Напади на верски храмови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Fail2
  • Време на започнување Време на започнување
СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС

Албанците мора да го осудат каменувањето на црквата на МПЦ во Чаир

Светскиот македонски конгрес (СМК) најостро го осудува каменувањето на Македонската православна црквата „Свети Ѓорѓија“ во Чаир и навредите од група Албанци муслимани кон православните свештеници и верници Македонци на почетокот на страдалната седмица од великиот пост пред големиот христијански празник Велигден.
mkd-48522.jpg

СМК очекува полицијата да ги пронајде сторителите и против нив да бидат изречени најстроги казни, со поука заради одвраќање од повторување на дејства од истите или други сторители.
„Неопходна е поширока општествена акција во пресметката со силите кои ги повампируваат нацизмот и фашизмот во Македонија и го враќаат тркалото на историјата од времето на Втората светска војна. Толеранцијата на Македонците и воздржаноста од провокации не претставува слабост и охрабрување за злоупотреба, туку вредност на коегзистенција достојна за почитување! Македонците очекуваат постојана демистификација и најостро санкционирање на лицата и силите кои поттикнуваат и разгоруваат етничка, расна и верска омраза, раздор и нетрпеливост... Македонците не се албанофоби, ниту Албанците во Македонија се граѓани од втор ред. Муслиманите во Македонија не се само Албанци туку и Македонци, Турци, Бошњаци и Роми, Албанците не се само муслимани, туку и православни и католици, и во Македонија и надвор од неа. Исламот не е антимакедонски, како што христијанството не е антиалбанско. Но, за нелуѓе, кои шират омраза и војна, упатуваат закани и поттикнуваат убиства на невини цивили, и уништуваат туѓи животи и имоти, нема место во власта и на слобода! Такви деликвенти не можат да бидат идеолози на исламот и инспирација за Албанците во светот и во Македонија, такви деликвенти не можат да бидат инспирација за власт и демократија во кои граѓаните ќе имаат доверба“, соопшти СМК и предлага преиспитување на територијалната организација на локалната самоуправа во духот на законските решенија од 1996 година.

Двајца експерти за заштита на културно наследство од Управата се меѓу 14-те граѓани се уапсени, а 26 вредни икони се пронајдени во акцијата на МВР со која е разбиен синџир на кражби и трговија со предмети заштитени како културно наследство.
http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=5887
Ај нека се мрднат малку работите.Подобро и ова отколку ништо.

Двајца експерти за заштита на културно наследство од Управата се меѓу 14-те граѓани се уапсени, а 26 вредни икони се пронајдени во акцијата на МВР со која е разбиен синџир на кражби и трговија со предмети заштитени како културно наследство.
http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=5887
Ај нека се мрднат малку работите.Подобро и ова отколку ништо.
Кажи ми бранителу на Албанците, дали овоа у Чаир шо се деси (за време на богослужба ја каменуваа црквата и не можеа овие од внатре да излезат), исто Македонците се криви?

Кажи ми бранителу на Албанците, дали овоа у Чаир шо се деси (за време на богослужба ја каменуваа црквата и не можеа овие од внатре да излезат), исто Македонците се криви?

Погледни ги двата претходни поста на кои се надоврзав со мојот прв пост, се однесуваат на ограбување на црквите и немањето на никаква заштита.
Тоа што ти го зборуваш би било сосема во ред кога би дискутирале на теми за систематски притисоци врз Македонците, би било сосема на место и во темата за напади на врески објекти на религија, и веројатно на двете теми би се сложиле.

АМА
Во случајов се надоврзав на два поста кои се однесуваа на ограбување на нашето наследство, а тука проблематиката е сосема друга. Ти изнаредив линкови да ти обајснам за што се работи, а ова ти што ме прашуваш БАШ ја потенцира разликата меѓу нападите на браќата и крадење на културно наследство.

Ова требаше и самиот да го сфатиш после вториот мој пост. Очигледно не си го направил тоа па еве пак - повторно прочитај ги постовите над мене пред да влезам во дискусијата, и прочитај ги и останатите мои постови. Затоа што ова ми е последен пост каде што пробувам културно да ти ги нацртам работите пред да те терам кај што ти е местото.

Зошто некој би ги потенцирал случаите кои се во малцинство, ако не за да им обезбеди алиби на сторителите од останатите случаи?

Јасно е дека власта, МПЦ и останатите македонски фактори си играат курташак со националните интереси на Македонецот. Не само преку оваа негрижа, туку и со многу други примери. Непреземањето ништо од страна на ВМРО и Груевски во врска со албанските напади е посебна приказна за wanna be десничарите од Македонија.

Но, ФАКТ е дека скверневењето и ограбувањето на црквите е во огромно мнозинство во доминантно албанско/муслимански средини.
Ако мислиш дека не е така, види по линковите во Верски вести, а и зошто тогаш оние малкумина кои реагираа на гореспоменатиот факт, изрично го споменуваат во своите јавни реакции, тоа дека се работи за цркви во зап. Македонија, во делови со доминантно муслиманско/албанско население?
Не треба да си премногу паметен, за да погледнеш низ светов, дека тоа е светски процес, засилен во последно време. Насекаде христијанските храмови, во доминантно муслиманските средини се напаѓаат.
Тоа што качачките банди (историска чума во зап. Македонија), пљачкаат само цркви, би требало да ти го сруши личниот мит за некаква исклучиво економска заднина на нападите.

Зошто некој би ги потенцирал случаите кои се во малцинство, ако не за да им обезбеди алиби на сторителите од останатите случаи?

Јасно е дека власта, МПЦ и останатите македонски фактори си играат курташак со националните интереси на Македонецот. Не само преку оваа негрижа, туку и со многу други примери. Непреземањето ништо од страна на ВМРО и Груевски во врска со албанските напади е посебна приказна за wanna be десничарите од Македонија.

Но, ФАКТ е дека скверневењето и ограбувањето на црквите е во огромно мнозинство во доминантно албанско/муслимански средини.
Ако мислиш дека не е така, види по линковите во Верски вести, а и зошто тогаш оние малкумина кои реагираа на гореспоменатиот факт, изрично го споменуваат во своите јавни реакции, тоа дека се работи за цркви во зап. Македонија, во делови со доминантно муслиманско/албанско население?
Не треба да си премногу паметен, за да погледнеш низ светов, дека тоа е светски процес, засилен во последно време. Насекаде христијанските храмови, во доминантно муслиманските средини се напаѓаат.
Тоа што качачките банди (историска чума во зап. Македонија), пљачкаат само цркви, би требало да ти го сруши личниот мит за некаква исклучиво економска заднина на нападите.
Штета што не ме послуша, ќе мораме на потешкиот начин.:(
Види дечко, за да водиш дискусија на ниво не е доволно само да употребуваш фенси зборови и да составуваш граматички коректни реченици. Прва и основна работа е да го коментираш постот, а не тој што го постирал. А богами доста корисно е и пред да го искоментираш постот што го цитираш истиот и да го исчиташ. што изгледа е научна фантастика.

Веќе 4-5 поста со ред не го правиш тоа туку се обидуваш да ме профилираш, па не знам зошто јас би бил коректен.
Добро бе неписмен еден, 3 пати во исто толку постови се сложив со тебе дека Албанците сквернават цркви како дел од притисокот врз Македонците. Кој ти е курац па и по четврти пат да ми „срушуваш митови„ за иста работа.
Оштетувањето цркви од страна на Албанците и ограбување на цркви (постовите кои ги коментирав) се различни како ден и ноќ, единствена сличност им е што и во двата предмет на оштетување се црквите! По која брилијантна логика заклучи дека едната појава ја исклучува другата?

За последен пат кажувам - го коментирам систематското ограбување на културните вредности од црквите кои ни прават повеќекратна штета, а на поедини кретени им носат економска корист (меѓу нив и последниот грабеж во Св. Ѓорѓија).Ако не се сложуваш со моите постови во врска со тоа повели потенцирај ги спорните делови и ќе дискутираме во врска со нив. Ако не одјеби од мене.

Одсекогаш ме забавувале постови во кои некој си наоѓа за сходно на јавен форум да им наредува на другите што да пишуваат, а што не.
Ако сакам ќе те цитирам од тука до Јапан и ќе пишувам што сакам.
Дали можеби некогаш ти текнало дека не си ти тој кој може да ме спречи?
Да, тоа го можат редарите форумски, али ти не ми се чини дека си еден од нив.

Одсекогаш ме забавувале постови во кои некој си наоѓа за сходно на јавен форум да им наредува на другите што да пишуваат, а што не.
Наредува !? :D:DКажи ми те молам дека само што си се вратил од прослава и си испил мнооогу, секое друго оправдување би било смехотрес.
А бе лепи, која е поентата да се цитираме и да пишуваме што сакаме? Ваљда поентата на цитирањето е да кажеш нешто во врска со истото, дали се сложуваш со тоа ило не е апсолутно сеедно. А ако целта на „Ако сакам ќе те цитирам од тука до Јапан и ќе пишувам што сакам„ ти е да цитираш и да ме навредуваш (како што правиш од првиот цитат наваму) за нешто што не сум го кажал, тогаш лаеш на погрешно дрво. Ако не веруваш слободно продолжи (нема вада и ова да го сфатиш како наредба :D).

Туку по темата, сфати ли конечно каде се глупираш цело време или уште ќе пробуваш да откриеш „зошто ги бранам албанците„:pos: ?

Не се криви?
Не се криви директните извршители?

Која ти е таа логика и зошто би сакал алиби да им дадеш на тие кои оваа работа систематски ја прават со децении, а во последниов период позасилено.

Сквернавењето и пљачкањето цркви и гробишта е само еден сегмент од систематскиот притисок врз Македонецот да ја препушти вековната територија на агресивните Муслимани-Албанци. Другите сегменти ги знаеш: напади врз имотот (палење плевни, "залутани" куршуми во врата, ѕид...), малтретирање и секојдневни притисоци врз немоќните категории (деца и стари, како и жени) и се друго, да не набројувам.

Обезбедиле или не, он сака каурот да го нема и сите Муслимани застануваат зад тоа.
Ви текнува лани кога околу Божиќ, ја запалија црквата во Лабуништа?
Ја упатуваа пожарната во различни правци-погрешни, за да стаса покасно, за да изгори црквата. Додека пожарникарите гаснеа, селаните извикуваа - убиј каура!
После неколку дена ги искорнаа крстовите од гробиштата во Лабуништа и ги трупнаа во дворот на предходно запалената црква.

Македонецот е ужасен помнач.

Мислите дека, на пример, еден чувар у тоа село ќе заврши работа?

Фаланга 2: Уапсени 19-мина за криумчарење на артефакти иикони, меѓу нив службеници и полицаец

Наместо да го чуваат и заштитуваат културното наследство, двајца вработени во Управата со која раководи Паско Кузман, криумчареле артефакти иикони од непроценлива вредност.

Тие биле дел од криминалната група составена од 19-мина што ја открила полицијата во продолжението на акцијата Фаланга.
40768.jpg

Дел од неа биле и двајца вработени во музеите во Скопје и Демир Капија, како и еден полицаец од Чашка.

-Истите, искористувајќи ја својата службена положба и овластувања давале информации за значењето, вредноста и безбедноста на културното наследство, овозможувале непречено пренесување на археолошките предмети од една локација до друга, прикривање на предметите и овозможувале продажба надвор од Република Македонија.

Исто така, за време на преземањето на мерките утврдено е дека две лица, српски државјани соработувале со членовите на криминалната група, од нив купувале вредни археолошки предмети и истите ги препродавале во западноевропските земји – изјави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска.

Предметите потекнувале од археолошките локалитети на територијата на Демир Капија, Свети Николе, Кавадарци и Скопје, а биле откриени при претреси во 20-тина куќи и канцеларии во неколку градови и во еден автомобил, во кој биле четворица од групата.

Меѓу пронајдените артефакти има и монети со ликовите на Алексадар Македонски и Аминта, керамички садови и бронзени фигури.

Колкава е нивната вредност, ќе покаже вештачењето што во следниот период ќе го прават стручњаците.

Во акцијата биле откриени и 20-тина икони, но полицијата засега нема докази дека тие се украдени од црквите во југозападна Македонија, кои во последниот период се честа мета на крадците.

Од 19-члената група, двајца се српски државјани и тие се недостапни за полицијата.

14-мина биле уапсени синоќа, а тројца уште предходно за истите дела.

Сите ќе одговораат за „Злосторничко здружување“, „Оштетување, уништување присвојување или изнесување на културно наследство“ и „Злоупотреба на службена положба и овластување“.

Дали ќе им биде одреден притвор ќе одлучува истражен судија вечерва.

Во првата акција Фаланга, спроведена пред неколку години беа уапсени и осудени над 20 лица, со затворски казни од 2 до 7 години.
Извор:http://24vesti.mk/falanga-2-otkriena-19-chlena-grupa-shto-kriumcharela-artefakti-i-ikoni
--- надополнето: 1 мај 2013 во 23:23 ---

Добро бе, уште ли ќе се резилиш ? Според тебе сите ние муслиманите ( до еден) сме криви за секој криминал и тој го правиме во името на верата. Па добро бре, колку време ти треба да сфатиш дека криминалот не познава вера и нација, а може да ја злоупотреби. Како што тоа го правиш ти!

Ќе дојде ли тој ден овие гомнариве инцестоидни да си го исркаат проливот, да им се насерам на крвта нивна изродска.

И нормално Најчевска, Беличанец, пудлицана од драмски, Плусинфо, Геро и останатите дегенерици молчат како пиченца.

Фаланга 2: Уапсени 19-мина за криумчарење на артефакти иикони, меѓу нив службеници и полицаец

Наместо да го чуваат и заштитуваат културното наследство, двајца вработени во Управата со која раководи Паско Кузман, криумчареле артефакти иикони од непроценлива вредност.

Тие биле дел од криминалната група составена од 19-мина што ја открила полицијата во продолжението на акцијата Фаланга.
40768.jpg

Дел од неа биле и двајца вработени во музеите во Скопје и Демир Капија, како и еден полицаец од Чашка.

-Истите, искористувајќи ја својата службена положба и овластувања давале информации за значењето, вредноста и безбедноста на културното наследство, овозможувале непречено пренесување на археолошките предмети од една локација до друга, прикривање на предметите и овозможувале продажба надвор од Република Македонија.

Исто така, за време на преземањето на мерките утврдено е дека две лица, српски државјани соработувале со членовите на криминалната група, од нив купувале вредни археолошки предмети и истите ги препродавале во западноевропските земји – изјави министерката за внатрешни работи Гордана Јанкулоска.

Предметите потекнувале од археолошките локалитети на територијата на Демир Капија, Свети Николе, Кавадарци и Скопје, а биле откриени при претреси во 20-тина куќи и канцеларии во неколку градови и во еден автомобил, во кој биле четворица од групата.

Меѓу пронајдените артефакти има и монети со ликовите на Алексадар Македонски и Аминта, керамички садови и бронзени фигури.

Колкава е нивната вредност, ќе покаже вештачењето што во следниот период ќе го прават стручњаците.

Во акцијата биле откриени и 20-тина икони, но полицијата засега нема докази дека тие се украдени од црквите во југозападна Македонија, кои во последниот период се честа мета на крадците.

Од 19-члената група, двајца се српски државјани и тие се недостапни за полицијата.

14-мина биле уапсени синоќа, а тројца уште предходно за истите дела.

Сите ќе одговораат за „Злосторничко здружување“, „Оштетување, уништување присвојување или изнесување на културно наследство“ и „Злоупотреба на службена положба и овластување“.

Дали ќе им биде одреден притвор ќе одлучува истражен судија вечерва.

Во првата акција Фаланга, спроведена пред неколку години беа уапсени и осудени над 20 лица, со затворски казни од 2 до 7 години.
Извор:http://24vesti.mk/falanga-2-otkriena-19-chlena-grupa-shto-kriumcharela-artefakti-i-ikoni
--- надополнето: 1 мај 2013 во 23:23 ---

Добро бе, уште ли ќе се резилиш ? Според тебе сите ние муслиманите ( до еден) сме криви за секој криминал и тој го правиме во името на верата. Па добро бре, колку време ти треба да сфатиш дека криминалот не познава вера и нација, а може да ја злоупотреби. Како што тоа го правиш ти!
Ограбување на верски храмови заради бизнис и собирање на 50 луѓе и фрлање камења врз верски објекти се сосема различна работа. Ние за второто збориме, а не за првото. Македонци не се собраа во Штип или Битола да фрлаат камења врз Турците кога слават свој празник. Албанците , заедно со Турци и Босанци тоа го направија во Чаир милион пати, а и не само во Чаир , туку и секаде каде што се мнозинство.

Јас еднаш сум кажал дека штом човек ќе ја испрља својата крв таа никогаш повеќе не се чисти. Никогаш! Македонците со исламска вероисповед најголем дел секогаш внимавале на својата крв, род, јазик, семејство, затоа и секогаш се одликувале со голема чесност, мирољубивост, добрина, народни вредности. Во било кој град и село да отидеш каде што живеат Македонци со исламска вероисповед и коишто се чувствуваат како Македонци истите тие луѓе се многу питоми, вредни, добри, чесни.И во Голо Брдо мнозинството Македонци таму се муслимани , па оди таму да видиш со какво големо срце и душа се и колку само го сакаат македонскиот народ и нација! Дијаметрално различни од Шиптариштата и Турците. Кога зборувам за мешање крв ти кажувам за Македонците муслимани во струшко, кичевско, дебарско, коишто последните 2-3 децении почнаа да се мешаат со Албанци и Турци и станаа насилни, верски фанатици, анти Македонци, анти Словени и се она што им е заедничко со другите Македонци коишто не се муслимани по религија.

Ограбување на верски храмови заради бизнис и собирање на 50 луѓе и фрлање камења врз верски објекти се сосема различна работа. Ние за второто збориме, а не за првото. Македонци не се собраа во Штип или Битола да фрлаат камења врз Турците кога слават свој празник. Албанците , заедно со Турци и Босанци тоа го направија во Чаир милион пати, а и не само во Чаир , туку и секаде каде што се мнозинство.

Јас еднаш сум кажал дека штом човек ќе ја испрља својата крв таа никогаш повеќе не се чисти. Никогаш! Македонците со исламска вероисповед најголем дел секогаш внимавале на својата крв, род, јазик, семејство, затоа и секогаш се одликувале со голема чесност, мирољубивост, добрина, народни вредности. Во било кој град и село да отидеш каде што живеат Македонци со исламска вероисповед и коишто се чувствуваат како Македонци истите тие луѓе се многу питоми, вредни, добри, чесни.И во Голо Брдо мнозинството Македонци таму се муслимани , па оди таму да видиш со какво големо срце и душа се и колку само го сакаат македонскиот народ и нација! Дијаметрално различни од Шиптариштата и Турците. Кога зборувам за мешање крв ти кажувам за Македонците муслимани во струшко, кичевско, дебарско, коишто последните 2-3 децении почнаа да се мешаат со Албанци и Турци и станаа насилни, верски фанатици, анти Македонци, анти Словени и се она што им е заедничко со другите Македонци коишто не се муслимани по религија.
колку само има вистина во ова што го пиша
да ТАКА Е

04 мај 2013 - 14:47

ВАНДАЛИЗАМ ВО ОЧИ ВЕЛИГДЕН

Барале злато, па ја прекопале црквата „Свети Димитрија“ во Дебарско

„Копано е кај престолот и на уште неколку места во црквата, а ископан е и еден гроб. Бидејќи црквата е новообновена и иконите кои се тука не спаѓаат во вредни икони, најверојатно вандалите барале закопано богатсво", велат селаните.
mkd-48887.jpg

Вандализмот брз црковните храмови во земјава не престанува – во очи Велигден еден од најголемите христијански празници осквернавена е уште една црква. „Свети Димитрија“ во дебарското село Броштица била раскопана од се уште неуапсени вандали кои според претпоставките на месното население барале злато и копале кај што стигнале.
Вандалскиот чин во полициската станица во Дебар го пријавил намесникот на дебарската парохија, Благоја Спироски. МИА, јави дека полициска екипа вчера извршила увид и дека се трага по сторителите.
„Копано е кај престолот и на уште неколку места во црквата, а ископан е и еден гроб. Бидејќи црквата е новообновена и иконите кои се тука не спаѓаат во вредни икони, најверојатно вандалите барале закопано богатсво“, велат селаните.
Црквата „Свети Димитрија“ е стара неколку века, а обновена е пред неколку години и за неа сега се грижи жител на селото, кој забележал дека во неа влегле непоканети гости.
Во селото Броштица живеат Македонци со муслиманска вероисповед, кои од памтивек биле во слога со православните и откако тие се иселиле постојано се грижеле за верскиот објект и за православните гробишта.

Малку оф-топик:

Не е напад на верски храм, ама е напад на две Македончиња православни вчера во Тетово од страна на Шиптарана муслимани!
До кога на овој форум ќе се глуми лудило и демократија , а од друга страна некој секојдневно те силува и тепа во сопствена држава која што треба да биде МАКЕДОНСКА ако добро се сеќавам?!За да им се удоволи на овие либерални идиокритети тука на форумот?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom