Зонско-револтирани граѓани (ваши искуства со Зонското паркирање)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Канал 5 јавува, дека и во Битола ќе се воведува зонско и тоа ќе се даде на некој приватњак да “ стопанисува и поштено заработува “ или поточно кажано да казнува и дискриминира.
http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=4515

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Извадив повластена паркинг карта за резиденти денес. Сега ќе идам да си ја лепам налепницата. Ама не ми е јасно ова со бесплатниот паркинг.
Сегде во Центар можам да паркирам 1 час бесплатно? И кај што има рампи од Градски Паркинг и од Паркинг на Општина Центар? :)

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Извадив повластена паркинг карта за резиденти денес. Сега ќе идам да си ја лепам налепницата. Ама не ми е јасно ова со бесплатниот паркинг.
Сегде во Центар можам да паркирам 1 час бесплатно? И кај што има рампи од Градски Паркинг и од Паркинг на Општина Центар? :)
Незнам ниту јас....
Кај нас делеа плакати во кој пишуваше дека ќе било бесплатно на сите паркиралишта ( само за „резиденти“)
А пред неколку дена гледав како кај паркингот кај хотел „ Бристол “, градските зонаши, дигаат кола со налепница од општинските зонаши.
На еден мој пријател кој живее во кулите карши Рамстор му ставија лисици градсите зонаши, а имаше пропусница за паркингот позади Трготекстил.
Изгледа прават што сакаат.
Мој совет е да ги прашаш пред да ја оставиш колата
Еве ги нивните интернет адреси и таму има телефонски броеви
http://www.poc.com.mk/index.php?option=com_contact&view=category&catid=68&Itemid=295
http://gradskiparking.com.mk/

Пиши што ќе дознаеш!
Инаку за еден саат бесплатно ветија за сите

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Зонските паркинзи во Охрид празни - цената била 50 денари на саат, јавува Охрид - њуз. Ако некој знае што се случува во Охрид нека објасни
И тамо има „ филозофи “, кои „прават ред и го одстрануваат хаосот “ еве што велат:

Основната цел од наплаќањето за паркирање е да се создаде ред во одвивањето на сообраќајот и да се намалат конфликтите , а не да се земаат пари.“ - вети во декември минатата година, поранешниот градоначалник на Охрид, Александар Петрески.
......
Од новата локална самоуправа, најавуваат дека ќе го оспорат договорот за давање на паркинзите под концесија во интерес на граѓаните.

Инаку јас, одлуките врз основ на што се тие договори за концесија ги дадов на Уставен суд - а Уставниот суд ме одби

http://ohridnews.com/index.php?mod=1&kat=4&id=54294

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Внимавајте !
Денес е недела, сообраќајот во центарот на Скопје е многу слаб, но и градските и општинските пајаци се во „ акција “. Пред малку поминав покрај нивните депоа, пајаците не се таму - тргнале да „стопанисуваат и поштено заработуваат“...
Кај ДОЗ ги видов општинските пајаци, се движеа во правец на цетарот
Затоа внимавајте каде паркирате...

@cool@

Η Μακεδονία δεν είναι Ελληνική
Член од
2 јуни 2007
Мислења
23.601
Поени од реакции
27.114
Внимавајте !
но и градските и општинските пајаци се во „ акција “. Пред малку поминав покрај нивните депоа, пајаците не се таму - тргнале да „стопанисуваат и поштено заработуваат“...
.
пази само да не им текне така поштено да заработуваат и од клупите
ама ко што тргнале- треба и наскоро тоа да се очекува
20 денари за седење 1 час на клупа или можеби поскапо- во зависност од тоа каде се наоѓа клупата- ако е во градски парк , клинички центар...може 1 час да биде и 30-40 денари

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Вечер е објавено „ Упатство за паркирање ’ , кое го напишал наш Согрѓанин. Мене ми се допаѓа:
http://www.vecer.com.mk/default.asp?ItemID=309B1373A53B224FAA4A65DECEFFE594

Правило број 1: Прво се гледа да не блокираш некого,
Правило број 2: Ако веќе блокираш некого, остави ја колата барем во лер за да можат да ја поместат убаво" паркираната кола!
Правило број 3: Веќе кога ни првото ни второто правило не ги правиш, остај број за да те побараат!

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Мене подобро ми беше кога се плаќаше во Охрид. Ќе платев 50 денари, ама барем секогаш имаше празно место и немаше да платам 1500 за непрописно паркирање.

Последна случка оди вака: Пред 2 недели бев во Охрид, деловно. Приметив дека рампите накај кејот се отстранети, па си влегов да паркирам. Вртев неколку круга - нема слободно место ни за лек! Излегов, се врати отпочеток, свртев уште неколку пати - место нема. Освен, на „кругчето“ пред кејот (кругче - затоа што тоа не е кружен тек, таму нема сообраќај, туку станува збор за рандом круг на паркиралиштето на кејот) на кој веќе беа паркирани 10-тина коли. Се паркирав и јас таму. Да, на кругот имаше знак за забрането паркирање, но како што кажав веќе имаше паркирано десетина автомобили (со охридски таблици). Се задржав 20-тина минути колку да ја завршам работната обврска во еден од дуќаните на шеталиштето. На излегување приметив дека има полицаец во близина. Тргнав со колата, ме запре и ми пиша казна за непрописно паркирање (1500 денари или 15 казнени поени). И нормално, после мене поминаа уште 5-6 возила кои беа паркирани, но не сопре ниту едно од нив. Пошто имаа охридски таблици, нормално.

На моите забелешки дека ги пропушта локалните возила кои беа непрописно паркирани, а селективно казнува скопјани - само молчеше. На мојата забелешка дека ме казнува во вожња за паркирање - само ми понуди да ја видам фотографијата од паркираното возило.

Ама останува отворено прашањето: Што е подобро, буџетот да се полни од 30-тина луѓе со по 50 денари (1500 денари) или јас како скопјанец да ги почастам останатите 29 паркирачи (охриѓани) со глоба од 1500 денари?

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Ниту во Скопје ниту во Охрид, не се полни буџетот, туку одредени типови „ стопаисуваат и поштено заработуваат“
Acid, дали добро те разбрав, полицаецот те казнил затоа што не си платил за зонско?

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Ниту во Скопје ниту во Охрид, не се полни буџетот, туку одредени типови „ стопаисуваат и поштено заработуваат“
Acid, дали добро те разбрав, полицаецот те казнил затоа што не си платил за зонско?
Немаше зонско, немаше никакво. Ме казни зошто бев паркиран на место за забрането паркирање.

Сталкерот

Резидентен космонаут
Член од
5 јуни 2012
Мислења
5.762
Поени од реакции
7.594
Немаше зонско, немаше никакво. Ме казни зошто бев паркиран на место за забрането паркирање.
Види, он со тие луѓе треба да живее, со тебе не треба. Мислам јасно ти е и тебе ова, затоа тебе те "заклал".

Acid

Frontman
Член од
22 јануари 2005
Мислења
35.225
Поени од реакции
34.519
Види, он со тие луѓе треба да живее, со тебе не треба. Мислам јасно ти е и тебе ова, затоа тебе те "заклал".
Епа поради таквото размислување ќе го стигнат дното.

Ме заклал жими куров... Отидов да ми стават 15 казнени поени и крај на приказната. Само педерски е да селектираш на охриѓани и скопјани кога казнуваш.
Ама затоа, приказната за некултурата и селективното казнување ќе допре МНОГУ луѓе, а со тоа губи само Охрид и охриѓани. И освен овие „пари“, Охрид тешко дека ќе види денар од мене. И онака уште одамна се откажав од одење на одмор таму поради нечовечкиот однос, сега ова беше врвот. Наместо да го следат примерот на „клетите Грчишта“ кои речиси никогаш не казнуваат туристи, они удираат по џебот на луѓето од кои треба да живеат. Бетер од Бугариве сме станале.

Член од
20 септември 2011
Мислења
8.146
Поени од реакции
8.544
Во Охрид, зонското го спроведува ЈП Билјанини извори. Колку што можев да разберам тоа ЈП, паркиралиштата ги дава во закуп на три месеци за 50 илјади денари на приватњаци, па потоа закупувачот „ стопанисува и поштено заработува “
Но немаме информација што се случува во Охрид. Слушнав дека имало големи протести околу зонското. Затоа молам да некој од Охрид објасни.
Еве ја страницата на ЈП Билјанини извори
http://www.biljaniniizvori.mk/
Еве што пишува во тие огласи:
1. JP Biljanini Izvori - Ohrid gi dava na kratkotrajno koristewe (zakup) javnite parking prostori so koi stopanisuva i toa:

1.1.Prostorot za parkirawe vo sklop na SRC na Ul.Asnom ,lociran na del od KP br.6688/1 KO Ohrid ,vo povr{ina od 4200 mkv.
1.2.Javniot parking prostor kaj GORNA PORTA vo povr{ina od 1750 mkv
1.3.Javniot parking prostor RIVIERA lociran na zadnata strana od hotel Riviera, na KP br. 16465/1 KO Ohrid , vo povr{ina od 2160 mkv.n
1.4.Javniot parking prostor MARTINA lociran kaj stara nama , vo povr{ina od 720 mkv
2. Zakupot }e trae 3 ( tri) meseci smetano od denot na sklu~uvawe na dogovorot za zakup.
3. Davaweto na koristewe (zakup) na parking prostorite e delivo.
4.. Po~etnata cena za javnite parking prostori navedeni vo to~ka 1 od Oglasot iznesuva :
- za parking prostorot od to~ka 1.1. 50.000,00 denari ,
- za parking prostorot od to~ka 1.2 60.000,00 denari,
- za parking prostorot od to~ka 1.3. 120.000,00 denari,
- za parking prostorot od to~ka 1.4. 75.000,00 denari.

5. Parking prostorite se davaat vo sostojba vo koja se naogaat (videna sostojba) i zakupodava~ot ne odgovara za eventualnite nedostatoci.

Член од
14 август 2006
Мислења
45.454
Поени од реакции
84.866
Денес имаше три пајаци тргнати накај католичка, Буњаковец, тој дел. Ги видов од центар како одат натаму и влегуваат во уличките.
Во истиот дел имаше цел ден, као никад до сеа, сликање коли - засилена активност на апашине.

А за Дадо Том: би го прашал, која е логиката да се наплаќа паркинг, на пример у Аеродром на граница со Ново Лисиче, на огромен паркинг, кој никад не ни бил полн.

Дадо Том, не мора да си за СДСМ или против ВМРО, за да ти биде повеќе од очигледно дека некој сака да млати пари од граѓаните, а не да воведе ред. Казните во Македонија, не се во функција на корегирање на неправилностите и средување на состојбата, туку се резон д'етр' - самите себе си си се причина за постоење. Односно за молзење на пари од обичниот граѓанин.

Kajgana Shop

На врв Bottom