Скопје 2014 (Генерална дискусија)

• Креатор на темата Креатор на темата Принцезичка
  • Време на започнување Време на започнување

Дали го одобрувате проектот Скопје 2014?

• Вкупно гласачи
    593
Пред малку бев кај рингишпилот и на него се возеше само едно детенце.
Возењето трае 3,5 минути ( 210 секунди ), а чини 30 денари.
Имаше еден вработен со беџ од Паркови и зеленило и му реков ова е прескапо, затоа нема деца.
Тој вели не било скапо...
Е сега пресудете вие дали сум во право.
Возење со автобус чини 35 денари, Возењето од Козле до Радишани со 57-мица трае 40 минути. Еден автобус троши гориво и е поскап од еден рингишпил.
Ама кому да му кажеш....
Важно двете рампи во близина стоеа и светеа - милина за гледање

Имаше еден вработен со беџ од Паркови и зеленило и му реков ова е прескапо, затоа нема деца.
Возење со автобус чини 35 денари, Возењето од Козле до Радишани со 57-мица трае 40 минути. Еден автобус троши гориво и е поскап од еден рингишпил.
Ама кому да му кажеш....
Следниот пат кажи му коа татко му од џеб ќе ги даде парите за рингишпил, нема да е скапо. Вака од "наши" пари направен, скапо ни иде. :icon_lol:

мене ми се допага плоштадот јесте да е малце пренатрупано али тоа е. Битно да има што да понуди ко главен град.

На портокаловите мора да им се допаѓа.Нема многу врдање.

На портокаловите мора да им се допаѓа.Нема многу врдање.
А кои се тие портокаловит бре? не суди за книгата по кориците. Ако реков дека нешто што тебе што очигледно си од СИНИТЕ не ти се допаѓа не значи дека сум портокалова. Јас и политика земја и ваздух. Едноставно ми се допаѓа што се прави нешто , се работи....тоа ќе остане како и да е !
--- надополнето: 24 април 2013 во 23:12 ---
Ама кому да му кажеш....
Е сега ти види на истата таа вртелешка во грција се наплаќаше 4 евра. Па ако ти одговара арно ако не здравје.

А кои се тие портокаловит бре? не суди за книгата по кориците. Ако реков дека нешто што тебе што очигледно си од СИНИТЕ не ти се допаѓа не значи дека сум портокалова. Јас и политика земја и ваздух. Едноставно ми се допаѓа што се прави нешто , се работи....тоа ќе остане како и да е !

Е сега ти види на истата таа вртелешка во грција се наплаќаше 4 евра. Па ако ти одговара арно ако не здравје.

Абре сите сте економисти ко грујо да му се плукнам.Општи поими да не се знаеле...ццц.
Таа вртелешката во Скопје дедо му на грујо ли ја плати? Таа во Грција сум сигурен дека е приватна и тој ако сака може и 500 евра да наплаќа.
Се работи да, ама исто и на автопати и железница може да се работи.

Абре сите сте економисти ко грујо да му се плукнам.Општи поими да не се знаеле...ццц.
Таа вртелешката во Скопје дедо му на грујо ли ја плати? Таа во Грција сум сигурен дека е приватна и тој ако сака може и 500 евра да наплаќа.
Се работи да, ама исто и на автопати и железница може да се работи.
Е сигурно Грујо нема да ти ја плаќа и струјата бре мангуп, или ти ке ја платиш, и одржавките да не се нудиш да ги правеш, ако не па земи и карти дели ти , па наплаќај по 5 ден.И навечер чувај ја од мангупите и наркоманите низ град. прост народ бре. И уште еднаш ако не ме разбра, јас не сум портокалова , плавуша сум :vozbud:

Малце било пренатрупено :свиркам:
Е малку,да.
За се што сме слушнале од кога постои Македонија го има на плоштадот.
Само Адам и Ева недостасуваат.
Во предметот историја немало да се учи за Македонската историја веке.Ке ги носеле децата на еднодневна екскурзија до плоштадот до Скопје и на сите петки ке им наредиле во дневникот.

