Извини, али мене стварно ме интересира, како може (цитирам) „на бебе да му се бришат гревови кои ги наследува од Адама“? По која логика иде тоа?Точно...
--- надополнето: 17 април 2013 во 13:47 ---
Простувањето гревови се врши на два начини, преку две сети тајни:
- крштевање, преку кое се бришат гревовите кои бебето ги наследува од Адама, или ако се крштева возрасен човек, му се бришат гревовите кои самиот ги сторил во својот живот до крштевањето, и
- исповест/покајание, преку која се бришат сторените гревови во одреден период, помеѓу две исповест.
--- надополнето: 17 април 2013 во 13:48 ---
Треба да пости, да се исповеда кај свештеник, да добие одобрување за причестување од свештеникот па да се причести.
А што гревови си направил Микица за да ти простува ?Redoks,
еве, ја‘ пред 5 мин. се покајав у себе, и тоа многу.
Што смислиш Ти за моево покајание? Како го изведов? Правилно? Неправилно?
А Бог, што мислиш, ми ги прости гревовите?...![]()
Redoks,Извини, али мене стварно ме интересира, како може (цитирам) „на бебе да му се бришат гревови кои ги наследува од Адама“? По која логика иде тоа?
Дали во овој случај е потребно возрасниот човек и да се покае, или со самиот чин на крштевање автоматски му се бришат гревовите а тој не се покајал. Ова го потенцирам затоа што постојат мал милион возрасни некрстени луѓе, кои се крштеваат ради формалност БЕЗ никакво чувство за покајание и воопшто свест кон своите лични гревови.Простувањето гревови се врши на два начини, преку две сети тајни:
- крштевање, преку кое се бришат гревовите кои бебето ги наследува од Адама, или ако се крштева возрасен човек, му се бришат гревовите кои самиот ги сторил во својот живот до крштевањето, и
- исповест/покајание, преку која се бришат сторените гревови во одреден период, помеѓу две исповест.
Тоа зависи од тебе.Ја незнам како си го извел прво и основно, претходно ти реков дека треба во молитва, а не само онака да си мислиш у себе „еј многу ми е жал“, јасно треба на Бог да му кажеш во молитва.дека се каеш за стореното, и сакаш да ти прости. Луѓето така ти простуваат? Мисли си ти у себе дека ти е жал, и одма ти е простено? Епа не иде тоа така..По односот на тој на кого си му згрешил ќе видиш дека ти е простено, иако можеби не ти рекол „ ти простувам“, и Бог претставува личност со која можеш да комуницираш, само што тој нема да ти одговори на начин на кој ти сакаш или очекуваш... Плус ја не сум му гласник на Бог, па да ти кажам дали ти ги простил гревовите, кога ке осетиш олеснување на душата, мир, и веќе нема да те мачи совест, ќе знаеш дека тој ти простил. Во спротивно, нешти си праел погрешно братRedoks,
еве, ја‘ пред 5 мин. се покајав у себе, и тоа многу.
Што смислиш Ти за моево покајание? Како го изведов? Правилно? Неправилно?
А Бог, што мислиш, ми ги прости гревовите?...![]()
И‘ам многу гревови, сакам да се отарасам од нив па барам „..библиски цитат...„ кој го одредува начинот на кој треба да се покајам.А што гревови си направил Микица за да ти простува ?
Крштевањето, односно простувањето се состои од 3 основни чекори: Покајание, преобраќање, простување ( крштавање), значи сите тие три идат заедно во пакет, зашо ако само едното го напраиш, ништо не си добил..Дали во овој случај е потребно возрасниот човек и да се покае, или со самиот чин на крштевање автоматски му се бришат гревовите а тој не се покајал. Ова го потенцирам затоа што постојат мал милион возрасни некрстени луѓе, кои се крштеваат ради формалност БЕЗ никакво чувство за покајание и воопшто свест кон своите лични гревови.
Па кажи ги де. Си кажувал Јахве на празно, чоек си утепал, си лажел, крадел...И‘ам многу гревови, сакам да се отарасам од нив па барам „..библиски цитат...„ кој го одредува начинот на кој треба да се покајам.
Redoks,Во спротивно, нешти си праел погрешно брат![]()
Све: лажам-сушам, крадам, иа‘м вошки и сакам да се отарасам од тија мои гревови.Па кажи ги де. Си кажувал Јахве на празно, чоек си утепал, си лажел, крадел...
Што си направил за да ти прости ?
Orion,Дали во овој случај е потребно возрасниот човек и да се покае, или со самиот чин на крштевање автоматски му се бришат гревовите а тој не се покајал. Ова го потенцирам затоа што постојат мал милион возрасни некрстени луѓе, кои се крштеваат ради формалност БЕЗ никакво чувство за покајание и воопшто свест кон своите лични гревови.
Епа тогаш покај се Мики бој. За болдираното сум сигурен, а за вошките немај гајле, не е грев вошки да имаш. Глеј само почесто бањај се...Све: лажам-сушам, крадам, иа‘м вошки и сакам да се отарасам од тија мои гревови.
Ти благодарам на советот: Ето, ја‘ се покајав пред 15-тина минути, ама уште не знам дали тоа добро го направив...Епа тогаш покај се Мики бој. За болдираното сум сигурен, а за вошките немај гајле, не е грев вошки да имаш. Глеј само почесто бањај се...
Redoks,
па то Ти велам цело време: јас сум многу грешен, пред некоја минута се покајав и сега сакам да проверам дали правилно сум се покајал, ама кај сите членови на форумов, кај кои се обратив да ми да‘ат „..библиски цитат...„ во кој пишува како треба да се покајам, не добивам одговор, и се‘а сум многу натажен ради то...
--- надополнето: 17 април 2013 во 14:58 ---
Све: лажам-сушам, крадам, иа‘м вошки и сакам да се отарасам од тија мои гревови.
Redoks,Па тоа и јас те прашувам цело време, само ти не ме сфакаш, шо направи, како го изведе ти тоа покајание?
Имаш многу библиски цитати каде што се вели дека треба длабоко и искрено од срце да се покаеш, и штом се вели „од срце“ се подразбира дека е умствено, во срцето, во душата, само јас тебе те заприметив од преска дека, твојот проблем е уствари, што ти сите овие поими ги сметаш за апстрактни, ти сакаш точно да ти се укаже, да речеме „нешто материјално“ да ти се даде, не само општи поими, али тоа е реалноста брат... сеа ти како сакаш сфати ја од преска ти укажувам али тоа е.... и ако можеш и ако знаеш молим те одговори ми на претходниот пост...
Redoks,
да бидам појасен: ми треба процедурата, која треба да ја следам при покајанието, но таа да биде „...библиски одредена...„ а не моја и произволна...Ти текнуе?
И од кај да знам дека Бог ми ги простил гревовите? И од кај знаеш Ти дека јас правилно се покајав?