Еднаквост за сите прекршители на кодексот на однесување, децата и нивните родители не се исклучок

• Креатор на темата Креатор на темата PurplePuma
  • Време на започнување Време на започнување
@Mac)) можеби Ти можеш да ни направиш услуга или знаеш некој што има привилегии да го смени насловот на темата во:

„Нема да се толерираат родителите кои не можат да ги контролираат своите деца на одредени јавни настани (врескање, трчање и генерално правање бељи)„

Во спротивно квалитетот на дискусијата ќе остане таков каков што е...

Нешто као „Дај видео или не се десило„?

Колку често одиш на такви настани, можеби мислењето ти е засновано на премал број одења за да формираш релевантно мислење?
Замисли го некој што не мрднува надвор од урбана средина, еднаш ќе го одведат на планинарење на стаза која е перфектно чиста. Од друга страна реалноста може да е дека на две третини од другите локации и планинарски патеки има цели депонии ѓубре. Кажи ми ти мене, какво мислење ќе има тој некој за еколошката состојба и колку тоа мислење е релевантно?

На страна 2-линијските постови, на темава има повеќе озбилни дискутанти кои пренесоа лични искуства спротивни на твоите. Толку е тешко да пружиш малку бенефит на сомнежот? Или ако ти лично не си ја видел земјата дека е топчеста, тогаш таа мора да е рамна?

Ok

Дали си ти хомосексуалец, атеист, марсовец?
Зошто приватни информации во јавна дискусија, или можеби ако немам деца немам право на мислење?
Треба да сум активен кошаркар за да го познавам спортот, треба да сум затвореник за да кажам дека добро го познавам кривичниот закон -само затоа што лично сум го искусил??

Демек актот на копулација кој вродил со плод (од намера, или од случајност/глупост/ретардираност), ги прави луѓето образовани и филозофи?
- Културната состојба на неколку категории на популации во земјава колосално те демантираат.

Од кај да почнам. Отпозади:P

Прашањето дали имаш деца, не е оти некој многу му е гајле дали имаш или не, туку дека ако имаш нема да бидеш волку наострен кон овој таканаречен "проблем", бидејќи ќе знаеш дека е сосема нормална реакција за 5 годишно дете, она што тебе ти смета.
Јасно е ко бел ден дека немаш, и дека си тинејџер можеби.

Споредбата со кошарка не ти е добра.
Во суштина споредбата е дека сакаш да збориш и паметуваш за секс, а никад не си имал, само си глеал на телевизија. Секако дека откако ќе имаш секс, ќе ти се сменат ставовите.

Понатаму глеам си побарал да се смени насловот, и во ред е тоа, бидејќи во спротитно се остава впечаток дека се бара закон да ВАС кутрите ве заштити од како што велите крекањата и нападите на петгодишни и помали деца, насекаде низ градов, на сите културно-уметнички настани и јави места.
Извини, до сега немав појма дека децата се опасни.

Повеќе добивам впечаток дека страшно е да пуштам дете у парк да шета коа ќе видам разни животињи (читај кучиња) трчаат без маски, се лигават и вршат измет, таму кај што децата си играат.
Ама тоа не ви смета вам нели:) Во 21 век треба да се заштита животните, а децата се неконтролирана опасност.

Значи, ако сакаш да кажеш дека има родители кои не се трудат околу своите деца да ги научат на културно однесување, да можат д аимаат контрола врз дадени ситуации, како некои од набројаните, тоа е во ред. И никој нема да има против. Ама братче тезата ј апоставивте како што ја претставив погоре, и како што гледаш има еден куп бурни реакции.;)

Donald Sikert Тераш инает брз врска колку да се ставиш на "праведната" страна на децата кои нема кој да ги заштити. Ако не беше толку запнат да тераш правдини ќе го прочиташе Vanlok едно милион пати кај што повторува дека се бараат ПРИВАТНИ претпријатија кои што ќе бидат исклучиво "kidfree" што се вика (и ќе наплаќаат екстра за таа привилегија нормално) како и такви кои што иако не се кидфри ќе бидат помалку толерантни кон неспособните и несовесните родители. Не прави муабет за паркови и други места од јавен карактер. Капиш? Не разбирам зошто би имал нешто против такво нешто.