ЗНаеш шо.. ќе бидам малце груб, по цена на „бан“... Убаво би било едно огромно бронзено говно да напраат негде у градов, од кое коа ќе се стисне на копче и смрдеа да доаѓа; а до него и еден џајнт силиконски патлак од кого мед и млеко ќе тече (наравно за народ да пие и се гости без пари).. нека ги стават кај било.. шо е важно.. но важно, нешто се прави.. и тоа ќе остане како и да е! ;)

И батали тоа СИНИ, ПОРТОКАЛОВИ.. затоа што на оние што им текнало ова чудо за СКопје до 2014, ич патлакот не ги боли за тебе и за мене, пошо и онака не се замараат дали ти и јас воопшто постоиме и дали имаме или немаме критичко мислење.. така да, ако им се пружи можност, покрај сиот тој луна парк среде центар, ќе стават и бронзено говно и силиконски патлак со течопој на мед и млеко.. јасно? :cool:

Секако дека го почитувам твоето мислење, но но се согласува со него.
Напишав дека на рингишпилот се возеше само едно дете кое плати 30 денари за 3,5 минути возење и толкав е вкупниот приход
Да беше цената 5 денари ќе се возеа 20 деца и вкупниот приход ќе беше 100 денари.
Постои наука која се вика економија и таму се проучува по која цена треба да се продава за да се добие максимален профит.
Од друга страна тој рингишпил е купен со јавни пари, ако скопските дечиња не го користат и не му се радуваат, не ни е ни потребен.

Centar padna bas poradi proektot Skopje 2014 i sega uste se inatime so zmijata na koja ne mozeme da i go svitkame vratot za imeto, cela provincija dojde vo Skopje i uste drzime za imeto, nego aj da ne ja siram asocijativno temata, Skopje ko sto rekov stana nekropola, necropolis vo bukvalna smisla pocnaa da gradat kuka od krov zapostavuvajki ja ekonomijata koja e baza, i toa ne e ubavo vo zemja kade siromastijata i nevrabotenosta e ogromna imajki pred vid kolku malku narod sme.

Најдобра асоцијација за Скопје 2014 е - Куќа карабина, без вода и струја, полно со глувци, ама со мермерни плочки, уметнички слики и позлатени врати.

Centar padna bas poradi proektot Skopje 2014 i sega uste se inatime so zmijata na koja ne mozeme da i go svitkame vratot za imeto, cela provincija dojde vo Skopje i uste drzime za imeto, nego aj da ne ja siram asocijativno temata, Skopje ko sto rekov stana nekropola, necropolis vo bukvalna smisla pocnaa da gradat kuka od krov zapostavuvajki ja ekonomijata koja e baza, i toa ne e ubavo vo zemja kade siromastijata i nevrabotenosta e ogromna imajki pred vid kolku malku narod sme.

Тачно...
Капак на се е некоја чудна аутистична самодоволност (шо би рекол СМЦ-Рамбо Амадеус) на народов овде кој па некако развил некоја си „наркоманска логика“ на прифаќање на нештата - „Еј едноставно мене ми се свиѓа, важно се прави нешто, се дешава.... како и да е, тоа што се праело ќе остане!“..

ЗНаеш, како оној вицот со наркоманот и златната рипка...

Фатил наркосов златна рипка и ова му рекла, пушти ме ќе ти исполнам 3 желби..
Ок рекол Наркосов, ја пуштил и рекол:
Прва желба, Стави ја Јапонија на местото на Шпанија, а Шпанија на местото на Јапан.. ок.. речено сторено..
Втора желба, Стави ги јапанците на местото на шпанците и обратно.. океј такоџе рипкава исполнила желба..
Трета Желба, ај врати сеа назад се као што беше...напраила и тоа рипката и го прашала:
- Ај еве го напраив, ама што ти беше поентава на сето ова?
А наркосов и рекол:
„Па да се дешава нешто!“

Е така и ние овде во Скопје, т.е. МКД...

Ова е малку надвор од темава, ама и надвор од генералната ориентација на власта:

50 ГОДИНИ ОД СKОПСKИОТ ЗЕМЈОТРЕС

Пораката на Тито се враќа на ѕидот од Музејот

„Скопје се сеќава" е насловот на сите случувања што ќе ги организира градот Скопје по повод 50 годишнината од земјотресот на 26 јули.

Дел од оваа манифестација ќе биде и враќањето на ѕидот од Музејот на Град Скопје на пораката на Јосип Броз Тито посветена на разурнатиот град и на жртвите во 1963 година. Пораката беше отстранета пред 12 години со образложение дека тој дел од Музејот ќе се рекоструира и дека пораката ќе биде вратена.
Градоначалникот Kоце Трајановски изјави дека на оваа манифестација ќе им се оддаде почит на загинатите сограѓани и на земјите што помогнаа и вети дека градот нема да ги менува имињата на улиците крстени по земјите што се солидаризираа со жителите на главниот град на тогашна социјалистичка Македонија. На улицата „Петре Пирузе“ во населбата Тафталиџе ќе и биде вратено старото име “Мексичка“.
Во 1963 година, во знак на благодарност, многу сообраќајници беа именувани по земјите-донатори, нивни градови или, пак, по истакнати нивни личности.
На 26 јули 1963 година загинаа 1.000 лица, повеќе од 3.300 луѓе останаа трајни инвалиди, а 100.000 луѓе останаа без дом.

А ова бе на што личи:
Масакр на зеленилото кај „Бристол“

Без разлика на изворот, информацијата е точна.

Ниво на свест апсолутна нула, мизерија, неприфатлив е ваквиот начин на работа.

Дополнување:

Сечењето на дрвјата во Општина Центар е незаконско!

Хелсиншкиот комитет имаше можност да го анализира Решението бр. 14-6/224 од 24.04.2013 донесено од страна на Град Скопје со кое се одобрува сеча на 18 дрва во Општина Центар (спроти Хотел Бристол). Решението е изработено, покрај другото, врз основа на Член 10 став 1 точка 4 алинеја 12 од Законот за Градот Скопје. Оваа одредба ги утврдува надлежностите на Град Скопје. Во конкретниот случај Градот се повикува на надлежноста да одржува градски паркови и парк-шуми, утврдени во Генералниот урбанистички план. Во Генералниот урбанистички план на Град Скопје 2012 - 2022 парцелата на која е наредено да се сечат дрвата не е предвидена ниту како градски парк ниту како парк-шума.

Според тоа, Решението бр. 14-6/224 на Град Скопје е донесено незаконски! Такво решение можела да донесе единствено Општина Центар која има надлежност за зеленилото на нејзина територија. Хелсиншкиот комитет го повикува Градоначалникот на Градот Скопје веднаш да го повлече ваквото решение и да ја утврди одговорноста за неговото незаконско донесување. Исто така упатуваме повик до ЈП „Паркови и зеленико“ кој веќе пристапи кон сечење на дрвјата, веднаш да ги стопира активностите доколку не сака да се вклучи како соучесник на ваквите незаконски постапки.

Splendora ама ама ама тоа не е крив ДОМ за тоа се криви администрацијата...

Или уште еден изговор - абе абе соросоидишта, сфе тоа платена војска армада, десертери, предавници....

Со победава што се случи во центар се докажа дека целиот проект е промашен и дека е непотребно повеќе никакви акробации во урбанистичкиот план.
Луѓето не гласаа против политичка партија туку против цел еден промашен концепт.

Патем во врска до денешните случки кај Бристол:524887_10151098198847672_89433614_n.jpg

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom