 8 мај 2013 во 23:19 ---

Еве овој модел за 30 900 денари http://www.cube.eu/en/hard/cross-country/aim-29/
Жал ме фати кога прочитав германско си е германско, ме нервира што уште се палите на тој муабет НЕМА германско освен порше и буба.

А оваа 29-кава што си ја избрал пре скапа е, а ептен чкартни делови има. Мој совет ти е барај си половен за тие пари дупло повеќе ке го возиш и ќе имаш вистински точак.
И не гледајте бренд, прво погледнете ги деловите па после рамот.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
И не гледајте бренд, прво погледнете ги деловите па после рамот.
Искрено, не би се сложил со тебе. Најбитен е рамот, деловите се менуваат, што сакаш ќе ставиш. А нов рам да купиш, зборам за квалитетен, цената ти доаѓа пола од нов точак. :)

Член од
23 септември 2010
Мислења
645
Поени од реакции
385
Искрено, не би се сложил со тебе. Најбитен е рамот, деловите се менуваат, што сакаш ќе ставиш. А нов рам да купиш, зборам за квалитетен, цената ти доаѓа пола од нов точак. :)
Мислев рамка на брендот, прво деловите па после брендот.
Пошто правиме муабет за средно-ниска класа на точак.

zocc

911
Член од
9 мај 2011
Мислења
2.912
Поени од реакции
1.678
Не работи линкот, веднаш префрла на хоум пејџот на Cannondale. Пиши го моделот кој е. :)
--- надополнето: 9 мај 2013 во 10:26 ---
Мислев рамка на брендот, прво деловите па после брендот.
Пошто правиме муабет за средно-ниска класа на точак.
Добро да, во случајот, јас зборев општо кога би избирал нов точак. И види, логично, со појаки делови оди и подобра рамка т.е. колку пари толку музика. За Кјубот 31.000 се многу.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Aпсолутно се сложувам.Најбитен е рамот.Деловите се лесен проблем.Може да се земат во секој момент и тоа како комплетна група deore xt.Барем надвор ги продаваат така и може да се земат во секој момент.особено при крај на сезона даваат големи попусти!Но кога сме веќе кај рамките и деловите.Тешко дека некој става квалитетен и убав рам,а притоа да има лоши делови и да е евтин.Убава рамка најчесто си оди со убави делови и нема ниска цена.Искрено евтино а многу убаво кај нас нема.Тоа можеби може да се најде во странство,каде има продавници и со по 2000 велосипеди.Јас мојот така го земав.Моделот беше стар година ипол и од 1800 евра го земав со 45% попуст за околу 970 евра.Во тој момент кај нас само виљушката и предниот погон беа толку.:)

vivakastro

Што точаче возиш?
Focus Black Forest Sport L.Еdition.Вака му е полн назив во документите.:facepalm:

Како и да е екстра сум задоволен.Највеќе го бев земал поради амортризерот Fox и рамката.

Единствена мана што ме нервира е што немам многу време да го возам.Па така за 8 месеци некаде од кога го купив имам поминато само 600км.А грев ме фаќа да го гледам дома како ми фаќа прашина,aли тоа е.Чекаме послободни времиња.:(

КвикСилвер

Модератор
Член од
28 март 2010
Мислења
4.545
Поени од реакции
5.855
Aпсолутно се сложувам.Најбитен е рамот.Деловите се лесен проблем.Може да се земат во секој момент и тоа како комплетна група deore xt.Барем надвор ги продаваат така и може да се земат во секој момент.особено при крај на сезона даваат големи попусти!Но кога сме веќе кај рамките и деловите.Тешко дека некој става квалитетен и убав рам,а притоа да има лоши делови и да е евтин.Убава рамка најчесто си оди со убави делови и нема ниска цена.Искрено евтино а многу убаво кај нас нема.Тоа можеби може да се најде во странство,каде има продавници и со по 2000 велосипеди.Јас мојот така го земав.Моделот беше стар година ипол и од 1800 евра го земав со 45% попуст за околу 970 евра.Во тој момент кај нас само виљушката и предниот погон беа толку.:)

Focus Black Forest Sport L.Еdition.Вака му е полн назив во документите.:facepalm:

Како и да е екстра сум задоволен.Највеќе го бев земал поради амортризерот Fox и рамката.

Единствена мана што ме нервира е што немам многу време да го возам.Па така за 8 месеци некаде од кога го купив имам поминато само 600км.А грев ме фаќа да го гледам дома како ми фаќа прашина,aли тоа е.Чекаме послободни времиња.:(
Пушти слика да го видам тој Лимитед едишн. Вака на гугл, само блек форест кога ќе напишеш, убави точачиња излагаат. :)

Инаку сега ќе ставам спортипал и јас, да видам што чудо е.

Член од
15 март 2013
Мислења
955
Поени од реакции
620
Колор знам дека треба GPS,но незнаев дали таблетов има и дали воопшто на вакви кинески таблети доколку би имало ГПС би работел Sporty Palot?Ова го прашувам бидејќи до сега кога сум го симнувал имало модели за избор на телефон,а не би верувал дека за овие вакви има.Затоа и прашав!Инаку дали некој воопшто успеал да инсталира спорти пал на кинески телефон или таблет со андроид.Моментално имам Нокиа N8(отпад):) и одамна се мислам да го сменам.Sporty Pal не работи,а само за да се уклучи програмот му треба 20 минути.па поради тоа и сакам да го сменам.Но сакав да си купам и оддамна некој таблет од овие самсунг galaxy по 12000 денари што беа па на него да ставам.Туку ајде ако може некој да да даде и предлог на некој телефон до 200 евра,на кој добро би работела програмава.Да не е некој како мојава нокиа само.
Toлку нема некој предлог.Знае ли некој дали ќе работи добро на Галакси 2.И има ли нешто подобро за тие пари.

Инаку незнам како да ставам слика од компјутер.Гледам веќе одамна не работи pic.mk,па незнам каде да ги закачам сега.Ако може некој да каже и ќе ставам слики.Инаку еве една од интеренет.Горе белиот,слични таков,само малку поубав:)Го имаше и само на слики ама не можам да го најдам сега....

Член од
4 октомври 2008
Мислења
4.014
Поени од реакции
1.247
Дечки гледам дека има полно заинтересирани за велосипедизам, мислам дека на некој ќе му се најде корисен мојов оглас за брзиомери. Мислам дека ценита е доста ниска во споредба на останатите на кои имам налетано.

http://www.pazar3.mk/mk/Listing/AdDetail/Index/1329475-Brzinomer

Kajgana Shop

На врв Bottom