Прашањето дали имаш деца, не е оти некој многу му е гајле дали имаш или не, туку дека ако имаш нема да бидеш волку наострен кон овој таканаречен "проблем", бидејќи ќе знаеш дека е сосема нормална реакција за 5 годишно дете, она што тебе ти смета.
Јасно е ко бел ден дека немаш, и дека си тинејџер можеби.

Повеќе добивам впечаток дека страшно е да пуштам дете у парк да шета коа ќе видам разни животињи (читај кучиња) трчаат без маски, се лигават и вршат измет, таму кај што децата си играат.
Ама тоа не ви смета вам нели:) Во 21 век треба да се заштита животните, а децата се неконтролирана опасност.

Повторно правиш пресумпции за нешто што очигледно немаш поим.
Ниту ме познаваш ниту има потреба да ме познаваш. Дискусијава нема потреба Ти лично да ме класифицираш Мене во било што.

Ова е јавен и анонимен форум, ти можеш да си родител на две дузини деца ама можеш и да си некоја стара бабичка со пристап на интернет (а која никогаш немала деца).
Во двата случаја мене ме интересира само твоето мислење на темава.

Соодветно на тоа, нема врска дали сум кошаркаш или кауч компир, родител или копиљ, вонземјанин од Алфа Кентаури или Аину од Сахалин, дали сум бил со десетици жени (ама доволно разум ми останал во горната глава да употребувам заштита) или сум бил глуп и туп па од првата копулација се родил Најден... дискутирај го тоа што го пишувам, а не тоа што (ти мислиш дека) сум јас.

Иако одам офтопик (затоа што те следам тебе), пред да продолжиш со неедуцирани пресумпции те поканувам да прочиташ кој е автор на темава доле:

Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња ?

Donald Sikert Тераш инает брз врска колку да се ставиш на "праведната" страна на децата кои нема кој да ги заштити. Ако не беше толку запнат да тераш правдини ќе го прочиташе Vanlok едно милион пати кај што повторува дека се бараат ПРИВАТНИ претпријатија кои што ќе бидат исклучиво "kidfree" што се вика (и ќе наплаќаат екстра за таа привилегија нормално) како и такви кои што иако не се кидфри ќе бидат помалку толерантни кон неспособните и несовесните родители. Не прави муабет за паркови и други места од јавен карактер. Капиш? Не разбирам зошто би имал нешто против такво нешто.

Пријателче јас го кажувам ставот во однос на тезата дека децата сметаат, генерализирана врз база на мал број случаи.

Јас не се слагам со таквиот став, и толку.

Ако некој може да споменува ресторани дека таму му пречат деца, тогаш јас тоа го споредив со парк.

Не е проблемот во приватните претпријатија кои ти ги споменуваш и на некој начин да ги изолираат луѓето кои имаат таква желба, туку ме зачуди воопшто ставот некому да му смета дете у ресторан, и за тоа да дискутира на јавен форум.
--- надополнето: 18 април 2013 во 12:55 ---
Повторно правиш пресумпции за нешто што очигледно немаш поим.
Ниту ме познаваш ниту има потреба да ме познаваш. Дискусијава нема потреба Ти лично да ме класифицираш Мене во било што.

Ова е јавен и анонимен форум, ти можеш да си родител на две дузини деца ама можеш и да си некоја стара бабичка со пристап на интернет (а која никогаш немала деца).
Во двата случаја мене ме интересира само твоето мислење на темава.

