Хомосексуални бракови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Divider
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Ти си врв на глупоста.

Ете и ја нема да ти објаснам зошто е тоа така - само ќе ти кажам дека срамота е преку ноќ да се редат споменици и точка.

Три страни стои истиот исказ во наводници и никој да успее да го собори како аргумент против мешање филии со педерлук/лезбејство. Едвај Лет 3 ги батали коњите, мртовците и децата, ти сеа зема да праиш пируети со полиандрии и полигамии.

Искрено, qp ме боли дали е дозволено брак на повеќе луѓе или не. Лично, мене и на моите блиски воопшто не ни смета, иако таа институција во нашава земја е забранета, а сепак толериран. Качи се по селана низ Шара да разгледаш...

До пред 130 години црнците во САД не беа луѓе. До пред 100 години жените немаа право на глас. До пред 50 години хомосексуалноста беше болест. До пред месец дена во Франција не им даваа брак на педерите.

Сфаќаш ли што ти пишувам?
Никаде не спомнав филии!
Само формулата со која се правда педераната ја применив на полигамијата и полигамијата испадна многу пооправдана од педерлакот! Е сега може таа формула ,,возрасни, свесни, своеволно, никому не штетат,, да се примени на педерите а неможе за некој кој сака да ужива полигамија! Зошто? Полигамијата не е филија! Ама не сакаш мајкати да ти донесе дома уште двајца татковци!? Ако педераната се правда со некој смрзнат пингвин тогаш за полигамијата имаме уште повеке оправдување во однесувањето на мајмуните во Конго! Ако педераната бара да им се дозволат бракови оти тоа било дозволено во холандија и други држави и тоа функционирало, тогаш и за полигамијата нема проблем бидејќи во многу земји и таа е дозволена и тоа не од пред еден месец или две години туку постоела од памтивек.

Бонус еден, ко за крај: Сите педери на светов се од хетеро-бракови. Не постои ниту еден педер кој израснал во хомосексуален брак.

Сеа ти види...

Си размислил ли зошто е тоа токму така?

У весела насока ви тргнала темата и дискусиите. Штета немам време да читам се од таму каде застанав...

За Паштуните: Во општества каде однесувањето е наметнато од постарите, а башка е очекувано, ваквите појави се можни. Тоа пак, никако не значи дека таквата последица е резултат на природен тек на настаните, каде индивидуата самата се спознава што е.

Те цитирам само во овој дел, само да потсетам дека хомосексуалците се деца растени и воспитувани од хетеросексуални родители.

Ок, јасен ми е моментот дека хомосексуалците во западните општества се деца растени од хетеросексуални родители.

Но правам една споредба од причина што кај Паштуните децата што се силувани, не се жалат одпосле, туку си го прифаќаат тоа не само како нормална појава, туку како сексуална ориентација проследена со страст, слично како хомосексуалците во западните општества.

Неможе човек, а да не се сомнева дека тие деца на западот, кои и покрај различните општествени услови станале хомосексуалци, доживеале некаква траума(или во најмала рака искуство), слична како тие деца на Паштуните. Кога хомосексуалното однесување кај Паштуните е буквално секојдневие и е кај нив нормална појава сместена во моралните рамки на општеството затоа и процентуално бројките на хомосексуалци во ова општество се огромни, според некои проценки над 80% од машкото население над 18 години имало некакво сексуално искуство со машки, многу од нив уште како деца.

Сепак искрено јас не сметам дека е тоа болест, туку девијација од општествените нормативи под некакво влијание(стрес, траума или сл.). Ете имаме пример на општество кое успешно го негува тоа со векови ако не и со милениуми, вклучително и во исламистички режими.

До некаде не може човек да рече дека е тоа ненормална појава од еволуциски аспект, пошто во природата се познати хомосексуални истапи, каде што природниот порив се празни врз ист пол во отсуство на спротивниот пол. Тоа се случува кај некои животински видови, кај кои женките се парат исклучиво само со Алфа мажјакот. Значи од еволуциски аспект, тоа би било природна селекција.

Кога ќе се спореди оваа природна појава, со тоа што се случува со Паштуните, може да се дојде до заклучок дека можно е чувството на потчинетост да ја отвара вратата од плакарот кај луѓето. Ова важи кај машката популација, која е по правило повеќе промискуитетна.

Никаде не спомнав филии!
Само формулата со која се правда педераната ја применив на полигамијата и полигамијата испадна многу пооправдана од педерлакот! Е сега може таа формула ,,возрасни, свесни, своеволно, никому не штетат,, да се примени на педерите а неможе за некој кој сака да ужива полигамија! Зошто? Полигамијата не е филија! Ама не сакаш мајкати да ти донесе дома уште двајца татковци!? Ако педераната се правда со некој смрзнат пингвин тогаш за полигамијата имаме уште повеке оправдување во однесувањето на мајмуните во Конго! Ако педераната бара да им се дозволат бракови оти тоа било дозволено во холандија и други држави и тоа функционирало, тогаш и за полигамијата нема проблем бидејќи во многу земји и таа е дозволена и тоа не од пред еден месец или две години туку постоела од памтивек.
А бе ај не јади круши.
Бракот е заедница помеѓу еден маж и една жена.
Темата е за тоа да се дозволи регистрирање на заедница помеѓу еден маж и еден маж или една жена и една жена.
Коментирај на тоа.
Очигледно твојве аргументи се префрла од баби на жаби. Тебе на школо кога ќе те прашаја колку се два + два ти песничка му кажуваше?

Буквално секаде можат да се повикаат дека се дискриминирани само затоа што се хомосексуалци...
Напротив, кога би имале право на брак и семејство т.е. би биле правно изедначени, би немале ни еден аргумент да се повикаат на дискриминација. Се додека Законот не ги третира еднакво, ќе се урла за дискриминирање.

Оф топик:

- Талибанците негуваат шеријат, а шеријатот е јасен по прашањето на хомосексуализмот. Тоа што Паштуните го практикувале , талибанците кога беа на власт веднаш го укинаа. Погорниот извор е чиста глупост и доказ на елементарни непознавања, мада, од друга страна и не ме чуди ...

Он топик...

Не е во ред да се легализираат ваквите бракови. До каде отиде човештвото?:eek: Им препорачувам на сите хомосексуалци наместо инает и бранење на својата настраност да и се посветат на религијата и молитвата и да направат се за да се спасат од тоа. (y)
Вака,
Мула Омар декларативно и ја започнал револуцијата заради тоа што се случувало, но мора да ти биде јасно дека не само што не ја искоренил хомосексуалноста во сопственото општество, туку и некои од неговите високи следбеници во доста случаи ја преќутувале па дури и практикувале. Едноставно во тоа општество доста длабоко навлегла оваа традиција гаена со векови, за да може тек така без последици да се забрани, па затоа на некој начин биле толерантни.

А бе ај не јади круши.
Бракот е заедница помеѓу еден маж и една жена.
Темата е за тоа да се дозволи регистрирање на заедница помеѓу еден маж и еден маж или една жена и една жена.
Коментирај на тоа.
Очигледно твојве аргументи се префрла од баби на жаби. Тебе на школо кога ќе те прашаја колку се два + два ти песничка му кажуваше?
А ти во војска строев корак маваше само НАПРЕД ако наидеше на зид налево круг па пак НАПРЕД, битно НАПРЕД, нек пуца писта!

