Законот на Телема

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Како се пади човек од една држава ако некој умрел од затруена „вода“?
Тие се во Италија а приказната ја измислила вдовицата по враќањето во Англија???....
И ти во тоа веруваш...:facepalm:
После – како што е речено – острите напади на фашистичката партија и по скандалите со дневниот печат тој беше протеран засекогаш од Италија. Подоцна ги напиша “Песните за Италија” (Songs for Italy), хумористична збирка од поеми со презир кон Мусолини и Фашистичката Партија."
http://www.oto-mk.net/?page_id=63&page=3

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Фратер Ипси...ти по мене клисар ке си останеш во сектата. Повторуваш напамет тоа што ти напишале, наместо да одеш и да се информираш малку повеќе.

Истражување, сомнеш,работа.....беа твои зборови на подфорумов религија до скоро време. Одеднаш се претвори во догматичар и слеп послушник на светата книга на Кроули.
Него тоа си е твоја работа, ако сакаш слепо да веруваш јас се слагам и со тоа. Реков дека кај монотеистичките религии и секти, слепата верба е најголема карактеристика.

Еден ден ќе ти објаснам како погрешно го тумачите поимот Воља кај човекот....друг пат тоа.

Него ај нешто друго да те прашам дали знаеш.
Дали знаеш дека Кроули бил во Париз, каде Г. имал школи, и кога сакал да се запознае и да влезе во школата на Г., истиот го има нападено?

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
...
Дали знаеш дека Кроули бил во Париз, каде Г. имал школи, и кога сакал да се запознае и да влезе во школата на Г., истиот го има нападено?
Како бе го има нападнато?
Со боксови и клоци? Прв пат читам - веднаш давај линк до информацијата како тоа Кроули сакал да влезе во школата на Ѓурџиев...
И која школа ја имал Ѓурџиев што му се допаднала на Кроули толку во Париз?
Дај да направиме паралели, да видиме превојни точки :love:
Давај веднаш аргументи за ова тврдење, линкови...што имаш, наслов на книга... автор :)

П.С. Јас мислам дека се немаат сретнато еден со друг, и Кроули има ок мислење за Ѓурџич :) Така да, не ми се верува дека било кој од нив нападнал некој друг... Ама ок :)

Ipsissimus

P.I.
Член од
23 јули 2010
Мислења
15.582
Поени од реакции
12.949
Фратер Ипси...ти по мене клисар ке си останеш во сектата. Повторуваш напамет тоа што ти напишале, наместо да одеш и да се информираш малку повеќе.

Истражување, сомнеш,работа.....беа твои зборови на подфорумов религија до скоро време. Одеднаш се претвори во догматичар и слеп послушник на светата книга на Кроули.
Него тоа си е твоја работа, ако сакаш слепо да веруваш јас се слагам и со тоа. Реков дека кај монотеистичките религии и секти, слепата верба е најголема карактеристика.
Еден ден ќе ти објаснам како погрешно го тумачите поимот Воља кај човекот....друг пат тоа.
За О.Т.О може да истражува некој што е надвор од редот, која логика е да истражувам, кога сум во Редот? Кога гледам што се случува?
И веќе имам објаснето дека догми во Редот нема! Јас во телемата си ги препознав сопствените ставови и согледувања. Оди на темата за Телема и гледај какви дијалози имаме водено јас и Хептаграм пред две години, кога не бев ниту член, ниту аспирант. Се е таму запишано!
И ти неможеш да објасниш некому како "погрешно тумачи" било што...апсурд е тоа! Зошто се нарекува толкување? Ти ќе влезеш во нечиј ум и ќе знаеш што мисли подобро од него самиот?
Него ај нешто друго да те прашам дали знаеш.
Незнам, еве просветлиме.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Како бе го има нападнато?
Со боксови и клоци? Прв пат читам - веднаш давај линк до информацијата како тоа Кроули сакал да влезе во школата на Ѓурџиев...
И која школа ја имал Ѓурџиев што му се допаднала на Кроули толку во Париз?
Давај веднаш аргументи за ова тврдење, линкови...што имаш, наслов на книга... автор :)
Не бе нападнато, читај подобро...нападено.
Г. не примал секој во школите, строго ги има бирано учениците што ќе ги посетуваат неговите предавања.

Се плашам да не ме пријавиш и затоа ќе прекинам да зборувам за Г.;)
--- надополнето: 27 април 2013 во 17:15 ---
За О.Т.О може да истражува некој што е надвор од редот, која логика е да истражувам, кога сум во Редот? Кога гледам што се случува?
И веќе имам објаснето дека догми во Редот нема! Јас во телемата си ги препознав сопствените ставови и согледувања. Оди на темата за Телема и гледај какви дијалози имаме водено јас и Хептаграм пред две години, кога не бев ниту член, ниту аспирант. Се е таму запишано!
И ти неможеш да објасниш некому како "погрешно тумачи" било што...апсурд е тоа! Зошто се нарекува толкување? Ти ќе влезеш во нечиј ум и ќе знаеш што мисли подобро од него самиот?.
Можеби зборот „тумачење“ не е соодветен за да ме разбереш, ама мислам дека разбираш што сакам да ти кажам.Не дека јас ќе ти кажам ти како да го тумачиш тој збор, било погрешно било точно, него начинот на употребата на тој поим во пракса е погрешен.
А и самиот поим е погрешно сватен.

Еве по мое ќе ти објаснам, па понатака....
Кај Телемата поимот Воља земал погрешен правец, скршнал во октавата и се створила посебна, нова октава, чии крај не доведува до целта, не еволуира, него е „замрзната“ во развојот.
Ти реков, некогаш и ќе ти објаснам....

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Не гледам проблем и да сакал да биде дел од таа школа... :) Кроули бил сестран човек. Ако сакал нешто да критикува, морал да го научи ... :D
Шпекулации се тоа дека Ѓурџиев избркал било кој ... некој од учениците на Ѓурџиев многу си го сакал учителот по се изгледа, па напишал свое видување на тоа како Кроули на клоци бил избркан од школата :D
Кроули бил фраер во тоа време, не знам што ви смета човекот...

Кога и од кој е запишан овој настан што наводно се случил? Ако се случил би требало да е дваесетите години на XX век, но мене ме интересира запишаното и од кој е запишано...
Имаш инфо...?
--- надополнето: 27 април 2013 во 17:20 ---
Не бе нападнато, читај подобро...нападено.
Г. не примал секој во школите, строго ги има бирано учениците што ќе ги посетуваат неговите предавања.

Се плашам да не ме пријавиш и затоа ќе прекинам да зборувам за Г.;)
--- надополнето: 27 април 2013 во 17:15 ---

Еве по мое ќе ти објаснам, па понатака....
Кај Телемата поимот Воља земал погрешен правец, скршнал во октавата и се створила посебна, нова октава, чии крај не доведува до целта, не еволуира, него е „замрзната“ во развојот.
Ти реков, некогаш и ќе ти објаснам....
Неточно... кај кинезот октавата е само со 5 тона и различна од твоето до до до глупо проклето до кое не може да биде за секој решение...
Телемата е бесконечна низа од октави :D Бесконечно пијано на кое може да свири било кој како што му е волја :D И да биде разбран од другите...
--- надополнето: 27 април 2013 во 17:46 ---
Omer el Faruk ^^ момче муслиманско, еве ти ветив линкови за Кроули и демистифицирање на човекот:

Bitcoin

Член од
24 мај 2005
Мислења
5.530
Поени од реакции
13.903
Ќе ве замолам без користење на навредливи зборови од типот - секташи, бедни, медни, муслимански, вакви, такви....
Ова е прва и последна опомена. Доделувам 10 казнени поени на секој навредлив пост.

Donald Sikert

Jane Vitington
Член од
28 ноември 2008
Мислења
8.283
Поени од реакции
5.614
Ќе ве замолам без користење на навредливи зборови од типот - секташи, бедни, медни, муслимански, вакви, такви....
Ова е прва и последна опомена. Доделувам 10 казнени поени на секој навредлив пост.
Од кога и болдот се смета за навреда?

И со што да го замениме истиот, за да не биде цел на казнени поени?

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Истото прашање како Доналт...

Хептаграм XI

Ἱερὸς Γάμος
Член од
13 февруари 2010
Мислења
12.254
Поени од реакции
12.265
Никола добро си кажа...
Не знам дали муслимански ако се кажи дека е навредливо (зависи од контекст можеби)...

Секташи е навредлив за мене збор бидејќи не сакам невистини, бидејќи О.Т.О. не е секта, РЕД Е, полутаен ред со свои тајни ритуали и пракси!
Ако некому му смета тоа и сака да навредува како ние сме секта произлезена од некакви си денешни религии, греши.
И секое наредно користење на зборот секта однесувајќи се на О.Т.О., ќе пријавувам кај модераторот,па тој ќе одлучи дали да се добие бан или не...

Ете така... отворени карти брате, отворени...
Секти користете таму по темите за ислам и христијанство... не тука!

И темата треба да помогне да научите нешто... не да ми кажувате за тајниот Ред работи кои ги читате од кој знае каде без трошка знаење! Што ви одговара според некоја ваша логика, тоа е точно? :D
Не е ова религија па да ми философирате како ќе ви текне без да имате трошка познавање од темава... Нели ;)
Самиот автор на темава ако нема знаење од темава, другите барем може да се потрудат да научат нешто + ...

Се читаме...

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
И темата треба да помогне да научите нешто... не да ми кажувате за тајниот Ред работи кои ги читате од кој знае каде без трошка знаење! Што ви одговара според некоја ваша логика, тоа е точно? :D
Не е ова религија па да ми философирате како ќе ви текне без да имате трошка познавање од темава... Нели ;)
Исто и темите за христијанството требе да помогнат на научите нешто, не да вадите само делови од постови и да провоцирате.

Гледај ја сега контрадикторноста на твоето излагање...
Ако не сте религија, а и самиот велиш дека не сте секта, тогаш што мајка барате на подфорумов религија?
.

Член од
31 јули 2006
Мислења
2.537
Поени од реакции
702
Гледај ја сега контрадикторноста на твоето излагање...
Ако не сте религија, а и самиот велиш дека не сте секта, тогаш што мајка барате на подфорумов религија?
.
За да дискутираат религија :D Плус, двете теми за Телема се од други отворени.

Gurdjieff

Bastardo dentro
Член од
12 јануари 2011
Мислења
3.645
Поени од реакции
1.264
Секташи е навредлив за мене збор бидејќи не сакам невистини, бидејќи О.Т.О. не е секта, РЕД Е, полутаен ред со свои тајни ритуали и пракси!
..
Цел свет ве рачуна за сатанична секта. и тоа дали те врега или не си е твој проблем.
Доста манипулираш со медераторите и пријавуваш само затоа што на тебе не ти се свига.
Еднаш ти одговорив на ова....
Ти можеш и за цар да се сметаш, не значи дека ке ти се обракам со: Ваше Височество

Kajgana Shop

На врв Bottom