Соодветно на тоа, нема врска дали сум кошаркаш или кауч компир, родител или копиљ, вонземјанин од Алфа Кентаури или Аину од Сахалин, дали сум бил со десетици жени (ама доволно разум ми останал во горната глава да употребувам заштита) или сум бил глуп и туп па од првата копулација се родил Најден... дискутирај го тоа што го пишувам, а не тоа што (ти мислиш дека) сум јас.

Иако одам офтопик (затоа што те следам тебе), пред да продолжиш со неедуцирани пресумпции те поканувам да прочиташ кој е автор на темава доле:

Дали има потреба од закон или правна легислатива за регулација на опасни раси на кучиња ?

Епа тоа е моето мислење, не се слагам со твоето дека децата сметаат.:) Просто и едноставно.

Ако напраат такви ресторани кај што ќе одите вие, и посебни кина и театри, тогаш одете пријателе:)

Инаку ја поздравувам темата што си ја отворил за кучињата.;) Не сум ни знаел за нејзиното постоење.

Пријателче јас го кажувам ставот во однос на тезата дека децата сметаат, генерализирана врз база на мал број случаи.

Јас не се слагам со таквиот став, и толку.

Ако некој може да споменува ресторани дека таму му пречат деца, тогаш јас тоа го споредив со парк.

Не е проблемот во приватните претпријатија кои ти ги споменуваш и на некој начин да ги изолираат луѓето кои имаат таква желба, туку ме зачуди воопшто ставот некому да му смета дете у ресторан, и за тоа да дискутира на јавен форум.
И јас не се согласувам со тој став, ама мислам Vanlok не го спомна воопшто тоа па ме испровоцира што вилата (pitchfork :D) ја насочи специфично кон него, а не кон тие кои што навистина се произнеле така. Темата со право тргна ептен во погрешна насока поради насловот, без разика на воведниот пост кога се знае дека 90% не го читаат воведниот пост и пишуваат што ќе им текне според тоа како го восприемаат тоа што е опишано во насловот. Муабетот е дека деца може да пречат секаде и во ред е што ја правиш таа споредба, ама темата е дека во ресторан сопственикот може и треба да го опомене родителот, а во парк не може никој а и нема потреба од такво нешто затоа што е јавен простор и тие што сакаат регулативи во парк не се при здрав разум.

И јас не се согласувам со тој став, ама мислам Vanlok не го спомна воопшто тоа па ме испровоцира што вилата (pitchfork :D) ја насочи специфично кон него, а не кон тие кои што навистина се произнеле така. Темата со право тргна ептен во погрешна насока поради насловот, без разика на воведниот пост кога се знае дека 90% не го читаат воведниот пост и пишуваат што ќе им текне според тоа како го восприемаат тоа што е опишано во насловот. Муабетот е дека деца може да пречат секаде и во ред е што ја правиш таа споредба, ама темата е дека во ресторан сопственикот може и треба да го опомене родителот, а во парк не може никој а и нема потреба од такво нешто затоа што е јавен простор и тие што сакаат регулативи во парк не се при здрав разум.

Јас обично не пишувам по овие подфоруми и не ги знам луѓето со кои ставови се. Да видов дека Vanlok уствари друго пишува наназад, на темава, ама сега:)

У ствари мојот пост е дефинитивно повеќе насочен кон отварачот на темава. Тоа го видов и последните неколку поста пред мојот:P

Vanlok ок сме, не си ти уствари од таа страна на паричката.

Инаку ја поздравувам темата што си ја отворил за кучињата.;) Не сум ни знаел за нејзиното постоење.
Не беше поентата каква тема сум отворил, туку фактот дека носиш пресумпции без да ги знаеш фактите. Плус истите сакаш да ги употребиш како аргумент а никаква врска немаат со дискусијава.

Не ми сметаат мене деца, напротив.
Ама ми смета ставот дека треба да се толерира секој сељак што го истресол онаквиот во женАтамУ...

