Напади на верски храмови во Македонија

• Креатор на темата Креатор на темата Fail2
  • Време на започнување Време на започнување
Ептен се нервирам кога ке слушнам дека овакви работи се случуваат на овие свети места.Сите овие цркви и манастири погоре напоменати се од неизмерлива вредност за нашата култура,вистински ремек дела градени и декорирани од 12ти до 18ти век..
Ајде овие што ги прават секојдневните напади на црквите по западна Македонија ги разбирам, така ги тера верата и таков менталитет имаат (балистичките хорди сеуште се во 16ти век на умствено ниво) него овие од МПЦ не ми се јасни со кое лице кажуваат да се превземеле мерки..
Имаат 2 решенија за да се зачува културното наследство :
-Да се обезбедат објектите со камери,сигурни влезови па доколку треба и лица кои ке ги обезбедуваат црквите и манастирите
-Да ги однесат вредните икони и др. предмети во музеи задолжени за нивно чување ,а на нивно место да се постават реплики на истите..
Само изгледа на владикиве и поповиве поубаво е да си возат Ауди,Мерцедес, отколку да седнат и да ги решат овакви случаи.Големи пари земаат од народот,а од друга страна не водат никаква грижа.Да ти ебам таквите "свештени лица" кога основните обврски неможат да ги исполнат..

http://republika.mk/?p=60237

oitmb8sup1dz.jpg

Каков соживот бре?
Ова е повеке на национална основа отколку на религиска. Оти такви шитови се дешаваат кајшто има албанци? Оти нема кај нас во Валандово, ете и ние имаме 3-4.000 муслимани (турци) па се е ок.
После ке серат на ТВ " AКО ГО ЗИМАТ ЖЕНИ ЌЕ ГО ПАЛИМ..."
Eве го решението >
images

Кога не знаеме да го чуваме, не заслужуваме ни да го имаме. Ако веќе сме докажано килави по ова прашање, се да се собере на едно место, попис и во сеф. Па кога ќе дојдат поспособни генерации што ќе знаат да ги чуваат нека ги вратат на место и нека уживаат во нив. До тогаш само фреските на ѕидовите нека стојат и места за палење свеќи ( по можност камени, да не ги украдат и нив).
И не се „обесправениве„ криви за ова. Правете разлика меѓу шкртање врати со спреови и кршење прозори со систематско чистење на се што е вредно.

И не се „обесправениве„
Локацијата на православните храмови кои се цел на нападиве (над 80% во Западна Македонија) убаво си кажува кој е одговорен за овие настани.
Покрај нив како што пишав погоре и МПЦ треба да превземе одговорност,но треба да е јасно и дека извршителите се од една националност ..

Кога не знаеме да го чуваме, не заслужуваме ни да го имаме. Ако веќе сме докажано килави по ова прашање, се да се собере на едно место, попис и во сеф. Па кога ќе дојдат поспособни генерации што ќе знаат да ги чуваат нека ги вратат на место и нека уживаат во нив. До тогаш само фреските на ѕидовите нека стојат и места за палење свеќи ( по можност камени, да не ги украдат и нив).
И не се „обесправениве„ криви за ова. Правете разлика меѓу шкртање врати со спреови и кршење прозори со систематско чистење на се што е вредно.
Не се криви?
Не се криви директните извршители?

Која ти е таа логика и зошто би сакал алиби да им дадеш на тие кои оваа работа систематски ја прават со децении, а во последниов период позасилено.

Сквернавењето и пљачкањето цркви и гробишта е само еден сегмент од систематскиот притисок врз Македонецот да ја препушти вековната територија на агресивните Муслимани-Албанци. Другите сегменти ги знаеш: напади врз имотот (палење плевни, "залутани" куршуми во врата, ѕид...), малтретирање и секојдневни притисоци врз немоќните категории (деца и стари, како и жени) и се друго, да не набројувам.

Обезбедиле или не, он сака каурот да го нема и сите Муслимани застануваат зад тоа.
Ви текнува лани кога околу Божиќ, ја запалија црквата во Лабуништа?
Ја упатуваа пожарната во различни правци-погрешни, за да стаса покасно, за да изгори црквата. Додека пожарникарите гаснеа, селаните извикуваа - убиј каура!
После неколку дена ги искорнаа крстовите од гробиштата во Лабуништа и ги трупнаа во дворот на предходно запалената црква.

Македонецот е ужасен помнач.

Мислите дека, на пример, еден чувар у тоа село ќе заврши работа?

Не се криви?
Не се криви директните извршители?

Која ти е таа логика и зошто би сакал алиби да им дадеш на тие кои оваа работа систематски ја прават со децении, а во последниов период позасилено.
Ми плаќаат да им давам алиби и шпиун сум на ЦИА, а имам и перки на грбот.
Се чудиме што не може да си ги одбраниме, па како да ги одбраниме кога не знаеме ни од кого треба да се браниме ни како да го правиме тоа? Како мачки во вреќа сите претаат божем удираат нешто а никој не знае ни кој го мава ни од каде.

Дај бе доста со овие патетични муабети, стварно ми е преку глава више во секоја тема исто да се вергла. Ме заболе мене курот за браќава, имаш милион теми каде го решавате прашањето и како што гледаш ме нема на идна од нив. Сите сожители ми се превентивно и колективно на ignore.Толку за нив.

Дури и да се тие сите сторители ( а не се), пак е наша вина што сме мочка генерации и што сме го дозволиле тоа. И останувам на тоа дека не смееме да ги оставиме идните генерации без ова богатство заради нашата неспособност,све под клуч и чао пријатно до некои подобри времиња.
--- надополнето: 28 април 2013 во 18:48 ---
Локацијата на православните храмови кои се цел на нападиве (над 80% во Западна Македонија) убаво си кажува кој е одговорен за овие настани.
Покрај нив како што пишав погоре и МПЦ треба да превземе одговорност,но треба да е јасно и дека извршителите се од една националност ..

Еве како се „работело„ пред светските војни.
http://my.opera.com/ancientmacedonia/blog/show.dml/1399894
"Проблемот со заштита на културното богатство е долгогодишен и систе-матски. Откако крадците ги испразнија археолошките локалитети, удрија на црквите. И додека надлежните институции одговорноста си ја префрлаат едни на други, пред очите на сите ни се случува невиден грабеж...
http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=1364&stID=4674&pR=15

Еве колку сме „ажурни„
http://star.utrinski.com.mk/?pBroj=1364&stID=4674&pR=15
Според податоците со кои располага Министерството за внатрешни работи, евидентирањето на кражбите на вредни археолошки предмети датира од 1963 година. Претходно, институциите кои требало да се грижат за наследството немале поим со што располага Македонија, ниту пак дали тоа се чува некаде или се краде. Во тоа време се претпоставува дека се украдени и изнесени од Македонија безброј икони, крстови, книги и други вредни сребрени и златни предмети. По 1962 година се евидентирани кражби на над 90 икони од цркви во околината на Велес, Охрид, Гостивар, на Неготино. Во 1966 и 1967 година од црквата во Лавци, Битолско, исчезнале 11 многу значајни икони кои до денешен ден не се пронајдени и веројатно се во колекциите на приватни лица. Во периодот што следува до 1986 година крадењето икони бележи пораст и е регистрирано исчезнување на над 200 икони, како и сребрени крстови од црквата "Св. Спас" од Таор, Скопско, сребрени пари и сребрен крст од црквата "Св. Јован" од Ново Село, Гостиварско. Во 1973 година е ограбена резиденцијата на архиепископот Доситеј во Скопје, кога се украдени една икона св. Троица, уметничка слика, сребрена украсна тацна и книги со верска содржина. Најголемата кражба е регистрирана во црквата "Св. Атанас" во село Новачани, Велешко, кога одеднаш се украдени дури 26 икони. Во 1975 година од црквата "Св. Јован Канео" во Охрид се украдени 4 икони, кои заедно со крадецот се пронајдени и вратени, за набрзо потоа пак да бидат украдени„.

Ама дедо попе вика требало уште време
http://www.globusmagazin.com.mk/?ItemID=942128DDE4DF464F93DD7510D025F3C8
"Тоа е долга и тешка процедура. Во секој верски објект има по 50-ина значајни предмети. Па за да се попишат, треба време. Има напредок, но далеку сме

И кој викаш дека ни е крив? За браќава ова е виша математика, нив максимум им е спреј на ѕидови, кршење прозори и врати и слични јуначки дела.

Дај бе доста со овие патетични муабети, стварно ми е преку глава више во секоја тема исто да се вергла. .
Ако презентирањето на реалноста што владее во албански/доминантните средини, дејствува премногу грубо врз твоите фрагилни сетила, кажи си бе. Еве за твој атер ќе се праиме на удрени и нема да споменуваме за сите грабежи и сквернавења на црквите во зап. Македонија.
Дали тоа премолчување ќе го сопре овој терор врз дигнитетот на Македонецот?
Сигурно не, ама ако покушаш едно сто пати навечер пред спиење, со главата у перница, да викаш: "-не се они, не се они, не се они..." Е тогаш ќе видиш утре дента коа ќе се разбудиш - ти се исполнила желбата! (y) После таа постапка верувај ќе биде понатаму, баш како што си посакуваш!

Пробај пријателе и кажи после, ќе видиш дека успева (y)

Ако презентирањето на реалноста што владее во албански/доминантните средини, дејствува премногу грубо врз твоите фрагилни сетила, кажи си бе. Еве за твој атер ќе се праиме на удрени и нема да споменуваме за сите грабежи и сквернавења на црквите во зап. Македонија.
Дали тоа премолчување ќе го сопре овој терор врз дигнитетот на Македонецот?
Сигурно не, ама ако покушаш едно сто пати навечер пред спиење, со главата у перница, да викаш: "-не се они, не се они, не се они..." Е тогаш ќе видиш утре дента коа ќе се разбудиш - ти се исполнила желбата! (y) После таа постапка верувај ќе биде понатаму, баш како што си посакуваш!

Пробај пријателе и кажи после, ќе видиш дека успева (y)
Ај ти пријателе пробај да вежбаш сарказам на некој друг, ОК? Се гледаш ли јас што пишувам а ти што ми одговараш?
Што напредна младина ќе беше, знае да оцени кое сетило колку „фрагилно„ било, препорачува терапии а не може три ебани линка и пет реченици да разбере.

Доста со срања и филозофии, еве ти здравосељачко и едноставно презентирање на проблемот, пошто се кладам дека линковите ги немаш погледнато. Болдирано, да нема повеќе забуни.

1. Пред светските војни парче прават комшиите, демек го спасувале благото од другите, Софија од Белград, Белград од Атина, Атина од сите и во круг. Колку „спасиле„ никој не знае и нема да дознае.(имаш во линковите)
2. По 2СВ се краде се што светка и се гледа. Колку, пак никој не знае.(имаш во линковите)
3. Од 60-тите наваму демек ќе се прави попис на реликти и артефакти, после 50 ЕБАНИ ГОДИНИ не е списокот ни до пола. Се краде на велико. Колку, никој не знае. Како да знаеш што и колку ти е украдено ако не знаеш што и колку имаш?(имаш во линковите)
4. Откако Македонија е преорана и потешко се доаѓа до археолошки блага, се удира повеќе на иконите (и тоа имаш во линковите). Казните за тоа се-казни како и да нема.

Заклучок: Во моите очи штетата е иста, сеедно дали катанецот го искршил Мујо или Перо. Со тоа што не верувам дека Мујо од мал сакал да има икони во дневна. Еве нека бил и тој во случајов, знаеш кај е украденото (не конкретно ова, општо зборувам)? Или кај приватен колекционер во Њујорк/Лондон/Париз/Мексико Сити или ќе платиш карта да ги видиш во музеите во Софија/Белград/Атина. И на едните и на другите може само да им прднеме под прозор. Ама на тие што им ги носат и ги вадат од државава треба да им се ебе мамицата мамина.
Се додека не сме способни да го направиме тоа, најубаво да го оставиме за некои идни генерации кои ќе знаат да го чуваат и ценат тоа.Тоа ми е поентата.

Тоа е мојот став. Ако имаш проблем со него повели дискутирај, ако не не ми се занимавај со атерот мој и посебно не ми ставај зборови во уста. ОК?ОК.

Тоа е мојот став. Ако имаш проблем со него повели дискутирај, ако не не ми се занимавај со атерот мој и посебно не ми ставај зборови во уста. ОК?ОК.
Твојот став е став. Има разни умови и разни ставови.
Но фактите зборуваат за две, во просек, сквернавени/опљачкани цркви на секој десет дена, во доминантно албанските/муслимански средини.
Тоа е факт.
Негирањето на тој факт е само давање алиби на Албанците во нивната систематска активност, што е неразбирливо за мене и сметам дека оваа самоубиствена тенденција ја има само кај Македонците на цел свет.

Оди на темата верски вести и разгледај, ќе видиш колку од црквите кои се опљачкани се во доминантно албански средини, а колку не. Исто ќе видиш и која е фреквенцијата на нападите.

Твојот став е став. Има разни умови и разни ставови.
Но фактите зборуваат за две, во просек, сквернавени/опљачкани цркви на секој десет дена, во доминантно албанските/муслимански средини.
Тоа е факт.
Негирањето на тој факт е само давање алиби на Албанците во нивната систематска активност, што е неразбирливо за мене и сметам дека оваа самоубиствена тенденција ја има само кај Македонците на цел свет.

Оди на темата верски вести и разгледај, ќе видиш колку од црквите кои се опљачкани се во доминантно албански средини, а колку не. Исто ќе видиш и која е фреквенцијата на нападите.
Значи ставот беше намерно болдиран, што конретно не е во ред со него? Не те испрашувам :), само пробувам да најдам основа за натамошна дискусија..
Како што јас сметам дека твојот став има фалинки во следното:
- има разлика меѓу сквернавење и ограбување (добро, и ограбувањето е сквернавење ама ми ја сфаќаш поентата). На браќата сосема добро им оди агендата и без вакви глупости. Ако веќе го прават ова, тогаш кршат и уништуваат, не ги пикаат работите по торби и посебно не бараат специфични предмети. Спореди го овој случај со останатите и ќе ги видиш разликите.
- барем во 30% од тие случаи сторителите се Македонци. Само што најголем дел од луѓето читаат за тазе вест (вчера се случило таму и таму), ретко кој чита бајата вест (фатени се лицата кои ограбиле црква лани...)
- најди го линкот со изјавата на дедото - лоповите барале ОДРЕДЕНА работа, тој и мештаните се сомневале дека некој ќе проба да ја украде и ја преместиле НЕКОЛКУ ДЕНА ПРЕД КРАЖБАТА. Од каде Мујо знае дека „тоа„ е „таму„ кога ни јас до вчера не знаев дека постои „тоа„ и дека е „таму„?(Признавам дека ова не е за фалење).

Еве нека бил Мујо, спремен сум да се кладам дека не ги украл работите за да ги уништува дома или да му красат дневната. Кој и да бил, иконите одат на продажба.

Што никако не значи дека браќата не прават штети по црквите, само што тоа е дел од проблематиката која ја покриваат барем 15 други теми. А искрено за мене поголема штета е овој случај него скршени прозори, тие ќе се заменат, а и не се скршени од „наши„. Прозорите ќе се заменат, кажи ми кој ќе го замени Дичо Зограф!? Тоа и несериозноста последниве 60 !!! години ме болат многу повеќе, не се работи за никаква амнестија на некого.

Ќе останат ли храмовите во западна Македонија и без икони и без свештенство?

Откако голем дел од нив останаа без свештени лица, на православните храмови во западна Македонија им се заканува да останат и без икони.

По систематската кражба на илјадници икони од стотици цркви во Дебарско кичевската епархија сега МПЦ - ОА во соработка со министерството за култура и управата за културно наследство на Паско Кузман започнале акција за дислокација на иконите од загрозените цркви во овој крај.

Според реакцијата на министерството за култура на вчерашниот прилог на Канал 5 „ Кој ќе го спречи грабежот на културното наследство“, вкупно 341 икона од цркви во Дебарско - кичевската епархија се евидентирани, попишани и дислоцирани на безбедни места.

При реализацијата на овој проект била извршена евиденција и дислокација на вредни икони во сите села во струшко, дебарско и Мала река, и бил попишан целиот иконописен фонд. Претходно Министерството за култура, Управата за заштита на културното наследство и синодот на МПЦ донесле одлуката сите вредни икони од црквите од западна Македонија да се соберат во епархискиот центар во Охрид, и во просториите на поранешното училиште на манастирот „Св. Јован Крстител - Бигорски”, каде треба да се отвори Музеј на Мијачијата.

Во реакцијата од министерството се признава дека во обидот иконите да се дислоцираат од црквите имало отпор од локалното население.

Верниците се противат на ова идеја затоа што сметаат дека откако во дебарско на пример на триесетина села со активни цркви остана само еден поп, дислокацијата на иконите дополнително ќе го замре црковниот живот и ќе го одврати народот од црквите.

Канал 5 дознава дека за време на средбите на претставници на МПЦ - ОА и управата за заштита на културното наследство на загрижените верници им било ветено дека црквата до Велигден ќе направи копии од украдените икони но на пет дена пред велигден нема никаков абер за ова ветување.

Притоа во убедувањето на верниците да ги предадат вредните икони за истите да се заштитат, црковни претставници се заканувале дека и црквите и иконите се сопственост на МПЦ - ОА и дека тие можат да бидат насилно одземени.

Освен свештениците од Свети Јован Бигорски и женскиот манастир Свети Ѓорѓија во селото Рајчица досега ниту еден од членовите на Светиот синод ниту владиката Тимотеј кој што е администратор на Дебарско Кичевската епархија не ги посетиле црковните одбори каде се случи кражба на икони. За жал светиот синод на МПЦ - ОА се уште не разбира дека покрај тоа што потпишува катастрофални договори со СПЦ и се занимава со административни и бизнис прашања треба да работи на ширење на духовноста и пред се да биде со своите верници секогаш кога ним им е тешко.

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=5752

Во скопски Чаир
Каменувана црквата Свети Ѓоргија и навредувани православните верници
Непознати вандали вчера ја каменувале црквата Свети Ѓоргија, во скопската населба Чаир, додека траела утринската богослужба во присуство на повеќе православни верници.
mkd-48246.jpg

Црквата Свети Ѓоргија во Чаир

Според полицијата, инцидентот се случил околу девет часот утрото. Додека свештеникот ја одржувал утринската богослужба, пред црквата се собрале повеќемина претежно малолетни лица кои почнале да фрлаат камења кон црквата и да упатуваат верски навреди. Од каменувањето била оштетена влезната врата на верскиот објект. По вандалскиот чин групата си заминала.
Полицијата работи на случајот и пронаоѓање на вандалите.

Во скопски Чаир
Каменувана црквата Свети Ѓоргија и навредувани православните верници
Непознати вандали вчера ја каменувале црквата Свети Ѓоргија, во скопската населба Чаир, додека траела утринската богослужба во присуство на повеќе православни верници.
mkd-48246.jpg

Црквата Свети Ѓоргија во Чаир

Според полицијата, инцидентот се случил околу девет часот утрото. Додека свештеникот ја одржувал утринската богослужба, пред црквата се собрале повеќемина претежно малолетни лица кои почнале да фрлаат камења кон црквата и да упатуваат верски навреди. Од каменувањето била оштетена влезната врата на верскиот објект. По вандалскиот чин групата си заминала.
Полицијата работи на случајот и пронаоѓање на вандалите.

соживотот продолжува :mad: ... голем поздрав до сите либерални напредни дечки на форумов, со муабетот дека не требало да се спуштаме на нивно ниво, да бидеме ние цивилизирани, да си го примаме во анусот и да си ќутиме да не навредиме некого случајно....

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom