Прашање за Христијанството III

MIKI1

Поставувач на неодговорени прашања.
Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
:tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp::tapp:
Никаде не спомнав тоа. И јас сум верник и верувам дека Бог е над се и дека Бог создал се' што постои.
Па штом веруваш и знаеш, зашто ми го арчиш денов?...:sneaky:

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Ист процент на услишени молитви имаат и тие кои му се молат на Буда, на Алах, на Кришна или некој пагански бог. И на Чак Норис да му се молиш процент на исполнети молитви ќе биде во тие рамки.
И што сакаш да кажеш дека Бог не постои.Моли му се и на Алах на Буда и на Чак Норис ако сакаш.

Член од
20 март 2008
Мислења
694
Поени од реакции
414
Па штом веруваш и знаеш, зашто ми го арчиш денов?...:sneaky:
А чекај, збунет сум сега... до сега ние расправавме за тоа дали Бог создал се или пак сме настанале од мајмун?:facepalm:
Или пак тема на расправа беше која е вистинската црква. И ајде кога конечно со клешти ти го извадив тоа од уста да ми кажеш, дај ми докази сега дека источната православна црква е вистинската. Слободно можеш да користиш стихови од библијата, ако воопшто имаш.

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
Не знам...:)
Ти, што мислиш? Кој раководи? Што вели Писмото по таа тема?
--- надополнето: 18 април 2013 во 15:29 ---

Со Црквата, раководи Христос, Кој Е глава на Црквата, во содејство со Духот Свет и Неговата благодат.

Во Црквата, постои хиерархиска поставеност, така што свештенството го чува учењето и поучува, а верниците слушаат и почитуваат/спроведуваат она кое им е кажано.
Аха, и сеа сакаш да каеш дека Исус раководи со црквата (Значи исус=црква) и сеа, викаш дека црквата ги разрботува тие учења од библијата, што не е логично, сите тие разработености, драг Мики не се од самата црква, него токму од нејзината хиерархиска поставеност, така што ги имаат извртено и приспособено учењата и адетите, кон нивните потреби и цели, а не кон потребите на верниците...

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
И што сакаш да кажеш дека Бог не постои.Моли му се и на Алах на Буда и на Чак Норис ако сакаш.
со милениуми и милениуми, римјани, хелени, асирци, старите египѓани, маите, ацтеките се молеле на еден куп богови и тие исто како и христтијаните денес, некогаш молитвата ќе им се исполнела - некогаш не. Нема разлика на кој му се молиш ни дали воопшто се молиш.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
Верниците ги манипулираат, и ги дерат живи по крштевки, свадби, погреби...

Да не беа верниците дедо Стефан со ЈСП ќе идеше на работа.
А што мислиш дека прават поповите мижат и прават колут напред и назад и дај парите.

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12
со милениуми и милениуми, римјани, хелени, асирци, старите египѓани, маите, ацтеките се молеле на еден куп богови и тие исто како и христтијаните денес, некогаш молитвата ќе им се исполнела - некогаш не. Нема разлика на кој му се молиш ни дали воопшто се молиш.
како мислиш? па посебно со последнава реченица, ама ич не се согласувам. Молитвата дали ќе ти се исполни не зависи од господ и тоа дали ќему текне да ти ја исполни, него од тебе, од кои мотиви молиш, како молиш...

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
А чекај, збунет сум сега... до сега ние расправавме за тоа дали Бог создал се или пак сме настанале од мајмун?:facepalm:
Или пак тема на расправа беше која е вистинската црква. И ајде кога конечно со клешти ти го извадив тоа од уста да ми кажеш, дај ми докази сега дека источната православна црква е вистинската. Слободно можеш да користиш стихови од библијата, ако воопшто имаш.
Докази?
Во верата бараш докази?...:confused:

Еден од доказите е: православната Црква опстана на изворното учење Христово и Апостолско: тоа е еден вид објективен доказ.

За точноста од вероисповеста и нејзиното учење, потребен е и личен доказ, кој се однесува на духовниот опит: верата се докажува пред се‘ преку себе и преку духовниот опит, а не со просто цитирање библиски стихови.

Патем кажано Светото Писмо го имам во ПДФ и ВОРД формат и лесно можам да најдам било кој стих од истото, но тоа не ми е целта: јас не „докажувам„ со „библиски цитати„.

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580
А дали воопшто веруваш во Господ.Христијаните му се молат на Христос,Муслиманите му се молат на Алах.Се молиш во то што веруваш.Ако мислиш дека бог посттои ќе се молиш на него.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
како мислиш? па посебно со последнава реченица, ама ич не се согласувам. Молитвата дали ќе ти се исполни не зависи од господ и тоа дали ќему текне да ти ја исполни, него од тебе, од кои мотиви молиш, како молиш...
Дали на светот било што се случува без божја воља и допуштање?
--- надополнето: 18 април 2013 во 15:54 ---

Член од
16 април 2013
Мислења
44
Поени од реакции
12

Да, Бог допушта да се дешаваат стварите, ама тоа незначи дека тие секогаш се по негова воља..

MIKI1

Член од
10 јануари 2008
Мислења
20.396
Поени од реакции
3.398
Кои се потребите од верниците?...
Живо ме „занима„, пош‘о не ги знам....:)

Член од
5 септември 2007
Мислења
3.848
Поени од реакции
960
MIKI1, ич не си ми јасен. Прво велиш дека:

Црквата е само онаа, која остана доследна на учењето Христово и Апостолско.
А потоа велиш дека:

Во Црквата, постои хиерархиска поставеност, така што свештенството го чува учењето и поучува, а верниците слушаат и почитуваат/спроведуваат она кое им е кажано.
Ако Црквата е само онаа која остана доследна на учењето Христово и Апостолско, тогаш како може да има свештеници во неа, кога добро се знае дека во Новозаветната црква немало свештеници и дека Исус е наречен вечен Првосвештеник и Свештеник чие свештенство не може да премине на друг човек (Посланието на Евреите, Библијата).

Член од
9 март 2013
Мислења
1.313
Поени од реакции
580

Ако бевме раководени од Бог ќе бевме како роботи програмирани да правиме една иста цел.Ние сме пропуштени на сопствена воња за тоа и Бог ни го дал Светото писмо и законите.

Let 3

The Nipple Erector
Член од
13 јули 2008
Мислења
30.896
Поени од реакции
31.278
Да, Бог допушта да се дешаваат стварите, ама тоа незначи дека тие секогаш се по негова воља..
кај е семоќноста на бог ако се дешаваат работи против негова воља??

Kajgana Shop

На врв Bottom