оооо мики честит 1ви мај и чешит велигден! За многу години, секако дека ќе ти ја кажам вистината за исус, штом ја бараш, значи и ти сфаќаш дека бајките кои ти ги кажува црквата и папазите не се реални.Let3,
јас се‘уште ја чекам Твојата вистина за Христа, пош‘о одамна ја вети и најави, ама никако да ја објавиш на форумов...
Исус веќе воскресна ехаа пред месец дена бе Мики.Let3.
како прво, 1-ви мај не ми е празник по ниту еден основ, иако добро ми доаѓа како можност за одмор, а вистината за Исуса Христа ја дознав „од друго место„, кое не се вика портал „Кајгана и не од субјектот со псевдоним Let3.
Тоа што од Тебе го барам не е вистината за Христа (имено, Он Е живата Вистина па ш‘о ќе ми е повистината вистина од вистинската...) туку прикаската Твоја за Христа, а ја барам чисто „онака„, оти самиот ја вети и се‘уште не ја исполни...Се надевам дека то ќе биди некоја вистина на која никој од Црквата не се сети во минативе пар милениуми...
А Великден е за некој ден па штом го дочекаме воскресението Христово и ова лето Господово, ќе можеш да ми честиташ.
Тоа е еден Исус бе Мики, исто ко крали Марко, си постои фактички, реален, историски Исус кој живеел одел имал свои идеи и идеали се борел и загинал, и има и имагинарен Исус испреплетен со бајки и бабини прикаски, легенди и анегдоти. Ти го знаеш и почитуваш Исус од бајките, јас историскиот.Е па штом така велиш, е па добро...
А кој е тој? Некој Твој „исус„?
Можам да кажам и поинаку: дека Го почитувам Христа, Синот Божји распнатиот, а дека Ти го почитуваш Твојот Исус, исконструиран од Твоето високоумие, кој нема блага врска со историско-црковниот Христос.Ти го знаеш и почитуваш Исус од бајките, јас историскиот.
Пред да постане тој твој Исус, си бил оној обичниот, секојдневен, евреин Исус (Јешуа) назарен по верско убедување, фарисеј по мислата, кој се борел за слобода на својата татковина. После (од кога загинал во таа борба) околу него се испреплетале бабини прикаски, бајки за деца митови и фантазии. Јас ја проучив историјата н христијанството, фактите и доказите за тоа време. Го проучив Рим, Јудејството, воени и политички настани на тоа време.Можам да кажам и поинаку: дека Го почитувам Христа, Синот Божји распнатиот, а дека Ти го почитуваш Твојот Исус, исконструиран од Твоето високоумие, кој нема блага врска со историско-црковниот Христос.
1. Црквата го има својот Христос, Кој Е личносен Бог, Кој му се објави на Светот, Кој го повика Светов на спасение и Кој ја основа Својата Црква, која е тело Христово, а Он Е глава на Црквата.Пред да постане тој твој Исус, си бил оној обичниот, секојдневен, евреин Исус (Јешуа) назарен по верско убедување, фарисеј по мислата, кој се борел за слобода на својата татковина. После (од кога загинал во таа борба) околу него се испреплетале бабини прикаски, бајки за деца митови и фантазии. Јас ја проучив историјата н христијанството, фактите и доказите за тоа време. Го проучив Рим, Јудејството, воени и политички настани на тоа време.
Ти не си го направил тоа. Јас знам што можело, смеело и било логично да се случи. Јас баратам со факти - ти со бајки. Јас смеам и можам и сакам да си ги преиспитувам доказите, фактите, теориите... ти не смееш.
Да, за тој ти кажувам, од бајките и бабски прикаски.1. Црквата го има својот Христос, Кој Е личносен Бог, Кој му се објави на Светот, Кој го повика Светов на спасение и Кој ја основа Својата Црква, која е тело Христово, а Он Е глава на Црквата.
Хммм, то е оно по принципо‘: „...мене баба ми така ми кажа...„, не?Да, за тој ти кажувам, од бајките и бабски прикаски.
бабини деветини се знаеш оние бајки како зевс седи на врв од планина и мава со громој на грешници, или аполон со зевса слегвале на земја и клецкале жени смртнички, па имаш дека Ахур Мазда чудесно се родил па и воскреснал, па дека Озирис воскреснал, па Амон со кочии од злато галопира по небо, па Исус воскреснал, Митра велел дека лебот е телото негово а виното крвта, Мојсесј разделил морето, па Аштатра, Баал, Маниту, Кришна, Буда.... сите со некоја анегдота се.Хммм, то е оно по принципо‘: „...мене баба ми така ми кажа...„, не?
Е па, баба Ти ептен Те излажала.
Let3,бабини деветини се знаеш оние бајки како зевс седи на врв од планина и мава со громој на грешници, или аполон со зевса слегвале на земја и клецкале жени смртнички, па имаш дека Ахур Мазда чудесно се родил па и воскреснал, па дека Озирис воскреснал, па Амон со кочии од злато галопира по небо, па Исус воскреснал, Митра велел дека лебот е телото негово а виното крвта, Мојсесј разделил морето, па Аштатра, Баал, Маниту, Кришна, Буда.... сите со некоја анегдота се.
Мики, постојат бе, 4000 години вервале луѓе во амон ра во озирис во птах, 3000 години во кришна, 1500 во алах, 3000 во јахве, 10.000 години во други богови... то си постои колку и да ти мижиш силно силно и повторуваш НЕМА ТАКВО НЕШТО, НЕМА ТАКВО НЕШТОLet3,
уш‘е од овде, од зад мониторов, можам да заприметам дека у глата Ти е тежок хаос, након сите Твои „прочувања„ на сите могуќи богови, кои чоекот успеал да ги отфантазира у минативе 5-6 иљаиди години забележана цивилизација па уопште не ме чуди шо си прајш вакви и такви конструкции за Твојот исус: де земи од овде, де од одне, и оп! Ја го Твојо исус!
Франкенштај можит да Ти позавидит...
Уфффф, каква сугестибилна мојч имаат Твоите зборој врз мојта вера...то си постои колку и да ти мижиш силно силно и повторуваш НЕМА ТАКВО НЕШТО, НЕМА ТАКВО НЕШТО