Beograd dobija gej kvart

44095-20101010-alo-marko-metlas-beograd-di002489970.jpg

:)
--- надополнето: 7 мај 2013 во 16:03 ---

Ок, ама каква врска имаат мачки и овци со хомосексуалци?
Гледам цело време пробуваш да ја прикажеш хомосексуалноста како болест, али не може да биде болест само зашто ти сакаш така. Официјално стои дека да се биде геј е нормална работа, и прифати го тоа, зошто сигурно нема ти да го промениш тоа да не биде така. :)
Пази да не го добијат само тој геј кварт во Белград! Тотално измислена новинарска патка на еден обичен дневен весник за кревање рејтинг, а долу можеш и да ги прочиташ коментарите колку се таму расположени околу тоа. Ќе добијат геј кварт исто колку и што ќе направат геј парада во Москва ! Толку од мене :)

Вака,
Мула Омар декларативно и ја започнал револуцијата заради тоа што се случувало, но мора да ти биде јасно дека не само што не ја искоренил хомосексуалноста во сопственото општество, туку и некои од неговите високи следбеници во доста случаи ја преќутувале па дури и практикувале. Едноставно во тоа општество доста длабоко навлегла оваа традиција гаена со векови, за да може тек така без последици да се забрани, па затоа на некој начин биле толерантни.
Ама говориш за човек кој е возрасен и свесен за своите постапки, и покрај тоа сексуално општи со деца. Е сега кај овде влегува фактот дека двете единки во овој чин се целосно свесни и одговорни за постапките и целосно согласни?

Семејство без татко.
Семејство без мајка..
Семејство без ниту еден родител.
Две сестри си живеат со внуче од починатиот брат.
Тип се жени со некоја и оваа има две малолетни деца. Типов ги признава. Типкава „пали“ за Рио со првиот спозор. Типов ги задржува децата и се сели назад кај татко му, пошто нема кој да му ги чува.

Постојат катљон варијанти каде детето ќе расте без еден или без двата родители. Има уште толку катаљон стрејт комбинации каде едно дете ќе го јаде цел стап од неговите - таткото или мајката, сеедно.
Точно е тоа, и тоа дете го јаде стапот поради некои причини и тоа дете е истрауматизирано поради тоа. Но доколку не постои видлива сексуална девијација во тоа семејство, детето ќе остане да си ја бира својата сексуална ориентација. Додека доколку е растено во хомосексуален брак, колку тој и да е хармоничен, детето ќе преферира сексуална ориентација.

Малце по лично: Прашај се дали на син ти педер би му го зборел истово што го пишуваш тука.
Јас не навредувам никого, туку само полемизирам и искажувам мислење и истото би го правел со секој, па и со моите деца, за сите проблеми па и за сексуалната ориентација. Зарем би требало на син ми да му преќутувам и да не му го кажувам мислењето само дека ми е син :)

Но правам една споредба од причина што кај Паштуните децата што се силувани, не се жалат одпосле, туку си го прифаќаат тоа не само како нормална појава, туку како сексуална ориентација проследена со страст, слично како хомосексуалците во западните општества.
Слично како хомосексуалците во незападните општества, кои под притисок на околината се женат и ја прифаќаат хетеронормативноста како нормална појава?

Моите ставови за причините за хомосексуалноста ги имам образложено на друга тема. Оваа не е за тоа.

Никаде не спомнав филии!
Не читаш. Ти кажав дека немам проблем со општества кои дозволуваат повеќечлени бракови. Во тоа не гледам ништо лошо, неморално или неетичко. Луѓето си се сакаат и сакаат да си живеат заедно. Што те боли тебе колку татковци имам ја, ако мене тоа не ми смета?

До кога со инквизиции, забрани и смрдење по јавност со стереотипи и предрасуди?!?

Ако си по читањето, можеш слободно да го провериш како се движи трендот на легализација на она што со илјадници години човештвото веќе го прави - истополови заедници aka геј-бракови.

Педерите и лезбејките што ти живеат у комшии не ги знаеш дека се хомо, пошто од таквите ко тебе мора да се кријат, разбираш?

Ама говориш за човек кој е возрасен и свесен за своите постапки, и покрај тоа сексуално општи со деца. Е сега кај овде влегува фактот дека двете единки во овој чин се целосно свесни и одговорни за постапките и целосно согласни?
Зборам за фактот, што тоа дете кога ќе порасне, продолжува да општи со деца или со свои врсници. Зборам за фактот како тоа дете станало хомосексуалец. Зборам за хомосексуално општество, каде што кога мажите општат со мажи е нормално и е единствено задоволство. И општество што го дадоа за пример тие што те подржуваат, како општество што во еден ден има повеќе самоубиства одколку во Европа и САД заедно, ама по се изгледа дека има и хомосексуалци повеке одколку во Европа и САД заедно :)
--- надополнето: 9 мај 2013 во 00:36 ---
Слично како хомосексуалците во незападните општества, кои под притисок на околината се женат и ја прифаќаат хетеронормативноста како нормална појава.

Моите ставови за причините за хомосексуалноста ги имам образложено на друга тема. Оваа не е за тоа.

Слично, но со таа разлика, што обично никој не ги силува хетеросексуалците за да станат хетеросексуалци.

Си размислил ли зошто е тоа токму така?
Постојат многу причини за тоа зошто некој е хомосексуалец. Причините се небитни. Фактичката ситуација е, а тоа е дека лез/гејој постојат и ќе постојат. Болни не се. Здрави луѓе си се, така вика и медицината и општеството. Нема зошто да им се забранува нешто што им е дозволено на останатите здрави луѓе.

Тоа што некому лично не му влегуе у глава што е демократија, тоа е индивидуален проблем и истиот може да се реши единствено со едукација, запознавање со гејови, разговор, дружба и работа со нив. Исто како и со црнците, жените или ромите.

Напротив, кога би имале право на брак и семејство т.е. би биле правно изедначени, би немале ни еден аргумент да се повикаат на дискриминација. Се додека Законот не ги третира еднакво, ќе се урла за дискриминирање.
Во голема заблуда си. Воопшто не е така и воопшто нема да биди така. Има безброј примери од други свери на животот каде некои оправдано барале поголеми права или изедначување на правата со останатите, и денес можеме да учиме од тие примери. Да почнеме од жените на пример. Како од право на глас стигнаја до право на еднаква полова застапенсот скоро секаде. Не навлегувам во тоа дали е тоа исправно( во врска со жените) но тоа е факт.
Во врска со хомосексуалноста и правото на брак за кое како што велат тие се дискриминирани. Со самото тоа што државата ке им го овозможи тоа право, им признава официјлано дека биле дискриминирани и со тоа им го отвора патот за понатамошни нивни борби против наводна дискриминација само затоа што се хомосексуалци. Потоа кога веќе една битка ја добиле, многу лесно ке се повикуваат на тоа како државата признала дека ете биле дискриминирани и ке сакаат тоа да го искористат во сите можни свери на животот. Зошто и не би го искоритиле. Јас би го искоритил.
Би се повикувал на хомофобија на пример. Избркан од работа. Ме избркаја дека газдтата е хомофоб, а пошто државата рече дека со самото тоа што сум јас хомосексуалец под автоматизам се подразбира дека сум дискриминиран и таа е должна да ме заштити мене и моите посебни права како таков како што и претходно ме заштити со што ми даде право да стапувам во еднополовен брак и со тоа прекина една дискриминирачка политика.
Сум аплицирал за стан. Не ми дале. Нормално не ми дале дека сум хомосексуалец.
Сум аплицирал за работа во јавна администрација. Ме одбиле дека сум хомосексуалец.
Сум аплицирал за платен војник или полиција. Ме одбиле пошто сум хомосексулаец.
Сум аплицирал за бебе. Ме одбиле зошто сум хомосексуалец.
И списокот ке нема крај, а и да има каде ке биди крајот.
Можеби и ке стигниме една да биди казната ако натепаш нормален и ако натепаш хомосексуалец.
За многу крато време ке добиеме проценти колку треба да има хомосексулаци во јавна администрација, во војска полиција, и скоро секаде.
Познато ти е тоа од некаде??
Така да не , не е ова така наивно барање само на право да стапуваат во еднополов брак , туку туркање на нешто многу поголемо низ мала врата со кое тие од наводно дискриминирана заедница како што милуваат да се именуваат, наеднаш ке станат граѓани од прв ред со многу поголеми права и бенефиции од останатото население и тоа само затоа што се хомосексулаци.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom