Изградба на спрат - колку чини

Член од
8 октомври 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ako moze ,nekoj (strucen za ovaa rabota ili pak nekoj sto ima iskustvo )da mi kaze, kolku bi me kostalo dogradba na kupatilo(2x3) znaci 6m2- kluc na raka. ( bez elementite vo kupatiloto)....
Blagodaram!

Windfucker

Телемит, Темплар, Масон, Сциентолог во целибат
Член од
30 април 2010
Мислења
8.459
Поени од реакции
15.326
Prashanjeto mi e za dogradba , od temel ,so 4 stolba,i da bide prilepeno za veke postoeckiot objekt-kuka i so plocki da se zavrshi !
Blagodaram !
Релативно е навистина и не може да предвиди никој колку би те чинело од причина што не можеш да кажеш какви материјали би било вградувано.

Мое мислење средства за работна рака

Рам конструкција со sидање - околу 100 евра
Инсталација за водоводна исталација и елементите во купатилото - околу 80 евра
Инсталација на електричната инсталација - околу 50 евра
Инсталација на керамички плочки (ако се реди комплетно до горе) - околу 120 евра

Грубо некаде би дошло околу 350-400 евра само за работна рака.
Материјалот за електричната и водоводната инсталација не би требало да чини многу, освен ако не се приклучоците многу далеку, па 100 евра би било солидна сума за тоа.

Рам контрукцијата на купатилото ако се гради со класичен блок 25x40 или 16x40 мм потребни се околу 200, односно 300 блока за три sида.
Цената на истите варира, и најдобро е да се видат некаде по огласите да не има некој да продава заостанати блокови и керамиди и не му требаат.
Како и да е отприлика би дошло макимум 200 евра за блокови плус песок, железо, цемент, вар за надворешно и внатрешно малтарење, керамиди или нешто друго, дрвена или метална конструкција за кровотнека биде уште 300 евра би дошло некоја цифра од 500 евра.

Грубо околу 1000 евра само за изградба и приклучоци за инсталација.
Плочките варираат од 5 евра па нагоре и затоа немам напишано цена.
Имаш некои 25 кв, што значи најбуџетна варијанта би било 150 евра, плус ти треба околу 100 евра за врата во купатилото.

Според мене околу 1300 евра.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Релативно е навистина и не може да предвиди никој колку би те чинело од причина што не можеш да кажеш какви материјали би било вградувано.

Инсталација на керамички плочки (ако се реди комплетно до горе) - околу 120 евра

Материјалот за електричната и водоводната инсталација не би требало да чини многу, освен ако не се приклучоците многу далеку, па 100 евра би било солидна сума за тоа.

Рам контрукцијата на купатилото ако се гради со класичен блок 25x40 или 16x40 мм потребни се околу 200, односно 300 блока за три sида.
Цената на истите варира, и најдобро е да се видат некаде по огласите да не има некој да продава заостанати блокови и керамиди и не му требаат.
Како и да е отприлика би дошло макимум 200 евра за блокови плус песок, железо, цемент, вар за надворешно и внатрешно малтарење, керамиди или нешто друго, дрвена или метална конструкција за кровотнека биде уште 300 евра би дошло некоја цифра од 500 евра.

Имаш некои 25 кв, што значи најбуџетна варијанта би било 150 евра, плус ти треба околу 100 евра за врата во купатилото.

многу прецизно елаборирано, иако би ставил уште 200 евра како плус за непредвидени трошоци.
П.С. малку ОФ, .... заборави да му кажеш и дека знакчето за WC е 50 денари :D

Член од
8 октомври 2012
Мислења
4
Поени од реакции
0

Blagodaram ! Navistina imate objasneto podetalno za se !

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.856
Поени од реакции
36.927
Ја отворив темава па ме заинтересираа некои работи. Што е толку скапо кај градењето куќа? Како одат цените кај нас?
Малку доцнам, ама гледам дека никој не ти одговорил, па ај, секако ќе се најде постов и за други:
Од 18 до 25 денари парче, зависно од производителот, складиштето од каде ги купуваш, и видот на циглата, секако (12X25X25cm, 16X20X25cm, 16X40X25cm, 20X25X25, монта-цигла...).
Пак зависи од складиштето од каде купуваш, дебелината на арматурата, дали е ребраста или обична, дали се шипки или мрежа... Пример - обична шипка со пречник од 6мм. (се користи за правење на узенгии) е 60 ден. парче од 6m, што значи - 10 ден. од метар. Наспроти неа, шипка Ф-12mm. ребраста е 400 ден. парче од 6m., што значи 66 ден. од метар. Мрежа 20X20 cm. Ф-6mm. е околу 1000 ден. парче. А не зеборавај дека потребни ти се и жици (за армирање и шалување), шајки и сл. а сето ова се продава по 60-70 ден. по kg.
Цементот е 300 до 350 ден. од вреќа, Усјемалот (за малтерисување) е 280 до 330 ден. вреќа.
Зависи каков: 1m кубен мешана песок (за бетонирање) е 1100 - 1300 ден, 1m кубен ситна песок (за малтерисување) е 1400 - 1500 ден., чакалот е 700-900 ден. од кубик... Секако - никој не ти носи само еден кубик за без пари. Минимум што можат да ти донесат е еден трактор - 2m кубни ;)
Материјали за кров?
Кога ќе стигнам до кровот на мојата куќа, ќе ти кажам ;) :pos:
NOTE: Цениве се ептен тазе, од оваа пролет!

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Здраво

Нов сум во ова и имам прашања

Живееме во заедница како на сликата, е сега се откажавме од идејата да правиме надградба, мислиме да преградиме врз плочата и да ја споиме едната соба како на сликата.

http://www.flickr.com/photos/99700302@N08/9408933736/
Прво не знаеме цени и што се треба за да направиме соби, пример мала кујна купатило детска на плочата

А второ документите би сакале да биде на мое име, зошто сега е објектот на име од татко ми, но сакаме ако градиме да бидеме на сигурно да не ми прават пределби подоцна. Кои документи ни се потребни? дали треба да ни ја препише таа една соба која е веќе изградена?

Башка ве читам и мислам по закон е преку фирма да оди изградбата ама дали има фирми кои можеш да ги платиш само за работна рака а материјали да одбериш и да набавиш?

Fringe

Скитник низ паралелни светови
Член од
24 септември 2011
Мислења
7.898
Поени од реакции
3.006
Здраво

Нов сум во ова и имам прашања

Живееме во заедница како на сликата, е сега се откажавме од идејата да правиме надградба, мислиме да преградиме врз плочата и да ја споиме едната соба како на сликата.

http://www.flickr.com/photos/99700302@N08/9408933736/
Прво не знаеме цени и што се треба за да направиме соби, пример мала кујна купатило детска на плочата

А второ документите би сакале да биде на мое име, зошто сега е објектот на име од татко ми, но сакаме ако градиме да бидеме на сигурно да не ми прават пределби подоцна. Кои документи ни се потребни? дали треба да ни ја препише таа една соба која е веќе изградена?

Башка ве читам и мислам по закон е преку фирма да оди изградбата ама дали има фирми кои можеш да ги платиш само за работна рака а материјали да одбериш и да набавиш?
Може и да не ти прпише имот на твое име а ти да си градиш.
Ти ќе бидеш инвеститор,ќе си најдеш изведувач склучуваш договор и си имаш документ (доказ) дека е твое ако некогаш ти затреба.
За материјал зависи како ќе се договориш со изведувчачот кое секако има големо влијание во цената на работна рака.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.856
Поени од реакции
36.927
Може некој да ми каже кои се цените (грубо) за изработка на проектна документација (идеен и основен проект) кај нас? Знам дека варираат од проектант до проектант, но ми треба некоја сума, онака, одприлика, заради споредба.

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
Може некој да ми каже кои се цените (грубо) за изработка на проектна документација (идеен и основен проект) кај нас? Знам дека варираат од проектант до проектант, но ми треба некоја сума, онака, одприлика, заради споредба.
300 е мислам најниската цена што би можел да ја најдеш. и тоа само за проектот, а другите заебанции ко изиис (не е обавезен сега), статичар, па после тоа и елаборат кој мора да биде направен од некоја овластена катастарска фирма ..... се тоа е плус.

Член од
17 октомври 2011
Мислења
14.856
Поени од реакции
36.927
300 е мислам најниската цена што би можел да ја најдеш. и тоа само за проектот, а другите заебанции ко изиис (не е обавезен сега), статичар, па после тоа и елаборат кој мора да биде направен од некоја овластена катастарска фирма ..... се тоа е плус.
300? Па тоа е малку! Јас очекував многу поголема сума, искрено. Ама каде, знаеш некое конкретно проектантско биро?

И плус, што е со останатите документи? Според законот потребно е:
1. Решение за локациски услови (Маркица) со идеен проект
2. Основен проект во 4 примероци со извршена ревизија
3. Нострификација доколку проектот е изработен во странство
4. Елаборат за сеизмичка заштита на објектот (носивост на почва)
5. Елаборат за влијанието на објектот врз животната средина
Има уште нешто за кое не знам, или?

kooperativa

Г-ин Пола Милениум
Член од
2 октомври 2012
Мислења
7.633
Поени од реакции
8.601
300? Па тоа е малку! Јас очекував многу поголема сума, искрено. Ама каде, знаеш некое конкретно проектантско биро?

И плус, што е со останатите документи? Според законот потребно е:
1. Решение за локациски услови (Маркица) со идеен проект
2. Основен проект во 4 примероци со извршена ревизија
3. Нострификација доколку проектот е изработен во странство
4. Елаборат за сеизмичка заштита на објектот (носивост на почва)
5. Елаборат за влијанието на објектот врз животната средина
Има уште нешто за кое не знам, или?
заради тебе му се јавив на пријателот и ми го кажа следново:
цена за проект е околу 4 евра од квадрат, плус 1 евро за статика (ова е точка 4 од твоето прашање)
елаборат за влијание на животната средина .... ако е приватна куќа НЕ, а ако е индустриски објект ДА
точка 2 е всушност моето претходно кажано, “овластена катастарска фирма“, но ова доаѓа отпосле, после идејниот проект. ако ти се допаѓаат цените, ..... пиши ПП па ќе ти дадам контакт тел од човекот

Член од
15 април 2013
Мислења
1.038
Поени од реакции
796
Кога сме кај документите и јас се мислев за оваа работа, но постојниот објект ми е во фаза на легализација не е помината комисија

И сега да споделам ако има некој сличен проблем,
ако си во фаза на легализација градиш, одново бараш геодетска фирма да ти премерат да направат елаборат го поништуваш стариот и поминуваш со истата документација за легализација на дивоградба сосе новиот дел.
Значи тука спасив една вреќа пари, а станчето ми испаѓа по мој ќеф, ако сакам слон ќе си ставам на покривот, никому ништо.

Да доградам две соби и да реновирам уште една, да ги покријам скромно со ќерамиди, и да направам купатило, две мали тераси и ходник, дрвени прозорци (Бог знае какви ќе испаднат и дали ќе одат уште 1000 евра на пвц догодина), ме чини 3000 евра, без плоча таа беше готова, без мебел.
Станбениот простор е околу 50 квадрати.

Kajgana Shop

На врв Bottom