Јас обично не пишувам по овие подфоруми и не ги знам луѓето со кои ставови се. Да видов дека Vanlok уствари друго пишува наназад, на темава, ама сега:)

У ствари мојот пост е дефинитивно повеќе насочен кон отварачот на темава. Тоа го видов и последните неколку поста пред мојот:P

Vanlok ок сме, не си ти уствари од таа страна на паричката.

Каква врска има предходно знаење за анонимни ликови од форум?
Токму тука е проблемот, не се дискутира за темата туку се конфронтира со „ликовите„ од „спротивниот„ табор.

Тоа и фактот дека НЕМА САМО ДВЕ СТРАНИ НА ПАРИЧКАТА, ништо не е црно или бело во овој свет на сивилото.

ОП е можаби крив за поставување на ретардиран наслов, ама суштината не е во насловот туку во постот. А Ти пријателе, Ти си крив за... нечитање на уводот пред пишување на заклучокот.

Не беше поентата каква тема сум отворил, туку фактот дека носиш пресумпции без да ги знаеш фактите. Плус истите сакаш да ги употребиш како аргумент а никаква врска немаат со дискусијава.

Не ми сметаат мене деца, напротив.
Ама ми смета ставот дека треба да се толерира секој сељак што го истресол онаквиот во женАтамУ...

Каква врска има предходно знаење за анонимни ликови од форум?
Токму тука е проблемот, не се дискутира за темата туку се конфронтира со „ликовите„ од „спротивниот„ табор.

Тоа и фактот дека НЕМА САМО ДВЕ СТРАНИ НА ПАРИЧКАТА, ништо не е црно или бело во овој свет на сивилото.

ОП е можаби крив за поставување на ретардиран наслов, ама суштината не е во насловот туку во постот. А Ти пријателе, Ти си крив за... нечитање на уводот пред пишување на заклучокот.

А море ко полицаец си еј.:P

Ај болдот за темата прво. Кога споменав кучиња и јавен парк пишав дека мене повеќе ми сметаат тие работи што трчаат секакви раси без маски, вршат измет кај стигнат, а после моето дете треба да игра на тое места, или не дај боже на некое од кучињата да му текне да нападне.
Тоа не е упатено до тебе, туку како многу поголем проблем според мене, на кој треба да му се обрне внимание отколку на тоа дали некое дете плачело у ресторан.

Ти кажав у реду е, смири се, прочитав наназад што си пишал, и отприлика не е којзнае колку спротивно на моето мислење. Те цитирав тебе, а може требаше без цитат да с еобратам на темава само. У реду е.
Оти продолжуваш сеа со објаснувања што и како јас носам заклучок, и притоа се темелиш на својата субјективност.
Последниот болд. Си даваш за право да ми ја кажуваш мојата вина на темава:P Интересно. Ти му доаѓаш као некој супервизор на темава изглеа:)

Мислам доста е за запознавање, нема потреба понатаму од лични дискусии и билдање ега.

Цревниот болд. И да напоменам иако си цитиран и се обраќам до тебе,се обраќам до сите.

Кој рекол на темава дека треба да се толерира таков сељак?
Прво што е сељачкото?
Претпоставувам дека тоа би требало да биде моментот коа детето се шета по маси, овој да не реагира и да го остави да чачка по другите маси?
Или нешто слично.

За ова ли закон ќе носиш и посебни ресторани кои ќе имаат специјалци кои ќе реагираат на секое шетање по маси на детето?

Би сакал да ги образложиш поконкретно кои ситуации во ресторанот ти сметаат ако има деца, кои постапки на родителите, и кој е степенот до кој децата би се толерирале во нивните испади, и кој е степенот за родителите пак до каде нема потреба да реагираат.

Често пати наидувам на ситуација кога на луѓето им годи кога некое детенце ќе дојде на нивната маса, и тие го закачкаат.

Јас за себе ќе кажам дека не ми смета кога доаѓаат деца на моја маса, напротив. И коа трчаат низ ресторанот ми е симпатична глетка.
Секојпат родителите ќе станат ќе се обидат да ги приберат, но секојпат наидуваат на реакции остајте ги деца се.

Затоа ме интересира така попластично што е тоа што смета од постапкит ена децата, а што од родителите. Што ќе браниме со евентуален закон, и од што ќе се заштитиш со ексклузивност каде нема деца?

Ти кажав у реду е, смири се, прочитав наназад што си пишал, и отприлика не е којзнае колку спротивно на моето мислење. Те цитирав тебе, а може требаше без цитат да с еобратам на темава само. У реду е.
Оти продолжуваш сеа со објаснувања што и како јас носам заклучок, и притоа се темелиш на својата субјективност.
Последниот болд. Си даваш за право да ми ја кажуваш мојата вина на темава:P Интересно. Ти му доаѓаш као некој супервизор на темава изглеа:)

Мислам доста е за запознавање, нема потреба понатаму од лични дискусии и билдање ега.

Претпоставував дека метафората ќе биде изгубена за тебе. Твојата вина останува неразбирањето, ич да не ти е гајле кој и што сум... обиди се да се фокусираш на ТЕМАТА на дискусијата. :)

...ме интересира така попластично што е тоа што смета од постапкит ена децата, а што од родителите. Што ќе браниме со евентуален закон, и од што ќе се заштитиш со ексклузивност каде нема деца?
Ок пошто искуство со ресторан бараш еве токму такво.

На соседната маса седат две госпожи, Мајката е токму позади мене на далечина од некои 20-30 сантиметри. Муабетот фршти а Детето постојано трча и им се плетка во ногите на келнерите. Што и не е главниот проблем зашто... на секои пар минути од Мајката следат по неколку:
„МИИИЛООШЕЕЕЕ ДОЈДИ ТУКА ДА ЛАПНЕШ МАЛКУ!„
„МИИИИИЛООШЕЕЕЕЕЕ... АЈДЕ МИЛ НА МАЈКА, ДОЈДИ СЕДНИ ТУКА„

„МИИИИИИЛОООШЕЕЕЕЕЕЕЕЕ..........„

Се дешаваат и ситуации кога се работи за бебе, со потреби за превивање во чисти пелени и слично...

Или кога ќе донесат 10годишно дете на филм за возрасни во кино, и сиротото нормално умира од досада а родителов демек постојано му раскажува што се случува во филмот. Нешто како бесплатна нарација на филмот која си приморан да слушаш, а филмот ти е заебан секако: или треба да се конфронтираш со типот или треба да излегуваш надвор да ги бараш вработените па да се објаснуваш со нив.
Што да кажеме кога со бебе на филм влегоа едни, не знам што очекуваа, да спие на гласно озвучење...

Ај сеа кажи ми како Ти никогаш не правиш овака и како твоето е васпитано...
Абе сериозно, биди си ти „филантроп„ немам јас проблем со тој став, ако сакаш иди почувај и го детето на госпожата, воспитувај го и него и нејзе, твоја работа.

Се што сакам јас е да се има избор, место каде нема да ми се издераваат над глава хистерични родители на деца кои не можат да ги контролираат... ама сепак инсистираат да ги носат на места каде се плаќа за привилегии, меѓу кои се не најмалку и раат и кеиф.

Претпоставував дека метафората ќе биде изгубена за тебе. Твојата вина останува неразбирањето, ич да не ти е гајле кој и што сум... обиди се да се фокусираш на ТЕМАТА на дискусијата. :)

Ок пошто искуство со ресторан бараш еве токму такво.

На соседната маса седат две госпожи, Мајката е токму позади мене на далечина од некои 20-30 сантиметри. Муабетот фршти а Детето постојано трча и им се плетка во ногите на келнерите. Што и не е главниот проблем зашто... на секои пар минути од Мајката следат по неколку:
„МИИИЛООШЕЕЕЕ ДОЈДИ ТУКА ДА ЛАПНЕШ МАЛКУ!„
„МИИИИИЛООШЕЕЕЕЕЕ... АЈДЕ МИЛ НА МАЈКА, ДОЈДИ СЕДНИ ТУКА„

„МИИИИИИЛОООШЕЕЕЕЕЕЕЕЕ..........„

Се дешаваат и ситуации кога се работи за бебе, со потреби за превивање во чисти пелени и слично...

Или кога ќе донесат 10годишно дете на филм за возрасни во кино, и сиротото нормално умира од досада а родителов демек постојано му раскажува што се случува во филмот. Нешто како бесплатна нарација на филмот која си приморан да слушаш, а филмот ти е заебан секако: или треба да се конфронтираш со типот или треба да излегуваш надвор да ги бараш вработените па да се објаснуваш со нив.
Што да кажеме кога со бебе на филм влегоа едни, не знам што очекуваа, да спие на гласно озвучење...

Ај сеа кажи ми како Ти никогаш не правиш овака и како твоето е васпитано...
Абе сериозно, биди си ти „филантроп„ немам јас проблем со тој став, ако сакаш иди почувај и го детето на госпожата, воспитувај го и него и нејзе, твоја работа.

Се што сакам јас е да се има избор, место каде нема да ми се издераваат над глава хистерични родители на деца кои не можат да ги контролираат... ама сепак инсистираат да ги носат на места каде се плаќа за привилегии, меѓу кои се не најмалку и раат и кеиф.

Види вака, мене ми е потполно јасно дека секогаш на вакви теми тргаме од сопствените искуства:) И ставот го темелиме најчесто врз истите. Тоа е во човековата природа.

Сите сме имале и лоши и добри искуства. На крајот за општото добро, се избира она што најчесто е поврзано со мнозинството. БАрем така функционира денес светот.

Наведениот пример го содржи проблемот со родителите. Значи тебе ти смета гласното "воспитување" во ресторан на децата, и тоа е во ред. Сеа коа го спомна, се присеќам дека и јас сум присуствувал на таква случка, и сме реагирале у стилу, види ја бе мајкана се дере:P Конкретно детето никој не го сметал з авиновно.

Разликата е тоа што после тој ден, најчесто се брише тоа од сеќавањата како небитен дел од животот, и како чудна ситуација на која сме биле очевидци и толку. Не се случува тоа постојано. Затоа велам, пренапумпано е да се бара заштита од ваков вид ситуации, а уште повеќе закон бе:P

Тоа би одело во рамките на ресторанот, каде гостинот би се пожалил до одговорните во ресторанот дека му сметаат одредени работи, и тој да реагира. Меѓутоа повторно доаѓаме до ситуација дека можеби на повеќето не им смета. Овие работи не се измерливи, мораш да признаеш. Најчесто прагот на толеранција е субјективен.

А на крај се бара решение (не од тебе) да се донесе закон да им се забрани на родители со мали невоспитани деца д аодат во ресторан. Тогаш каде е нивниот избор нели?

Како резиме сметам дека ексцесите кои сметаат на мнозинството присутни во ресторан се многу ретки и се недоволен услов да се започне со барање за вакви нешта, а најмалку закон.
Но доколку некој своеволно се одлучи да во ресторанот не прима такви гости, тогаш е сосема во ред за мене.

Ама па тука имаш една друга ситуација, треба д астаи на врата пример - забрането за родители со деца под 6 години или нешто слично, налик н аона забранет влез со домашни миленичиња.:P

Тебе би ти било во ред таквиот натпис претпоставувам, и би си ги користел услугите на ресторанот.

Меѓитоа други би биле згрозени, а и правно дискриминирани:)

Едноставно не сум јас филантроп, туку само човек кој знае што значи да имаш мало дете и колку љубов се пружа кон истото, и кој реагира ако смета дека на некој начин се загрозени неговите и правата на неговото дете.

А сметам дека насловот на темава и одредени постови тоа го прават и реагирам соодветно моето размислување за тоа.

Најчесто прагот на толеранција е субјективен.

А на крај се бара решение (не од тебе) да се донесе закон да им се забрани на родители со мали невоспитани деца д аодат во ресторан. Тогаш каде е нивниот избор нели?

...Но доколку некој своеволно се одлучи да во ресторанот не прима такви гости, тогаш е сосема во ред за мене.
Ma каков закон, се бара само декларација на влезот -за нетолерирање на родителите кои... ајде да не се повторувам по милионити пат.

Иначе сега кога расчистивме дека никој не бара закони и институирање на фашизам, да се вратиме на твоето прашање: „Каде е изборот за сељаците?
(напомена дека сељак не е исто што и родител и не е исто што и селанец, но секоја сличност со тие што се препознаваат во горната реченица е сосема намерна)

- Па, еден избор е да се понашаат по пропис и они и нивните деца и се ќе биде ОК. Не ми смета до мене да седи ни копач ни професор се додока не се издерава или прави други глупости кои сметаат по дифолт (иако некои ќе се насмеат лицемерно за да не испаднат намќори).
Втор избор за сељзците е да си останат во селото.
Трет и последен избор за сељзците би бил да ги избркаат од местото каде што замараат и после да го дрват како се е отидено доку*ца со хедонизам, дека сме децомразачи, дека сме снобови/конзервативни/раснети-со-златна-лажичка-во-устата/ватевер и дека не сме нормални... :)

15723000_BG1.jpg
screaming-children-will-not-be-tolerated.jpg

Многу е долг насловот и неразбирлив, ај договорете се за што ќе се караме поубаво малце. :)

Ги имам земено девојкиве еднаш на кафе навечер. Вториот пат едната спиеше цело време беше бебе а другата испи сок и заспа. И еднаш пиевме „кафе“ како големи после плажа ама преморени бевме за да беснееме.
Генерално сум против носење деца по јавни места на вечери и на кафиња. Ни родителот не е раат ни пак детето ќе е многу восхитено од шетањето.
За закон - појма немам што треба да се направи

Можда е премногу ригорозно да се забрани со акт на фирмата или со закон, повеќе сум за кампања спрема родителите да избегнуваат да носат деца по јавни места, зошто некогаш мораш на пр да се видиш со некого или сакаш некому да му направиш чест а нема каде да го оставиш детето, забрана е премногу.

Ај вака,
Затоа PurplePuma наредниот пат кога некое дете ќе те замара на јавно место, пробај да поразговараш со него, децата знаат да послушат и да се заинтересират за нешто ако им го презентираш на начин на кој на нив ќе им биде интересен. Колку што разбрав од форумот ти студираш психологија, и јас сум сигурна дека имаш знаење и вештини за да го заинтересираш за нешто кое ќе му го заврте вниманието од неговото сопствено врескање. Освен ако не е болно, ама не знам што би правело болно дете на јавно место.

Абе што е PurplePuma должна да разговара со детето? Она излегла да се види со другари, не да изиграва советник. Си има детето родители, луѓето кои го донеле во кафиќот треба да го гледаат. Не Пума или некој десетти човек кој случајно се нашол во кафиќот.

Ај вака,
Оваа тема ја избегнувам уште од кога се отвори, пошто многу ми е нелогично да ставиш забрана за деца на јавни места. Ептен ми е надвор од цела логика која ја имам у мене, а ја имам доста. Па нормално дека децата некогаш знаат да бидат напорни. И сите ние кога сме биле деца сме му биле напорни на некој некогаш.

Детето е еден празен лист хартија кој се испишува низ годините. А за да биде испишан ред по ред, од лево на десно и да изгледа уредно тој лист (читај дете), треба да се вложат напори од страна на сите возрасни, без разлика биле родители или не. Не знам дали сте ја чуле африканската поговорка За да се воспита едно дете, потребно е цело село. Селото у случајот сме сите ние.

Затоа PurplePuma наредниот пат кога некое дете ќе те замара на јавно место, пробај да поразговараш со него, децата знаат да послушат и да се заинтересират за нешто ако им го презентираш на начин на кој на нив ќе им биде интересен. Колку што разбрав од форумот ти студираш психологија, и јас сум сигурна дека имаш знаење и вештини за да го заинтересираш за нешто кое ќе му го заврте вниманието од неговото сопствено врескање. Освен ако не е болно, ама не знам што би правело болно дете на јавно место.

Е сега што има тупи родители кои не заслужуват ни да погледнат дете, а камоли да го имаат и да го воспитуваат (ако може нивниот начин на растење на сопствените деца да се нарече воспитување), тоа е веќе друга тема на муабет.

Јас немам причина да разговарам со ниту едно дете. Ниту е мое, ниту пак имам некаква обврска према него.
Посебно кога сум со друштво излезена - деца не се пожелни. Точка.
Имам и знаење, и вештини, ама истите не ги употребувам бесплатно, а освен тоа, моја категорија во студиите не се децата. Така што, фактот дека студирам психологија не значи дека по дифолт јас сакам деца.

И родителите треба да го смират, не јас.
Ако моето куче лае, не чекам комшијата да го смири. Јас го смирувам.
--- надополнето: 22 април 2013 во 00:18 ---
На кој друг би му сметале деца ако не на Пума :mad: Досега немам видено тука да има забрана за деца во некој ресторант, кафич или месна заедница...
Добро бе „европски снобови„ па пи*ка му мајчина, вие не сте биле деца???? Ако некој морон сака свој мир нека си седи дома, или нека оди да игра шах во старачки дом.

Или што не си ги носите децата во игротеки?
Ако не ајде, и во барови носете ги, на стриптиз, шо има везе.
Какви 18 години, се знае бре, од раѓање директ у стриптиз бар ;)
--- надополнето: 22 април 2013 во 00:31 ---
И ваква ли тема имало:P

Еее еден куп децомрзци.:( Пу јазк

Место да си поиграте со нив, на такви места како ресторан, и да ги одморите малку родителите, вие уше критикувате:D

Тогаш кога некоја ,,загрижена,, мајка (која не чува куче дома и не сака да чува) ќе дојде и ќе ми го прошета Бубу, ќе му фрла стапче и ќе го исчешла, јас ќе и го играм детето.
Взаемно да се одмориме ;)
--- надополнето: 22 април 2013 во 00:34 ---
Ама Пумата мислам дека е сеуште психолог у најава.:)

Плус можеби методите не и се со разговор:P

Пумата, кога веќе ја дискутирате околу нејзините професионални избори, би рекла дека претпочита психопати, шизофреничари и наркомани, пред просечни деца на предшколска возраст.
Пума нема ништо против децата 8+ години. Ама има многу против оние 3-7.
Затоа никогаш не би работела со нив. Пре би цел живот да остане најобична келнерка.
--- надополнето: 22 април 2013 во 00:37 ---
Јас со моите деца одам многу често на кино, имаме одено в театар, библиотека, ресторанти...досега никаде ме немаат избламирано, нит има некој превртено очи од моите деца како знак дека му досадуваат. Е сега, дали да им го скратам правото и ги носам само на рингишпилот дека некому му сметаат деца? Или пак да се стави детектор пред кино, пииип добро дете влегувај, пиииип лошо дете мрш нема место за тебе.
И јас плаќам со пари кои јас сум ги заработила и им правам кејф на децата, верувај немаме никаков попуст за трето дете :)
Да почне да ни сметаат и кучињата шо шетаат низ парк, нели одиме таму за одмор...

Не мори Наташке. Ако ти се фини децата нема зошто да не ги носиш.
Ама ако ти галамат, треба да си има правило - незауздани деца надвор. Нула толеранција.
Нормално дека ниту детето, ниту кучето, ниту хрчакот, не смеат да пречат на некој друг.
Се додека се однесуваат пристојно, јас немам проблем со никого, а било дете, старец или стаорец.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom